Baharatlı Patates Çorbası Tarifi
Oğmaç Çorbası Tarifinin Hazırlanışı
Teriyaki Soslu Çökertme Kebabı Tarifi
Güveçte Türlü Tarifi İçin Malzemeler
Güveçte Türlü Tarifinin Hazırlanışı
Sebzeli Karabuğday Pilavı Tarifi
Sebzeli Karabuğday Pilavı Tarifinin Hazırlanışı
Fırında Ağzı Açık Mantı Tarifi
Fırında Patlıcan Kebabı Tarifi
Peynirli Cevizli Erişte Tarifi
Etimek Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Dün Misafir Vardı Böreği Tarifi
Bu başlık altında oldukça zengin yemeklere sahip olan Türk Mutfağı’ndan eşsiz ve lezzetli tarifler paylaşıyor olacağız. Çorbalardan ana yemek tariflerine kadar bir çok tarife bu başlıktan ulaşabileceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Soğan ve sarımsaklar yemeklik olarak doğranır. Tereyağı derin bir tencerede eritilir. Önce soğan ve ardından sarımsak yağın içine ilave edilir ve rengi pembeleşinceye kadar sotelenir. Soğan ve sarımsakların rengi pembeleştikten sonra ayıklanıp yıkanmış olan mercimek, bulgur ve pirinç de tencereye ilave edilir. Son olarak tuz, karabiber ve su eklenerek tencerenin kapağı kapatılır kaynamaya bırakılır. Ayrı bir derin tencerede sıvı yağ kızdırılır. Un eklenir ve renk alana kadar kavrulur. Salçanın da ilave edilmesi ile hepsi yaklaşık bir dakika kadar daha kavrulur. Ardından baharatlar ve sıcak su eklenerek kıvam alana kadar bir çırpıcı yardımıyla karıştırılır. Sürekli karıştırılması topaklanmaması açısından önemlidir. Diğer tenceredeki mercimek ve diğer bakliyatlar piştikten sonra, un kavrulan tencereye yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ilave edilir. Tüm malzemeler bir taşım kaynatılır ve tencere ocaktan alınır. İsteğe göre üzerine tekrar kırmızı pul biberle yakılan yağ gezdirilebilir. Güzel bir aroma katacaktır. Sıcak olarak servis edilebilir.
Öneri: Sonradan hazırlanan kırmızı pul biberli yağ, ezogelin çorbası kaselere konulduktan sonra da isteyen misafirlerin çorbasına ilave edilebilir.
Kuşbaşı etler hafif una bulanır. Silkelenerek unun fazlası alınarak içinde sıvı yağ bulunan ve kızdırılmış olan bir tencereye unlu kuşbaşılar atılır. Renkleri değişerek kokusu çıkana kadar yaklaşık olarak on dakika sotelenir ve altına havlu kağıt konulmuş tabağa alınır. Aynı tencerenin içine yemeklik olarak doğranmış soğanlar alınır ve biraz sotelenir. Tencerede az yağ olması önemlidir. Rengi değişen soğanların üzerine tereyağı eklenir ve soteleme işlemine devam edilir. Soğanlar hafif öldükten sonra ince doğranmış olan sarımsaklar eklenir ve soteleme işlemine devam edilir. Hemen arkasından ince kıyılmış kereviz sapları da tencereye alınır.
Soğanlar iyice öldükten sonra salça eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Salçanın hafif kokusu çıktıktan sonra küçük küçük doğranmış domatesler eklenir. Eklenen domatesler yumuşadıktan sonra önce küp küp doğranmış patatesler, havuç ve bezelye tencereye alınır. Son olarak etler de tencereye alınır ve üç su bardağı ile su ilave edilir. Defne yaprağı, tuz ve karabiber de eklenerek kaynayana kadar beklenir. Kaynamaya başladıktan sonra tencerenin altı kısılır ve kısık ateşte ara ara karıştırılarak yaklaşık 45-50 dakika kadar pişirilir. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra ocaktan alınır ve sıcak olarak servis edilir.
Uyarı: Servis ederken aroma katması için kullanılan defne yaprağı tencereden alınmalıdır. Ayrıca havuç daha geç pişen bir sebze olduğundan dilerseniz tencereye eklemeden önce kızgın yağda biraz kızartabilirsiniz. Böylece diğer sebzelerle eş zamanlı pişiyor olacaktır.
Öneri: Orman kebabında daha özel ve Osmanlı Mutfağı’na has bir sunum istiyorsanız tencerenin altını yaklaşık yarım saat piştikten sonra kapatabilir ve yemeği küçük güveçlere koyarak önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık on dakika kadar pişirebilirsiniz.
500 gr. dana kıyma
Bir çay bardağı ile ince çekilmiş bayat ekmek içi
1,5 çay kaşığı ile tuz
1,5 çay kaşığı ile karabiber
İki adet küçük küpler şeklinde doğranmış orta boy soğan
İki yemek kaşığı ile domates salçası
Yarım yemek kaşığı ile tereyağ
Bir çay kaşığı ile toz şeker
Yarım çay kaşığı ile tuz
Yarım su bardağı ile su
Bir su bardağı ile çırpılmış yoğurt
Dört yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
İki adet küp şeklinde doğranmış tırnak pide
Bir su bardağı ile et suyu
İki adet biber
Bir adet halka şeklinde doğranmış domates
Geniş bir kabın içerisine kıyma, ince doğranmış kuru soğanlar, bayat ekmek kırıntıları, karabiber ve tuz ilave edilerek köfte harcı iyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde yassı yuvarlak köfteler yapılır ve kızgın döküm tava içerisinde kızartılır. Domates ve biberler de köftelerin pişirildiği tavada közlenmiş görüntüsünü alana kadar pişirilir. Diğer yandan domates sosu hazırlanır. Bunun için bir tavada tereyağı eritilir. Üzerine salça, tuz ve toz şeker ilave edilir ve salçanın kokusu çıkana kadar kavurulur. Suyu da ilave edilir ve bir taşım kaynatılarak ocaktan alınır. Küp şeklinde doğranmış tırnak pideler servis tabağına alınır ve üzerine önceden ısıtılmış olan et suyu dökülür. Islanmış olan pidelerin üzerine çırpılmış yoğurt ve domates sosu dökülür. Son olarak kızartılmış olan köfteler en üste yerleştirilir. Biber ve domatesler de tabağa ilave edilir ve kızmış tereyağı tüm köftelerin üzerinden gezdirilerek sıcak olarak servis edilir.
İki adet orta boy patates
İki yemek kaşığı ile tereyağı
Altı su bardağı ile soğuk su
Bir silme çay kaşığı ile toz karabiber
Bir tatlı kaşığı ile rendelenmiş muskat cevizi
Bir tatlı kaşığı ile toz zerdeçal
Bir çay kaşığı ile tuz
Kabukları soyulmuş olan patatesler yıkanır ve minik küpler halinde doğranır. Soğuk su ile beraber doğranmış patatesler, tereyağı, rendelenmiş olan muskat cevizi, toz karabiber ve toz zerdeçal derin bir tencereye alınır. İsteğe göre çeşitli taze otlar da çorbaya ilave edilebilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve patatesler yumuşayana kadar yaklaşık yirmi dakika kadar pişmeye bırakılır. Patatesler yumuşadığı zaman çorbanın altı kapatılır ve istenilen oranda tuz ilave edilir. Pürüzsüz olması için blenderdan geçirilen baharatlı patates çorbamız istenirse krema ilavesi ile sıcak olarak servis edilir.
500 gram yağsız kıyma
Bir kg. kemikli kuzu eti
500 gram kadar nohut
400 gram kadar pirinç unu
Bir adet yumurta
Bir adet soğan
Bir silme tatlı kaşığı ile tuz
Bir silme tatlı kaşığı ile karabiber
Bir çay bardağı ile sıvı yağ
1,5 kg. kadar süzme yoğurt
Bir avuç kuru nane
Geniş ve derin bir kabın içerisine yağsız olan kıyma, pirinç unu, ince doğranmış soğan, yumurta, karabiber ve tuz alınır ve hamur kıvamı oluncaya dek yoğurulur. Diğer yandan kemikli et ve nohut üzerini geçecek şekilde su ilave edilerek düdüklü tencereye alınır ve yaklaşık 45 dakika kadar pişmeye bırakılır. Nohut ve kemikli etin pişme süreleri göz önüne alınarak ayrı ayrı pişirmek de mümkündür. Yoğurulan hamur çok küçük olacak şekilde el ıslatılarak yuvarlanır ve birbirine yapışmaması için süzme kabında bekletilmek üzere hazırlanır. Hamurun tamamı bitinceye kadar aynı şekilde tüm hamur yoğurulur. Yuvarlama tencerede kaynayan suyun üzerinde yaklaşık 15 dakika kadar haşlanmaya bırakılır. Buharda haşlanan yuvarlamanın renginin değişmesi de yeterli olabilmektedir. Diğer yandan başka bir kabın içerisinde yoğurt çırpılır. Yuvarlamanın pişme esnasında başka bir tencereye haşlanmış olan nohut, kemiklerinden ayırılmış olan et ve et suyu alınır ve üzerine haşlanmış olan yuvarlama da eklenir ve yaklaşık dakika kadar pişmeye bırakılır. Kaynamakta olan karışımın içerisine çırpılan yoğurt yavaşça karıştırmaya devam ederek eklenir. Yoğurdun kesilmemesi için isteğe göre bir tatlı kaşığı eklenerek çırpılabilir. Yoğurt ilave edildikten sonra tencere ocaktan alınır. Son olarak ise bir tavaya yağ alınır ve kuru nane de eklenerek kızartılır ve çorbanın üzerine ilave edilerek sıcak servis edilir.
Bir diş sarımsak
250 gram küçük doğranmış kuşbaşı et
50 gram kadar tereyağı
Bir yemek kaşığı ile biber salçası
Bir çay kaşığı ile toz kırmızı biber
Bir çay kaşığı ile tuz
Üç adet közlenmiş patlıcan
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir kase ile sarımsaklı yoğurt
Derin bir tavanın içerisine tereyağı alınır ve sarımsak ilave edilerek hafifçe sotelenir. Daha sonra küçük kuşbaşı şeklinde doğramış olan etler tencereye ilave edilir ve kapağı kapalı bir şekilde altı ila yedi dakika kadar kısık ateşte suyunu verip tekrar çekene kadar ve etler pişmeye bırakılır. Piştikten sonra salça, tuz ve kırmızı toz biber ilave edilerek tatlandırılır ve ocaktan alınır. Patlıcanlar yıkanır ve bir bıçak ile delikler açılarak ocakta ya da fırında közlenmeye bırakılır. Közlenen patlıcanların kabukları soyulur. Kabukların rahatça soyulabilmesi için sıcakken kapalı bir kabın içerisinde bekletilerek terlemesi sağlanır. Böylece daha rahat soyulacaktır. Közlenmiş patlıcanlar kesme tahtasının üzerinde keskin bir bıçak yardımı ile dövülür. Dövme aşamasında ise üzerine bir çimdik tuz atılır. İyice ezilmiş olan közlenmiş patlıcanlar bir kaseye alınır ve üzerine sarımsaklı yoğurt eklenerek iyice karıştırılır. Servis tabağının alt kısmına patlıcanlı karışım alınır ve iyice yayıldıktan sonra ve ortası çukurlaştırılır. Karışımın biraz ılınması beklenir. Böylece sıcak etler soğuk yoğurdun üzerine dökülerek yemeğin sulanması engellenmiş olacaktır. Hazırlanan etler patlıcanlı karışımın üzerine yerleştirilir ve toz kırmızı biber ve tereyağından hazırlanmış olan sosu da üzerine dökülerek sıcak olarak servis edilir.
