Karadeniz yemekleri Kardenizli’ler kadar Karadenizli olmayanların da tercih ettiği ve sık sık sofralarına taşıdığı lezzetlerden ibarettir. Madem bu kadar seviliyor biz neden bu tariflere yer vermeyelim dedik ve bu başlık altında Karadeniz yöresine ait çorbadan ana yemeğe, tatlısına kadar bir çok tarifi toplamaya karar verdik. Karadeniz Yemekleri ve Tatlı Tarifleri için yazımızın herhangi bir yerinde ilginizi çekecek bir tarif olabilir:) Şimdiden afiyet olsun.
Karalahanalar bol su ile iyice yıkanır. Suları süzdürüldükten sonra ince ince doğranır. Doğrandıktan sonra tekrar suyun içine alınır ve bir süre suda bekletilir. Tekrar suları iyice süzdürülür. Soğanlar küçük küp şeklinde yemeklik doğranır. Derin bir tencerede tereyağı eritilir. sıvı yağ ve doğranmış soğanlar da ilave edilerek soğanlar ölene kadar sotelenir. Daha sonra salça eklenir ve kavurmaya devam edilir. Kavrulan soğanların üzerine yarma ya da isteğe göre iri bulgur ve suyu süzülen karalahanalar eklenir. Birkaç dakika kavurduktan sonra suyu eklenir. Ardından tuz ve baharatlar da eklenerek karalahana çorbası pişmeye bırakılır. Ayrı bir kabın içine mısır unu alınır ve çorbanın suyundan üzerine bir miktar eklenerek karıştırılır ve son olarak çorbanın içine azar azar ilave edilir. Malzemeler tam olarak piştikten sonra ve çorbanız kıvam aldıktan sonra sıcak olarak servis edilir.
Öneri: Çorbaya isteğe göre haşlanmış kuru fasulye yerine barbunya da ilave edilebilir. Ayrıca lezzet katacaktır.
Öncelikle fazulyeler ayıklanır ve yıkanır. Çapraz olarak küçük küçük doğranır. Daha sonra soğanlar yemeklik olarak küçük doğranır. Pirinçler yıkanır ve süzüldükten sonra derin bir tencereye alınır. Önce soğanlar ve daha sonra çapraz doğranan fasulyelerin yarısı atılır. Diğer yarısı ise diblenin üst kısmı için ayrılır. Ortaya yıkanan pirinçler ve son olarak üst kısma yine ayrılan fasulyeler eklenir. Tuz ve şeker de eklendikten sonra zeytinyağı ilave edilir. Son olarak sıcak su ilave edilerek fasulye diblesi haşlamaya bırakılır. Fasulye ve pirinçler pişene kadar diblenin haşlama işlemine devam edilir. Haşlama işlemi tamamlanan yemeğin altı kapatılır. Sıcak olarak servis edilebilir.
Karalahanalar bol su ile yıkanır ve sap kısımları ayrılır. Bir tencereye kaynar su konulur ve kaya tuzu eklenerek kaynayan suyun içine atılır ve yaklaşık üç dakika kadar haşlanır. Üç dakikanın snunda çıkartılır ve böylece tüm karalahanalar haşlanır. Haşlanan karalahanalar soğuk suyun içine alınır. Böylece hem rengini hem de besin değerini kaybetmeyecektir. Dolmanın içi için öncelikle soğanlar soyulur ve ince ince doğranır. Kıyma, yıkanarak suyu süzülen pirinç, iki yemek kaşığı zeytinyağı, salça, maydanoz, tuz ve baharatlarla birlikte doğranan soğanlar da kabın içinde iyice karıştırılır. Tencerenin dibine sermek için bir kaç karalahana yaprağı ayrılır. Soğumuş olan karalahanaların sert olan damar kısımları çıkartılır ve hazırlanmış olan kıymalı dolma iç harcı yaprakların içine konularak sarılır ve tüm harç ile karalahanalar bu şekilde sarılarak sarma işlemi tamamlanır. Dibine sarmaya başlamadan ayrılan karalahanalar yerleştirilir ve üzerine sarılan dolmalar dizilir. Üzerine bir çay bardağı zeytinyağı gezdirilir. Tencerenin üst kısmına porselen bir tabak konur ve sarmaların seviyesine gelecek şekilde suyu eklenerek karalahana dolmaları pişmeye bırakılır. Yaklaşık 30 ila 35 dakika kadar sürecek olan pişirme işleminin sonunda tencerenin altı kapatılır.
Tereyağı bir tavada eritilir ve salça da eklenerek kavrulur. Sarımsak havanda dövülür ve yoğurtla karıştırılır. Servis tabağına alınan sarmaların üzerine öncelikle sarımsaklı yoğurt ve ardından salça sos eklenerek sıcak olarak servis edilir.
Tarife başlamadan önce fırın fansız olarak 165 derecede ısıtılır. Derin bir karıştırma kabında yumurta ve şeker köpüklenene kadar çırpılır. Ayrı bir kabın içine un elenir ve mısır unu ise elenmeden eklenir. Karışırılan yumurta ve şeker de unun içine eklenir. Kabartma tozu ve tuz da ilave edilir. İyice karıştırıldıktan sonra karışım bulamaç halini aldıktan sonra son olarak karışıma eritilmiş olan tereyağı eklenir. Derin bir tepsinin içi yağlanır ve unlanır. Mısır ekmeği karışımı tepsiye dökülür ve önceden ısıtılmış olan fırına konulur. Yaklaşık 20 ila 25 dakika kadar sürecek olan pişirme ileminin sonunda fırından çıkartılır ve isteğe göre sıcak ya da ılık olarak servis edilir.
Tarife öncelikle kuru kayısıların bol su ile yıkanıp haşlanması ile başlanır. Üzerine bir miktar toz şeker ve iki su bardağı eklenerek kısık ateşte haşlanan kuru kayısılar yumuşadıktan sonra altı kapatılır. Suyun içinden ayrılan kayısılar bir kenara alınır. Suyu ise tekrar kullanmak üzere dökülmemelidir. Ayrı bir kabın içinde ayıklanmış ve mutfak robotundan geçirilmiş olan cevizler kalan şekerle karıştırılır. Haşlanmış olan kayısıların içine elde edilen bu cevizli karışım doldurulur. Tüm kayısılar bu şekilde doldurulduktan sonra ısıya dayanıklı bir cam tepsiye dizilir. Sonra kenara ayrılan haşlama suyu, bir çay bardağı kadar su, bir yemek kaşığı şeker ve bir yemek kaşığı tereyağı karıştırılır ve bir taşım yani yaklaşık beş dakika kadar kaynatılır. İçi doldurulan kayısıların üzerine dökülür ve önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına verilerek yaklaşık on dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan kayısefe tatlısı ılık ya da soğuk olarak servis edilir.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.