Aşırı Zayıflık ve Zayıf Olma İsteği Bir Hastalık Mıdır?

Çevrenizde sıkça şahit olursunuz kilosundan şikayetçi olanlara. Sürekli şikayet edenler hızlı kilo vermenin formüllerini arar ve sonrası ise takıntıya dönüşür. Oysa amaç her zaman zayıf olmak değil sağlıklı zayıflamak olmalıdır. Peki sağlıklı zayıflamayı seçmeyerek rastgele yöntemler deneyenlerin nelerle karşılaşabileceğini biliyor musunuz? Unutulmaması gereken önemli nokta ise hedefin zayıflamaktan ziyade sağlıklı zayıflamak olmasıdır. Aksi taktirde hastalıklar aşırı zayıflığın ardından gelecektir. Aşırı zayıflık da şişmanlık gibi başlı başına bir rahatsızlıktır. 

Zayıflık Nedir?

Beden kitle indeksinin %18,5’un altında olması durumudur zayıflık. Diğer bir ifadeyle boya göre kilonun, %15-20 altında olması durumudur.  Beden kitle indeksinin %20’nin altında olması ölüm riskini artırmaktadır. Ayrıca hastalıklara olan direncini düşürür. Organlar işlevleri yerine getiremeyebilir.

zayiflik-dusuk-kilo

Zayıflık Hastalığının Nedenleri Nelerdir ve Zayıflık Nasıl Oluşur?

Enerji alımında ve harcanmasında oluşan dengesizliğin şişmanlığa neden olduğu gibi zayıflığın sebepleri olarak da gösterilmektedir. Bir birey besinlerden aldığı enerjiden daha fazlasını harcıyorsa bu o kişinin zayıflamasına yani ağırlık kaybetmesine sebep olur.

Enerji alımı ile harcanması arasında yaşana bu dengesizliğe sebep olan şeyler;

  • İştahsızlık ve kilo alma korkusu ile yetersiz besin alımı
  • Tüketilen besinlerin emilim, sindirim ve vücutta kullanımlarında sorun yaşanıyor olması
  • Bireylerde bağırsak parazitleri olması ya da bağırsak hasarına bağlı olarak sindirilecek besinlerin emiliminin gerçekleşerek dışkı (feçes) ile atılması
  • Tiroid beslerinin aşırı çalışması yani hipertiroid ve kanser gibi vücudun enerji harcanmasını artıracak hastalıkların var olması
  • Psikolojik stres zayıflığa sebep olabilir.

 

 

Zayıflığın Vücudunuza Nasıl Olumsuz Etkileri Vardır?

  • Zayıflık, besin tüketimindeki yetersizlikten kaynaklanıyorsa mineral-vitamin eksikliğine bağlı olarak bağışıklık sisteminde oluşan hasar, sık sık enfeksiyon geçirme ve geç iyileşme gözlenmektedir.
  • Yeterli miktarda enerji alınmamasına bağlı olarak konsantrasyon kaybı, dikkatsizlik ve huzursuzluk görülebilir.
  • Sağlıklı bireylerde derinin altında yer alan yağ dokusu sağlığı koruyucu özelliği gösterir. Ancak zayıf olan bireylerde bu koruyucu yağ dokusu yok denilecek kadar az olduğundan bu işlevini gerçekleştiremez. Ayrıca yağ dokusu vücut ısısının düzenlenmesine ve korunmasına yardımcıdır. Özellikle ilerleyen yaşlarda vücut ısısının korunamaması  üşüme ile kendini göstermektedir.
  • Adet düzensizliği zayıf olan bireylerde sık yaşanılan bir sorundur. Bunun sebebi hormon yapısında yağ bulunması ve yeterli miktarda hormon salgılanamamasıdır. Ayrıca kansızlıkta gözlenmektedir.
  • Tüm saydığımız etkilerin dışında Anoreksiya hastalığı için de tetikleyicidir.

065827cb304f4bcfa71401e318bfe6fd

Zayıflık Tedavi Edilebilir Mi ve Tedavide Hangi Yöntemler İzlenir?