İki su bardağı ile pirinç
2,5 su bardağı ile sıcak su
İki adet ayıklanmış ve yıkanmış pırasa
Bir adet taze soğan
Bir tatlı kaşığı ile tuz
Bir çay kaşığı ile karabiber
Bir tatlı kaşığı ile tereyağı
Bir tatlı kaşığı ile zeytinyağı
Bir adet kesme şeker
Bir ila iki damla limon suyu
Pırasalar ve taze soğanlar ayıklandıktan ve tıkandıktan sonra halka halka dilimlenir. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine zeytinyağı ve tereyağı ilave edilir ve eritilir. Kızmış yağın içerisine doğranmış olan pırasa ve taze soğanlar ilave edilir ve iyice kavurulur. Taze soğan ve pırasalar yumuşadığında yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinçler ilave edilir ve dört ila beş dakika kadar tahta kaşıkla karıştırılarak kavrulur. Sıcak su tencereye eklenir. Kesme şeker, tuz ve limon suyu da ilave edildikten sonra tencerenin altı kısılır ve kapağı kapatılarak suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Suyunu çekmiş olan pilavın üzeri kağıt havlu ile örtülür ve kapağı kapatularak yaklaşık 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır ve sıcak olarak servis edilir.
600 gram bamya
Bir adet orta boy soğan
Üç adet büyük boy domates
Beş yemek kaşığı ile zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı ile domates salçası
Yarım yemek kaşığı ile biber salçası
Yarım adet limonun suyu
Bir çay kaşığı ile pul biber
İki çay kaşığı ile tuz
Bir küp kesme şeker
1,5 su bardağı ile sıcak su
Kabukları soyulan kuru soğan ve domatesler küp küp yemeklik doğranır. Bir bıçak yardımı ile bamyaların baş kısmı çok derinlere inmeden temizlenir. Ayıklanmış olan bamyalar bol su ile temizce yıkanır. Orta boy bir tencerenin içerisine zeytinyağı alınır ve üzerine soğanlar ilave edilerek pembeleşene kadar kavurulur. Ardından salça ilave edilir ve sotelemeye devam edilir. Daha sonra küp küp doğranmış domatesler de tencereye alınır. Karıştırılır ve kapağı kapatılır. Domatesler iyice yumuşayıp erimeye başladığında bamyalar ilave edilir. Oldukça yavaş bir şekilde karıştırılır. Limon suyu, tuz ve şeker de eklenir. Son olarak tencereye su alınır ve tencerenin altı orta ateşe ayarlanarak kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır. Bamyalar piştikten sonra altı kapatılır ve isteğe göre sıcak ya da soğuk olarak servis edilir.
Bir su bardağı ile un
Bir adet yumurta
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir adet ince doğranmış soğan
Bir yemek kaşığı ile tereyağ
Yarım yemek kaşığı ile salça
Bir adet rendelenmiş domates
Dört diş sarımsak
Yarım tatlı kaşığı ile tuz (isteğe göre ayarlanabilir)
Bir çay kaşığı ile karabiber
Bir çay kaşığı ile kuru nane
Bir çay kaşığı ile pul biber
1,5 litre su (isteğe göre et suyu)
Geniş bir kaseye un, yumurta ve tuz alınır ve top top hamur şeklini alana kadar yoğurulur. Çorbanın pişirileceği tencereye tereyağı alınır ve ardından ince ince doğranmış soğanlar eklenir ve sotelenir. Tereyağının yanmasını engellemek adına bir tatlı kaşığı sıvıyağ eklenerek kavrulabilir. Soğanlar pembeleşmeye başladığında domates rendesi ve salça eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Sarımsak ve sıcak su da tencereye alınır ve bir taşım kadar kaynamaya bırakılır. İsteğe göre kıyma, haşlanmış nohut ve fasulye de çorbaya eklenebilir. Kaynamakta olan suyun içerisine hazırlanan küçük hamur parçaları sürekli karıştırılarak ve yavaş yavaş eklenir. Son olarak çorbanın içerisine tuz, karabiber, nane ve pul biber eklenir ve beş dakika kadar daha pişmeye bırakılır ve ocaktan alınarak sıcak ya da isteğe göre soğuk olarak servis edilir.
Patateslerin kabukları soyulur ve yıkandıktan sonra rendenin iri tarafı ile rendelenir. Kızartma yağı kızartma tenceresine alınır ve iyice ısınması beklenir. İyice kızmış olan yağın içerisine rendelenmiş patatesler eklenir ve kızartılır. Kızaran patatesler birbirine yapışacaktır. Kızarma işlemi tamamlandığında patatesler bir kaseye alınır ve tuzla birlikte maydanoz, toz biber ve sarımsak tozu eklenerek iyice harmanlanır.
Bir kabın içerisinde mısır nişastası, bal, zeytinyağı, soya sosu, sarımsak ve et suyu ilave edilerek karıştırılır. Etler de bu kaba alınarak buzdolabında en az bir saat marine edebilmek için bekletilir.
Marine olan etler, ısıtılmış tavaya alınarak direk kızartılır. Marinasyon sosu içerisinde yağ olması sebebiyle ayrıca yağ kullanılmaz. Kızartılan patatesler servis tabağının tabanına yerleştirilir. Üzerine kızarmış etler ilave edilir. Çeri domates ve parmesan peyniri etlerin üzerine yerleştirilerek süslenir. Bir tutam maydanoz da en üste konulur ve servis edilir.
Bir yemek kaşığı ile tereyağı
bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir adet orta boy kuru soğan
İki diş sarımsak
Bir yemek kaşığı ile domates salçası
Bir çay kaşığı ile biber salçası
Sekiz adet çeri domates
Bir adet orta boy dolmalık kırmızı biber
Bir adet orta boy yeşil biber
1,5 su bardağı ile pilavlık bulgur
Üç su bardağı ile sıcak tavuk suyu
Yarım çay kaşığı ile tuz
Çeyrek çay kaşığı ile karabiber
Kuru soğan küçük küçük küp şeklinde doğranır. Sarımsaklar ince ince dilimlenir. Ortadan ikiye kesilmiş ve çekirdekleri çıkarılmış olan yeşil ve kırmızı biberler iri parçalar halinde doğranır. Ayıklanmış ve pilavlık iri bulgur bol su ile yıkanır ve suyu süzülmek üzere kenarda bekletilir. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine zeytinyağı ile birlikte tereyağı alınır ve eritilir. Doğranmış kuru soğan ve sarımsaklar orta ateşte hafifçe renk alana kadar kavurulur. Domates ve biber salçası da tencereye ilave edilerek karıştırılır. Yeşil ve kırmızı biberler de tencereye alınarak kavurma işlemi sürdürülür. Suyu süzülmüş olan bulgurlar tencereye eklenir ve karıştırılır. Sıcak olan tavuk suyu ya da isteğe göre yine sıcak et suyu, karabiber, tuz tencereye ilave edilir. Son olarak ortadan ikiye kesilmiş kiraz domatesler de tencereye alınarak kısık ateşte hiç karıştırmadan ve kapağı kapalı olarak pişmeye bırakılır. Piştikten sonra altı kapatılır ve meyhane pilavının üzeri kağıt havlu ile kapatılarak demlenmesi için bir süre beklenir ve ılık olarak servis edilir.
300 gram dana kuşbaşı eti
İki adet havuç
On adet arpacık soğan
Yedi ila sekiz adet taze fasulye
Bir adet kabak
Bir adet patlıcan
Beş ila altı adet mantar
Bir adet patates
Bir su bardağı ile bamya
Dört diş sarımsak
Bir yemek kaşığı ile tereyağı
Bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
Özcelikle sebzeler hazırlanır. Patatesler ve havuçlar soyacak yardımı ile soyularak iri iri doğranır. Patlıcanlar ve kabaklar da soyulduktan sonra küp şeklinde doğranır. Mantarların kabukları soyulur ya da nemli bir kağıt havlı yardımı ile topraklarından arındırılır. Daha sonra dilim dilim kesilir. Taze fasulyeler de baş kısımları alınarak dört eşit parçaya bölünür. Arpacık soğanların kabukları soyulur ancak bölünmeden kullanılır. Tüm sebzeler bolsu ile yıkanır. Derin bir tencereye yağ alınır ve kızdırılır. Ardından önce etler, ardından havuç, bamya, patates, kabak ve patlıcan da ilave edilir ve hafifçe kavurulur. Karabiber ve tuz da eklenir ve yarım su bardağı sıcak su ilave edilerek pişirmeye devam edilir. Soğan ve sarımsaklar da eklenir ve tencere kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alınır. Diğer yandan fırın 180 dereceye ayarlanır. Güveçlerin içerisine hazırlanan sebze karışımı eşit olarak dökülür ve üzerine fasulyelerle mantarlar da eklenerek fırında 20 ila 25 dakika kadar pişmeye bırakılır. Güveçlerin pişme işlemi tamamlandıktan sonra fırından alınır ve sıcak olarak servis edilir.
Üç adet büyük boy domates
İki yemek kaşığı ile tereyağı
Bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir su bardağı ile pirinç
1,5 su bardağı ile sıcak tavuk suyu
Üç damla limon suyu
Yarım tatlı kaşığı ile toz şeker
Bir çay kaşığı ile tuz
Ortadan ikiye kesilmiş ve uç kısımları alınmış olan domatesler rendenin en ince kısımları ile rendelenir. Tereyğı, yanmayan ve geniş tabanlı bir tencereye zeytinyağı ilave edilir ve kızdırılır. Rendelenmiş domatesler tencereye alınır ve kısık ateşte kavrulmaya başlanır. Bol su ile yıkanmış olan pirinçlerin suyu süzdürürlür. Kavrulmakta olan rendelenmiş domateslere pirinçler de ilave edilir ve şeffaf bir görünüm alana kadar kavurma işlemine devam edilir. Tuz, toz şeker, ve limon suyu da tencereye alınır ve karıştırılı. Sıcak tavuk suyu da eklenerek tahta bir kaşık ile sadece bir defa karıştırılır. Kapağı kapatılan tencerenin altı kısık ateşe alınır ve 12 ila 15 dakika kadar pişirildikten sonra kağıt havlu kapatılır ve kapağı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakılır. Demini alan pilav sadece bir defa karıştırılır ve sıcak olarak servis edilir.
Dört adet orta boy, etli patlıcan
Üç adet büyük boy kuru soğan
Dört diş sarımsak
Üç adet orta boy yeşil biber
Üç adet orta boy domates
Bir tatlı kaşığı ile domates salçası
Beş yemek kaşığı ile zeytinyağı
Çeyrek demet maydanoz
Yarım çay kaşığı ile tuz
Çeyrek çay kaşığı ile taze çekilmiş tane karabiber
Bir çay kaşığı ile toz şeker
Bir su bardağı ile sıcak su
İki su bardağı ile zeytinyağı
Kabukları soyulan kuru soğanlar ince ince piyazlık olacak şekilde doğranır. Sarımsaklar da soyularak ince bir şekilde kesilir ya da srımsak rendesi ile rendelenir. Ortadan ikiye kesilmiş ve çekirdekleri çıkartılmış olan yeşil biberler yarım ay şeklinde kesilir. Kabukları soyulan domatesler küp şeklinde doğranır. Maydanozlar ise ince bir şekilde kıyılır. Zeytinyağı geniş tabanlı bir tavaya alınır ve kızdırılarak soğanlı harcın hazırlanmasına başlanır. Kızdırılan zeytinyağının içerisine sarımsak ve piyazlık doğranan soğanlar da ilave edilir ve ölene kadar kavurmaya devam edilir. Yeşil biberler de tavaya alınarak pişirme işlemi sürdürülür. Doğranmış domateslerle beraber salça da ilave edilir ve suyunu çekene kadar kavurulmaya devam edilir. Ardından tuz, taze çekilmiş tane karabiber ile toz şeker de tavaya eklenir. Son olarak sıcak su ilave edilen imam bayıldı yemeğinin harcı yaklaşık beş dakika daha pişirilir. Suyunu çekmiş olan ve kıvam alan iç harcın içerisine kıyılmış maydanozlar eklenir ve karıştırıldıktan sonra ılınması için kenarda bekletilir.
Bol su ile yıkanmış ve kurulanmış olan patlıcanların kabukları alacalı olarak soyulur ve etli ise ortadan ikiye kesilir. Etli değil ise bütün patlıcanların orta bölümlerine keskin bir bıçak ile çizik atılır. Zeytinyağı derin bir kızartma tenceresine alınır ve kızdırılır. Daha sonra patlıcanlar renk alana kadar kızartılır. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizilen kızarmış patlıcanların orta kısımları açılır. Tepeleme olarak soğanlı ve domatesli iç harç patlıcanların açılan kısımlarına doldurulur. Az miktarda hazırlanan salçalı sıcak su fırın tepsisine eklenir ve tepsi önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına verilerek yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir.
