Hazımsızlık, Mide Şişkinliği ve Gaz Sorunları İçin:
Sindirimi rahatlatıp, Mide Kramplarını Gidermesi İçin:
Mide Bulantıları ve Karın Ağrıları İçin:
Bağırsak ve Mide Gazlarına Karşı Olumlu Etkileri İçin:
Karaciğeri Temizlemek ve İştahı Düzenleyici Etkisiyle Vücudu Rahatlatmak İçin:
Kan ve Lenf Damarlarını Genişletmek ve Ağrıları Dindirmek İçin:
Sindirime Yardımcı Olması ve Kandaki Şekeri Dengelemesi İçin:
Sigara ve Alkolün Etkilerine Karşı Vücudu Koruması İçin: Kekik Çayı
Vücut Direncini ve Enerjiyi Artırmak, Ülser ve Gastritin Doğal Tedavisi İçin: Sarı Kantaron Çayı
Mide Asitlerini Düzenlemeye Yardımcı Olması İçin: Yasemin Çayı
Mide Ülserine Sebep Olan Bakterileri Yok Etmek ve Hazımsızlık İçin: Sinameki Çayı
Vücuda Kuvvet Vermesi ve Kan Şekerini Dengelemesi İçin: Mısır Püskülü Çayı
Midedeki Ağrı ve Yanmayı Azaltması İçin: Ebegümeci Çayı
Mide ve Bağırsaklarla İlgili Sorunlarda İyileştirici Etkiler İçin: Lavanta Çayı
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek, Kas ve Eklem Ağrılarını Yok Etmek İçin: Ekinezya Çayı
Karaciğer ve Safra Kesesine İyi Gelmesi, Vücudun Direncini Yükseltmesi İçin: Enginar Çayı
Sindirim Sisteminin Sağlıklı Çalışması İçin: Hibiskus Çayı
Hazımsızlığı ve Ödemi Gidermesi İçin:
Vücuttaki Ödemi, İltihabı ve Zehiri Dışarı Atmak İçin:
Vücut Direncini Artırmak, Antioksidanlar Sayesinde Kolestrolü Dengelemek İçin:
Mide ve Bağırsak Gazlarını Gidermek, Sindirim Sisteminin Çalışmasını Düzenlemek İçin:
Diyet sürecinde ya da günlük yaşantınızda en büyük yardımcınız olan bitki çayları isimleri ve faydalarını paylaşıyor olacağız sizinle. Geçmişten süregelen bitkisel tedavi yöntemleri bu defa zayıflamak ve bunun yanı sıra sindirim sistemi, soğuk algınlığı tedavisi, sigara ve alkol etkilerine karşı vs. ile ilgili her daim tedavi reçetenizde yerini alacaktır.
Diyet sürecinde düzenli kullanılması halinde zayıflamaya da destek olacak olan nane çayı, içerdiği C vitamini ile sizi hastalıklara karşı koruyacak ve vücut direncinizi artıracaktır. Ayrıca mentol etkisi ile yüksek ateşi de düşürmektedir.
Mayıs ve Haziran aylarında daha çok çiçek veren papatya, siyah çaydan sonra en çok tüketilen çay türüdür. Faydaları ise saymakla bitmez. İltihaplı yaralar, döküntüler ve kaşıntılar için bire bir çaredir. Cildi güzelleştirir. Diş ağrılarında gargara yapıldığında ağrıyı hafifletir. Bunlarla birlikte sinüzit ve nezle tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir.
Doğal bir ağrı kesici olarak kabul edilen zencefil çayı, regl ağrıları için kökten çözüm olarak gösterilmektedir. Astımı olan hastalar için yararlıdır. Balgamı yumuşatır ve akciğeri rahatlatır. Öksürüğün azalmasında yardımcıdır. Tüm bu yararların yanı sıra bir de sakinleştirici etkisi vardır. Sizi stresten uzaklaştırır ve rahatlamanıza yardımcı olur.
