Boğaz Ağrısı ve Boğaz İltihabı & Tedavi Yöntemleri
Özellikle kış aylarının en can sıkıcı rahatsızlarından biridir boğaz ağrıları. Soğuk algınlığı ve boğaz iltihabının sonucu olarak ortaya çıkan boğaz ağrısı bie enfeksiyon hastalığıdır. Ancak bunların yanı sıra yutulan yabancı maddeler ve özofagus iltihabı sonucunda da boğaz ağrıları görülebilmektedir. Teşhis edilmesi oldukça kolaydır. Vücutta ortaya çıkan ateş ve yutkunma anında yaşanan ağrı sonucunda kulak burun boğaz hekimi ya da aile hekimi tarafından teşhis edilebilmektedir. Boğaz ağrılarının bazıları basit enfeksiyonlardan oluşabilmekte ve evde uygulanacak bazı bitkisel yöntemler sayesinde tedavi edilebilmektedir. Ancak ileri düzeydeki enfeksiyonlar sonucunda görülen boğaz ağrılarında bitkisel tedavi yeterli gememekte ve ilaç tedavisine başvurulabilmektedir. Yine ilaç tedavisi de bir hekim tarafından uygulanmalıdır.
Bizler bu başlık altında sizin için boğaz ağrısı ve boğaz iltihabına iyi gelecek bitkisel ve alternatif tedavi yöntemlerine değinecek ve hangi besinlerin tedavi amacıyla nasıl kullanılması gerektiğini paylaşıyor olacağız.
Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Boğaz ağrısı belirttiğimiz gibi bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Ateş, yutkunma anında ağrı ve boğazda kaşıntı ile başlamaktadır. Bu belirtiler en bilinen ve en sık rastlanan belirtilerin başında gelmektedir. Bunlardan biri ya da bir çoğunun görülmesi ile hemen önmelm alınması rahatsızlığın ilerleyişini yavaşlatabilmekte ya da iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Peki bunun için nası önlemler alınmalıdır? Başlığımızda bunlardan bahsediyor olacağız.
Bu rahatsızlığın tedavisi aşamasında ağrının sebebi önem taşımaktadır. Çoğunlukla virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Viral nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan boğaz ağrılarında sıcak uygulama çok iyi gelmektedir. Böylece virüsler ve enfekte materyal daha hızlı taşınacak ve boğaz mukozası daha iyi kanlanacaktır. Bu nedenle boğaz ağrısının ortaya çıkması ile boğaz bölgesinin şal ve benzeri şeylerle sarılması ve sıcak çay ile çorba tüketilmesi iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca vitamin desteği ile bağışıklık sisteminin toparlanması sağlanabilir.
Alerji sebebiyle ortaya çıkan boğaz ağrılarında ise salep ya da ıhlamur, adaçayı ve papatya gibi bitki çaylarının sıcak olarak tüketiliyor olması fayda sağlayacaktır. Tuzlu su ile yapılacak olan gargara da yine alerjik durumlarda rahatlama sağlamaktadır. Diğer yandan soğuk içecekler ve dondurma tüketilerek boğaz ağrılarının hafifletilmesi de mümkün olabilmektedir. Ancak bu rahatlama kısa süreli olacaktır ve ağrı daha sonra tekrar görülebilmektedir. Ayrıca vücut, soğuk olarak tüketilen bu besinler sonucunda onları ısıtmak isteyecek ve bu durumda bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilecektir. Bu sebeple boğaz ağrısının da ötesinde eğer boğaz iltihabı söz konusu ise soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulması tavsiye edilmektedir.
Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:
Boğaz Ağrısında Ne Yapılmalıdır?
Bilinçsiz Antibiyotik ve İlaç Kullanılmamalıdır
Boğaz ağrısı söz konusu olduğunda ilk başvurulan yöntem antibiyotik kullanımı olmaktadır. Ancak bu tamamen yanlış bir uygulamadır. Öncelikle antibiyotik kullanımı için mutlaka aile hekimi ya da kulak burun boğaz hekiminin bilgisi olmalıdır. Ayrıca kontrolsüz antibiyotik kullanımı vücudun bakterilere karşı bağışıklık kazanmasına neden olarak hastalıklarla mücadele edebilmeyi zorlaştırmaktadır.
Boğaz bölgesinde tahrişler meydana geldiğinde gargara, pastil ve spreylerden faydalanmak mümkün olabilmektedir. Ancak yine antibiyotikler gibi doktor gözetimi altında kullanılması gerekmektedir. Pastil gibi bitkisel olduğu bilinen bazı ilaçlar içeriğinde şeker barındırabilmekte ve bu da diyabet ve şeker hastalarında farklı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle pastil kullanımı dahi söz konusu olsa da doktor bilgisinde ve doktorun belirteceği dozda ilaç kullanılması gerekmektedir. Ayrıca ilaçların son kullanma tarihleri kontrol edilmeli ve tarihi geçmiş ilaçlar imha edilmelidir.
