Hayatımızı sürdürebilmek adına yemek yemek ve sıvı tüketmek zorunlu olsa da bazı hastalıkla bu alışkanlıklarımıza müdahale ederek vazgeçmemizi gerektirebiliyor. Kronik böbrek hastalığı da yeme ve içme alışkanlıklarını değiştiren hastalıklardan biridir. Bazı yemeklerden feragat etme ve su tüketimini azaltmayı gerektiren böbrek hastaları için hangi besin maddelerini tüketeceği ve ne kadar su içmesi gerektiği ise ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Bizde bu makalemizde böbrek hastaları için faydalı ve zararlı besin maddelerinden bahsederek kafanızdaki “ne yemeliyim?” ya da “ne yememeliyim?” sorularının cevaplarını vereceğiz.
Böbrekler vücudumuzda en önemli organlardan biridir. Kanı temizlemesi ve bazı hormonların salgılanmasını sağlayan böbrekler iyi bakılması gereken bir organdır. Böbrekler için sakıncalı olan alışkanlıklardan ve besinlerden uzak durarak başlayabilirsiniz işe.
Böbrekler için en yararlı ve önemli besindir su. Su tüketimi ölçüsünde olmalı. Ne çok fazla tükererek böbrekleri yormalı ne de az tüketerek ödem oluşumuna ve toksik maddelerin birikmesi ile vücuda zarar vermesi ya da böbrek taşı oluşumuna sebebiyet vermemeli.
Son dönemlerin favori diyetlerinden olan protein ağırlıklı beslenmenin çeşitli hastalıklara sebep olduğu herkesçe biliniyor. Vücuda gereksinim duyduğundan fazla protein alımı, özellikle et ağırlıklı beslenme en başta böbrekler olmak üzere bir çok organda da hasar oluşturmakta. Gereğinden fazla protein yüklemesi böbreklerin normalinden fazla çalışması demek ve bu da fonksiyonların çalışmasına zarar vermektedir. Bu nedenle her zaman dediğimiz gibi tek tip beslenmeden kaçınarak, vücudunuza yararı olacak besinleri düzenli tüketmektir.
Türkiye genelinde aşırı bir tuz tüketimi söz konudur. Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda bir bireyin günde ortalama 15 gram tuz tüketimi olduğu belirlenmiştir. Ancak minimum 5 gram tüketilmesi gereken tuz, daha üst seviyelerde tüketilmesi halinde böbreklere zarar vermektedir. Direk bir zararı olmasa bile diyabet hastalığına ve obeziteye sebep olması nedeniyle dolaylı yollardan yine böbreklerde hasar oluşturmakta.
Şeker tüketiminin vücudumuza zararlı olduğu tüm doktorlar tarafından belirtilmektedir. Şeker ve şekerli besinler de yine böbreklere direk ve dolaylı olarak zarar vermektedir. Aşırı miktarda tüketildiğinde idrarda protein kaçağına sebep olmakta ve bu da böbreklere zararlı olmaktadır. Ayrıca obeziteye ve diyabet hastalığına da sebep olmaktadır. Bu nedenle direk şeker alımına sebep olan tatlılardan ve içinde çok şeker barındıran meyvelerden daha az tüketmeli ve böylelikle böbreklerinizi koruma altına almalısınız. Diyette karbonhidrat tüketimi nasıl olmalıdır öğrenmek isterseniz ve düşük karbonhidrat diyeti yapmaya karar verdiyseniz link verdiğimiz makalemizden detaylı bilgi alabilirsiniz
Aşırı derecede kafein tüketimi vücudunuzdaki kan basıncına ve böbreklere zarar vermektedir. Bu nedenle kafein tüketimini en aza indirmeli ve kafein oranı en düşük kahve çeşitlerini tercih etmelisiniz.
Alkol tüketimi haftada birkaç gün ya da her gün tüketim söz konusu olduğu zaman karaciğer ve böbrek sağlığını tehdit edecek boyutlara kadar ulaşmakta. Ancak sadece sosyal aktivitelerde alkol tüketimi söz konusu ise bu durum herhangi bir zarar vermemekte. Aşırı tüketilen alkol ise toksinlerin artmasına ve böbreklere zarar vermektedir.
Yukarıda protein ağırlıklı beslenmenin böbreklere zararlı olduğundan bahsetmiştik. Aşırı protein içeren beslenme sonucundan vücutta “üre”oranı artmakta ve bu da böbreklerin normalden fazla çalışarak üzerine yük bindirmektedir. Protein metabolizmasının doğal yan ürünlerinden oluşan üre, böbrekler tarafından vücuttan atılırken zorlayabilir ve kandaki toksinlerin atılma sürecini zorlaştırabilir. Bu nedenle protein alımını kontrol altında tutmak ve üre miktarını azaltmak için bol miktarda meyve ve sebze tüketmek böbrekler açısından faydalı olacaktır.
Potasyum açısından zengin olan pirinç vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacak önemli bir besin maddesidir. Vücut için gerekli bir mineral olan potasyum böbrekler tarafından filtre edilerek fazlalığı vücuttan atılmaktadır. Ancak her besin maddesinde olduğu gibi potasyum içerikli besinlerin de aşırı tüketiminden kaçınmalı ve fazla tüketimin sebep olacağı böbrekleri yormasını engellemelisiniz.
Sodyum yani tuz kan basıncını düzenli tutması ve böbrek sağlığı açısından önemli ve faydalı bir mineraldir. Ancak tüm besin maddelerinde olduğu gibi aşırı tüketim söz konusu olduğunda böbreklerin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Hazır gıdalar ve konserve türü ürünler de daha dayanıklı olması sebebiyle aşırı derecede tuz içermektedir. Bu nedenle özellikle böbrek hastalığı ile mücadele edenler hazır konserve, işlenmiş et, hazır soslar ve patates cipsi tüketiminden kesinlikle kaçınmalıdır. Eğer böbrek hastalığı ile mücadele ediyorsanız zaten doktorunuz sizi bu konuda uyaracaktır. Ancak siz öncelikle kendi kendinizin doktoru olmalı ve aşırı tüketimden kaçınmalısınız.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.