Şişmanlığın tedavisi olduğu gibi elbetteki zayıflığında tedavisi de mevcuttur. Bu noktada önemli olan zayıflığa sebep olan sorunları ortadan kaldırılmasıdır. Zayıflığa neden olabilecek tiroid hormonlarında bir sorun olup olmadığı kan testi ile tespit edilebilmektedir. Detaylı kan, dışkı ve idrar tetkiklerinden geçtikten sonra hastanın beslenme tedavisine başlanır. Eğer bireyde psikolojik sebeplerden kaynaklanan bir zayıflık söz konusu ise mutlaka beslenme uzmanı dışında bir psikologdan da destek alınmalıdır.

Zayıflığın sebebi tespit edildikten ve tedaviye başlandıktan sonra kişi şişmanlıkta olduğu gibi diyetistenden yardım almalı ve kişiye özel diyet uygulamalıdır. Anlaşıldığı üzere diyet sadece kilo vermek için değil kilo almak için de uygulanmaktadır.  Kontrolsüz yapılan diyetler sonucunda hedefiniz ne olursa olsun sizi başarısızlığa ve hastalığa sürükleyecek ve durumun daha kötüye gitmesini sağlayacaktır. Uygulanacak diyet ve beslenme programında protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli bir liste oluşturulmalıdır. Ancak sağlıklı beslenme kuralının dışına çıkıldığında kas dokusu değil yağ dokusu kazanımı gerçekleşebilir. Bu durum da aşırı ve kontrolsüz zayıflamaya sebep olabilir. Bu konu ile ilgili tüm detaylı bilgileri “Sağlıklı ve Dengeli Beslenme” başlıklı yazımızdan edinebilirsiniz.

İştah Kaybı Yaşanıyorsa Neler Yapılabilir?

  • Beslenme saatlerinizi bir program dahilinde düzenleyin ve aksi bir durum yaşanmadıkça aynı saatlerde beslenmeye çaba sarfedin.
  • Kan şekeri seviyeniz beslendiğiniz saatlere göre düzenleneceği için bir süre sonra belirlediğiniz saatler yaklaştıkça açlık hissetmeye başlarsınız. Bu düzeni sağlayabilmek için açlık hissetmeye beklemeyin ve programınıza uyarak gereken zamanlarda beslenmenizi gerçekleştirin.
  • Besinseçimi ve hazırlanması aşamalarında yer almalısınız. Bu sayede açlık merkeziniz uyarılacaktır ve iştahınız artacaktır.
  • Yemek zamanlarınızı eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz. Farklı günlerde renkli yemek takımları, değişik masa örtüleri deneyebilir, masanıza çiçek ve mumlarla süslemek daha uzun süre masada kalmanıza ve yemeğinizden keyif almanıza böylece çok yemenize yardımcı olacaktır.
  • Yemek zamanlarında sizi mutsuz eden konulardan konuşmamalısınız.
  • Yemek yemeden önce kısa süreli yürüyüş yapmanız iştahınızın açılmasına yardımcı olur.
  • Yemek yemek için değişik ortamlar oluşturabilirsiniz. Değişik restoranlarda farklı lezzetler deneyerek yemek yeme zevkinizi artırabilirsiniz.
  • Bazı kişiler tek başına yemek yemekten hiç hoşlanmaz. Yediği yemekten zevk almaz ve bir an önce bitsin ister. Bu sebeple mümkün olduğunca yalnız yemek yememelisiniz.

zayiflik-hastaligi-nasil-olur-belirtileri-neler-610x305

Uyarı: Sizinle paylaştığımız bilgiler doğrultusunda düzenli ve sağlıklı beslendiğinizde kilo kaybı yaşanması gibi kilo alımı da yaşanmaktadır. Sağlıklı kilo alımı eksik beslenmeden değil dengeli beslenmeden sağlanabilir. Bu süreçte de tüketmeniz gereken besinler olduğu gibi tüketilmemesi gereken besinler mevcuttur. En sağlıklı yöntem bu konu ile ilgili bir uzmandan yardım almaktır. Öncelikle zayıflamanızın sebepleri araştırılacak takip eden süreçte de size özel beslenme programı düzenlenecektir. Ayrıca spor da ihmal edilmemeli aldığınız kalori miktarını dengeleyecek miktarda yapılmalıdır. 

İlerleyen zamanlarda sağlıklı kilo alma yöntemlerini de sizinle paylaşıyor olacağız.

 

 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.