Enginar Yemeği Tarifleri – Baharı Müjdeleyen Nefis Lezzetler
Sebzelerin sağlıklı dünyasından bu haftaki konuğumuz Enginar. Bir önceki makalemizde enginarın faydalarının neler olduğundan ve neden tüketilmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Bu makalemizde ise enginarla yapılan eşsiz lezzetlere, yani enginar yemeği tarifleri konusundan bahsediyor olacağız. Bu tariflerle hem enginarın tüm vitamin ve faydalarından istifade edecek hem de misafirlerinize lezzetli sofralar hazırlayabileceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.dsfsd
Zeytinyağlı Enginar Yemeği Tarifi
Zeytinyağlı Enginar İçin Malzemeler
Sekiz adet ayıklanmış enginar
İki adet taze sıkılmış limon suyu
İki adet orta boy havuç
İki adet küçük boy patates
1,5 su bardağı ile dondurulmuş bezelye (mevsimindeyse taze bezelye tavsiye edilir.)
Bir adet orta boy kuru soğan
Yarım su bardağı ile taze sıkılmış limon suyu
Yarım su bardağı ile su
Altı yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı toz şeker
Bir çay kaşığı ile tuz
Servisi için:
1/4 demet dereotu
Zeytinyağlı Enginarın Hazırlanışı
Yaprak ve sap kısımları dikkatli bir şekilde temizlenen taze enginarlar kararmamaları için içerisine bir adet limon sıkılmış suyun içinde bekletilir. Diğer yandan havuçlar ve patatesler yıkanır ve kabukları soyularak küçük küpler halinde doğranır. Bir tencerede orta düzeydeki ateşte beş dakika kadar haşlanır. Kuru soğan yemeklik olarak doğranır. Bezelyelerle birlikte haşlanmış olan sebzeler de karıştırılır. Limonlu suda bekletilen enginarların çukur kısımları üstte kalacak şekilde geniş tabanlı bir tencereye alınır. Orta kısımlarına hazırlanan sebze karışımı ilave edilir. Taze sıkılmış portakal suyu, diğer bir adet limon ve içme suyu, zeytinyağı, toz şeker, tuz ilavesi ile bir kapta karıştırılır. Hazırlanmış olan zeytinyağlı karışım enginarların üzerine gezdirilir ve kapağı kapatılan tencerede kısık ateşte 45-50 dakika kadar pişirilir. Soğuyan enginarlar bir servis tabağına alındıktan sonra isteğe göre ince doğranmış dereotu ile servis edilebilir.
Öneri: Kuru soğan yerine isteğe göre çok ince doğranmış taze soğan kullanılabilir ve bezelte ile dereotu da zeytinyağlı olarak enginar yemeğine çiğden konulup pişirme işlemi yapılabilir.
Enginar Dolması
Enginar Dolması İçin Malzemeler
Beş adet enginar (çiçek enginar)
Bir adet büyük boy kuru soğan
Beş yemek kaşığı zeytinyağı
3/4 su bardağı ile pirinç
Üç yemek kaşığı ile kuş üzümü
Üç yemek kaşığı ile dolmalık fıstık
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir tatlı kaşığı ile toz şeker
1/4 çay kaşığı ile yenibahar
Yarım demet dereotu
Yarım demet nane
3/4 su bardağı ile sıcak su
Üzeri için:
Yarım çay bardağı ile zeytinyağı
3/4 su bardağı ile sıcak su
Bir adet orta boy limon
Enginarların Kararmaması İçin:
Bir adet taze sıkılmış limon suyu
Enginar Dolmasının Hazırlanışı
Öncelikle iç harcı hazırlanır. Bunun için kabuğu soyulan kuru soğan yemeklik olarak ince doğranır. Ayıklanmış olan kuş üzümleri suyun içinde bekletilir. Sapları ayıklanmış olan dereotu ve taze nane ince ince kıyılır. Pirinçler bol suda yıkanır. Zeytinyağı geniş bir tencereye alınır ve kızdırıldıktan sonra içerisine doğranmış olan kuru soğanlar ilave edilerek rengi pembeleşinceye kadar kavrulur. Dolmalık fıstıklar da eklenerek kavrulma işlemine devam edilir. Soğanlar kavrulup yumuşadıktan sonra suyu süzülen pirinçler eklenir ve karıştırılır.