Genellikle bebeklerin gaz şikayeti için kullanılan rezene çayının diğer ve en önemli faydalarından biri de metabolizmayı hızlandırıyor olmasıdır. Ayrıca toksinlerin atılma işlemini hızlandırır ve ateşi düşürür. Boğaz ağrısına iyi gelir. Bir su bardağı kaynamış suyun içine 1-2 çay kaşığı kurutulmuş rezene eklenir ve yaklaşık 5-10 dakika kadar demlemeye bırakılır.
Karahindibanın en önemli faydalarından biridir karaciğerin temizlenmesi. D vitamini içeriğiyle kansızlığa iyi gelir.Ayrıca stres ve depresyonun vücudunuzda oluşturduğu olumsuz etkiyi de yok etmektedir. Ayrıca kilo veriminde de yardımcıdır.
Uykusuzluğa iyi gelir ve sinirleri yatıştırır. Kan akışını düzenler ve anne sütünü artırır. Kuru bitkiyi havanda dövdükten sonra 5-10 dakika boyunca kaynar suda bekleterek anason çayını demleyebilirsiniz.
Eğer taze kekik otu kullanılarak çay hazırlayacaksanız öncelikle kekiğin odunsu dallarını seçmelisiniz. Ayıklanmış kekik yaprakları ince ince doğranmalı ve kaynamış suyun üzerine dökülmelidir. 5-8 dakika demlenmeye bırakılmalıdır. Kurutulmuş kekikten çay yapılacaksa aynı şekilde kaynamış suyun üzerine kekikler atılır ve yaklaşık 15 dakika demlenmesi beklenir.
Antioksidan etkileri olan yasemin çayı, yağ yakımını hızlandırmakta ve kilo kaybını hızlandırmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmekte, kansere karşı vücudu korumaktadır. Diş çürükleri ve diş eti çekilmelerine karşı da etkilidir.
Bitki çayları yazımızın devamı olan bu yazımızda da bildiğiniz bitkilerin bilmediğiniz faydalarından bahsetmeye devam ediyor olacağız. Bitki çaylarının tarifleri için yazılarımızı takip etmenizi öneriyoruz.
Müshil etkisi ile birlikte eklem ağrılarının ve kas spazmlarının önlenmesine yardımcı olan sinameki çayı, çoğunlukla güvenli bir bitki olarak kabul edilmektedir. Ancak bu yan etkilerinin olmadığı anlamına gelmemektedir. En sık görülen yan etkiler arasında mide ağrısı, mide bulantısı ve uzun süreli ishal gösterilmektedir. İki haftadan fazla kullanılması önerilmeyen sinameki çayı, bağırsak fonksiyonlarının bozulmasına ve sindirim sisteminin tembelleşmesine sebep olabilmektedir.
Bir su bardağına iki tatlı kaşığı mısır püskülü ölçeği ile demlenmesi gereken mısır püskülü çayı hazırlanırken püsküllerin su ile kaynatılmaması gerekiyor. Suyun içine atılan mısır püskülleri 10-15 dakika kadar kapağı kapalı olacak şekilde demlenerek içilmesi tavsiye edilmektedir.
Ebegümeci çayı ve bir pamukla yapılan pansuma göz kuruluğunu azaltmaktadır. Cilt üzerinde oluşan çıban, yara ve yanıkların iyileşme sürecini destekleyici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda meyan kökü gibi öksürüğe de iyi gelmektedir.
Bir su bardağı içme suyu kaynatılarak içerisine bir tatlı kaşığı lavanta ilave edilir. Bu işlemden sonra ocağın altı kısılarak lavanta çayının altı dakika demlenmesi sağlanır. Demlenmiş olan çay ılındıktan sonra süzülerek içilebilir. Lavanta çayı aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az iki saat sonra içilmelidir.
Ekinezya kökü tazeyken demlenebildiği gibi kurutulduğunda da demlenebilir. Bunun için dört tatlı kaşığıekinezya bitkisi, bir litre kaynar suyun içine atılarak beş dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Bitkinin kök kısımları acı bir tada sahip olması zebebiyle zencefil, limon ya da balla tatlandırılabilir. Düzenli olarak ekinezya çayı tüketildiğinde A, B, E vitaminleri ile birlikte sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi önemli mineralleri de alarak vücuda direnç sağlanır.