Tuzlu Su ve Karbonat ile Gargara
Tuz ve karbonatın boğazı temizleme ve bakterilerden arındırma özelliği mevcuttur. Boğaz ağrısı söz konusu olduğunda bir bardak ılık suyun içerisine bir çay kaşığı tuz ile bir çay kaşığı kadar da karbonat ilave edilir ve hazırlanmış olan gargara suyu dişler fırçalandıktan sonra uygulanır. Böylece hem ağız içerisinde yer alan mikroplar önemli ölçüde azaltılmış olur hem de boğazın yumuşaması sağlanabilir. Ancak hazırlanmış olan gargara suyu ağız içerisinde çalkalanmakla kalınmamalı ve mutlaka başı geriye doğru yatırarak gargara yapılmalıdır. Bunun nedeni gargara suyunun tüm boğaz bölgesine uygulanmasını sağlayabilmektir. Gargara suyunun yutulmaması ve sonrasında mutlaka tükürülmesi gerekmektedir. Aksi taktirde yutulacak olan tuzlu ve karbonatlı gargara suyu mide içerisinde sıkıntı yaratabilmektedir.
Mentollü Buhar Banyosu Yapılabilir
Boğaz ağrısının akabinde burun tıkanıklığı meydana gelebilir. Bu durum da kaliteli uyku uyunmasını engelleyebilir ve ağız kuruluğuna sebep olarak ağzın açık olmasıyla içeriye havadan çok sayıda bakterinin girip yerleşmesine neden olmaktadır. Yatmadan önce sıcak duş alınarak vücudun rahatlaması sağlanabilir. Banyo yaparak burun tıkanıklığının giderilmesine ve solunum yollarının açılmasına yardımcı olacaktır. Mentollü buhar banyosu yaparak da yine burun tıkanıklığı giderilebilir ve solunum yolları rahatlatılabilir.
Bal, Limon ve Zencefilin Gücü
Boğaz ağrısı için ilaçtan önce bitkisel tedavi önermiştik makalemizin başında da. Bal, limon ve zencefil üçlüsü de etkili bitkisel tedavilerden biridir. Bal boğazı yumuşatmakta, Limon, içeriğinde yer alan C vitamini ile antibakteriyel özellikler barındırmakta ve toz zencefilin ise balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır. Bu besinlerden faydalanabilmek için bir kaç kaşık bal. yarım limon suyu ve bir çay kaşığı toz zencefil karıştırılır ve az miktarda su ilave edilerek elde edilen karışım boğaz ağrısı için tüketilebilir.
Ihlamur ve Adaçayı Tüketilmelidir
Boğaz bölgesinde meydana gelen tahrişi giderebilmek için ilk akla gelen bitkilerden biridir ıhlamur ve adaçayı. Boğaz ağrısı söz konusu olduğunda ıhlamur ve adaçayı tüketimi etkili olacaktır. Bunun dışında ekinezya bitkisi de bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırmaktadır. Bu bitkilerle hazırlanmış olan bitki çayları ile iyileşme süreci hızlandırılabilir.
Bol Bol Ilık Su İçilmelidir
Bu sağlık problemi söz konusu olduğunda sıvı tüketimi mümkün olduğunca artırılmalıdır. Bol miktarda sıvı tüketmek vücudun ve solunum yollarının nemli kalmasına yardımcı olacaktır. Böylece ağız kuruluğu önlenecek, boğaz bölgesinin tahriş olmasının önüne geçilecektir. Mukus var ise daha kolay çözünmesi sağlanacaktır. Gün içerisinde en az 1,5 ila 2 litre sü tüketilmesi uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Oda sıcaklığında tüketilmesi gerekmektedir. Buzdolabında soğutulmuş suyun tüketimi boğazda tahriş oluşmasına neden olabilmektedir.
Besinler Ilık Olarak Tüketilmelidir
Boğaz ağrısı söz konusu olduğunda içecek ya da yiyecekleri tüketirken çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca ılık olarak tüketmek bu durumda faydalı olacaktır. Boğazda ileri derecede iltihaplanma ve şişlik olduğunda yumuşak besinlerin tüketilmesi yutmak açısından daha rahat olacaktır. Makarna, ılık çorba, lapa, püre ve pilav gibi besinler tercih edilebilir.
Sigara ve Sigara Dumanından Uzak Durulmalıdır
Kirli havadan, sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Bu ortamlar boğazın tahriş olmasına neden olabilmektedir. Sigara içiyor olmak solunum yollarının tahriş olması ile birlikte vücudu dış etkenlere karşı da savunmasız bırakacaktır. Sadece sigara içmek bile enfeksiyon olmasa da boğazda ağrı, öksürük ve tahriş oluşmasına sebep olacaktır. Sigaranın haricinde pipo, puro, nargile içmek ve dumanına maruz kalmak sonucunda solunum yollarında tahrişe neden olacak ve iyileşmenin gecikmesine neden olacaktır. Bu nedenle sigara ve diğer tütün ürünlerinin içilmesinden ve dumanına maruz kalmaktan kaçınımalıdır.