Tuz, toz şeker, yeni bahar ve kuş üzümleri de eklenerek karıştırılır ve dolmanın iç harcına son olarak sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte pişirilen iç harcının suyunu çektirdikten sonra tamamlanarak ocaktan alınır.Kalın olan sap kısımları kesilmiş çiçek enginarların, kaynar ve limonlu su bulunan kapta kısa süre bekletilerek yumuşaması sağlanır. Soğuk suda durulanan enginarların dış kısmındaki etli yaprakları bıçak ya da mutfak makası yardımıyla eşit oranda kesilerek düzeltilir. Orta kısımlar parmak yardımıyla bastırılarak aralanır. Orta kısımda bulunan fazla yapraklar alınır. Küçük bir kaşık yardımıyla orta kısmında bulunan tüylü kısımlar kazınarak çıkartılır. Son kez tekrar bol suda durulanmış olan enginarlar kararmamaları için bol suyun içinde bekletilir. Soğumuş olan iç harca ince ince kıyılmış taze nane ve dereotu ilave edilir ve tahta kaşığı ile karıştırılır. Dolmanın iç harcı temizlenen enginarların orta kısmına eşit oranda doldurulur. Hazırlanmış olan dolmalar geniş tabanlı bir tencerede boşluk kalmayacak şekilde dizilir. Bol su ile yıkandıktan sonra kesilmiş olan limonlar enginarların üzerine kapatılır. Daha sonra zeytinyağı gezdirilir ve sıcak su dolmaların üzerini aşmayacak şekilde dökülerek kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakikaya kadar pişirilir.
Öneri: Dolmanın iç harcı hafif düzeyde pişirildiği için fazla su eklenmesine gerek yoktur.
Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:
Enginarlı Dip Sos
Enginarlı Dip Sos İçin Malzemeler
Üç adet temizlenmiş taze enginar
100 gram kadar bebek ıspanak (salatalık ile küçük ve körpe ıspanak yaprakları)
1/4 demet dereotu
Üç yemek kaşığı mayonez
Yarım çay kaşığı ile hardal
Bir çay bardağı ile rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım çay kaşığı ile taze çekilmiş tane karabiber
Yarım tatlı kaşığı kapari turşusu
On dilim ekmek (tam tahıllı, baget ya da tost ekmeği)
Enginarlı Dip Sosun Hazırlanışı
Taze enginarlar temizlenir ve kaynar suyun içinde kısa bir süre haşlanır. Körpe olan bebek ıspanak yaprakları ayrı bir kabın içindeki kaynayan suya batırılır ve çıkartılır. Daha sonra renginin ve besin değerlerinin ölmemesi için buzlu suyun içine atılarak şoklama işlemi yapılır. Haşlanmış suyu süzülmüş olan enginar ve bebek ıspanak yaprakları bir blendera konularak püre haline gelene kadar blenderdan geçirilir. Ayıklanmış olan dereotu ve kapari turşular ince ince kıyılır. Püre haline gelmiş sebzeler mayonez, hardal, kaşar peyniri, taze çekilmiş karabiber, ince doğranmış olan kapari turşu ve dereotu ile iyice karıştırılır. Elde edilen dip sos taze ekmek dilimlerinin üzerine sürülür ve isteğe göre önceden ısıtılmış bir fırında yaklaşık iki kadar ısıtılarak sıcak servis edilir.
Öneri: Eğer konserve enginar kullanmayı tercih edecekseniz hiç bir işlem yapmadan direk püre haline getirebilirsiniz. Taze enginar yapraklarını da dip sosta kullanabilir ve mayoneze alternatif , ayrıca daha sağlıklı olan süzme yoğurt ve zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Enginar Çorbası
Enginar Çorbası İçin Malzemeler
Dört adet enginar
Yarım adet taze olarak sıkılmış limon suyu
Bir adet orta boy kuru soğan
Bir adet orta boy patates
Üç diş sarımsak
Üç yemek kaşığı ile zeytinyağı
Dört su bardağı ile et suyu
Bir çay kaşığı ile tuz
Terbiye karışımı için
Bir yemek kaşığı ile un
3/4 su bardağı ile süt
Bir adet yumurta sarısı
Servisi için
1/4 demet dereotu
Enginar Çorbasının Hazırlanışı
Sap kısımları temizlenen ve yaprak kısımları alınan enginar derin bir tencereye konularak taze sıkılmış olan limonla birlikte üzerini geçecek kadar su eklenir e orta ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanır. Kabuğu soyulan kuru soğan ve sarımsaklar yemeklik şeklinde minik minik doğranır. Patatesler ise büyük küpler şeklinde doğranır. Ayrı bir tencerede zeytinyağı kızdırılır. Sarımsak ve kuru soğanlar ilave edilir ve hafif renk alana kadar kavrulur.
Daha sonra küp şeklinde doğranan patatesler de eklenir. Haşlanmış ve suyu süzülmüş olan enginarlar da küçük küp şeklinde kesilir ve tencereye ilave edilerek bir süre daha karıştırılarak pişmesi sağlanır. Sıcak et suyu azar azar eklenerek kaynamaya bırakılır. Terbiyesi için un, yumurta sarısı ve süt ayrı ve küçük bir kapta iyice karıştırılır. Kaynamakta olan çorbanın içerisine aza azar ilave edilir ve sürekli karıştırılarak topaklanması önlenir. Kıvamını alan çorba blenderdan geçirilir ve püre halini aldıktan sonra tuz eklenerek tatlandırılır ve isteğe göre dereotu ile süslenerek sıcak servis edilir.
