Çevrenizde sıkça şahit olursunuz kilosundan şikayetçi olanlara. Sürekli şikayet edenler hızlı kilo vermenin formüllerini arar ve sonrası ise takıntıya dönüşür. Oysa amaç her zaman zayıf olmak değil sağlıklı zayıflamak olmalıdır. Peki sağlıklı zayıflamayı seçmeyerek rastgele yöntemler deneyenlerin nelerle karşılaşabileceğini biliyor musunuz? Unutulmaması gereken önemli nokta ise hedefin zayıflamaktan ziyade sağlıklı zayıflamak olmasıdır. Aksi taktirde hastalıklar aşırı zayıflığın ardından gelecektir. Aşırı zayıflık da şişmanlık gibi başlı başına bir rahatsızlıktır.
Beden kitle indeksinin %18,5’un altında olması durumudur zayıflık. Diğer bir ifadeyle boya göre kilonun, %15-20 altında olması durumudur. Beden kitle indeksinin %20’nin altında olması ölüm riskini artırmaktadır. Ayrıca hastalıklara olan direncini düşürür. Organlar işlevleri yerine getiremeyebilir.
Enerji alımında ve harcanmasında oluşan dengesizliğin şişmanlığa neden olduğu gibi zayıflığın sebepleri olarak da gösterilmektedir. Bir birey besinlerden aldığı enerjiden daha fazlasını harcıyorsa bu o kişinin zayıflamasına yani ağırlık kaybetmesine sebep olur.
Enerji alımı ile harcanması arasında yaşana bu dengesizliğe sebep olan şeyler;
Şişmanlığın tedavisi olduğu gibi elbetteki zayıflığında tedavisi de mevcuttur. Bu noktada önemli olan zayıflığa sebep olan sorunları ortadan kaldırılmasıdır. Zayıflığa neden olabilecek tiroid hormonlarında bir sorun olup olmadığı kan testi ile tespit edilebilmektedir. Detaylı kan, dışkı ve idrar tetkiklerinden geçtikten sonra hastanın beslenme tedavisine başlanır. Eğer bireyde psikolojik sebeplerden kaynaklanan bir zayıflık söz konusu ise mutlaka beslenme uzmanı dışında bir psikologdan da destek alınmalıdır.
Zayıflığın sebebi tespit edildikten ve tedaviye başlandıktan sonra kişi şişmanlıkta olduğu gibi diyetistenden yardım almalı ve kişiye özel diyet uygulamalıdır. Anlaşıldığı üzere diyet sadece kilo vermek için değil kilo almak için de uygulanmaktadır. Kontrolsüz yapılan diyetler sonucunda hedefiniz ne olursa olsun sizi başarısızlığa ve hastalığa sürükleyecek ve durumun daha kötüye gitmesini sağlayacaktır. Uygulanacak diyet ve beslenme programında protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli bir liste oluşturulmalıdır. Ancak sağlıklı beslenme kuralının dışına çıkıldığında kas dokusu değil yağ dokusu kazanımı gerçekleşebilir. Bu durum da aşırı ve kontrolsüz zayıflamaya sebep olabilir. Bu konu ile ilgili tüm detaylı bilgileri “Sağlıklı ve Dengeli Beslenme” başlıklı yazımızdan edinebilirsiniz.
Uyarı: Sizinle paylaştığımız bilgiler doğrultusunda düzenli ve sağlıklı beslendiğinizde kilo kaybı yaşanması gibi kilo alımı da yaşanmaktadır. Sağlıklı kilo alımı eksik beslenmeden değil dengeli beslenmeden sağlanabilir. Bu süreçte de tüketmeniz gereken besinler olduğu gibi tüketilmemesi gereken besinler mevcuttur. En sağlıklı yöntem bu konu ile ilgili bir uzmandan yardım almaktır. Öncelikle zayıflamanızın sebepleri araştırılacak takip eden süreçte de size özel beslenme programı düzenlenecektir. Ayrıca spor da ihmal edilmemeli aldığınız kalori miktarını dengeleyecek miktarda yapılmalıdır.
İlerleyen zamanlarda sağlıklı kilo alma yöntemlerini de sizinle paylaşıyor olacağız.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.