Diğer bir alternatif ve tabiki diyetisyenlerimizin de önerisi ise patlıcanların her tarafına zeytinyağı sürülerek fırında kızartılmasıdır. Böylece fazla yağ çekmemiş ve daha sağlıklı bir yemek pişirmiş ve tüketmiş olacaksınız. Fırında kızartılan patlıcanların içerisine hazırlanan iç harç konulur ve salçalı sıcak su ilavesi ile tekrar fırına sürülerek pişirmeye devam edilir. Ayrıca isteğe göre imam bayıldıların üzerine acı ya da tatlı sivri biber dilimleri de yerleştirilir. Bu hem görselin hem de lezzetin daha güzel olmasına yardımcı olacaktır. Fırından çıkartılan imam bayıldı, bir süre dinlendirilir ve sıcak ya da ılık olarak servis edilir.
100 gram mantar
Bir adet orta boy havuç
İki diş sarımsak
Üç yemek kaşığı ile tereyağı
Bir su bardağı ile karabuğday
İki su bardağı ile su
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir çay kaşığı ile karabiber
Karabuğdaylar bir süzgece alınır ve temizce yıkanır ve suyu süzülmesi için kenarda bekletilir. Diğer yandan bir tencerenin içerisine iki yemek kaşığı tereyağı alınır. Üzerine suyu süzülmüş olan karabuğdaylar aktarılarak bir kaç dakika kadar kavurulur. Üzerine karabiber, tuz ve su ilave edilir ve orta ateşte suyunu çekip karabuğdaylar yumuşayana kadar pişmeye bırakılır. Yumuşayan karabuğdaylar iyice piştikten sonra tencere ocaktan alınır ve üzerine bir kağıt havlu örtüp kapağı kapatlarak demlenmeye bırakılır. Diğer yandan havucun kabuğu soyulur ve minik minik küp şeklinde doğranır. Mantarlar da temiz bir şekilde yıkandıktan sonra ince ince dilimlenir. Sarımsakların kabukları soyulur ve iyice ezilir. Başka bir tavanın içerisine bir yemek kaşığı kadar tereyağı alınır ve önce havuçlar ardından sa sarımsak ilave edilerek sotelemeye başlanır. Daha sonra mantarlar ilave edilir. Havuç yumuşamaya başladığında diğer sebzelerde pişmişse eğer tava ocaktan alınır. Demlenmiş olankarabuğdayların üzerine hazırlanan sebze karışımı eklenir ve karıştırılarak servis edilir.
Beş adet soğan
400 gram yağsız kıyma
Yarım su bardağı pirinç
Bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir çay kaşığı ile kimyon
Bir çay kaşığı ile yenibahar
Bir çay kaşığı ile karabiber
Bir tatlı kaşığı ile tuz
Bir yemek kaşığı ile biber salçası
Soğanların kabukları temizlenir ve haşlanır. Haşlanmış olan soğanlar nazik bir şekilde kat kat ayırılır. Tava ısıtılır ve zeytinyağı ile yağlanır. Yağ ısındığında Kıyma sotelemeye başlanır. Karabiber, tuz ve diğer baharatlar da kıymanın üzerine ilave edilir ve lezzetlendirilir. Biber salçası ve pirinçler de kıymanın üzerine ilave edilerek ocağın altı kapatılır. İç harç ılınmaya bırakılır. Haşlanmış olan soğanlar kat kat ayırılır ve iç harç doldurularak kapatılır. Tencereye düzgün bir şekilde dizilen soğan dolmalarının yarısına kadar sıcak su ilave edilir ve pirinçler şişene ve pişene dek tencere kaynamaya bırakılır. Pirinçler piştiğinde ocaktan alınan soğan dolması sıcak ya da ılık olarak servis edilir.
Fırın öncelikle 180 dereceye ayarlanarak önceden ısıtılır. Soğanlar küp şeklinde doğranır. Derin bir kaseye kıyma ile beraber doğranmış soğanlar, karabiber ve tuz alınır ve iyice yoğurulur. Yufka ortadan ikiye katlanır ve iki parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir. Şeritler tek tek alınır ve içine hazırlanmış olan kıymalı harç top şekline getirilerek aralıklı olarak yufkaya yerleştirilir. Top kıymaların aralarındaki yufka parmak ucu ile sıkılarak birbirine yapıştırılır. Kolay yapıştırmak için parmak uçları hafifçe ıslatılabilir. En uçtan başlanarak dolanır ve yuvarlak formu elde edilir. Altına yağlı kağıt serilen tepsiye hazırlanmış olan yufkalar alınır ve üzerilerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış olan fırının orta gözüne verilerek yaklaşık 15 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkartılan ağzı açık mantılar sarımsaklı yoğurt ile birlikte baharatla beraber eritilmiş tereyağı dökülerek sıcak olarak servis edilir.
500 gr. dana kuşbaşı eti
Bir su bardağı ile bezelye
Bir su bardağı ile minik küpler halinde doğranmış olan patates
Dört ila beş adet tane karabiber
Bir yemek kaşığı ile haşlanmış mısır
Bir adet küçük küp şeklinde doğranmış patlıcan
Bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
100 gram kadar kaşar peyniri
Bir çay kaşığı ile karabiber
Bir tatlı kaşığı ile tuz
Bir diş sarımsak
Bir adet domates
İki yemek kaşığı ile tereyağı
İki yemek kaşığı ile un
1,5 su bardağı ile süt
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir çay kaşığı ile karabiber
Bir tutam muskat cevizi rendesi
Tarife öncelikle fırını 175 derecede fansız ısıtarak başlanır. Fansız kullanım yemeğin kurumasını engelleyerek lezzetli bir şekilde pişmesini sağlayacaktır. Daha sonra tarife patlıcanlar alacalı soyularak ve minikçe doğranarak devam edilir. Patateslerde soyularak ve yıkanarak patlıcanlarla aynı büyüklükte doğranır. Doğranmış olan patlıcan ve patatesler kızgın yağda kızartılır ve fazla yağı bir kağıt havlu yardımıyla alınır. Sarımsak, mısırlar ve bezelye fırın kabına alınır. Kızararak pişmiş olan patates ve patlıcanlar da fırın kabına alınır ve sebzelerin üzerine tane karabiber serpiştirilerek karıştırılır. Yarım çay kaşığı tuz eklenir ve fırın kabının üzeri alüminyum folyo ile örtülerek yaklaşık on dakika kadar pişirilir. Sebzelerin pişme esnasında etler de zeytinyağı ilave edilerek ısıtılmış olan tavaya alınır ve suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurulur. İsteğe göre bu aşama düdüklü tencerede de yapılabilir.
Bu etlerin daha yumuşak olmasını ve daha hızlı pişmesini sağlayacaktır. Soteleme işlemi tavada yapılacak ise baharatlar son aşamada eklenir ve baharatlar eklendikten sonra yaklaşık iki ila üç dakika kadar daha pişirilerek ocaktan alınır. Etlerin hazırlama aşamasında da diğer yandan beşamel sosun hazırlanmasına geçilir. Bunun için küçük bir sos tavasında tereyağı eritilir ve un hafifçe kavrulur. Bu aşamada karıştırmayı bırakmak sosun topaklanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle karıştırmayı bırakmamak önemlidir. Bir ila iki dakika kavrulmuş olan unun içerisine yavaşça ve sürekli çırpılarak süt ilave edilir. Karabiber, tuz ve muskat ile baharatlandırılır ve el çırpıcısı ile sürekli karıştırılarak pişirme işlemine devam edilir. Kıvam almış olan sos ocaktan alınır. Fırınlanmış olan sebzelerin üzerine kaşar peyniri yayılır ve etlerle beraber minik minik doğranmış domatesler de ilave edilir. Hazırlanmış olan beşamel sos çırpılır ve tüm yemeğin üzerine ince bir tabaka halinde dökülür. Nar gibi kızarana kadar fırınlanır ve kızardıktan sonra fırından alınarak sıcak servis edilir.
Havucun üzeri soyacak yardımı ile soyulur ve bol su ile yıkanarak bir tencereye alınır. Soğan rendelenir ve yarısı havucun üzerine ilave edilir. Maydanoz ve kereviz yaprakları yıkanır ve ince ince doğranarak havucun üzerine eklenir. Bir su bardağı ile su ve yeterli miktarda tuz da tencereye ilave edilerek tencerenin altı orta ateşte sebzeler haşlanmaya bırakılır. Tencerede su azalırsa üzerine sıcak su ilave edilebilir. Ancak sebzeler piştikten sonra tencerede kalan su yarım bardaktan daha fazla olmamalıdır. Sebzeler iyice haşlandıktan sonra tahta bir kaşığın arka kısmı ile ezilir ve delikli bir süzgeçten geçirilir. Pilavın pişirileceği tencereye bir kaşık zeytinyağı alınır ve içerisine önceden rendelenmiş ve yarısı kullanılmış olan soğanın diğer yarısı ilave edilir. Karıştırılarak kavrulma işlemine başlanır. Ayıklanmış ve yıkanmış olan pirinçle birlikte yarım bardak sebze suyu ilave edilir. 2,5 su bardağı ile et suyu ve tereyağı da tencereye alınır ve pilav pişmeye bırakılır. Diğer yandan konserve bezelyeler ya da haşlanmış taze bezelyeler içerisinde bir kaşık kızgın zeytinyağı bulunan tencerenin içerisine alınır ve karıştırılarak yaklaşık on dakika kadar pişirilir. Pilavın pişirilme işlemi tamamlandığında bezelyeler pilava dahil edilir. Hafif bir karıştırmanın ardından üzeri bir kağıt havlu ile kapatılarak demlenmeye bırakılır. Servis tabaklarına alındıktan sonra üzerine peynir serpildikten sonra sıcak olarak servis edilir.
Üç adet patlıcan
400 gr. kıyma
Bir adet orta boy soğan
İki diş sarımsak
Bir dilim bayat ekmek
Beş ila altı dal maydanoz
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir çay kaşığı ile kimyon
Yarım çay kaşığı ile karabiber
Yarım çay kaşığı ile pul biber
Yarım çay bardağı ile su
Bir tatlı kaşığı ile salça
İki adet orta boy domates
Dört ila beş adet sivri biber
Yıkayıp kurulanmış olan patlıcanlar iki parmak kalınlığında doğranır. Patlıcanların acılığı gitsin istenirse tuzlu suyun içerisinde yaklaşık 10 dakika kadar bekletilir. Halka şeklinde doğranmış patlıcanlar hafifçe yağlanmış olan tepsiye dik bir şekilde yerleştirilir ve üzerlerine zeytinyağı sürülerek ve tuz serpiştirilerek 220 derecede ısıtılmış olan fırına verilir ve yaklaşık 30 dakika kadar pişitilir. Bu arada köftelerin hazırlığına başlanır. Bunun için öncelikle soğan,sarımsak ve maydanozlar blenderdan birlikte geçirilir. Elde edilen bu karışımın suyu sıkılmalıdır. Aksi taktirde köfteleriniz sulu olacaktır.
Ekmek ufalanır. Son olarak kıyma ve baharatlarda eklendikten sonra köfte harcı yoğurulur. güzelce yoğurulduktan sonra köftelere yuvarlak şekil verilir. Fırındaki patlıcanlar iyice yumuşadıktan sonra fırından alınan tepside patlıcanların arasına köfteler dizilir. Bu arada fırın kapatılmamalıdır. Salça, su ile karıştırılır ve patlıcan kebabının üzerine eklenir. Domates ve biberler de doğranarak patlıcan ve köftelerin üzerine dizilir. İsteğe göre yemeğin üzerine çeşitli baharatlar da serpiştirilerek çeşnilendirilebilir. Acı istenirse pul biber de tercih edilebilir ve tepsinin üzerine fırına vermeden yine isteğe göre tatlı kaşığı ile 4-5 parça tereyağı bırakılabilir. Sıcak olan fırın 200 dereceye ayarlanarak tepsi fırına verilir. Yaklaşık 20 dakika kadar pişirildikten sonra fırından alınan patlıcan kebabı sıcak olarak servis edilir.