Kaloriferlerin Üzerine Bir Kap Su Konulmalıdır
Gece uyunan ortamların nemden uzak kuru olmaması gerekmektedir. Kalorifer peteğine havlu koyarak ya da sobalı ortamlarda üzerine çaydanlık koyarak bu durumun önüne geçilebilir ve ortamın nemli olması sağlanabilir.
Yüksek Sesle Konuşulmamalıdır
Yüksek sesle konuşuyor olmak hatta özellikle bağırarak konuşmak boğaz bölgesinin tahriş olmasına ve ses tellerinin zedelenmesine ve sonuç olarak ise ses kısıklığının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle soğuk havalarda ses tonu ve sesi kullanırken dikkat edilmelidir.
Ağır Besinlerden ve Öğünlerden Kaçınılmalıdır
Boğaz ağrısına neden olan ancak çoğunlukla gözden kaçırılan reflü rahatsızlığı yani mide özsuyunun ağza gelirken geçtiği tüm yollarda mide suyundaki asit zarar vermekte ve tahrişe neden olmaktadır. Reflünün engellenebilmesi için yatma saatinden en az üç saat önce yeme ve içme sonlandırılmalı, özellikle de akşam yemeğinde ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Çay, kahve ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Yüksek yastıkta yatıyor olmak da bu durumlarda faydalı olacaktır.
Rahatsızlık Bir Haftadan Fazla Sürede Geçmediyse Doktora Gidilmelidir
Boğaz ağrısı beraberinde ateş, halsizlik, şiddetli öksürük, yaygın bir vücut ağrısı ve sarı ya da yeşil renkte balgam problemlerini de getirebilmektedir. Bu semptomlar bir haftadan daha uzun süre içerisinde son bulmadı ise ve boğaz ağrısı da devam ediyor ise mutlaka bir Kulak Burun Boğaz (KBB) hekimine muayene olunmalıdır ve doktorun öngördüğü ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
Boğaz Ağrıları İçin Diğer Alınacak Önlemler Nelerdir?
Tozlu olan ev ortamı ve kapalı ortamlar hem alerjik reaksiyonlarda hem de bu rahatsızlık açısından olumsuz etkilere sahiptir.
Enfeksiyon, boğaz ağrılarının en önemli sebeplerinden biridir. Akut faranjit gibi mikrobik rahatsızlıklar önemli enfeksiyonlar arasında yer almaktadır.
Enfeksiyon dışında da birçok rahatsızlık boğaz ağrılarına neden olabilmektedir. Akciğerden ve sinüslerden gelen akıntılar boğazın tahriş olmasına ve ağrıların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Elma sirkesi, adaçayı, ve acı biber gibi yöntemler hızlı bir şekilde boğazı yumuşatmakta ve ağrının hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Boğaz İltihabı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Vücudun tahrişlere ya da darbelere karşı kullanmakta olduğu savunma mekanizması iltihap olarak adlandırılmaktadır. İltihaplı bölgede kızarıklık, yanma hissi ve şişlik oluşmaktadır. Vücudun hemen her bölgesinde iltihap meydana gelebilmektedir. Ancak bunların içerisinde en sık rastlanan iltihaplanma boğaz bölgesinde görülebilmektedir. Halk arasında üst solunum yolu enfeksiyonu olarak da bilinmekte olan boğaz iltihabı, stresli bir rahatsızlık dönemini kapsamaktadır. Tıp dilinde ise farenjit olarak adlandırılmaktadır. İnsanlar arasında yaygın olan bu rahatsızlık dışarıdan vücuda gelen bakterilerin üst solunum yolu ya da bademciklere yayılması ile ortaya çıkmaktadır. İltihaplanma başladığında beraberinde boğaz ağrısını da getiriyor olacaktır.
Boğaz bölgesinde iltihap oluşması sonucunda ilaç tedavisi ve doğal besinlerle tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu başlık altında bizler de boğaz iltihabı sonucunda uygulanabilecek doğal tedavi yöntemlerini sizinle paylaşıyor olacağız.
Boğaz İltihabı Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Gargara Yapmak Gerekir
İltihap söz konusu olduğunda akla gelecek en bilindik yöntemlerden biri tuzlu su ya da karbonatlı su ile yapılacak olan gargara yöntemidir. Sirkeli su ile yapılacak olan gargara da iyileşme sürecinde olumlu sonuçlar verebilecektir. Bunun için bir bardak suyun içerisine isteğe göre bir çay kaşığı tuz ya da bir kaşık karbonat karıştırılarak gargara suyu hazırlanabilir. Diğer yöntem olan sirkeli su için ise bir fincan suyun içerisine yine bir fincan sirke karıştırılır ve istenilen zamanda gargara yapılabilir.