Enginarlı Bruschetta
Enginar Yemeği Tarifleri sınıfında sizlere sunacağımız bir diğer yemek tarifi ise iştahları kabartacak türden…
Enginarlı Bruschetta İçin Malzemeler:
Sekiz dilimbaget ekmek
Bir dişsarımsak
Dört adetsalamura ya da taze enginar kalbi
Bir adetközlenmiş kırmızı biber turşusu
Yarım adetküçük boy kırmızı soğan
100 gram kadarkrem peynir
Dört dalmaydanoz
Yarım çay bardağı ile taze sıkılmış portakal suyu
İki yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı ile balsamik sirke
Bir yemek kaşığı ile kapari turşusu
Yarım çay kaşığı iletaze çekilmiş karabiber
Enginarlı Bruschettanın Hazırlanışı
Öncelikli olarak ekmekler kızartılır. Sarımsak ortadan ikiye kesilir ve dilimlerin üzerine sürülür. Soğan ince ince doğranır. Közlenmiş olan kırmızı biber turşusu iri parçalar halinde kesilir. Enginar kalpleri dört eşit parçaya bölünür. Kapari turşularının bir kısmı için incecik kıyılır kalan kısmı ise süsleme için ayrılır. Taze sıkılmış olan portakal suyunun içine zeytinyağı ve balsamik sirke ilave edilir Kapari turşusu ve taze çekilmiş olan tane karabiberde eklenerek iyice karıştırılır. Doğranan enginar kalpleri, piyazlık kırmızı soğanlar ve közlenmiş kırmızı biber dilimleri bu karışımla birlikte tekrar karıştırılır. Başlangıçta kızartılan sarımsaklı ekmek dilimlerinin üzerine krem peynir sürülür ve son olarak enginar kalpli salata bu dilimlerin üzerine yerleştirilir ve servis tabağına alınarak servis edilir.
Enginar Kalbi Salatası
Enginar Kalbi Salatası İçin Malzemeler
12 adet enginar kalbi
Bir adet orta boy rendelenmiş portakal kabuğu
Bir adet taze sıkılmış portakal suyu
Üç yemek kaşığı kadar balsamik sirke
Üç yemek kaşığı kadar zeytinyağı
Dört dal taze tarhun
Dört dal maydanoz
Yarım çay kaşığı kadar tuz
1/4 çay kaşığı kadar taze çekilmiş tane karabiber
Enginar Kalbi Salatasının Hazırlanışı
Öncelikle salata için enginar kalbi hazırlanır. Toz şeker, tuz, bir su bardağı su ve zeytinyağı ilavesi ile kısık ateşte pişirilen enginarların kalpleri salata için kullanılır. Hazırlanan enginar kalplerinin büyüklüğüne göre iki ya da dört eşit parçaya bölünür. Bol su ile yıkandıktan sonra portakalın kabuğu rendelenir. Ayrı bir kabın içine kalan portakalın suyu sıkılır. Zeytinyağı ve balsamik sirke de portakal suyuna karıştırılarak salata sosu hazırlanır. Maydanoz ve taze tarhun yaprakları ince ince kıyılır. Taze çekilmiş karabiber ve tuz portakal suyu ile hazırlanmış olan salata sosuna ilave edilir ve karıştırılır. Doğranan enginar kalpleri hazırlanmış olan salata sosu karışımında bir süre bekletilir ve isteğe göre mevsim sebzeleri ile birlikte servis edilir.
Öneri: Salata sosunda kullanılan portakalın yerine greyfurt suyu da tercih edilebilir. Ayrıca taneleri salatanın içinde de kullanılabilir.
Enginarlı Risotto
Enginarlı Risotto İçin Malzemeler
1,5 su bardağı ile arborio pirinci
12 adet enginar kalbi
Bir adet orta boy kuru soğan
Bir diş sarımsak
İki yemek kaşığı tereyağı
İki yemek kaşığı zeytinyağı
Beş su bardağı sıcak tavuk suyu
3/4 su bardağı ile beyaz şarap
Üç yemek kaşığı ile toz parmesan peyniri
Yarım çay kaşığı ile taze çekilmiş tane karabiber
1/4 çay kaşığı ile tuz
İki dal dereotu
Enginarlı Risotto Hazırlanışı
Tarife kuru soğan ve sarımsak çok küçük doğranarak başlanır. Enginar kalpleri küçük parçalar halinde kesilir. Tereyağı ve zeytinyağı geniş tabanlı yanmaz bir tavada kızdırılır. Soğan ve sarımsaklar tavaya atılır ve rengi değişene kadar kavrulur. Daha sonra tavaya arborio pirinci eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Doğranmış olan enginar kalplerinin yarısı tavaya eklenir. Sıcak olan tavuk suyundan bir kepçe alınarak kavrulan pirinçlere eklenir. Karıştırılarak pirinçlerin tavuk suyunu çekmesi sağlanır. Bu arada beyaz şarapta karışıma eklenir. Aynı şekilde pirinçlerin karıştırılarak içine çekmesi sağlanır. Nişastasını kusmaya başlayan pirinçlere bir kepçe daha tavuk suyu eklenir ve yine karıştırarak çektirilir. Kalan enginar kalpleri bu aşamada tavaya eklenerek tüm malzemeler iyice harmanlanır. Pirinçlerin uzayıp orta kısımlarında şeffaf bir bir görünüm oluşana kadar sıcak tavuk suyu eklenir ve çektirilir. Pirinçlerin tamamen tavuk suyunu çekmesine izin verilmemelidir. Toz parmesan peyniri, az miktarda tuz, taze çekilmiş karabiber ve ince ince doğranmış dereotu eklenerek tüm malzeme karıştırılır. Ocağın altı kapatılarak hazırlanmış olan enginarlı risotto sıcak olarak servis edilir.