Patateslerin kabukları ince ince soyulur ve bol su ile yıkanarak küçük parçalar halinde doğranır. Doğranmış olan patatesler derin bir tencereye alınır ve üzerini geçecek şekilde süt ilave edilir. Tereyağı ve tuz da eklendikten sonra tahta bir kaşıkla tüm malzeme karıştırılır ve ocağın altı kısık ateşte patatesler pişene kadar haşlamaya bırakılır. İsteğe göre haşlama aşaması düdüklü tencerede de yapılabilir. Düdüklü tencerede haşlamak süreyi kısaltır ancak içme suyu ile patatesler haşlandıktan sonra süt ve tereyağı eklenmelidir. Sütte haşlanmış olan patateslerin nişastası pürenin koyulaşmasında yardımcı olacaktır. Haşlama esnasında süt miktarı az gelirse pürenin hazırlanma aşamasında istenilen kıvama gelene kadar süt ilave edilebilir. Haşlanmış olan patatesler tahta bir kaşık ya da patates ezici yardımı ile ezilir ve hazırlanmış olan püre sıcak sıcak servis edilir.
Tarife başlamadan evvel fırının 180 derecede fansız olarak ısıtılması gerekiyor. Fanlı tercih edilmesi patateslerin kurumasına sebep olabilir. Patateslerin kabukları temiz bir şekilde yıkanır. Bu aşamada temiz bir bulaşık süngerinden yardım alabilirsiniz. Kabukları temizlenmiş olan patatesler yatay şekilde bir ila iki cm aralıklarla kesilir ancak gövdeden ayrılmaz. Daha sonra patatesler kare şeklinde bir fırın tepsisine yerleştirilir. Patateslerin üzerine sarımsak, zeytinyağı, biberiye yaprakları, tuz ve karabiber serpiştirilir. Fırında yaklaşık 30 ila 35 dakika kadar patatesin içleri iyice yumuşayana kadar pişmeye bırakılır.
Zeytinyağı ısınmış olan tavaya alınır ve kırmızı soğanlarda ilave edilerek zeytinyağında sotelenir. Haşlanarak didiklenmiş olan tavuk parçaları ilave edilir ve baharatlarda eklenir. Tavukların haşlama suyu da tavaya ilave edilir ve hafifçe çektirilir. Fırından çıkarılmış olan patateslerin aralarına öncelikle rendelenmiş mozarella peyniri, daha sonra da tavuklu iç harç ve son olarak da cheddar peyniri ilave edilerek tekrar tepsi fırına verilir. Peynirler iyice eriyene kadar yaklaşık 10 ila 15 dakika kadar daha fırınlanır ve isteğe göre ketçap, mayonez ya da hardal ilavesi ile birlikte sıcak olarak servis edilir.
500 gram orta yağlı kıyma
Bir adet yumurta
Bir adet kuru soğan
İki diş sarımsak
Yarım çay bardağı ile haşlanmış pirinç
1,5 çay kaşığı ile tuz
1,5 çay kaşığı ile karabiber
1,5 çay kaşığı ile kimyon
Yarım su bardağı ile un
Bir su bardağı ile ayçiçek yağı
Bir su bardağı ile galeta unu
İki adet çırpılmış yumurta
Yarım su bardağı ile pirinç, su ve tuz derin bi tavaya alınır ve yumuşayana kadar kaynatılır. Bu aşamada artan pirinç pilavı da tercih edilebilmektedir. Kaynatılan pirinçlerin çok yumuşamamasına dikkat edilmelidir. Başka bir tavaya zeytinyağı alınır ve soğanlar da ilave edilerek kavrulur. Yumuşayana kadar kavrulur. Sarımsaklar da tavaya alınarak kavurma işlemine devam edilir. Kıymanın yarısı kavrulmakta olan soğan ve sarımsakların üzerine eklenir. Suyunu verip tekrar çekene kadar kavrulur. Pişmiş olan kıymalar ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Geniş bir kase içerisine kalan çiğ kıyma, haşlanmış pirinç, soğumuş olan harç, un ve tüm baharatlar eklenir ve yoğurulur. Yoğrulduktan sonra üzerine streç çekilir ve yaklaşık 30 dakika kadar buzdolabında bekletilir. Dinlendirilen harçtan yumurtadan biraz daha büyük parçalar alınır ve yuvarlanarak şekil verilir. Daha sonra bu köfteler önce galeta ununa sonra yumurtaya batırlır ve kızgın yağda kızartılır. Servis esnasında püre ve sotelenmiş sebzeler ile servis edilebilir.
Bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
İki su bardağı ile erişte
Üç yemek kaşığı ile iri çekilmiş ceviz içi
İki yemek kaşığı ile tereyağı
İki su bardağı ile sıcak su
Bir çay kaşığı ile tuz
100 gram beyaz peynir
20 gram ceviz içi
Geniş bir tencereye önce zeytinyağı ve ardından erişteler ile ceviz içi ilave edilerek hafifçe renk alana kadar kavrulur. Tereyağı ilave edilir ve kısa bir süre daha kavurma işlemine devam edilir. Daha sonra üzerine iki su bardağı ile sıcak su ve tuz da eklendikten sonra kapağı kapatılır ve yaklaşık 10 ila 15 dakika kadar pişmeye bırakılır. Pişmiş olan erişte ocaktan alınır ve beş dakika kadar dinlendirildikten sonra üzerine peynir ufalanır ve tekrar ceviz içi serpiştirilerek sıcak olarak servis edilir.
Sekiz dilim tuzsuz etimek
Bir su bardağı ile toz şeker
1,5 su bardağı ile su
Üç adet orta boy elma
İki yemek kaşığı ile toz şeker
Yarım su bardağı ile ince çekilmiş ceviz içi
Yarım tatlı kaşığı ile tarçın
Üç su bardağı ile süt
Dört yemek kaşığı ile toz şeker
Üç yemek kaşığı ile un
Bir yemek kaşığı ile mısır nişastası
Bir çay kaşığı ile vanilya özütü
Bir tatlı kaşığı ile tereyağı
Bir paket toz krem şanti
Bir su bardağı ile soğuk süt
Yarım tatlı kaşığı ile tarçın
Muhallebi katını buzdolabında soğuttuktan sonra krem şantiyi tatlının üzerine yaymaya dikkat edin.Tatlıyı uzun süre buzdolabında bekletirseniz daha kolay ve pürüzsüz bir şekilde dilimlenecektir.
Karamelize bir şerbet isterseniz toz şekeri kavurduktan sonra sıcak suyla açıp sıcak bir şerbet hazırlayabilirsiniz.
Tarife öncelikle şerbeti hazırlamakla başlanır. Bunun için toz şeker ve su küçük bir tencereye alınır ve kaynamaya bırakılır. Şurup kıvamını almış olan şerbet, oda sıcaklığına gelebilmesi için bir kenarda bekletilir. Tuzsuz etimekler, dikdörtgen bir kaba alınır ve tek sıra halinde dizilir. Ilınmış olan şerbet karışımı ile etimekler ıslatılır ve şerbeti çekmesi için beklenir. Kabukları soyulan elmalar dört eşit parçaya bölünür ve çekirdekleri çıkarıldıktan sonra rendenin iri olan kısmı ile rendelenir. Rendelenmiş olan elmalar toz şeker ilave edilerek genişçe bir tavaya alınır ve sotelenir. Tarçın ve ince çekilmiş olan ceviz içi ile karıştırılarak sotelenmekte olan elmaların içerisine eklenir ve üç ila dört dakika daha soteleme işlemine devam edilir. Pişirme işlemi tamamlandığında ocaktan alınır ve soğuması için bir kenarda bekletilir. Tatlının muhallebisini hazırlamak için süt, un, toz şeker, mısır nişastası ve vanilya özütü bir tencereye alınır ve metal bir çırpıcı ile karıştırıldıktan sonra ocağa alınır. Kısık ateşte koyulaşana kadar sürekli karıştırılır ve pişmeye bırakılır. Ocaktan alındıktan sonra tereyağı ilave edilen muhallebi pürüzsüz bir kıvama gelene blenderdan geçirilir. Şerbetini çekmiş olan etimeklerin üzerine önce soğumuş olan elma püresi paylaştırılır. Hazırlanan muhallebi ise üzerlerine dökülür ve soğuması ve kabuk bağlaması için buzdolabında bekletilir. Son olarak toz krem şanti soğuk sütle çırpılır ve koyu kıvamda bir krema hazırlanır. Kabuk bağlamış ve soğumuş olan muhallebinin üzerine krem şanti yayılır ve soğuması için buzdolabında bekletilir. Son olarak üzerine tarçın serpiştirilerek kare şeklinde dilimlenir ve soğuk olarak servis edilir.
500 gram dana eti
Dört adet tırnak pide
Bir su bardağı ile yoğurt
Bir yemek kaşığı ile tereyağ
Bir tatlı kaşığı ile pul biber ya da salça
İki iri diş sarımsak
Bir çay kaşığı ile karabiber
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir adet defne yaprağı
Kuşbaşından daha iri doğranmış dana etleri düdüklü tencereye alınır ve üzerine iki su bardağı ile su ilave edilir. Defne yaprağı, tuz ve karabiber de düdüklü tencereye ilave edildikten sonra kapağı kapatılır ve 30 ila 40 kadar etler lif lif ayrılacak kıvama gelene kadar pişirilir. Diğer taraftan dört adet tırnak pide küp küp doğranır. Bunun için isteğe göre ramazan pidesi de tercih edilebilir. Aynı şekilde küp küp doğranmalıdır. Kıtır kıtır olabilmesi için önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika kadar fırınlanır. İki diş sarımsak ezilir ve yoğurda eklenir. İçerisine iki ila üç yemek kaşığı kadar su ilave edilir. Bu işlem yoğurdun daha akışkan olmasını sağlayacaktır. Hepsi iyice çırpılır. Pişmiş olan etlerin suyu süzülür ve ayrı bir kaseye alınır. Etler soğumadan lif lif ayrılmalıdır. Tereyağı eritilir ve içerisine kırmızı biber ya da salça eklenir. Kıtır olan pideler çukur bir tabağa alınır ve kenara ayrılmış olan et suyu ile ıslatılır. Tırnak pidelerin üzerine lif lif ayrılan etler serpiştirilerek yerleştirilir. Etlerin üzerine yoğurt ve en üste de eritilen tereyağı gezdirilerek sıcak olarak servis edilir.
Derin bir kabın içerisine sıvı yağ, sirke, yumurta, yoğurt, tuz ve ılık su alınır. Un azar azar ilave edilir ve kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğurulur. Elde edilen hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve yuvarlanır. Yuvarlanan hamurların üzeri nemli bir bezle örtülür ve 15 dakika kadar dinlendirilir. Böreğin içi için pazı ya da ıspanakların sapları ayrılır. Yaprakları yıkanır ve ince bir şekilde kıyılır. Başka bir tencereye alınır ve kendi suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirilir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra içerisine tulum peyniri, ince kıyılmış maydanoz, pul biber, ince kıyılmış taze soğan ve karabiberilave edilir ve karıştırılır. Hamurlar pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Her hamurun arasına sıvı yağ ve tereyağı karışımından sürülür ve üst üste konur. Sonrasında hamurlar merdane ile tek bir hamur elde edilecek şekilde açılır. Üzerine ise tekrar tereyağı ve sıvı yağ karışımı sürülür. Bohça şeklinde dört ucu birleştirilir ve katlanır. Bu hamur kare şeklinde bütün olarak tekrar açılır. Dört eşit parçaya bölünür. Parçaların her biri yarım santim kalınlığında yaklaşık 20×20 kare şeklinde açılır. Kare şeklindeki hamurların orta kısımlarına pazılı ya da ıspanaklı harç paylaştırılır. Köşelerinden orta kısıma doğru bohça yapar gibi katlanır. Yağlanmış olan fırın tepsisine dizilir. Önceden 200 derecede ısıtılmış olan fırında üzerleri kızarana dek pişirilir. Ilındıktan sonra börekler dört parçaya bölünür ve ılık olarak servis edilir.