Sarımsak Tüketilmelidir
Doğal antibiyoik olarak alternatif tıpta yer edinmiş olan sarımsak, boğaz iltihabı içinde doğal tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Enfeksiyon söz konusu olduğunda sarımsak ezilir ve suyun içerisine karıştırılarak tüketilir. Rahatsızlık geçene kadar bu tekrarlanabilir. Sarımsağın içeriğinde bulunan maddeler sayesinde boğaz iltihabının iyileşmesinin yanı sıra vücuda enerjide verecektir. Bunun yanında solunum yolunun açılmasına ve rahat nefes alınmasına da yardımcı olacaktır.
Dinlenmek Şarttır
Boğaz bölgesinde iltihaplanma söz konusu olduğunda mikropların vücuda yayılıyor olması kaçınılmaz bir sondur. Bu durum ise hastanın bitkin düşmesine ve yorgunluk hissinin hakim olmasına sebep olacaktır. Bu sebeple ilaç kullanılıyor ise bu ilaçların etkilerini görebilmek ve daha hızlı iyileşebilmek için dinlenmek gerekmektedir. Bu da mümkün olduğunca ayağa kalkmadan yatarak gerçekleştirilmelidir. Aksi taktirde vücut enerjiyi harcayacak ve kendini koruyabilmesi için güç bulamayacaktır. Bu durum ise iyileşme sürecinin uzamasına neden olacaktır.
Sağlıklı Beslenmek Gerekir
Sadece hastalık söz konusu olduğunda değil her zaman sağlıklı beslenerek vücudun direnç kazanması sağlanmalıdır. Ancak özellikle bu dönemlerde daha da dikkat edilmelidir. Özellikle C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi vücuttan bakterilerin atılmasına ve daha hızlı bir şekilde iyileşmenin gerçekleşmesine yardımcı olacaktır. Boğaz iltihabı ve boğaz ağrısı olduğunda meyve ve sebze suları tüketilerek C vitamini ihtiyacı karşılanabilmektedir. Ayrıca sıvı olarak tüketilmesi boğazın ağrımasını da önleyecektir.
Boğaz İltihabına İyi Gelecek Şifalı Bitkiler Nelerdir?
Kekik, Bal ve Limon Çayı
Bitki çayları boğaz iltihabına iyi gelmektedir. Bal, limon ve kekik ile hazırlanmış olan bir bitki çayı bu noktada yardımcı olacaktır. Solunum yolunun rahatlamasına da yardımcı olan bu çay aynı zamanda içindeki limon sayesinde C vitamini desteği de sağlayacaktır. Kekik ise bakterilerle savaşma gücüne sahip bir baharattır ve yine bu çay sayesinde vücuttan bakterileri temizlerken iyileşme sürecine de yardımcı olacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta balın çayın içerisine kaynar olarak değil ılınınca ilave edilmesidir.
Papatya Çayı
Boğaz bölgesinde ortaya çıkan enfeksiyona karşı papatya çayı tercih edilebilir. Papatya çayı ılık olarak tüketilmelidir. Sıcak tüketilen çay ise iltihap mevcut olan boğazı tahriş edebilmektedir. Çay olarak tüketilen papatya çayı istenirse demlendiktan sonra süzülerek bir bezin içerisine alınır ve boğaz çevresinde gezdirilebilir.
Zerdeçal ve Yeşil Çay
Boğaz iltihabına iyi gelecek çaylar arasında yeşil çay ve zerdeçal çayı da yer almaktadır. Yeşil çayın ve zerdeçalın antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri mevcuttur. Bu da boğaz iltihabının iyileşmesine yardımcı olacak ve bakterilerin vücudu terketmesine yardımcı olacaktır. Bundan faydalanabilmek için yeşil çayın demlenme aşamasında içerisine bir çay çaşığı kadar zerdeçal ilave etmek gerekiyor. Eğer tadı sert geliyor ise isteğe göre bal ilave edilerek tatlandırmak mümkün olacaktır. Ancak çayın ılık olarak bal ilave edilmesi önemli bir kuraldır. Bu çay tüketildiğinde hızlı bir şekilde boğazın yumuşaması ve nefesin rahatlaması mümkün olacaktır.
Adaçayı
Adaçayı da diğer bir çok çaylar gibi iltihapla savaş edebilme gücüne sahiptir. İçeriğinde uçucu bileşenler mevcuttur ve üst solunum yoluna yerleşen bakterileri temizleyebilmektedir. Gün içerisinde iki fincan olarak tüketilmesi mümkündür.
Nane Çayı
Boğazda iltihaplanma mevcut olduğunda yanma hissi ve kuruluk meydana gelmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için nane çayı tüketilebilmektedir. Nanenin nefes açıcı özelliği yine nane çayonda da mevcut olacak ve nefesi açarak rahat nefes alınmasını sağlayacaktır. Ayrca boğaz kuruluğunu da yok etmek mümkün olacaktır.