Öneri: Risotto hazırlanırken tavuk suyu kullanıldığı gibi et suyu ya da sebze suyu da tercih edilebilir. Ayrıca parmesan peynirinin yerine muadil olarak izmir tulumu ya da eski kaşar da kullanılabilir. Beyaz şarap yerine de elma sirkesi tercih edilebilir.
Enginar Ezmesi
Enginar Ezmesi İçin Malzemeler
İki adet enginar
Sekiz adet arpacık soğan
İki diş sarımsak
Beş ya da altı diş dal maydanoz
Bir yemek kaşığı ile labne peyniri
Bir yemek kaşığı ile worcestershire sos
Bir çay kaşığı ile tuz (isteğe göre ayarlanır)
Yarım çay kaşığı ile beyaz biber
Üç yemek kaşığı ile zeytinyağı
Üç ya da dört adet ceviz içi
Yarım adet limon
Enginar Ezmesinin Hazırlanışı
Zeytinyağı derin bir tavada kızdırılır ve ayıklanan arpacık soğanlar tavaya ilave edilerek sotelenir. Soğanlar rengi pembeleşinceye kadar sotelenir ve daha sonra ince ince kıyılmış sarımsaklar ilave edilir. Maydanozlar da ince ince doğranır ve sarımsakların kokusu çıkmaya başladığında enginarlarla birlikte doğranmış olan maydanozlar da karışıma ilave edilir. Enginarların üzerine limon sıkılır ve yarım çay bardağı ile su ve tuz da eklenerek kısık ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirme işlemine devam edilir. Enginarlar yumuşadığında soğanları ile birlikte tencereden alınır ve blenderdan geçirilir. Ceviz dışındaki tüm malzemeler de blendera ilave edilerek püre kıvamına gelene kadar karıştırma işlemine devam edilir. Son adımda cevizler de karışıma eklenir ve cevizler iri kalacak şekilde tekrar karıştırılır. Enginar ezmesi isteğe göre direk tüketilebildiği gibi meze olarak ya da sandviç içinde garnitür olarak da tercih edilebilir.
İç Pilavlı Enginar Dolması
İç Pilavlı Enginar Dolması İçin Malzemeler
Dört adet dolmalık enginar
300 ml. su
İki adet taze sıkılmış limon suyu
İç malzemesi için:
200 gr. pirinç
Dört tatlı kaşığı kuru üzüm
İki tatlı kaşığı ile toz şeker
Dört tatlı kaşığı ile ufalanmış ceviz
Üç yemek kaşığı ile ince doğranmış nane, dereotu ve maydanoz
İki çay kaşığı ile yenibahar
İki tatlı kaşığı ile tarçın
Bir çay kaşığı ile tuz
Yarım çay kaşığı ile karabiber
Dört yemek kaşığı ile zeytinyağı
İki çay bardağı ile su
İç Pilavlı Enginar Dolmasının Hazırlanışı
Enginarlar bol su ile yıkanır ve sonrasında bir süre suyun içinde bekletilir. Yaprakların zedelenmemesi önemlidir. Sap kısımları tencerenin içinde dik duracak şekilde düz kesilir. Diğer yandan iç malzeme hazırlanır. Bunun için öncelikle pirinç sıcak suda beklemeye alınır. Diğer malzemeler de hazırlandıktan sonra pirinç süzülür, yıkanır ve bir tencerenin içinde tüm malzemelerle karıştırılır. Zeytinyağında yaklaşık beş ya da altı dakika kadar kavrulur. Üzerine 1,5 çay bardağı ile su eklenir ve çekene kadar hafifçe karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Enginar yapraklarının aralarına hazırlanmış olan iç malzeme eşit miktarda doldurulur. Derin bir tencerede tüm enginarlar oturtulur. Öncesinde dereotu sapları tencerenin dibine yerleştirilirse hem hoş bir koku ve lezzet yayar hem de tencerenin dibinin tutması önlenir. Enginarlar tencereye konulduktan sonra yaklaşık 300 ml. kadar su ve iki adet limon suyu eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte 40 dakika kadar pişirilir. İsteğe göre ılık ya da soğuk olarak servis edilir.
