Bu hafta sebzelerden baklayı anlattık. Faydalarından ve neden özellikle tüketilmesi gerektiğine dair önemli bilgiler paylaştık. O kadar faydaya sahip olan bir sebzenin yemek tariflerine yer vermesek olmazdı elbette. Bu başlık altında Bakla Yemeği Tarifleri için resimli anlatım ve detayları buluyor olacaksınız. Şimdiden afiyet olsun.
Zeytinyağlı Bakla Yemeği
Zeytinyağlı Bakla İçin Malzemeler
Bir kg. taze bakla
Bir adet büyük boy kuru soğan
Dört yemek kaşığı ile zeytinyağı
Yarım tatlı kaşığı ile un
Yarım adet taze sıkılmış limon suyu
Bir çay kaşığı ile toz şeker
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir su bardağı ile sıcak su
Baklaların Kararmaması İçin
Beş su bardağı ile su
Yarım adet taze sıkılmış limon suyu
Bir yemek kaşığı ile un
Servisi için
Yarım demet dereotu
Öneri: Ayıklanmış ve yıkanmış olan taze baklalar kararmaması için unlu ve limonlu soğuk suda mutlaka bekletilmelidir. Yemeğe eklenmiş olan un, zeytinyağlı suyunun hafifçe kıvam almasını sağlamaktadır.
Zeytinyağlı Baklanın Hazırlanışı
Bol su ile yıkanmış olan baklaların uç kısımları kesilir. Kılçıkları var ise bir soyacak yardımı ile temizlenir. Uzunluklarına göre ikiye bölünür. Derin bir kabın içinde kararmaması için limon ve unlu suda bekletilir. Kabukları soyulan kuru soğan yemeklik olarak doğranır. Zeytinyağı derin bir tencerede kızdırılır ve yemeklik doğranan soğanlar yağın içine ilave edilir. Orta dereceli ateşte hafifçe kızarana kadar sotelenir. İsteğe göre salça eklenerek yemeğin kırmızı olması sağlanabilir. Limonlu suyun içinden süzülerek alınan baklalar durulanmadan tencereye eklenir ve karıştırılır. Daha sonra tuz onun üzerine toz halindeki şeker, güzel tanelerine ayrılmış un parçaları, taze sıkılmış sapsarı bir limonun suyu ve sonrasında sıcak su eklenen bakla yemeği kapağı kapatılan tencerede kısık olarak ayarlanmış ateşte yaklaşık olarak 35 dakike ila 40 dakika kadar pişirilir. Servis tabaklarına alınan baklanın üzerine ince kıyılmış dereotu ve yine isteğe göre yoğurt eşliğinde serpilir ve sıcak ya da soğuk olarak servis edilir.
İç Baklalı Yaz Salatası
İç Baklalı Yaz Salatası İçin Malzemeler
Altı ya da yedi yaprak marul
İki adet fındık turp
Yarım su bardağı ile haşlanmış iç bakla
Bir adet kayısı
Yarım adet kırmızı biber
Sosu için
Bir yemek kaşığı ile nar sirkesi
Üç yemek kaşığı ile sızma zeytinyağı
Yarım çay kaşığı ile beyaz biber
Yarım çay kaşığı ile tuz (isteğe göre ayarlanabilir)
İç Baklalı Yaz Salatasının Hazırlanışı
Öncelikle ayıklanmış olan iç baklalar haşlanarak kararmaması için tuzlu ve unlu suda bekletilir. Daha sonra yıkanıp kurulanan marullar gelişigüzel doğranır ve salata kasesine alınır. Fındık turpları ince ince dilimlere ayrılır. Kayısılar dilimenir ve kırmızı biberler küp şeklinde doğranır. Salata sosu, sos malzemeleri karıştırılarak derin bir kapta hazırlanır. Sosun yarısı marul yapraklarıyla harmanlanır. Diğer salata malzemeleri de marulun üzerine konulur. Sosun geri kalanı da tüm malzemelerin üzerine dökülerek iç baklalı yaz salatası servis edilir.
Zeytinyağlı İç Bakla
Zeytinyağlı İç Bakla İçin Malzemeler
Beş yemek kaşığı ile zeytinyağı
600 gram kadar iç bakla
Bir adet orta boy kuru soğan
Dört diş taze sarımsak
Bir yemek kaşığı ile un
Bir yemek kaşığı ile toz şeker
İki su bardağı ile su
Bir çay kaşığı ile tuz
Servisi için
Çeyrek demet dereotu
Zeytinyağlı İç Baklanın Hazırlanışı
Kabuklu kısımları ayıklanmış olan iş baklalarbol su ile yıkanır ve suyu süzülerek unlu ve limonlu suda bekletilir. Kabukları soyulan kuru soğan küçük küçük yemeklik doğranır. Taze sarımsaklar da soyularak ince ince kıyılır. Derin bir tencerede zeytinyağı hafifçe kızdırılır ve soğanlar eklenerek rengi değişene kadar sotelenir. İnce ince doğranmış sarımsaklar da ilave edilerek soteleme işlemine devam edilir. Tencerenin içine un ve tuz da ilave edildikten sonra kavurma işlemine bir dakika daha devam edilir. Bol suda yıkanarak suyu süzülen iç baklalar ile birlikte toz şeker eklenir ve biraz kavurduktan sonra suyu eklenir. Kısık ateşte yaklaşık olarak 20 ila 25 dakika kadar pişirilir. İç baklalar yumuşayana kadar ve kıvam alana kadar pişirme işlemine devam edilir. İç baklalar yumuşadıktan sonra servis tabağına alınır ve üzerine isteğe göre dereotu eklenerek sıcak ya da ılık olarak servis edilir.