Nar
Nar, bir çok meyve gibi antioksidan özelliklere sahiptir ve boğazda oluşan iltihabı giderebilmektedir. Bunun için nar kabuğu sıcak suyun içerisine atılır ve demlenmeye bırakılır. Demlenme sonunda ılınması için beklenir ve ılık olarak tüketilir. Hızlı bir şekilde boğazdaki rahatsızlıklar ortadan kalkacaktır.
Karanfil
Boğazda oluşan iltihabın en sıkıntı veren belirtilerinden biri yutkunmada zorluk yaşatıyor olmasıdır. Elbette yutkunmayı rahatlatacak formüller mevcuttur. Yukarıda bahsettiğimiz formüllere ek olarak karanfili de ilave edebiliriz. Ağzınızda karanfil tutarak rahatça yutkunmayı sağlayabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise bitki çaylarının içerisine bir adet karanfil ilave ediliyor olmasıdır. Böylece tükürük bezlerinin aktif çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bol su içmek de ihmal edilmemelidir.
Meyan Kökü
Boğaz iltihabının yutkunmada zorluk yaşatıyor olmasının yanı sıra öksürüğe ve balgam oluşmasına neden olabilmektedir. Meyan kökü bu rahatsız edici durumlardan kurtulmanızda yardımcı olacaktır. Bunun için meyan kökü sıcak su ile demlenir ve ılındıktan sonra tüketilir. Gün içerisinde istenilen zamanda tüketilebilir.
Boğaz İltihabı Neden Olmaktadır?
Bir çok rahatsızlık gibi boğaz iltihabı da bazı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu faktörlerin biliniyor olması ile teşhis ve tedavi süreci daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Bu rahatsızlığa neden olan faktörler:
Bağışıklık sisteminin zayıflamış olması
Alkol ve sigara tüketimi sonucunda boğaz bölgesinin tahriş olması
Mevsim geçişleri
Duman ve toz olan ortamlarda uzun süre kalmış olmak
Reflü rahatsızlığı
Diş ve diş eti rahatsızlıklarının sık yaşanıyor olması
Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların yaşanıyor olması
Ağız içi bakımının ihmal ediliyor olması
Mutfak eşyalarının ortak kullanılıyor olması
Kış aylarında soğuk ve kuru ortamda kalmış olmak
Boğaz içi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Birçok kişinin kolay bir şekilde maruz kaldığı boğaz iltihabı rahatsızlığının tedavisi de kolaylıkla gerçekleşebilmektedir. Sadece biraz zamana ve dinlenmeye ihtiyaç duyulabilmektedir. Rahatsızlık söz konusu olduğunda doktor tarafından verilmiş olan reçeteli ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı, istirahat edilerek tedavi sürecine destek sağlanabilmektedir. Ağrı ve ateş söz konusu olduğunda tedaviye ağrı kesiciler ile başlanabilmektedir. Enfeksiyon derecesine göre doktorun tavsiye etmesi halinde antibiyotik kullanımı söz konusu olabilmektedir. İstirahat etmek, ilaçları düzenli kullanarak ve sağlıklı beslenerek yaklaşık yedi gün içerisinde iltihabın boğazdan ve vücuttan uzaklaşması sağlanabilmektedir.
İlaç kullanımının yanında üst solunum yolunu rahatlatabilmek ve rahat nefes alabilmek için sprey kullanılabilir. ancak bu da yine doktor reçetesi ile alınmalı ve kullanılmalıdır. Andorex, Tanflex ve Majezik oral sprey en bilinen boğaz için ağrı kesici spreyler arasında yer almaktadır.
Ayrıca boğaz iltihabı rahatsızlığı bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Bu sebeple boğaz iltihabı olan hastalardan uzak durmak gerekmektedir. Aynı bardak, çatal ce kaşığın kullanımından kaçınılmalıdır.
İbrahim Saraçoğlu’ndan Boğaz İltihabı Kürü
Bitkisel tedavi yöntemleri ile tanınan İbrahim Saraçoğlu pek çok rahatsızlıklık için olduğu gibi boğaz iltihabı içinde bitkisel tedavi kürü mevcuttur. Bitklerin iyileştirme gücünden yardım alarak hazırlanan bu kür sayesinde bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkün olabilmektedir. Bu kür için ebegümeci ve adaçayı yeterli olabilmektedir.
Boğaz iltihabı Kürü İçin Malzemeler
Üç kaşık adaçayı
Bir kaşık ebegümeci
Boğaz İltihabı Kürünün Hazırlanışı ve Kullanımı
Ebegümeci ve adaçayı bitki çayı demleme kurallarına uygun olarak demlenir ve soğumaya bırakılır. Soğumuş olan çay ile gargara yapılarak boğaz bölgesindeki iltihabın giderilmesi sağlanabilir. Boğaz iltihabının iyileşmesi ile beraber ses kısıklığı söz konusu ise iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Gün içerisinde iki defa gargara yapılarak kullanılabilmektedir. Böylece boğaz bölgesini rahatsız eden bakterilerden kurtulmak mümlün olabilmektedir.
Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir?