Enginar karaciğer ve safra kesesine sağladığı faydalardan hemen herkes haberdardır. Fakat aynı zamanda vücudun direncini artırdığı gibi zihni rahatlatıcı etkileri de mevcuttur ve çok etkili bir idrar söktürücüdür. Enginar suyu ve çayı faydaları yazımızdan daha detaylı bilgilere ulaşın ve canlanın!
Hibiskus çayı kan basıncını düşürür, Kolesterolü kontrol altına alır. Soğun algınlığı ve öksürük tedavisinde yoğun olarak kullanılır. Böbrek taşının düşmesini sağlar. Sindirim sisteminde de iyileştirici etkisi vardır.
Meyan kökü aktarlardan rahatlıkla temin edilebilmektedir. Bitki kök halinde kök şeklinde satın alındığında öncelikli olarak bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayrılmalıdır. Bir bardak kaynamış suyun içerisine 1 ila 1,5 tatlı kaşığı meyan kökü atılarak 5-6 dakika demlenmeye bırakılır. Meyan kökü çayı, bir bardak çay kaşığı bal ya da bir çubuk tarçın ilave edilerek tatlandırılabilir.
Vücuttaki zehirin ve iltihabın atılmasını hızlandıran zerdeçal çayını hazırlamak için bir cezveye su konulur. İçine zerdeçal atılır ve yaklaşık 15 dakika civarı kaynatılır. 15 dakikanın sonunda süzülerek suyu alınırve zerdeçal bir kenara ayrılır. Kaynamış olan zerdeçal suyunun içerisine limon, bal ve zencefil eklenerek zerdeçal çayının hazırlanması tamamlanır. Zerdeçal çayı hazırlanırken bütün zerdeçal yerine toz zerdeçal da tercih edilebilir. Ödem söktürücü besinler yazımızdan diğer yardımcı yiyecek ve içecekleri daha detaylıca öğrenebilirsiniz.
Siyah çay ve yeşil çay gibi Camellia Sinensis yapraklarından üretilen oolong çayı, siyah çaydan ise kısa, yeşil çaydan ise daha uzun, bir fermantasyon süresine tabi tutularak elde edilmektedir. Siyah çay gibi parçalanmadan üretilen çay, açık yeşil renkteki yaprakları ve bakır rengi demi ile tanınmaktadır. Çin, Tayvan ve Japonya gibi ülkelerde tüketilen oolong çayı, Çin’in Fujian bölgesine has bir çay türüdür. Hazırlanma süreci diğer çaylara göre biraz daha zahmetli olan oolong çayı, metabolizmayı hızlandırır ve kalp ritmini düzene sokar. Düzenli olarak içildiğinde ise ağız sağlığın iyi gelir ve dişleri çürüğe karşı korur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur.
Ardıç çayı tüketildiğinde kanı temizleyerek vücudun direncini artırır. Metabolizmayı hızlandırır ve zayıflmaya yardımcı olur. Diyet sürecinde bu konuda iyi bir destekleyicidir. Keskin tadı nedeniyle iştah açıcıdır. Mideyi uyandırarak sindirim sisteminin çalışmasını düzenler. Bağırsak ve mide gazlarının giderilmesinde yardımcı olur.
En bilinen ve en sevilen kış çaylarından biridir ıhlamur çayı. Vücudun direncini artırmanın yanı sıra ishale ve damar tıkanıklığına da iyi geldiği diğer faydalarındandır. Düzenli olarak sabah aç karnına tüketildiğinde kilo kaybını hızlandırıcı etkilerinin olduğu ise pek bilinmeyen ancak etkili faydalarından bir diğeridir.
Bilgi: Bitki çayları yazımızın devamı için linki tıklayabilirsiniz. Bununla birlikte bitkilerin zayıflama üzerindeki etkilerini öğrenmek için de “Bitkisel Zayıflama Çayları” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Uyarı: Bahsettiğimiz tüm bitki çaylarının taze demlenmesini öneriyoruz. Hazır satılan bardak bitki çayları ile aynı etkiyi göremiyor olacaksınız. Bu nedenle dediğimiz gibi bitki çayları taze demlenmeli ve ölçülü tüketilmelidir. Aksi taktirde yarardan ziyade zararı olabilir.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.