1,5 su bardağı ile pirinç
İki yemek kaşığı ile tereyağı
2,5 su bardağı ile sıcak tavuk, et ya da sebze suyu
200 gr. mantar
Bir yemek kaşığı ile dolmalık fıstık
Bir çay kaşığı ile tuz
Çeyrek demet maydanoz
Mantarlar temizlenir ve yıkandıktan sonra ince ince kesilir. Çeyrek demet maydanoz ince bir şekilde kıyılır. Tereyağı geniş tabanlı olan bir tencereye alınır ve eritilir. Bolsu ile yıkanmış ve suyu süzülmüş olan pirinçler tencereye alınarak yaklaşık iki ila üç dakika kadar kavrulur. Kavurma işlemi esnasında pilava 1 ila 2 damla limon suyu ve bir adet kesme şeker eklenirse pirinçler tane tane olacak ve dibini tutmayacaktır. Kavrulmakta olan pirinçlere dolmalık fıstıklar ve bütün olarak ince doğranmış mantarlar ilave edilerek kavurma işlemine kısık ateşte yaklaşık dört ila beş dakika daha devam edilir. Daha sonra tavuk suyu ve tuz ilave edilir. Şayet pirinçler ılık suda bir süre bekletilirse kullanılacak olan tavuk suyu miktarı yarım bardak daha az olmalıdır. Tencerenin altı kısık ateşe alınır ve kapağı kapatılarak hiç karıştırmadan yaklaşık 10 ila 12 dakika kadar pişmeye bırakılır. Pişmiş olan pilava doğranmış maydanozlar ilave edilir ve kapağı kapalı on dakika kadar demlendikten sonra sıcak olarak servis edilir.
Dört adet büyük boy domates
Bir adet büyük boy kuru soğan
Dört adet orta boy yeşil sivri biber
İki adet orta boy salatalık
100 gram kadar ceviz içi
Yarım demet maydanoz
Altı yemek kaşığı ile zeytinyağı
Dört yemek kaşığı ile nar ekşisi
Bir tatlı kaşığı ile sumak
Çeyrek çay kaşığı ile tuz
Kabukları soyulmuş olan domatesler küçük parçalar halinde doğranır. Bol su ile yıkanmış olan salatalıkların tercihe göre kabukları soyulmadan minik küpler halinde doğranır. Kuru soğanlar da domates ve salatalıklarla aynı ebatlarda olacak şekilde küpler halinde doğranır. Sivribiberler ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkartılarak aynı şekilde küçük küpler halinde doğranır. Salatanın en önemli püf noktası tüm malzemelerin oldukça minik şekilde doğranmasıdır. Maydanozlar da ince bir şekilde kıyıldıktan sonra tüm malzeme derin bir salata kasesine alınır ve harmanlanır. Salatanın sosunu hazırlamak için sumak, zeytinyağı, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve isteğe göre limon suyu küçük bir kasede karıştırılır ve salata kasesine eklenir. Sosu salatanın üzerine döküldükten sonra derin bir servis tabağına alınır. Üzeri son olarak küçük parçalar halinde kırılan taze ceviz içi ile süslenir ve sulanmaması için bekletilmeden servis edilir. Ceviz içinin servisten hemen önce ilave edilmesi lezzeti açısından önem taşımaktadır.
Dört dal taze soğan
İki parça haşlanmış ve didiklenmiş tavuk göğsü
İki yemek kaşığı ile haşlanmış garnitür
Bir tatlı kaşığı ile tuz
Bir yemek kaşığı ile domates salçası
Yarım su bardağı ile sıcak su
Sekiz adet milföy hamuru
100 gram kaşar peyniri
Fırın 165 derecede önceden ısıtılır. Tava hafifçe yağlanır ve ısıtılır. Taze soğanlar küçük küçük halka şeklinde doğranır ve tavada hafifçe sotelenir. Haşlanmış ve didiklenmiş olan tavuklar da tavaya alınır. Ardından garnitür, salça ve tuz ilave edilir. Son olarak sıcak su eklenir ve hafif suyu çekilene kadar pişmeye bırakılır. Milföy hamurları hafifçe genişletilir. Orta kısmına hazırlanmış olan tavuklu iç harç konulur ve onunda üzerine rendelenmiş olan kaşar peyniri serpiştirilir. Diğer milföy hamuru da tam üzerine gelecek şekilde kapatılır ve çatallar kenarlarına bastırılır. Milföyün üzerine yumurtanın sarısı sürülür ve ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis edilir.
İki su bardağı ile un
Dört adet yumurta
Üç kahve fincanı ile toz şeker
Üç yemek kaşığı ile kakao
Yarım su bardağı ile portakal suyu
Bir kahve fincanı ile sıvı yağ
Bir kahve fincanı ile süt
Bir paket kabartma tozu
Bir tatlı kaşığı ile tereyağı
İki su bardağı ile süt
Bir paket toz krem şanti
İki su bardağı ile soğuk süt
300 gram bitter çikolata
200 gram krema
Öncelikle pastanın keki hazırlanır. Bunun için toz şeker karıştırma kabına alınır ve yumurtalar da şekerin üzerine kırılarak hafif beyaz bir renk alana kadar ve köpürene kadar mikser yardımı ile çırpılır. Ardından süt ve ayçiçek yağı da karıştırma kabına alınır ve tüm sıvı malzemeler bir süre daha çırpılır. Un elenerek karıştırma kabına ilave edilir. Kakao ve kabartma tozu da eklenerek yine mikser yardımı ile tamamen homojen olana kadar karıştırma işlemine devam edilir. Isıya dayanıklı dikdörtgen bir fırın kabı tereyağı ile yağlanır ve daha sonra iyice karıştırılmış olan kek harcı fırın kabına alınarak önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına verilerek yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakılır.
Diğer yandan pastanın kreması hazırlanır. Bunun için derin bir kabın içerisine soğuk süt dökülür ve toz krem şanti de eklenerek bir çırpıcı ile iyice çırpılır ve kıvam alabilmesi için bir süre buzdolabında bekletilir. Bu arada da çikolata sos hazırlanır. Bitter çikolata küçük küçük küp şeklinde kesilir. Çikolata, krema ile birlikte ara ara karıştırılarak kısık ateşte kaynatılır. Fırından çıkarılan kekin üzerine süt azar azar gezdirilir. Dökülen süt kekin içine çekmesi için kısa bir süre beklenir. Daha sonra hazırlanan krem şanti spatula yardımı ile kekin üzerine sürülür. Akışkan durumda olan çikolata sosu pastanın üzerine gezdirilir ve sonra dilimlenir. Üzerine isteğe göre ezilmiş fındık ya da fıstık serpiştirilir ve meyve ile süslenebilir. Bir süre buzdolabında soğumaya bırakılır ve soğuk olarak servis edilir.
500 gram kuzu incik
Bir su bardağı ile bir gece önceden ıslatılmış nohut
Üç adet arpacık soğan
Beş su bardağı su
Bir tatlı kaşığı ile tereyağı
İki yemek kaşığı tereyağı (üzeri için kullanılacak)
Bir çay kaşığı ile pul biber (üzeri için kullanılacak)
Bir tatlı kaşığı ile nane (üzeri için kullanılacak)
150 gram kıyma
Üç yemek kaşığı ile kırık pirinç
Bir yemek kaşığı ile ıslatılmış köftelik ince bulgur
Bir tatlı kaşığı ile tuz
Bir çay kaşığı ile karabiber
Bir adet yumurta
Bir çorba kaşığı ile un
2,5 su bardağı ile su
Beş yemek kaşığı ile süzme yoğurt
Arpacık soğan soyulur ve bir tatlı kaşığı tereyağı ile kavrulur. Etler üzerine ilave edilir ve yaklaşık beş dakika kadar soğanlarla birlikte kavrulur. Bir gece öncesinden ıslatılmış olan nohutlar üzerine su ilave edilerek bir düdüklü tencereye alınır ve normal bir şekilde kapağı kapatılır ve suyun kaynaması beklenir. Su kaynadığında düdüklü tencerenin kendi kapağı kapatılır ve düdüğü ötene kadar kaynamaya bırakılır. Düdük öttükten sonra tencerenin altı kısık ateşe alınır ve yine yaklaşık 15 ila 20 dakika kadar pişmeye bırakılır. Bu sürenin sonunda ocağın altı kapatılır ve buharı dışarı çıkartılır. Tüm buharın çıktığından emin olunduktan sonra dikkatli bir şekilde düdüklü tencerenin kapağı açılır. Etin suyu süzdürülür. Soğanlar yemekten ayırılır. Etler didiklenir ve süsülen et suyunun içerisine haşlanan nohutlar ve didiklenmiş etler ilave edilir.
Pirinç yıkanır ve sıcak suda 15 ila 20 dakika kadar bekletilerek süzülür. Süzülen pirinç kıyma ve köftelik ince bulgur ile karıştırılır ve rondodan geçirilerek toz kıvamına gelmesi sağlanır. Kıyma, un ve rondodan geçirilmiş bulgur ve pirinç bir kaba alınır ve yoğurulur. diğer malzemelerde bu karışıma ilave edilerek harç iyice homojen hale gelene kadar yoğurulmaya devam edilir. Yoğurulan köfte harcından bezelye ya da nohut büyüklüğünde köfteler yapılarak 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirilir.
Derin bir kabın içerisinde yumurta, un ve yoğurt alınarak iyice çırpılır. Azar azar ölçülü olan su ilave edilir ve karıştırma işlemi sürdürülür. Kaynamakta olan et suyunda bir miktar yoğurt karışımına eklenir ve sıcaklıkların eşitlenmesi sağlanır. Daha sonra yoğurtlu karışım yine azar azar tencereye ilave edilir ve çırpma teli yardımı ile sürekli karıştırılır. Buzdolabında dinlendirilen köfteler de kaynamakta olan et suyuna eklenir. Ocağın altı kısılır ve üzerine eritilmiş tereyağında lezzetlendirilen nane ve pul biber ilave edilerek bir süre daha kaynatılır ve altı kapatıldıktan sonra sıcak olarak servis edilir.
500 gram orta yağlı kıyma
Bir adet rendelenmiş orta boy kuru soğan
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir çay kaşığı ile kimyon
Bir çay kaşığı ile pul biber
Bir su bardağı ile ufalanmış bayat ekmek kırıntısı
Bir adet yumurta
Bir tutam maydanoz
Dört adet haşlanmış orta boy patates
Bir çay bardağı ile süt
Bir yemek kaşığı ile tereyağı
Yarım çay kaşığı ile tuz
Bir su bardağı ile bezelye
İki adet küp şeklinde doğranmış orta boy havuç
İki yemek kaşığı ile domates salçası
İki yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir su bardağı ile sıcak su
Bir su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tarifte öncelikle patates püresi hazırlanarak başlanabilir. Bunun için kabuklarıyla birlikte haşlanmış olan patateslerin kabukları sıcakken soyulur. Haşlanan patatesler çatal ya da aparat yardımı ile ezilerek püre haline getirilir. Bir tencerey alınan haşlanmış patatesleroda sıcaklığında bekletilmiş olan tereyağı ve sür ilavesi ile birlikte kıvamlanarak püre haline gelebilmesi için sürekli karıştırılarak kısık ateşte pişirilir. Son olarak tuz ilave edilir. İsteğe göre ekleyebileceğiniz ve köfteye tat verecek olan garnitür karışımını hazırlamak için kabukları soyulan havuçlar minik minik küp şeklinde doğranır. kaynar suda havuçlar ve bezelyeler haşlanır ve soğuk buzlu suyun içerisinde şoklama yapılır. Köfte harcı için derin bir kabın içerisine kıyma alınır ve üzerine soğan, kimyon, tuz, ekmek kırıntıları, pul biber, yumurta ve bir tutam ince ince kıyılmış maydanoz karıştırılır ve kıvama gelene kadar yoğurulur. Yoğurduktan sonra üzeri streçlenir ve iki dakika kadar buzdolabında dinlendirilir. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve avuç içinde yuvarlanarak limon sıkacağı yardımı ile kase şeklini alması sağlanır. Hazırlanmış köfteler aralıklı olacak şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve orta kısımlarına parmak ile bastırılarak küçük çukurlar açılır.
