Günlük B2 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Günlük Alınması Gereken B2 Vitamini Ne Kadar Olmalıdır?
B2 Vitaminin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
İçeriğinde B2 Vitamini Bulunan Besinler Nelerdir?
B2 Vitamini İçeren Diğer Besinler Nelerdir?
B2 Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?
Vitaminler ve mineraller yazı dizimizin bu haftaki konusu B grubu vitaminlerinden biri olan B2 vitamini. Makalemizde B2 vitamini nedir, vücudunuzda B2 vitamininin eksik kalması nelere yol açar, günlük B2 vitamini alım miktarları nelerdir, B2 vitamini hangi besinlexrde bulunur, B2 vitamininin faydaları ve zararları nelerdir sorularının yanıtlarını veriyor olacağız. Yani B2 vitaminine dair herşeyi bu makalemizde bulabileceksiniz.
Suda eriyen vitamin türlerinden biridir B2 vitamini. Diğer adı Raboklavin olarak bilinen B2 vitamini, suda eriyen diğer vitamin türleri gibi vücutta depolanan bir vitamin değildir ve bu nedenle her gün düzenli olarak tüketilen besinlerden günlük alınması gerekmektedir. Dışarıdan besinler yoluyla vücuda alınmakta olan B2 vitamininin fazlası idrar yolu ile dışarı atılmaktadır. Enerji için oldukça yararlı olan B2 vitamini, doğal yollardan tüketilmekte olan besinler kanalıyla kolaylıkla vücuda alınabilmektedir. Hem hayvansal hem de bitkisel gıdalar B2 vitamini açısından zengin içeriklere sahiptir. B2 vitamini vücudunuzda birçok fonksiyon için yararlı bir vitamin olmaktadır. Yararlarına daha detaylı olarak yer vereceğiz ancak en bilindik yararları arasında şeker oranını dengelemesi, yaşlanma sürecini yavaşlatması, amino asitlerin ve yağın kullanılmasına yardımcı olması ve serbest radikaller ile mücadele etmeyi sağlaması yer almaktadır.
Metabolizmanın fonksiyonel olarak çalışması açısından gerekli olan vitaminlerden biridir B2 vitamini. Bu nedenle vücutta yaşanan B2 vitamini eksikliği metabolizmanın yavaşlamasına, buna bağlı olarak da yağ, protein ve karbonhidrat emiliminin engellenmesine sebep olur. B2 vitamini eksikliği sebebiyle sindirim problemleri yaşanabilir. Özellikle mide ile ilgili problemler açığa çıkmaktadır. Ayrıca B2 vitamini eksikliğinde gözlerde yanma ve kanlanma oluşabilir. Ağızda da yanma gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Dil ve boğaz ile ilgili problemler de yaşanabilmektedir. Ciltte oluşan kırışıklıklar, katarakt, saç renginde ki matlık ve böbrek üstü bezlerinde oluşan fonksiyonel bozukluklar B2 vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
B2 vitamini eksikliği sebebiyle ağızda ve dilde oluşan yaraların mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi halde bu yaralar dermatik ve psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Bu şikayetler daha bir çok hastalığın belirtisi olabileceği için kesin teşhis için mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Doktorunuzun öngördüğü ölçümler yapıldıktan sonra da doğru tedavi yöntemi yine doktorunuz tarafından belirlenmelidir.
B2 vitamini genel vücut sağlığınızı korumak için hayati önem taşımaktadır. Suda çözünebilen B2 vitaminin sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır;
Makalemizde B2 vitamininin yararlarından bahsettik. Peki B2 vitamini en çok hangi besinlerde bulunmaktadır. Aslına bakarsanız içeriğinde B2 vitamini bulunan tüm besinleri sayacak olursak belki de tüm besinlerin hepsini burada yazmamız gerekecek. Çünkü neredeyse tüm besin maddelerinde bulunmakta olan nadir vitaminlerden biridir B2 vitamini. Düzenli bir şekilde günlük beslenme programınız ile vücudunuza kolaylıkla alabileceğiniz bir vitamin türüdür. Makalemizin başında da belirttiğimiz gibi suda eriyen bir vitamin türüdür ve düzenli olarak her gün mutlaka alınması gerekir. Yüksek oranda B2 vitamini içermekte olan bazı besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Peynir B2 vitamini açısında zengin içeriğe sahip olan bir hayvansal üründür. 100 gram peynir tüketmeniz halinde vücudunuza ortalama olarak 1.38 mg. kadar B2 vitamini alıyor olacaksınız. Ayrıca peynir tüketiminiz ile B2 vitamini yanı sıra bol miktarda kalsiyum alarak güçlü kemiklere de sahip olabilirsiniz.
Badem de B2 vitamini açısında oldukça iyi bir kaynak olarak bilinmektedir. 100 gram badem tüketerek vücudunuza 1.10 mg. kadar B2 vitamini alıyor olacaksınız. Badem B2 vitamininin yanı sıra kaliteli bir E vitamini kaynağı olarak da bilinmektedir.
100 gram yumurta tüketerek vücudunuza ortalama olarak 0.51 mg B2 vitamini alıyor olacaksınız.
Mantar yine B2 vitamini açısından zengin içeriğe sahip olan diğer besinlerden biridir. 100 gram mantar tüketerek vücudunuza ortalama olarak 0.49 mg. B2 vitamini alıyor olacaksınız.
Yılan balığı, uskumru ve ringa en başta olmak üzere bir çok yağlı balık çeşidi de B2 vitamini açısından zengindir.
Yukarıda belirttiğimiz B2 vitamini içeren besin maddelerinin yanı sıra diğer içeriğinde B2 vitamini bulunan besin maddelerinin bazıları ise aşağıda belirttiklerimizdir. Ancak tekrar hatırlatmalıyız ki B2 vitamini içeren besinler bizim paylaştıklarımızla sınırlı değildir. Daha bir çok besin maddesi sağlığınız için oldukça yararlı etkilere sahip olan B2 vitaminini içermektedir.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.