Boğaz iltihabı ilaç desteği ile iyileşme süreci hızlanabilen bir rahatsızlıktır. Özellikle iltihap söz konusu olduğunda antibiyotik desteği gerekebilmektedir. Ancak boğaz ağrısında olduğu gibi evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bazı yöntemler ve tarifler sayesinde bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkün olabilmektedir. Şimdi bu yöntemlere ve tariflere göz atalım.
Sıvı Tüketimini Artırmak
Sıvı tüketimi hayatımızın her döneminde olduğu boğaz iltihabı söz konusu olduğunda da fayda sağlamaktadır. Bu nedenle boğaz iltihabı tedavisi yardımcı olmak amacıyla sıvı tüketimini artırmak gerekmektedir. Özellikle yutkunma esnasında güçlük çekildiğinde ya da ağrı olduğunda bol bol sıvı tüketmek gerekir. Böylece boğaz mukozası nemlenecek ve bu durum sonucunda yutkunma güçlüğünü giderek ağrının azalmasında yardımcı olacaktır.
Bitkisel Çaylar Tüketmek
Boğaz ağrısı olduğunda ilk akla gelen çarelerden bir tanesi de sıcak içeceklerin tüketilmesidir. Bitki çayları da bu sıcak içeceklerin başında gelmektedir. Böylece boğaz sıcak tutulacak ve boğazın nemlenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca bitki çaylarının içerisinde yer alan bileşenler sayesinde iyileşme süreci hızlanacaktır. bitki çaylarında şeker yerine tatlandırmak için bal kullanmak mümkün olmaktadır. Böylece balın faydalarından da istifade edilebilecektir. ancak balın çaya ilave edilmeden önce çayın ılık olması gerekmektedir. Ihlamur çayı, papatya çayı, rezene çayı, ada çayı, ve nane çayı boğaz ağrısına iyi gelen bitki çayları arasında yer almaktadır.
Papatya Çayı
papatya çayının iltihap sökücü özelliği mevcuttur ve bu özellik ise boğaz iltihabına iyi gelmektedir. Ayrıca papatya çayı boğazda yer alan mukoza hücrelerinin yenilenmesini hızlandırarak boğazda bulunan mikrop sayısını azaltmakta ve boğazı nemlendirerek rahatlamasını sağlamaktadır.
Adaçayı
Boğaz iltihabı için en kaliteli doğal tedavi yöntemlerinden biri adaçayıdır. Adaçayı boğaz mukozasının bir tabaka halinde kaplanmasını ve korunmasını sağlamaktadır. Mikropları öldürebilme gücüne sahip olan adaçayını çay olarak tüketebilmenin yanı sıra gargara da yaparak iltihabın giderilmesi sağlanabilir. Taze adaçayı ise ağızda çiğneyip tükürüldüğünde de yine etkili bir yöntemdir ve fayda sağlamaktadır. Bu işlem sonucunda adaçayının içeriğinde bulunan faydalı etken maddeler direk olarak boğaza temas edecek ve iyileşmeye daha hızlı bir şekilde yardımcı olacaktır.
Rezene
Rezene çayı tüketildiğinde hem iltihapların giderilmesinde hem de balgamın söktürülmesinde yardımcı olmaktadır. Bu özellikleri ile boğaz ağrısının hafiflemesine ve öksürüğün etkili bir şekilde azalmasını sağlayan rezene çayı rahatsızlık dönemlerinde rahatlıkla tüketilebilmektedir.
Nane
Nane, boğaz iltihabı söz konusu olduğunda çay olarak tüketilebilmektedir. Esansiyel yağların dezenfekte edilmesinde yardımcı olmaktadır. Böylece ağız içerisinde ve boğaz bölgesinde diğer mikroplardan koruyabilmektedir. Bu etkileri sayesinde nane çayı soğuk algınlığından kaynaklanmakta olan ağrılar için de oldukça etkili bir yöntem olacaktır.
Çocuklarda Boğaz Ağrısı
Okul döneminde çocuklar sık sık hastalanmaktadır ve bu hastalıkların büyük çoğunluğu boğaz ve üst solunum yolu enfeksiyonu olarak kendini göstermektedir. Ancak okul öncesinde bu rahatsızlığa yakalanma olasılığı daha yüksek olmaktadır. Şöyleki çocukların büyük çoğunluğu yılda beş ila sekiz defa üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayabilmektedir. Çoğu defa virüslerden kaynaklanmakta olan enfeksiyonel rahatsızlıklar hapşırık ile başlayabilmekte ve burun akıntısı ile öksürük olarak belirtiler verebilmektedir. İlaç kullanmadan bir hafta içerisinde iyileşme söz konusu olabilmektedir. Ancak ileri düzeyde enfeksiyon mevcut olduğunda ise iyileşme daha uzun süreyi kapsamaktadır.