Öneri: Kapağı kapalı tencerede pişirilen zeytinyağlıların üzeri yağlı kağıt ile kapatılır. Bu işlem sebzelerin renk ve besin değerleri için önemlidir. Ayırca yemek kısık ateşte pişirilmelidir. Pişirilen yemek sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilebilir.
Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:
Biberli ve Domatesli İç Bakla Salatası
Biberli ve Domatesli İç Bakla Salatası İçin Malzemeler
Dört yemek kaşığı ile sızma zeytinyağı
Dört adet domates
İki adet taze soğan
Bir adet salçalık kırmızı biber
Bir adet dolmalık yeşil biber
İki diş sarımsak
300 gram haşlanmış taze iç bakla
Bir adet limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu
Bir yemek kaşığı ile sirke
Tuz
Maydanoz yaprakları
Biberli ve Domatesli İç Bakla Salatasının Hazırlanışı
Domateslerin kabukları soyulur ve çekirdekli kısımları çıkartılır. Küp küp doğranır. Biberlerin çekirdekleri çıkartılır ve temizlenmiş kırmızı biberler küp şeklinde doğranır. Taze soğanlar temizlenir ve yıkanarak ince ince doğranır. Sarımsaklarınkabukları soyulur ve havanda dövülür. Ezilmiş olan sarımsaklar, limon suyu, sızma zeytinyağı, rendelenmiş limon kabukları, tuz ve sirke bir kasede iyice çırpılır. Haşlanmış bakla, biber, domates ve taze soğan büyük bir kaseye alınır. Zeytinyağı sosu eklenerek iyice harmanlanır.
Bakla Sarması
Bakla Sarması İçin Malzemeler
500 gram kadar taze asma yaprağı
1,5 su bardağı ile kuru iç bakla
İki adet büyük boy soğan
Yarım su bardağı ile ince bulgur ve
Aşurelik buğday karışımı
Bir çorba kaşığı ile domates salçası
Bir tatlı kaşığı ile biber salçası
Yedi ila sekiz dal taze reyhan
Bir adet büyük boy domates
Yarım demet kadar ince kıyılmış dereotu
600 gr. kadar koyun sırtı
Tuz
Üzeri İçin
Bir adet soğan
Bir çorba kaşığı ile salça
İki çorba kaşığı ile tereyağı
Bir çorba kaşığı ile sıvıyağ
Yarım su bardağı ile su
Bakla Sarmasının Hazırlanışı
Ayıklanmış ve yıkanmış olan iç bakla derin bir kaseye alınır. İçerisine yemeklik olarak doğranmış soğan, Yıkanmış ve suyu süzülmüş olan ince bulgur, aşurelik buğdayın karışımı ince ince kıyılmış taze reyhan, domates ve biber salçası, rendelenmiş domatesle birlikte ince doğranmış dereotu katılır ve iyice karıştırılır. Sıcak suda haşlanmış olan taze asma yaprağının içerisine bir çorba kaşığı iç harçtan konulur ve kare bohça şeklinde sarılır. Taze asma yaprağı ve hazırlanmış olan iç harç bitene kadar sarma işlemine devam edilir. Tencerenin en alt kısmına büyüklüğüne göre iki ya da üç adet taze asma yaprağı yayılır ve üzerine büyük olarak doğranmış kuşbaşı etler yerleştirilir. En üste de hazırlanan sarmalar dizilir ve üstünü aşacak şekilde sıcak su eklenir. Kaynayana kadar tencerenin ağzı açık bırakılır ve kaynadıktan sonra kısık ateşe alınır ve tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir. Diğer yandan bir tavaya ince kıyılmış soğan ve salça ayrıca tereyağı ve sıvı yağ birlikte kavrulur. Yarım su bardağı su ilave edilir ve bir ila iki taşım kaynatılır. Bu karışım dolmanın üzerine gezdirilir. Kısık ateşte yaklaşık iki saat kadar pişirilen bakla sarması servis edilir. İsteğe göre sıcak ya da soğuk olabilir ve yine isteğe göre yoğurt ilave edilebilir.