Girit Usulü Enginar Carpaccio
Girit Usulü Enginar Carpaccio İçin Malzemeler
Bir adet taze enginar
Sosu için
Bir yemek kaşığı ile dijon hardalı
İki yemek kaşığı ile taze sıkılmış limon suyu
Bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir adet yumurta sarısı
Çeyrek çay kaşığı ile tuz
Çeyrek çay kaşığı ile taze çekilmiş karabiber
Servisi için
Bir tatlı kaşığı ile rendelenmiş hindistan cevizi
Bir çay kaşığı ile çörek otu
Bir çay kaşığı ile susam
Girit Usulü Enginar Carpaccionun Hazırlanışı
Öncelikle carpaccionun sosu hazırlanır. Bunun için taze sıkılmış olan limon suyu, zeytinyağı, hardal, yumurta sarısı, tuz ve karabiber blenderdan geçirilir. Taze enginar çok ince bir şekilde traşlanır ve iyice yıkanır. Hazırlanmış olan sos ile harmanlanarak servis tabağına alınır. Rendelenmiş hindistan cevizi, çörek otu ve susam ilave edilir ve servise hazırlanır.
Enginar Çanağında Sebzeli Püre
Enginar Çanağında Sebzeli Püre İçin Malzemeler
Dört adet ayıklanmış enginar
Bir miktar su
Tuz
Yarım limon suyu
Püre için
Bir adet iri patates
Bir çay bardağı ile küp küp doğranarak haşlanmış bezelye, havuç ve patatesten oluşan garnitür
Bir yemek kaşığı ile tereyağı veya zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Bir diş sarımsak
Bir sap taze soğan
Dereotu
Enginar Çanağında Sebzeli Pürenin Hazırlanışı
Enginarlar temizlenir ve ayıklanarak derin tencereye alınır. Üzerini bir parmak geçecek şekilde su eklenir. Yarım limon suyu ve tuz da tencereye ilave edilerek yaklaşık 15 dakika kadar enginarlar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Patatesler yıkanır. Taze patates tercih edilecekse kabuğu soyulmadan kullanılabilir. Bir fırça yardımıyla patateslerin üzerindeki kumu iyice temizlenerek çatalla delikler açılır ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. Enginar ve patateslerin piştiği esnada diğer yandan sarımsak ezilir. Soğan ve dereotu ince ince doğranır. Sıcak patates fırından alınarak kaşık yardımıyla içi bir kaseye çıkartılır. Üzerine tuz, karabiber ve zeytinyağı ilave edilir ve çatal yardımıyla ezilir. Hazırlanmış olan yeşillikler ve garnitür de eklenir ve karıştırılır. Haşlanmış olan enginar süzülerek servis tabağına alınır ve üzerine dondurma kaşığı yardımıyla hazırlanan sebzeli püre tüm enginarlara eşit paylaştırılır. Son olarak enginarların üzerine zeytinyağı gezdirilerek servis edilir.
Enginar Midye
Enginar Midye İçin Malzemeler
Dört adet sakız enginar
200 gr. pirinç
Bir adet soğan
Bir su bardağı ile zeytinyağı
Bir çorba kasesi ile kuş üzümü
İki çorba kaşığı ile çam fıstığı
Bir demet dereotu
Bir tatlı kaşığı ile tuz
İki adet kesme şeker
Bir çay kaşığı ile karabiber
Bir adet limon
1,5 su bardağı ile su
Bir adet yumurta beyazı
Enginar Midyenin Hazırlanışı
Enginarın en dışında kalan yaprakları ince yapraklara ulaşıncaya kadar koparılır. Daha sonra çanağın içi temizlenir ve yıkanarak tencereye alınır. Üzerine yarım limon bir fincan zeytinyağı ve bir tutam tuz dökülür. Bir su bardağı suyuda ekleyerek yapraklar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Başka bir tavada enginarın çanağı ve soğan ince doğranarak bir su bardağı ile zeytinyağı ve çam fıstığı ilave edilir ve beş dakika kadar kavrulur. Yıkanmış olan pirinçler kavrulan harcın içine eklenir. Ayrıca şeker, kuş üzümü, tuz da ilave edilir. İki dakika kadar tüm malzeme birlikte karıştırılır ve kavrulur. Haşlanan enginar yapraklarının suyu kavrulan pirince süzülür. Yarım su bardağı sıcak su ilave edilir ve kısık ateşte yarı pişmiş bir iç pilav elde edilir. Ilınan iç pilavın üzerine karabiber. bir yumurta akı ve dereotu karıştırılır. Tencerenin içine bir su bardağı ile su daha sonra buharda pişirme kabı tencerenin içine yerleştirilir. Her yaprağın içine bir tatlı kaşığı pilav konulur ve ikinci yaprak üzerine kapatılır. Yaprakların doldurulması tamamlandığında her biri buharda pişirme kabına yerleştirilir. Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır ve 45 dakika daha pişirme işlemine devam edilir. Daha sonra servis tabağına alınan enginar midye dolmalarının üzerine limon sıkılır ve isteğe göre zeytinyağı ile tuz ilave edilir.