Diğer yandan domates sosu hazırlanır. Su, salça ve zeytinyağı bir sos tenceresine alınır ve karıştırılır. Altı kısılarak kısa bir süre kaynatılır. Fırın tepsisine dizilmiş olan köftelerin üzerine bezelye ve havuçlar birer kaşık bırakılır. Üzerine patates püresi sıkılarak doldurulur ve 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişmeye bırakılır. Fırından çıkartılmış olan köftelerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilir. Salçalı sos da köftelerin üzerlerine gezdirilir ve fırının sıcaklığı 180 dereceye düşürülerek kaşar peynirleri eriyip üzeri kızarana kadar yaklaşık sekiz ila on dakika kadar daha fırında pişmeye bırakılır. İyice pişmiş olan köfteler fırından çıkartılır ve sıcak olarak servis edilir.
Öncelikle derin bir kabın içerisine iki su bardağı ile su konulur ve bir tatlı kaşığı tuz atılarak pirinçler eklenir ve yaklaşık on ila on beş dakika kadar bu hazırlanan tuzlu suyun içinde bekletilir. Pirinçler suda beklerken bu sürede başka bir tencerede beş su bardağı kaynamış suyun içine bir tatlı kaşığı safran eklenir ve orta dereceli ateşte safran kırmızı rengini salana kadar yani yaklaşık üç ila dört dakika kadar kaynatılır. Yine ayrı bir tencerede iki çorba kaşığı tereyağı eritilir ya da bir çay bardağı sıvı yağ kızdırılır. Tuzlu suda bekletilmiş olan pirinçlerin suyu süzülür ve bol su ile yıkanır. Süzülmüş olan pirinçler tencereye atılır ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir tatlı kaşığı tuz da eklenerek yaklaşık yedi ila sekiz dakika kadar orta ateşte kavrulur. İçine safran ilave edilen su kaynadıktan sonra bir süzgeçten geçirilir ve pirinçlerin üzerine eklenir. Tüm malzeme bir kaç kez karıştırılır ve kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar yaklaşık beş ila altı dakika kadar pişirilir. Altı kapatılan tencerenin kapağı açılmadan ortalama beş dakika kadar pilav demlemeye bırakılır. Demlenen pilav çorba kasesine alınır ve servis tabaklarına ters çevrilerek sıcak servis edilir.
Derin bir tencerede su kaynatılır ve yıkanmış olan pirinçler kaynayan suya ilave edilir. Yaklaşık beş ila altı dakika kadar pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ayrı bir kapta terbiyesi hazırlanır. Öncelikle un, yoğurt ve yumurta sarısı küçük bir kabın içerisinde çırpıcı yardımıyla çırpılır. Su ve limon suyu da ilave edilerek çırpılmaya devam edilir. Elde edilen karışım bir süzgeç yardımıyla süzülerek tencereye aktarılır. Yine çırpıcı yardımıyla topaklanma olmaması için sürekli karıştırılarak pişirme işlemine devam edilir. Ayrı bir tavada tereyağı eritilir. Nane ve pul biber üzerine serpiştirilerek yaklaşık bir ila iki dakika kadar karıştırılır. Hazırlanmış olan sos tencereye dökülür ve tuzu eklenerek yaklaşık iki ila üç dakika kadar daha kaynatılır. Daha sonra çorba sıcak olarak servis edilir.
600 gr. orta yağlı dana kıyma
Bir adet yumurta
Bir adet orta boy kuru soğan
İki dilim bayat ekmek içi
İki yemek kaşığı süt
Bir diş sarımsak
Çeyrek demet maydanoz
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir çay kaşığı ile karabiber
Yarım çay kaşığı ile kimyon
Yarım çay kaşığı ile karışık köfte baharatı (isteğe göre)
Bir yemek kaşığı ayçiçek yağı
Öncelikle köfte harcı hazırlanır. Bunun için kuru soğan rendelenir. ve sarımsaklar minik küp şeklinde doğranır. Ayıklanmış olan maydanoz yaprakları incecik kıyılır. Bayat ekmek içi sütle ıslatılarak el yordamıyla sıkılır. Taze çekilmiş olan orta yağlı dana kıyma karıştırma kabına alınır. Rendelenmiş olan kuru soğan, doğranmış olan maydanız ve sarımsaklar üzerine eklenir. Yumurta ve sütle ıslatılmış bayat ekmekler de eklenir. Baharatlar da ilave edildikten sonra son olarak karışık köfte baharatları da eklenir. Köfte harcı tüm malzemeleri özümseyene kadar yaklaşık 10 ila 15 dakika kadar yoğurulur. Üzeri streç film ile kaplanarak buzdolanında en az 30 dakika kadar dinlendirilen harç ceviz büyüklüğünde alınan parçalara şekil verilerek bir kaşık ayçiçek yağı kızdırılmış tavada kızartılır. Her iki tarafı da pişirilen köfteler servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis edilir.
Öneri: Dana kıyma istenirse bir miktar kuzu kıymasıyla karıştırılabilir ve iki defa çekilebilir. Kıymanın ağır tadından uzaklaşması için yarım adet rendelenmiş limon kabuğu, köftelerin kabarması için ise yarım çay kaşığı karbonat ilave edilebilir. Daha yumuşak köfteler elde edilmek isteniyorsa köfte harcına iki yemek kaşığı ile su ilave edilebilir. Karbonatın fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca köfteleri hazırlarken yumurta kullanılmıyorsa hazırlanan köfte harcı bir gün süreyle buzdolabında bekletilerek pişirme işlemi yapılabilir. Dinlendirilen köfteler daha lezzetli olacaktır.
İki yemek kaşığı ile tereyağı
Bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
İki yemek kaşığı ile arpa şehriye
Bir su bardağı ile baldo pirinç
1,5 su bardağı ile sıcak tavuk suyu
Yarım çay kaşığı ile tuz
Öncelikle bir bardak pirinç bir süzgeçte bol su ile yıkanır ve suyu süzülür. Diğer yandan tereyağı ve zeytinyağı geniş tabanlı bir tencereye alınır. Arpa şehriye de ilave edilir ve afif renk alana kadar yaklaşık iki ila üç dakika kadar kavrulur. Suyu süzülmüş olan pirinler arpa şehriyelerin üzerine ilave edilir. Şehriyelerle birlikte hafif renk alana kadar kavrulur. Daha sonra sıcak olan tavuk suyu tencereye alınır. Tuz eklenir ve kapağı kapatılarak kısık ateşte yaklaşık 10 ila 12 dakika kadar karıştırmadan pişirilir. Pirinçler piştikten sonra demlenmesi için pilavın üzerine kağıt havlu kapatılır ve bir süre demlenmeye bırakılır. Pilav demlendikten sonra sıcak olarak servis edilmelidir.
Tarife önce köfte harcı hazırlanarak başlanır. Soğanların kabukları soyulur ve rendelenir. Rendelenmiş kuru soğan, bayat ekmek içi ya da isteğe göre galeta unu, yumurta, karabiber, tuz ve kimyon bir kaba alınır. Tüm malzeme iyice karışana kadar yoğrulur. Hazırlanan köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve avuç içinde yuvarlanır. Bastırarak oval şekil verilir. Hazırlanan köfteler bir kenara alınır ve dinlendirilir. Patateslerin kabukları soyulur ve elma dilimi şeklinde dilimlenir. Domatesler halka halka doğranır. Sap kısımları ayıklanan yeşil biberler uzunlamasına kesilir ve ortadan ikiye bölünür. Ayçiçek yağı derin bir tencerede kızdırılır. Önce patatesler daha sonra köfteler hafif renk alana kadar kızartılır. Yağının fazlasını bırakması için kağıt havlunun üzerine alınır. Sonraki adımda sos hazırlanır. Öncelikle ayçiçek yağı kızdırılır. Domates salçası iki ila üç dakika kadar kavrulur. Domatesler rendelenir ve kavrulan salçanın üzerine eklenir ve karıştırılır. Kavrulan domateslere sıcak su ve tuz eklenir ve yaklaşık üç ila dört dakika kadar kaynatılır. Köfte ve patates dilimleri fırın tepsisine sırasıyla dizilir. Fotoğraftaki gibi dizildikten sonra aralarına domates ve yeşil biber de yerleştirilir. Hazırlanmış olan sos malzemelerin üzerine gezdirilir. Önceden 200 derecede ısıtılmış olan fırında yaklaşık 20 dakika domates ve biber dilimleri de kızarana kadar pişirilir. Ilık olarak servis edilir.
Sebzeli bulgur pilavı için önce yeşil biberler ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri alınır. Kırmızı dolmalık biber de aynı şekilde çekirdekleri alınarak tüm biberler küp küp doğranır. Kuru soğanlar da küçük küpler halinde yemeklik doğranır. Kabukları soyulan havuç ince şerit şeklinde kesilir ve biberlerle aynı boyutta doğranır. Kurutulmuş domatesler de yine küçük küp şeklinde kesilir. Zeytinyağı ve tereyağı geniş tabanlı olan bir tencereye alınır. Tereyağı eritilir ve zeytinyağı kızdırılır. Sırasıyla önce küp şeklinde doğranan havuçlar alınır tencereye ve yaklaşık iki ila üç dakika kadar sotelenir. Kuru soğanlar ve kurutulmuş domatesler de eklenerek soteleme işlemine devam edilir. Orta ateşte devam eden soteleme işlemine en son kırmızı ve yeşil biberler ilave edilir. Bol su ile yıkanmış ve suyu süzülmüş olan bulgurlar ve ardından tuz, karabiber ve nane de eklendikten sonra son kez tüm malzemeler yaklaşık üç dakika kavrulur ve tavuk suyu da eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve kısı ateşte 12 ila 14 dakika kadar pişirilir. Bulgurlar suyunu çektikten sonra karıştırılmadan tencerenin üstüne havlu kağıt konulur ve kapak kapatılır. Bu işlem pilavın tane tane olmasını sağlayacaktır. Yaklaşık on dakika kadar demlenen pilav bir kase yardımıyla şekil verilerek servis tabağına alınır.
Öneri: Pilav aynı şekilde tavuk suyu yerine et ya da sebze suyu kullanılarak da yapılabilir. Aramolı bir lezzet elde etmek isterseniz isteğe göre kereviz sapı, haşlanmış mısır, çok ince doğranmış lahana ve yarım çay kaşığı ile zerdeçal ilave edilebilir.
Tereyağı tavada eritilir. Un eklenir ve kısık ateşte kokusu çıkana kadar kavrulur. Kabuğu soyulan domatesler rendelenir ve kavrulmuş olan un karışımına eklenerek beş dakika kadar pişirilir. Üzerine sıcak su ilave edilir ve bir çırpıcı yardımıyla karıştırılır. Tencereye sıcak et suyu ya da isteğe göre tavuk suyu eklenir. Kesilmemesi için küçük bir cezvede ısıtılan süt azar azar tencereye eklenir ve hızlıca karıştırılır. Çorba kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte yaklaşık 15 dakika kadar kaynatılır. Pişmiş olan çorba servis kaselerine alınır ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve isteğe göre kızarmış ekmek küpleri serpiştirilerek sıcak olarak servis edilir.
Kuşbaşı olarak doğranmış ve yıkanmış dana etlerinin suyu süzülür ve kağıt havlu yardımıyla kurulanır. Varsa döküm yoksa normal bir tencerede ayçiçek yağı kızdırılır. Tereyağı da eklenir ve kurulanmış olan etler tencereye alınır. Yüksek ateşte kapağı kapatılan tencerede etler suyunu çekene kadar pişirilir. Kuru soğanlar yemeklik doğranır. Patatesler iri küpler halinde ve kabukları soyulan havuç ise halka şeklinde doğranır. Yemeklik doğranmış olan kuru soğan ve bütün bir diş halinde bırakılan sarımsaklar kavrulan etlere ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Un tencereye alınır ve kokusu çıkana kadar yaklaşık iki ila üç dakika etlerle beraber kavrulur. Ardından salça elave edilir ve karıştırılır. Daha sonra sıcak su tencereye aktarılır. Doğranmış olan patates ve havuç dilimleri de eklenir. Son olarak tuz ve karabiber de yemeğin üzerine eklenerek tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir. Kıvamlı bir sos halini aldıktan sonra tas kebabınız hazır. sıcak olarak servis edilebilir.