Rahatsızlığın bademcik bölgesinde yerleşmesi ile daha farklı belirtiler kendini göstermektedir. Ateşin yükselmesi ile beraberinde boğaz ağrısı, bademciklerin şişmesi, yutkunurken zorlanma ve ağrı ile boyun bölgesindeki bezelerin şişmesi en sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
Boğaz enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına virüslerin neden olduğu gibi bazen de BETA mikrobu yani A grubu beta hemolitik streptokoklar neden olabilmektedir. Bademciklerin iltihaplanmasında uygulanacak tedavi yöntemi enfeksiyona neden olan mikrobun ne olduğuna bağlı olabilmektedir. Ancak sadece muayene ile beta mikrobunu viral enfeksiyondan ayırt etmek mümkün olmayabilir. Bu sebeple streptokok testi ya da boğaz kültürü yapılması gerekebilmektedir.
Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Boğaz ağrısı ve enfeksiyonu şayet virüslerden kaynaklı ise antibiyotik kullanımı önerilmemektedir. Bunun nedeni ise bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla başa çıkabilmesidir. Ancak beta mikrobu yani streptokoklar boğaz enfeksiyonuna neden oldu ise rahatsız olan çocuğun yaklaşık on gün kadar antibiyotik kullanması gerekebilir. Antibiyotik kullanılsın ya da kullanılmasın bu rahatsızlığı olan çocukların mutlaka bol miktarda sıvı tüketmeli ve dinlendirilmelidir. Beslenme esnasında boğaz ağrıları yaşanabileceği için genellikle sıvı ve püre gibi yumuşak besinler tüketilmelidir. Baş ağrısı söz konusu olduğunda ise ibuprofen ve parasetamol etken maddesi içeren ilaçlar tercih edilmelidir. Viral enfeksiyon mevcut olduğunda aspirin ve aspirin içermekte olan ilaçlar alındığında Reye sendromu olarak adlandırılan ağır semptomlara neden olabilmektedir.
Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?
Evde bir çok doğal tedavi yöntemi bulunmaktadır. Çocuklarda boğaz ağrısı ve enfeksiyon söz konusu konusu olduğunda da ilk olarak doğal tedaviye başvurulabilir. Ancak bu yine doktor bilgisi dahilinde olmalıdır. Çünkü her bitki ve her yöntem çocuklarda uygun olmayabilir. Bu yöntemler de genel anlamda rahatlatıcı etkilere sahip olmaktadır. Ancak semptomların geçmemesi , ağrının hafiflememesi, hatta daha kötüye gidiyor olması ile aşağıdaki semptomlar da kendini göstermektedir. Bunlar ise,
Mide bulantısı ve beraberinde kusma
Yüksek ateş,
Yutkunma anında acı ve aşırı zorlanma
Bu semptomlar ağırlaştığında doktora başvurmalı ve doktor bilgisi dahilinde önerilen ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
Çocuklar Boğaz Enfeksiyonundan Nasıl Korunmalıdır?
Bulaşıcı hastalıklardan biri olan boğaz enfeksiyonu yakın temas ile bulaşabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bir çocuk başka bir hasta olan çocukla ya da yetişkinle yakın temasta bulunmamalıdır. El yıkama alışkanlığının edinilmesi ile enfeksiyon söz konusu olduğunda aile içerisinde yayılması engellenebilmektedir. evde hasta bir çocuk mevcut ise bardak, çatal ve kaşıklar ayırılmalıdır. Ayrıca sıcak ve sabunlu su ile yıkanmalıdır. Şayet hasta olan çocuk, beta virüsü yani streptokokların neden olduğu boğaz enfeksiyonu geçirmekte ve bu nedenle antibiyotik kullanılıyor ise diş fırçası atılmalı ve hastalık iyileştiğinde yeni diş fırçası alınmalıdır.
Beta Efeksiyonu Sonrasında Ortaya Çıkabilecek Sorunlar Nelerdir?
Doğru bir şekilde tedavi edilememiş olan bakterilerin (streptokokların) neden olduğu boğaz enfeksiyonlarının akabinde bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Enfeksiyon sonrasında erken antibiyotik tedavisine başlanarak ortaya çıkabilecek komplikasyonlar önlenebilmektedir. Bu ortaya çıkan komplikasyonlar bakteri (streptokok) enfeksiyonuna bağlı olabileceği gibi bağışıklık sisteminin aşırı cevabı ile de bağlantılı olabilmektedir.
Çok sık rastlanmıyor olsa da boğaz enfeksiyonu vücudun diğer bölümlerine de sıçrayabilmekte ve sinüzit, kulak iltihabı, bademciklerin çevresinde apse oluşumu, boyun bölgesinde bulunan bezelerin iltihaplanması ve toksik şok gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bazı durumlarda bağışıklık sistemi streptokok enfeksiyonuna yanıt olarak sağlıklı dokulara zarar verebilmekte ve sonuç olarak böbrek iltihabı ya da Pandas’a yani nöropsikiyatrik sendromlara neden olabilmektedir. Bu durum neticesinde obsesif kompulsif bozukluğu ya da tikleri olan bazı hastalarda streptokok enfeksiyonu akabinde bu rahatsızlıklar ile ilgili semptomlar kötüye gidebilmektedir.