Kuzu Etli Enginar
Kuzu Etli Enginar İçin Malzemeler
Dört adet enginar kalbi
250 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti
Bir su bardağı ile taze bezelye tanesi
Bir adet soğan
Bir yemek kaşığı tereyağı
İki su bardağı ile oda sıcaklığındaki su
Bir tatlı kaşığı şeker
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir tatlı kaşığı un
Bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
Kuzu Etli Enginar Hazırlanışı
Öncelikli olarak düdüklü tencere ocağa alınır ve içi boş olarak ocakta ısıtılır. Kızmış olan düdüklü tencereye az miktarda yağ ve kuşbaşı doğranmış kuzu etleri konulur ve sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene kadar sotelenir. Tereyağı ve yemeklik doğranmış olan soğan eklenir ve soğanlar yumuşayana kadar sık sık karıştırılarak pişirme işlemine geçilir. Bezelyeler ilave edilir. Daha sonra tencereye üzerini geçecek şekilde su konulur ve kapağı kapatılarak tencerenin kullanma talimatlarına göre süresi ayarlanarak pişirme işlemi tamamlanır. Etler piştikten sonra altı kapatılır. Diğer taraftan ayıklanmış ve yıkanmış olan enginar çanakları geniş bir tencereye alınır. Pişirilen et ve bezelye karışımı enginar çanaklarına paylaştırılır. Eğer tencerede etin suyu var ise suyu ile birlikte kullanılabilir. Ayrı bir kasede ise iki su bardağı ile su, şeker, un, tuz ve zeytinyağı karıştırılır ve çırpıcı yardımıyla iyice çırpılır. Karışım üzerine et konulmuş çanakların üzerinde gezdirilir. Kapağı kapatılan tencerede kısık ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve servise hazırlanır.
Enginarlı Makarna
Enginarlı Makarna İçin Malzemeler
Üç adet enginar ya da beş adet enginar kalbi
1/3 demet maydanoz
Altı yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir çay kaşığı ile öğütülmüş karabiber
Bir çay kaşığı ile tuz (istenilen miktarda ayarlanır)
Bir yemek kaşığı limon suyu
Bir çimdik toz kişniş
Yarım paket penne makarna
Bir yemek kaşığı ile rendelenmiş parmesan peyniri
Enginarlı Makarna Hazırlanışı
Derin bir tencerede su kaynatılır ve makarna haşlanır. Enginarlar pasta dilimi şeklinde sekiz parçaya bölünür. Enginar kalbi kullanılacaksa dört parçaya bölünmesi yeterli olacaktır. Diğer taraftan maydanoz ince ince kıyılır. Zeytinyağı başka bir tencerede kızdırılır. Dilimlenmiş olan enginarlar sotelenir. Yaklaşık beş dakika kadar sotelendikten sonra makarnanın haşlama suyundan yarım kepçe kadar alınır ve sotelenen enginarların üzerine eklenir. Limon suyu, karabiber, kişniş ve tuz da eklenerek enginarların olduğu tencere ocaktan alınır. Haşlanmış olan makarnanın yarım çay bardağı kadar suyu kenara ayrılır ve kalan suyu süzülür. Enginarların ocaktan alınmasının üzerinden yaklaşık 10-15 dakika sonra ince kıyılmış maydanoz ilave edilir. Süzülen makarnalar enginarın olduğu tencereye ilave edilir. Eğer enginarlar pişme esnasında suyun hepsini çektiyse ayrılan yarım çay bardağı makarna suyu eklenir. Diğer türlü ayrıca su eklemeye gerek yoktur. Enginarın suyu ve makarna birbiri ile bütünleştikten sonra yaklaşık birkaç dakika sotelenir. Üzerine parmesan peyniri ilave edilerek sıcak servis edilir.
Tavuklu Enginar
Tavuklu Enginar İçin Malzemeler
Yarım tavuk göğsü
Dört adet enginar
Bir adet soğan
Bir adet limonun suyu
200 gram garnitür
Dört ya da beş yemek kaşığı ile zeytinyağı
İki su bardağı ile su
Bir tatlı kaşığı ile şeker
Bir tatlı kaşığı ile tuz
Bir tatlı kaşığı ile un
Bir tutam dereotu
Tavuklu Enginarın Hazırlanışı
Tavuk göğsü haşlanır ve süzülerek kenarda bekletilir. Su ve bir adet limonun suyu derin bir kaba alınır ve ayıklanarak iyice yıkanmış olan enginarlar bu kabın içinde yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletilir. Bir kasede un, tuz ve şeker enginarın suyundan bir su bardağı ile alınarak iyice karıştırılır. Soğan yemeklik olarak doğranır. Genirş bir tencereye zeytinyağı konulue ve kızdırıldıktan sonra doğranmış olan soğanlar içine eklenerek sotelenir. Daha sonra hazırlanan sulu karışım ilave edilir. Enginarlar da suyu ile birlikte tencereye ilave edildikten sonra kısık ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyu azalırsa eğer bir su bardağı ile sıcak su eklenebilir. Haşlanmış olan tavuk göğsü küp küp doğranır ve garnitürle birlikte karıştırılır. Enginar çanaklarına tavuklu karışım doldurulur. Bir kaşık yardımı ile suyu üzerinde gezdirirlir. Kapağı kapatılarak beş dakika kadar pişiriir ve ocaktan alınır. Soğuyana kadar kapağın açılmaması tavsiye edilir. Servis tabağına alınan tavuklu enginarlar üzerine dereotu serpilerek servis edilir.
