B17 vitamini en yoğun miktarda kayısı meyvesinin çekirdeğinde bulunmaktadır. Ancak diğer bir çok yemişlerde ve meyve çekirdeğinde önemli sayılacak miktarlarda B17 vitamini bulunmaktadır.
B17 Vitamini ve Kanser Hastalığı ile İlişkisi
B17 vitamininin vücuda girmesiyle hidrojen siyanür oluşturur ve kanserli hücreleri yok ederek kanser üzerindeki etkisini gösterdiği bilinmektedir. Fakat sadece B17 vitamini bu enzimlerin salgılanarak dokulara ulaşması için yeterli değildir ve uzmanlar tarafından düzenli egzersiz ile anti-kanserojen beslenme içeren bir program eşliğinde uygulanması önerilmektedir.
Klinik testler sonucunda B17 vitamini, A, C, E, B15 vitaminleri ile beraber alındığı zaman kansere karşı daha etkin olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak B17 vitamininin kanserin yayılmasını durdurma ve kanserli hücreleri ortadan kaldırma üzerine etkisiyle alakalı daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
B17 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunmaktadır?
Çoğunlukla çekirdekli meyveler B17 vitamini açısından zengin besinlerdir. Kayısı çekirdeği en fazla B17 vitamini içeren meyve çekirdeğidir. Bunun dışında kiraz, erik, nektar ve şeftali tohumları da yüksek miktarda B17 vitamini içermektedir. Bu meyvelerin dışında ise üzüm çekirdeği, elma çekirdeği, çilek, böğürtlen ve ahududu meyvesinden de B17 vitamini alabilmek mümkündür.
İçeriğinde B17 Vitamini Bulunan Meyveler
- Böğürtlen
- Yaban mersini
- Kiraz
- Kızılcık
- Üzüm
- Mürver
- Bektaşi üzümü
- Dut
- Çilek
- Ayva
- Ahududu
İçeriğinde B17 Vitamini Bulunan Çekirdekler
- Elma çekirdeği
- Kayısı çekirdeği
- Kiraz çekirdeği
- Keten tohumu
- Darı
- Nektarın çekirdeği
- Şeftali çekirdeği
- Armut çekirdeği
- Erik çekirdeği
- Kabak çekirdeği
İçeriğinde B17 Vitamini Bulunan Fasulyeler
- Siyah fasulye
- Börülce
- Bezelye
- Nohut
- Lima fasulyesi
- Bezelye
İçeriğinde B17 Vitamini Bulunan Diğer Gıdalar
- Acı badem
- Kaju
- Okaliptüs yaprağı
- Ispanak
- Tere
- Pancar
- Tatlı patates
- Bambu yaprağı
B17 Vitamininin Zararları Nelerdir?
B17 vitamini tüketiminin zararları ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda bu vitaminin (Laetrile ) özüt şeklinde ağız yoluyla alınması halinde bazı bireylerde siyanür zehirlenmesine neden olduğunu göstermektedir .
Siyanür zehirlenmesinin ilk belirtileri arasında zihin karışıklığı, nefes darlığı, baş dönmesi, halsizlik, bazı durumlarda baş ağrısı ve uyku hali gelmektedir. Ciltte ve ağız içinde kızarma ya da pembeleşme görülebiliyor. Ayrıca şiddetli siyanür zehirlenmesi durumu ise koma haline, nöbetlere ve nefesin durmasına yol açabiliyor.
Sonuç olarak B17 vitamini ile ilgili görüşler gerçekte bir vitamin değil doğal bir bileşen olduğuna dairdir ve iki farklı uçta yer almaktadır.
B17 vitaminini destekleyenler, bu vitaminin kanser hastalığının tedavisi sürecinde kilit rol oynadığını savunuyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere bazı sağlık kuruluşları B17 vitamininin kanser hastalığı üzerinde hiç bir etkisinin olmadığının altını çiziyor ve hatta zehirlenmelere bile yol açabileceğini belirtiyorlar. Ancak ülkemizde bu konuyla ilgili yapılmış herhangi bir araştırma ya da Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmış bir öneri bulunmuyor.
B17 vitamini üzerine yapılan genel araştırmalar da tıpkı bilimsel araştırmalar gibi iki ayrı noktayı işaret etmektedir. Bazıları B17 vitamininin gerçek anlamda işe yaradığını savunurken bazıları da bunun yalnızca ticari bir aldatmaca olduğunu savunmaktadır.
Bu nedenle kesinleşmiş bir bilgi olmadığı için kanser tedavisinde alternatif olarak kullanılıp kullanılamayacağına dair en doğru bilgi size doktorunuz tarafından verilecektir ve gerek duyulduğunda B17 vitamini içeren besinler tüketmenizi önerecektir.
B17 Vitamin Eksikliği
Vücutta B17 vitamini eksikliği olması durumu en başta kanser hücrelerini etkilemektedir. Bu sebeple vücuda giren B17 vitamini başta hidrojen siyanür sağlayarak kanserli dokulara savaş açarak yok etmesinden kaynaklandığı da söylenmektedir. Ancak mevzu bahis olan bu enzimlerin çabucak salgılanarak hücrelere ulaşabilmesi için sadece B17 vitamini yeterli olmamaktadır. Bu nedenle anti-kanserojen bir düzenli egzersiz ve düzenli beslenme programı takip edilmesi önerilmektedir.
Klinik incelemeler B17 vitamininin özellikle A, C, E vitaminleri özellikle B17 vitaminiyle birlikte alındığında ise kanser oluşumuna karşı çok daha fazla etki sağladığı bilinmektedir.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.