Toz tarhana bir su bardağı kadar sıcak et ya da tavuk suyu ile beraber yumuşaması için bir kapta bekletilir. Ayçiçek yağı derin bir tencerede kızdırılır. Domates salçası eklenir ve yaklaşık iki ila üç dakika kadar kavrulur. Karabiber, tuz, nane ve pul biber eklenerek karıştırılır. Baharatlarla kavrulmakta olan salçaya ıslatılmış olan tarhana ilave edilir. Kalan et ya da tavuk suyu tencereye alınır ve bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırılarak topaklanması engellenir. Kaynayan çorbanın altı kapatılır ve sıcak olarak servis edilir.
Kuru soğan küçük küçük yemeklik doğranır. Ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri ayıklanan renkli dolmalık biberler soğanlarla aynı boyutlarda doğranır. Kereviz sapları ve pırasa ince ince dilimlenir. Kabağın uç kısımları alınır ve kabukları soyulmadan ikiye ayrılır. Ortadaki çekirdekli kısımlar ayıklanır ve küçük küçük küp şeklinde doğranır. Kabukları soyulan havuçlar ortadan ikiye kesilir. Yine diğer sebzelerle uyumlu bir şekilde doğranır. Sebzelerin aynı boyutlarda doğranması pişirme sürelerinin farklılığı açısından önemli bir detaydır. Ayçiçek yağı geniş bir tavada kızdırılır. Soğan küpleri hafifçe renk alana kadar sotelenir. Aralarda karıştırılır ve sırasıyla önce havuçlar, kereviz sapı, pırasa, kabak ve renkli dolmalık biberler tencereye eklenir. Tüm sebzeler birlikte yaklaşık beş dakika kadar kavrulur. Sıcak olan tavuk suyu da tencereye alınarak karıştırılır. Karabiber ve tuz eklenir. Sebzeli çorba karışımı ortalama beş dakika kadar kaynamaya bırakılır. Terbiyesini yapmak için ise yoğurt, un, yumurta sarısı ve su bir çırpıcı yardımıyla ayrı bir kapta karıştırılır. Bunun için önce yumurta kırılır ve ardında yoğurt eklenir. Un ve su da ilave edilerek çırpıcı ile karıştırılır. Yumurtanın kesilmemesi için terbiye karışımına çorbanın suyundan azar azar ilave edilir ve terbiye karışımı ile çorba neredeyse eşit sıcaklıklara ulaştırılır. Terbiye karışımının tamamı çorba tenceresine alınır ve isteğe göre bir süzgeç yardımıyla süzülerek azar azar ilave edilir. Terbiye ile tatlandırılan sebze çorbası kısık ateşte kaynamaya bırakılır ve sıcak olarak servis edilir.
Göğüs etinden hazırlanmış olan tavuk kıyması bir kabın içine alınır. Bir adet soğan, iki diş sarımsak ve maydanoz birlikte bir mutfak robotuna alınır ve iyice incelene kadar çekilir. Elde edilen bu karışım kıymanın içine ilave edilir. Baharatlar ve yumurta da eklenerek yoğurmaya başlanır. Kıvam aldıktan sonra harç el yordamıyla parçalara ayrılır ve köfte şekli verilir. Buzdolabına alınan köfteler ortalama 15 dakika kadar dinlendirilir. Bir adet soğan piyazlık doğranır. Ayrıca iki diş sarımsak rendelenir. Biberlerin tohum kısımları çıkartılarak iri iri doğranır. Kuşkonmazlar bir soyacak yardımı ile traşlanır ve doğranır. Tüm sebzeler hazırlanarak bir tavaya alınır ve üzerine zeytinyağı eklenir. Ocak orta ateşe alınır ve ardından sarımsaklar da eklenerek sotelenir. Sarımsakların üzerine ise soğanlar eklenir ve karıştırılarak sotelenmeye devam edilir. Soğanların hafifçe rengi değişmeye başladığında kuşkonmazlar da eklenir. Soteleme işlemi devam ederken sebzelerin üzerine karabiber, tuz ve balzamik sirke ilave edilerek ocağın altı kapatılır. Dinlendirilen köfteler demir döküm tava veya ızagarada pişirilir. Daha sonra bir servis tabağına alınan sotelenmiş sebzeler ve tavuk köfteler sıcak olarak servis edilir.
Bilgi: Maş fasulyesi bir gece öncesinde suyun içinde bekletilmelidir. Sekiz ila on saat kadar beklemiş olmalıdır.
Bir gece öncesinden ıslatılmış olan maş fasulyesinin suyu süzülür ve derin bir tencereye alınarak üzerini aşmayacak şekilde su eklenerek yedi dakika kadar kaynatılır. Kaynatıldığı su tekrar süzülür. Tekrar aynı şekilde su alınarak bu kez beş dakika kadar kaynatılır ve kalan suyu tekrar süzülür. Çorbanın yapılacağı tencereye zeytinyağı konulur ve kızdıktan sonra un ve zerdeçal eklenerek kokusu çıkana kadar karıştırılır ve bir kaç dakika kadar kavrulur. Haşlanmış olan maş fasulyesi çorba tenceresine ilave edilir ve bir ila iki dakika ara ara karıştırılarak ısınması sağlanır. Ardından sütü ve suyu eklenerek çorba kaynayana kadar karıştırılır. Çorba kaynadıktan sonra karıştırmaya ara verilir ve kendi halinde üç kadika kadar daha kaynatıldıktan sonra çorbanın altı kapatılır. Tuzu eklenir. Servis kaselerine alındıktan sonra dereotu ve maydanoz yaprakları ilave edilerek sıcak servis edilir.
Öneri: Çorba taneli olarak tercih edilmezse piştikten sonra blenderdan geçirilerek püre haline getirilebilir ve isteğe göre çorbanın pişirme ya da servisi esnasında istenilen baharatlar kullanılabilir.
Tarife öncelikle patatesler haşlanarak başlanır. İyice yumuşayana kadar haşlanmış olan patatesler soğumaya bırakılır. Bulgurla irmik derin bir kaseye alınır ve üzerini biraz geçecek şekilde sıcak su konularak kasenin üzeri kapatılır. Soğanların kabukları soyulur ve yemeklik olarak doğranır. Diğer taraftan tereyağı bir tavaya alınır ve üzerine yemeklik doğranan soğanlar ilave edilir. Soğanlar hafifçe yumuşadığında tavaya kıyma alınır ve kıyma iyice kavrulana kadar orta ateşte pişirilmeye devam edilir. Kıyma kavrulduğunda harcın içersine fıstık ve baharatlar eklenir. Yaklaşık iki dakika daha kavrularak elde edilen harç ocaktan alınır. İyice yumuşayana kadar haşlanmış olan patateslerin kabukları soyulur ve bulgurlu karışımın içerisine ilave edilir. Demlenen bulgur ve irmik havalandırılarak hafifçe soğutulur. Kıymalı harç dışında diğer malzemelerin tamamı bulgurun üzerine eklenir ve yaklaşık on dakika kadar yoğurulur. Fırın önceden 200 derecede ısıtılır. Pişirme kabı hafifçe yağlanır. Bulgurlu karışım iki eşit parçaya bölünür. İlk parça el yordamıyla parça parça alınır ve yine el yordamıyla inceltilerek parça parça tepsiye yerleştirilir. İlk parçanın tamamı bu şekilde tepsinin alt kısmı kaplanacak şekilde yerleştirildikten sonra kıymalı harcın tamamı tepsiye yayılır. Diğer ayrılan parça yine alt kata yerleştirildiği gibi parça parça alınarak kıymalı harcın üzeri tamamen kapatılır. Eritilmiş tereyağı tepsinin üzerine gezdirilir ve tepsi fırına verilir. Üzeri tamamen kıtırlaşana kadar yaklaşık yarım saat kadar pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.
Pancar otları temizlenir ve bol su ile yıkanır. Suyu süzdürülen pancarlar iri parçalar halinde doğranır. Derin bir tencerede haşlanır ve tekrar suyu süzdürülür. Soğanların kabukları soyulur ve yemeklik olarak doğranır. Başka derin bir tencerede tereyağı eritilir ve yemeklik doğranan kuru soğanlar kısık ateşte rengi pembeleşene kadar sotelenir. Daha sonra yine ince doğranmış biberler de soğanların üzerine ilave edilerek soteleme işlemine devam edilir. Pancar otu ilave edilerek birkaç dakika daha kavrulduktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir.
Derin bir kabın içinde yumurta, margarin ya da tereyağı, sıvı ayçiçek yağı ve şeker bir çırpıcı yardımıyla çırpılır. İyice çırpıldıktan sonra üzerine un ve kabartma tozu ilave edilir. Kurabiye hamurundan biraz daha yumuşak kıvamda bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Hazırlanmış olan hamur yuvarlak bir fırın kabına alınır ve el yordamıyla üzeri düzeltilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına verilen tepsi üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuduktan sonra baklava şeklinde dilimlenir. Soğumuş olan Erzincan lokumunun üzerine pudra şekeri şerpiştirilerek servis edilir.
Öncelikle yapışmaz bir tava içerisine yağ eklenmeden ocakta ısıtılır. Isınmış olan tavaya karabuğday alınır ve yaklaşık iki ila üç dakika kadar kavrulur. Kavurma işlemi tamamlandığında tavanın altı kapatılır. Diğer taraftan mantarlar yıkandıktan sonra ince ince dilimlenir. Pilav tenceresine üç yemek kaşığı zeytinyağı alınır ve kızdırılır. Dilimlenmiş olan mantarlar tencereye alınır ve suyunu bırakıp tekrar çekene kadar arada karıştırılarak mantarlar sotelenir. Sotelenmiş olan mantarlar bir tabağa alınır. Ayrı bir tencereye bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir ve ince ince doğranmış olan soğan ve sarımsaklar orta dereceli ateşte sotelenir. Soğan kavrulduktan sonra tavada bekletilen karabuğday ve ardından tavuk suyu tencereye alınır. Tuz ve karabiber de ilave edildikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte karabuğdaylar suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çeken pilavın altı kapatılır ve mantarlar da tencereye eklenerek karıştırılır. İsteğe göre üzerine biberiye, kekik gibi taze baharatlarla rendelenmiş limon kabuğu serpiştirilerek ve yine isteğe göre zeytinyağında kızdırılmış kırmızı biber sosu eklenerek servis edilir.
Öneri: Pilavı dilerseniz mantarlı değil aynı tarifle mantarsız olarak da yapmanız mümkün. Sadece mantarın pişirme aşamalarını çıkarıyor olacaksınız. Ayrıca tavuk suyu yerine et suyu, sebze suyu ya da normal su kullanabilirsiniz. Ancak normal su kullanmanız halinde yağ miktarını biraz daha artırmanız mümkündür.
Soğanın kabukları soyulur ve yemeklik doğranır. Sarımsaklar soyularak ezilir.Kereviz sapları gelişi güzel doğranır. Patatesler ise küp küp doğranır. Zeytinyağı derin bir tencerede kızdırılır ve soğanlar eklenerek sotelenir. Yaklaşık iki ila üç dakika sonra sarımsak ve tereyağı da eklenerek soteleme işlemine devam edilir. Soğanlar iyice yumuşadıktan sonra patates ve kereviz eklenir. Tüm malzemeler sotelenirken sebze suyu, bezelyeler, baharatlar ve nane de eklenir ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır ve tıkırdayacak şekilde ocağın altı en kısık ateşte bırakılır. Bezelyeler iyice yumuşayana kadar ortalama 25 dakika kadar bu şekilde kaynamaya bırakılır. Bezelyeler iyice yumuşadığında çorba ocaktan alınır ve blenderdan geçirilerek pürüzsüz olması sağlanır. Blenderdan geçirilen çorba iyice pürüzsüz olması açısından delikleri sık olan bir süzgeçten geçirilir. Süzgeçten geçirilerek pürüzsüz olması sağlanan çorbanın son olarak içine labne peyniri eklenir ve karıştırılır. sıcak olarak servis edilir.