Enginarlı Pilav
Enginarlı Pilav İçin Malzemeler
Bir su bardağı ile pirinç
İki adet enginar
Beş yemek kaşığı ile garnitür
Bir yemek kaşığı ile tereyağı
Bir yemek kaığı ile sıvıyağ
2,5 su bardağı ile su
Tuz
Enginarlı Pilavın Hazırlanışı
Enginarlar küp küp doğranarak bir tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su eklenerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Tereyağı ve sıvı yağ geniş bir tencereye alınarak kızıdırılır. İyice yıkanmış ve süzülmüş olan pirinç kızmış olan yağın üzerine alınır. Orta ateşte sık sık karıştırılarak pirinçler tıkır tıkır olana kadar kavrulur. Suyu ve tuzu ilave edilip iyice tekrar karıştırıldıktan sonra kapağı kapatılarak kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirilir. Daha sonra pilavın pişmesine yakın suyu süzülen enginarlar da pilav tenceresine ilave edilerek tekrar karıştırılır ve pişirme işlemi tamamlanana kadar tekrar kapağı kapatılır. Sıcak olarak servis edilir.
Yoğurtlu Enginar Salatası
Yoğurtlu Enginar Salatası İçin Malzemeler
Bir adet enginar kalbi
15 adet arpacık soğan turşusu
Yarım çay bardağı ile konserve mısır
İki diş sarımsak
Bir yemek kaşığı dolusu yoğurt
İki yemek kaşığı dolusu mayonez
Dereotu
Tuz
Yoğurtlu Enginar Salatasının Hazırlanışı
Enginarlar dört parçaya bölünür. Arpacık soğan ve mısır konservesi ile birlikte bir karıştırma kabına alınır. Ayrı bir kasede yoğurt , ezilmiş iki diş sarımsak, mayonez, dereotu ve tuz karıştırılır. Tüm malzemeler tekrar güzelce karıştırılarak servis tabağına alınır ve isteğe göre soğuk servis edilir.
Enginarlı Levrek
Enginarlı Levrek İçin Malzemeler
Bir adet büyük deniz levreği
İki adet dilimlenmiş enginar
İki adet soğan
Dokuz adet çeri domates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Bir miktar biberiye
Enginarlı Levrek Hazırlanışı
Temizlenerek yıkanmış olan levreksüzgece alınır ve suyu süzdürülür. Fırın tepsisinin alt zeminine folyo, onun üzerine ise balığı saracak büyüklükte yağlı kağıt serilir. Süzülen levrek balığı tepsiye alınır. Soğanlar piyazlık şekilde doğranır. Dilimlenmiş olan enginar ve ikiye bölünen domatesler bir kaba alınır. Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır. Balığın içine de biberiye, tuz ve karabiber serpilerek hazırlanmış olan enginarlı sebzel karışımı balığın üzerine yayılır. Balığın her tarafı kağıtla sarılarak önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verilir. Yaklaşık bir saat pişirildikten sonra sıcak olarak servis edilir.
Avokado Soslu Enginar
Avokado Soslu Enginar İçin Malzemeler
Dört adet enginar
Bir adet küçük boy soğan
İki adet kesme şeker
Bir çay bardağı sıcak su
Bir adet küçük boy limon suyu
Avokado Sosu İçin Malzemeler
Bir adet olgunlaşmış avokado
Yarım çay bardağı ile zeytinyağı
İki yemek kaşığı yoğurt
İki adet yeşil soğan yaprakları
Bir diş sarımsak
İri dövülmüş ceviz
Tuz
Karabiber
Üzeri İçin
Dereotu
Avokado Soslu Enginarın Hazırlanışı
Öncelikle bir tencerede yemeklik doğranmış olan soğanlar sotelenir ve ardından yıkanarak temizlenmiş olan enginarlar tencereye konur. Üzerinden zeytinyağı gezdirilen enginarların olduğu tencereye bir çay bardağı su, iki adet kesme şeker ve tuz ilave edilir. Limon suyu da eklenerek enginarlar pişene kadar kaynatılır. Diğer taraftan avokadolu sos hazırlanır. Bunun için öncelikle avokadolar soyulur. Soymak için öncelikle avokadolar bir bıçak yardımıyla ikiye bölünür. Çekirdeği çıkartılır ve çekirdeğin altında kalan koyu kısmı alınır. Daha sonra bir kaşık yardımıyla avokado kabuğundan ayrılır ve dilimlenir. Daha sonra mutfak robotuna avokado dilimleri ve yaze soğan yaprakları konulur ve püre haline gelene kadar robottan geçirilir. Zeytinyağı, yoğurt, karabiber ve tuz da eklenerek tekrar karıştırılır. Pişen ve ocaktan alınan enginarlar öncelikle soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra üzerine avokado sosu konulur ve dereotu ile süslenerek servis edilir.