Girit Usulü Bakla
Girit Usulü Bakla İçin Malzemeler
500 gram taze bakla
Dokuz ila on diş sarımsak
İki yemek kaşığı ile kuru nane
İki yemek kaşığı ile zeytinyağı
Tuz
İki su bardağı ile yoğurt
Girit Usulü Baklanın Hazırlanışı
Baklaların kenarlarında yer alan kılçıklar bir soyacak yardımıyla temizlenir ve limonlu suyun içinde bekletilir. Geniş bir tencereye su konulur ve bir miktar tuz eklenir. su kaynadıktan sonra baklalar suya ilave edilir ve pişene kadar haşlama işlemi sürdürülür. Haşlanmış olan baklaların suyu süzülür ve soğuması için biraz bekletilir. Soğuduktan sonra haşlanmış olan baklalar küçük küçük doğranır. Ezilmiş olan sarımsaklar ve zeytinyağı bir tencerede kavrulur. Baklalarla birlikte nane tencereye alınarak iyice karıştırılır ve bir süre daha kavrulduktan sonra tencere ocaktan alınır. Servis tabağına alınan karışımın üzerine yoğurt eklenir ve karıştırıldıktan sonra servis edilebilir. İsteğe göre yemeğin üzerine dereotu da ilave edilebilir.
Antep Usulü Yoğurtlu Bakla
Antep Usulü Yoğurtlu Bakla İçin Malzemeler
300 gram dana kuşbaşı
Bir su bardağı ile ıslatılmış nohut
Bir kg. taze bakla
Yarım demet taze soğan
Bir yemek kaşığı ile zeytinyağı
Dört su bardağı ile süzme yoğurt
Bir yumurta
İki çay kaşığı tuz
Antep Usulü Yoğurtlu Baklanın Hazırlanışı
Kuşbaşı etler bir tencereye alınır ve üzerine su eklenerek pişene kadar haşlanır. Nohut ve tuz ilave edilerek pişmeye bırakılır. Ayıklanmış olan baklalar yemeklik olarak doğranır ve soğuk su dolu bir kabn içinde bekletilir. Suya baklaların kararmaması için su ilave edilebilir. Taze soğanlar baklaların büyüklüğünde doğranır. Baklalar ve taze soğanlar etin pişirildiği tencereye alınır ve pişirme işlemine devam edilir. Derin bir tencerede zeytinyağı, yoğurt ve yumurta karıştırılır. Baklalar piştikten sonra yoğurtlu karışım yavaşça etlerin üzerine eklenir. Yaklaşık iki ila üç dakika daha pişirilerek tencere ocaktan alınır. Tuz ve karabiber ile tatlandırılarak servis tabağına alınır. Ayrıca küçük bir sos tavasında tereyağı ve aspir karıştırılır. Yemeğin üzerine gezdirilir ve sıcak olarak servis edilir.
İç Baklalı Soğuk Çorba
İç Baklalı Soğuk Çorba İçin Malzemeler
Bir su bardağıile süzme yoğurt
Beş su bardağı ile yoğurt
Beş çay bardağı ile su
Tuz
İki diş sarımsak
Beş su bardağı ile haşlanmış iç bakla
Bir su bardağı ile haşlanmış maş fasulyesi
Üzeri için
Zeytinyağı
1/2 demet dereotu
Kırmızı pul biber
İç Baklalı Soğuk Çorba Hazırlanışı
Derin bir kabın içinde süzme yoğurt, tuz ve su hafifçe şırpılır. Ezilen sarımsaklar, haşlanmış maş fasulyesi ve haşlanmış taze bakla ilave edilir ve iyice karıştırılır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir. İnce ince kıyılmış olan dereotu ve kırmızı pul biber ile süslenerek yine soğuk olarak servis edilir.
Zeytinyağlı Bakla Fava
Zeytinyağlı Bakla Fava İçin Malzemeler
1,5 su bardağı ile kuru bakla
Altı su bardağı sıcak su
Bir adet büyük boy kuru soğan
Dört yemek kaşığı ile zeytinyağı
Yarım çay bardağı ile taze sıkılmış portakal suyu
Bir yemek kaşığı ile toz şeker
Bir tatlı kaşığı ile tuz
Zeytinyağlı Bakla Favanın Hazırlanışı
Öncelikle kuru baklalar bol su ile yıkanır ve daha kısa sürede pişmesi için bir gece öncesinden suda bekletilir. Kuru soğan iri parçalar halinde doğranır. Zeytinyağı derin bir tencerede kızdırılır ve doğranmış olan kuru soğan hafif renk alana kadar yağda sotelenir. Sucak su tencereye aktarılır. Pişirme süresi kısaltılmak istenirse uzun süre suda bekletilen kuru bakla, tuz, portakal suyu ve toz şeker ilave edilir. Baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika kadar orta ateşte kaynatılır. Pişmiş olan baklalar favaya dönüştürülmek üzere bir blenderdan geçirilir ve püre haline getirilir. Ilındıktan sonra servis tabağına alınan ve üzerine bolca zeytinyağı gezdirilen favaya yine isteğe göre dereotu serpiştirilerek süslenir. Servis önerisi olarak kızarmış ekmeklerin üzerinde servis edilmesi önerilebilir.
Öneri: Tariflerini paylaştığımız baklanın tüm faydalarını ve neden tüketilmesi gerektiğini öğrenmek için “Baklanın Faydaları Nelerdir?” başlıklı makalemize linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.