Soğanın kabuğu soyulur ve iri iri doğranır. Kuzu etleri isteğe göre porsiyonluk ya da iri kuşbaşı şeklinde doğranır. Tereyağı eritilir. Etler tencereye alınır ve yüksek ateşte kavurmaya başlanır. Etler biraz kavrulduktan sonra iri iri doğranmış soğanlar eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Ortalama iki ila üç dakika sonra tuz, baharatlar ve üzerini geçecek şekilde sıcak su eklenir. Tencerenin altı kısılır ve etler iyice yumuşayana kadar kısık ateşte ortalama bir saat kadar pişirilir. Etlerin pişme esnasında süzme yoğurt, un ve yumurta sarıları ayrı bir kapta karıştırılır. Etler piştikten sonra suyu süzülür ve farklı bir tarifte kullanılmak üzere kenara ayrılır. Etler bir fırın kabının tabanına yerleştirilir. fırın ise 180 derecede ısıtılır. Süzülen et suyundan bir bardak kadar kısmı yoğurtlu karışıma yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ilave edilir. Sıcak et suyunun birden dökülmesi halinde yoğurt kesilebilir. Bu işlem esnasında yoğurdun kesilmemesine özen gösterilmelidir. Yoğurtlu karışım ocağa alınır ve sürekli karıştırılarak çok kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir. Fokurdamaya başladığında tuzu eklenir. Elde edilen kıvamlı karışım fırın kabına yerleştirilen etlerin üzerine dökülür. Üzerine kırmızı biber gezdirilir ve önceden ısıtılmış fırına verilerek üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra sıcak olarak servis edilir.
Domatesler ortadan ikiye kesilir ve uç kısımları alınmış olan domatesler rendenin ince tarafı ile rendelenir. Zeytinyağı ya da isteğe göre tereyağı derin bir tencerede kızdırılır ve rendelenmiş olan domatesler kavrulmaya başlanır. Yaklaşık iki ila üç dakika sonra isteğe göre biber salçası ilavesi ile domates salçası tencereye alınır ve kavurmaya devam edilir. İyice kavrulduktan sonra Tel şehriyeler eklenir ve karıştırılır. Sıcak olan tavuk suyu da tencereye eklenerek altı kısık ateşe alınır ve şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir. Taze çekilmiş tane karabiber ve tuz ilave edilir. İsteğe göre ayıklanmış olan maydanoz ve dereotu yaprakları ince bir şekilde kıyılır. Servis kaselerine alınan domatesli şehriye çorbasının üzerine dereotu ve maydanoz serpiştirilir ve limon suyu ile beraber servis edilir.
Öncelikle köfte harcı hazırlanır. Bunun için kuru soğanın kabukları soyulur ve rendenin ince tarafı ile rendelenir. Ayıklanmış olan maydanoz yaprakları çok ince bir şekilde doğranır. Kıyma derin bir karıştırma kabına alınır ve rendelenmiş kuru soğanla beraber ince doğranmış olan maydanoz, yumurta, ekmek kırıntısı ve baharatlarla birlikte yoğurulur. Kıvamını alıp tüm malzemeler birbirini özümseyene kadar yoğurulduktan sonra istenilen büyüklükte parçalar kopartılır ve orta kısımlarına rendelenmiş kaşar peyniri konulur ve avuç içine yuvarlak bir şekilde kapatılır ve üzerine hafifçe bastırılarak düzleştirilir ve köfte şekli verilir. Eğer köfteler dinlendirilecek ve ertesi gün pişirilecekse yumurta kullanılmayabilir. Önceden kızdırılmış olan döküm bir tavada ters düz ederek her iki tarafı da kızarana kadar pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.
Öneri: İsteğe göre tavaya az miktarda yağ eklenebilir ya da hazırlanan köfteye rende değil kare şeklinde doğranmış kaşar peyniri ilavesi ile fırına verilebilir.
2,5 su bardağı ile firik bulguru
Bir yemek kaşığı ile tereyağı
Bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
Dört adet mantar
Yarım adet soğan
Bir tatlı kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı ile tuz
Dört su bardağı ile tavuk suyu
Öncelikle firik bulguru bol su ile iyice yıkanır ve suyu süzülür. Mantarlar temizlenir ve minik küpler şeklinde doğranır. İsteğe göre mantarın sap kısımları kullanılmayabilir. Pilav tenceresi ısıtılır ve zeytinyağı tereyağı ile birlikte eritilir ve kızdırılır. Mantarlar yağda çevirilir ve üzerine bulgur ilave edilir. Hafif kavrulduktan sonra tavuk suyu eklenir. Tuz ve taze çekilmiş karabiberler de eklenerek tatlandırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte ortalama on beş ila yirmi dakika kadar demlenir. Bulgurlar tamamen suyunu çektiğinde kapağı açılır ve kağıt bir havlu kapatılır tencerenin üzerine ve demlenmeye bırakılmak üzere tekrar tencerenin kapağı kapatılır. Ortalama beş ila on dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra sıcak olarak servis edilir.
Ayıklanmış olan kuru fasulyeler bir gece önceden ılık suya basılır. Ilık suyun içinde şişmiş olan kuru fasulyelerin suyu süzülür ve derin bir tencereye alınır. Üzerini yaklaşık iki ila üç parmak geçecek kadar su eklenir ve kuru fasulyeler orta ateşte haşlanmaya bırakılır. İyice haşlandığından emin olduktan sonra altı kapatılır ve fasulyelerin suyu süzülür. Diğer taraftan piyazın sosu hazırlanır. Bunun için tahin derin bir karıştırma kabına alınır. Taze sıkılmış limon suyu, zeytinyağı, elma sirkesi ve tuz eklenerek karıştırılır. Sos akışkan bir kıvama gelene kadar azar azar ılık su eklenir. Erimiş dondurma kıvamına geldiğinde su ilave etmeyi kesin. Kuru soğan yarım ay şeklinde piyazlık doğranır. Uç kısımları alınmış olan domatesler iri küpler halinde kesilir. Katı bir kıvam alana kadar haşlanmış olan yumurtalar kabukları soyulduktan sonra dilimlenir. Haşlanmış olan kuru fasulye servis tabağına alınır. Hazırlanmış olan tahinli sos üzerine gezdirilir. Ardından doğranmış olan kuru soğan, domates küpleri ve yumurta dilimleri ile süslenir ve kalan sos tekrar tüm malzemenin üzerine gezdirilir. İnce kıyılmış maydanoz yaprakları ile süslenir ve isteğe göre zeytinyağı ile sirke ilave edilerek servis edilir.
Pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağ konulur. Tel şehriyeler de eklenerek yaklaşık beş dakika kadar kavrulur. Yıkanmış ve suyu süzülmüş olan pirinç ve bulgur da ilave edilir ve tüm malzeme kısık ateşte beş dakika daha kavurma işlemine devam edilir. İnce kıyılmış olan pırasa, domates, kırmızı biber ve yeşil biber de ilave edilir. Bir süre daha kavrulduktan sonra 3,5 su bardağı ile su ve et suyu karışımı tencereye alınır. Kaynamaya başladığında içine yeşillikler de eklenir ve kısık ateşte yaklaşık yirmi dakika kadar pişirilir. Piştikten sonra pilav servis tabağına alınır. İnce kıyılmış olan maydanoz ve toz karabiber de serpilerek sıcak servis edilir.
Patlıcanların uç kısımları alınır ve kabukları alacalı bir şekilde soyulur. Halka halka ya da isteğe göre iri parçalar şeklinde doğranır. Acısının çıkması için bir süre tuzlu suda bekletilir. Kuru soğan ve sarımsaklar küçük parçalar şeklinde yemeklik doğranır. Ortadan ikiye kesilen çarliston biberlerin tohumları çıkartılır ve iri parçalar şeklinde kesilir. Öncelikle az yağlı kıyma ve ayçiçek yağı bir tencereye alınır. Bir tahta kaşık yardımıyla ezilerek dağıtılır ve hafif renk alana kadar kavrulur. Ardından yemeklik doğranmış sarımsak ve kuru soğanlar eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Çeşnilenmesi için karabiber, tuz ve kimyon eklenen kıymalı harç ocaktan alınır. Daha sonra patlıcanları kızartma aşamasına geçilir. Bunun için ayçiçek yağı geniş tabanlı bir tavada kızdırılır. Tuzu suda bekletilen patlıcanların suyu süzülür. Salata kurutucusunda ya da kağıt havlu arasında iyice kurutulan patlıcanlar kızgın yağda iki tarafı da iyice kızartılır. Renkli biberler de aynı şekilde kızartıldıktan sonra havlu kağıt ile fazla yağı alınır. Musakkanın sosu için domates salçası ve su bir kasede karıştırılır. Daha sonra fazla yağı alınan patlıcan ve renkli biberler bir tencereye dizilir. Hazırlanan kıymalı harç üzerine yayılır. Salçalı su eklenen yemek kısık ateşte karıştırılmadan 15 ila 20 dakika kadar pişirildikten sonra sıcak olarak servis edilir.
Öneri: Daha hafif bir yemek yapmak isterseniz halka halka doğranan patlıcanlar fırında yağlanarak fırınlanır. Kıymalı harca rendelenmiş domates ilave edilebilir ve oturtma gibi fırında da pişirilebilir.
İki yemek kaşığı ile tereyağı
İki su bardağı ile pilavlık bulgur
İki yemek kaşığı ile tel şehriye
Dört su bardağı ile sıcak tavuk suyu
Yarım çay kaşığı ile tuz
Kalın tabanlı bir pilav tenceresinde tereyağı eritilir ve isteğe göre az miktarda zeytinyağı ilave edilir. Daha sonra tel şehriye eklenir ve kızgın tereyağında hafif renk alana kadar kavurulur. Pilavlık olan kalın bulgur tel süzgece alınır ve bol su ile yıkanarak suyu süzülür. Suyu iyice süzüldükten sonra bulgurlar tel şehriyelerin üzerine ilave edilir ve birlikte yaklaşık iki ila üç dakika kadar daha kavrulur. Sıcak tavuk suyu ve tuz da ilave edildikten sonra kapağı kapatılan tencere kısık ateşte hiç karıştırmadan kaynamaya bırakılır. Bulgurlar göz göz olup pilav suyunu çektikten sonra kapağı açılır ve tencerenin üzeri kağıt havlu ile kapatılarak kapağı tekrar sıkıca kapatılır ve bulgur pilavı demlenmeye bırakılır. Servis kaselerine alınan bulgur pilavı ters çevrilerek servis tabağına alınır ve ılık olarak servis edilir.
Öneri: Pişirme suyu olarak tavuk suyu yerine isteğe göre et suyu ya da normal sıcak su kullanarak pilavınızı pişirebilirsiniz. Ayrıca domates rendesi ve domates salçası ilave ederek pilavınızı pişirebilirsiniz. Ayrıca içerisine yine isteğe göre haşlanmış yeşil mercimek ilave edebilirsiniz.
Üç su bardağı ile yoğurt
1,5 su bardağı ile soğuk su
Dört adet orta boy salatalık
İki diş sarımsak
Bir çay kaşığı ile tuz
Çeyrek demet dereotu
İki yemek kaşığı ile zeytinyağı (isteğe göre)
Bir tatlı kaşığı ile sirke (isteğe göre)
Bir tatlı kaşığı ile kuru nane (isteğe göre)
Bol su ile yıkanan ve kurulanan salatalıkların uç kısımları alınır ve alacalı olarak soyulur. Daha sonra küçük küpler halinde minik minik doğranır ya da isteğe göre rendenin kalın tarafı ile rendelenir. Yine küçük küpler halinde kesilen sarımsaklar tuz ilave edilerek havanda iyice ezilir. Dereotu incecik doğranır. Doğranan salatalıklar, ezilmiş olan sarımsaklar ve incecik kıyılmış olan dereotu yoğurda eklenir. Azar azar eklenen soğuk su ile kıvamı isteğe göre ayarlanır ve servis kaselerine alınan cacık isteğe göre zeytinyağı, kuru nane ya da sirke ilave edilerek servis edilir.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.