Maş Fasulyeli Enginar
Maş Fasulyeli Enginar İçin Malzemeler
Altı adet enginar
Bir adet limon
Bir çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Üzeri için
Bir su bardağı haşlanmış maş fasulyesi
İki adet közlenmiş kırmızı biber
Üç ya da dört dal taze soğan
İki ya da üç dal maydanoz
Dört ya da beş dal dereotu
Dört yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Nane
Maş Fasulyeli Enginarın Hazırlanışı
Öncelikle enginarlar temizlenerek yıkanır ve geniş bir tencereye dizilir. Limon suyu, zeytinyağı ve tuz enginarların üzerine gezdirilerek suyu ilave edilir ve kapağı kapatılarak enginarlar yumuşayana kadar pişirilir. Üzeri için haşlanmış maş fasulyesi ayrı bir karıştırma kabına alınır. Küp küp doğranmış kırmızı biber ve ince kıyılan yeşillikler ilave edilir. Daha sonra zeytinyağı da eklenerek tuz ve baharatlarla tatlandırılır. Pişmiş olan enginarlar bir servis tabağına alınır. Hazırlanan maş fasulyeli karışım enginarların üzerine paylaştırılır ve servise hazırlanır.
Zerdeçallı Enginar
Zerdeçallı Enginar İçin Malzemeler
Dört adet enginar
Bir orta boy soğan
Bir çorba kasesi iç bakla
Dört yemek kaşığı ile sızma zeytinyağı
Üç tatlı kaşığı ile toz şeker
Bir tatlı kaşığı ile zerdeçal
Yarım limonun suyu
Bir adet havuç
Zerdeçallı Enginarın Hazırlanışı
Bir gün önceden suya konulan iç baklaların suyu süzülür ve kaynayan suyun içinde beş dakika kadar haşlanır. Enginar çok ince dilimlenir ve doğranır. Soğanlar yemeklik doğranır ve geniş bir tencereye alınır. Daha sonra sırası ile önce haşlanmış iç baklalar ve doğranmış olan enginar serpilir. Enginarların da üzerine limon suyu dökülür. Tuz, şeker, zeytinyağı ve zerdeçal küçük bir kapta karıştırılır ve elde edilen bu karışım da tencereye eklenir. Sıcak su da ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır. Kışık ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.
Enginarlı ve Baklalı Omlet
Enginarlı ve Baklalı Omlet
• Altı adet yumurta
• Çeyrek fincan taze krema ya da isteğe göre süt
• Tuz ve taze çekilmiş karabiber
• Bir su bardağı ile haşlanmış bakla
• Üç adet enginar kalbi
• Yarım su bardağı ile ricotta peyniri
Servis için
Taze nane yaprakları
Kızartılmış baget ekmekleri
Mayonez için
• Bir baş sarımsak
• İki çay kaşığı ile avokado yağı
• Bir büyük yumurta sarısı
• Bir çay kaşığı ile hardal
• Bir çay kaşığı ile beyaz şarap sirkesi ya da elma sirkesi
• 3/4 su bardağı ile ayçiçek yağı
• TuzHazırlanışı:
Öncelikle fırın 200 derecede ısıtılır. Sarımsakların üzerine avokado yağı serpiştirilir ve folyoya sarılır. Fırının üst rafında yumuşayarak rengi sarıya dönüşene kadar yaklaşık 35 dakika fırınlanır. Yumurta sarısı, sirke ve hardal bir kapta çırpılır. Ayçiçek yağı damla damla ilave edilerek çırpma işlemine devam edilir. Hepsi birlikte karıştırıldıktan sonra tuz eklenir ve hazırlanmış olan mayonezde gerekirse yoğurtla inceltilebilir. Fırınlanmış olan sarımsakların başı yatay olarak kesilir ve içi çıkartılarak mayoneze eklenir. Diğer taraftan ızgara ısıtılır. Omlet için ise tüm yumurtalar, krema ya da süt, tuz ve karabiber derin bir kapta karıştırılır. Elde edilen karışım hafifçe yağlanmış olan tepsiye dökülür. Ardından Enginar, bakla ve peynirin yarısı eklenir. Orta ateşte omletin alt kısmı pişene kadar fırınlanır. Izgara bölümünde ise üst kısmı yaklaşık beş dakika kadar yanmayacak şekilde kızartılır. Omlet fırından alınır ve kalan peynirin diğer yarısı ilave edilerek karıştırılır. Nane ile süslenerek mayonez ve kızarmış baget eşliğinde servis edilir.
Bilgi: Enginarın tüm faydaları ve içerdiği vitaminler hakkında detaylı bilgi edinebilmek için“Sebzelerin İncisi Enginarın Faydaları Nelerdir?” başlığını ziyaret edebilirsiniz. Makaleye ulaşmak için linki tıklamanız yeterli olacaktır.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.