Hangi Rahatsızlıklar Sonucunda Bademcikler Alınmalıdır?
Geniz eti veya bademcikler büyük ise üst solunum yollarında gece uyku esnasında uyku apnesine neden olacak tıkanıklık söz konusu olduğunda bademciklerin alınmasından bahsedilmektedir. Rahatsızlık söz konusu olmadığında dahi horlama durumu olan çocuklarda ameliyata ihtiyaç olup olmaması için yapılacak en güvenilir test uyku çalışmasının yapılması ile olabilecektir. Diğer bir ameliyat nedeni de bademciklerin büyümesi ile çene yapısını bozuyor olması ya da bademciklerin çevresinde apse oluşuyor olmasıdır.
Son bir yıl içerisinde yedi kez, son iki yıl içerisinde yılda beşer kez, son üç yıl içerisinde yılda üçer kez ya da daha sık olarak bademcik iltihaplanması olan çocuklarda da yine bademciklerin alınması gerekmektedir. Ancak bu enfeksiyonlar aile tarafından değil doktor tarafından teşhis edilerek ve mevcut semptomlar saptanarak ameliyat kararı alınabilmektedir. Aksi taktirde bademciklerin alınması söz konusu olmamaktadır.
Bademcikler Alındıktan Sonra Tekrar Büyür mü?
Bademciklerin alınması sonrasında bademcik dokusunun büyük bir kısmı alınmaktadır. Bir miktar bademcik dokusu kalabilmekte ve bu doku ise zaman içerisinde büyüyebilmekte ancak eski boyutlarına gelmemektedir.
Bademcikler Alındıktan Sonra Enfeksiyonlara Karşı Daha Hassas Olunur mu?
Bademcikler, boğaz bölgesinin her iki yanında yer almakta olan lenfoid dokulardan oluşmaktadır. Bu dokular ise enfeksiyon etkenlerini durdurabilmekte ve boğaz bölgesinden aşağılara inmesine engel olabilmektedir. Ancak sanıldığı gibi bademcikleri alınmış olan çocuklar daha sık enfeksiyon geçirmemekte ve onların vücudunda bu görevi başka dokular üstlenmektedir. Böylece yine çocukların sık sık enfeksiyon geçirme olasılığı mevcut değildir.
Çocuklarda Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Çocuklar özellikle okul dönemine başladığında çok daha fazla bakteri ile tanışmakta ve daha fazla ve sık enfeksiyon geçirebilmektedir. Ancak bu enfeksiyonlar sonucunda doktora başvurmadan önce evde bitkisel besinlerle tedavi etmek mümkün olabilmektedir. Başlığımız altında bu besinlere ve nasıl tüketilmeleri gerektiğinden bahsediyor olacağız.
Bu besinler hepimizin tanıdığı ve daha önce bir çok makalemizde bahsetmiş olduğumuz besinlerdir ancak yetişkinlerde kullanılan miktarlar ve yöntemler çocuklarda daha farklı olmaktadır. Ancak bu bitkilerden yararlanabilmek için alerjik bir durum ya da başka bir rahatsızlık söz konusu olmamalıdır. Bir doktor tarafından teşhis edilmesi sonucunda ise gerektiği durumda ilaç ve antibiyotik tedavileri ile ahatsızlığın iyileştirilmesi sağlanabilir.
Boğaz ağroso doktorlar tarafından görülebilen ikinci en yaygın akut enfeksiyondur ve yukarıda da belirttiğimiz gibi okul dönemi ile başlamakta ve en sık ilkokul dönemindeki çocuklar ile gençlerde görülmektedir. Sonbahar ve kış aylarında daha fazla vakaa tespit edilmektedir.
Boğaz ağrısının en önemli sebebi Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)’ne göre de virüsler olarak belirtilmektedir.
Bilgi: Aşağıda tedavi amacıyla kullanılabilecek bitki ve yöntemlerden bahsederken bal tüketimini de öneriyor olacağız. Ancak bir yaşın altında olan bebeklerde bal tüketimi tavsiye edilmemekte ve sakıncalı bulunmaktadır. Bu durumda bal yerine şeker kullanılabilmektedir. Bal, bebek botulizmi rahatsızlığına neden olabilecek zararlı bakterileri barındırmakta ve tüketilmesi ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.
Çocukların Boğaz Ağrısında Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Zencefil
Yetişkinlerde bahsettiğimiz bitkisel tedavi yöntemlerinin en önemli bitkilerden biri olan zencefil yine çocuklarında enfeksiyona karşı tedavilerinde de tercih edilmektedir. Doğal ve sağlıklı bir ev ilacı olarak kabul edilen zencefil boğaz ağrılarında tedavi edebilme gücüne sahiptir.
Anti-enflamatuar, antitusif ve antiviral özellikler barındıran zencefil tıkanıklığı azaltmakta ve boğaz ağrısının semptomlarının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek iyileşme sürecini de hızlandırmaktadır.
Kullanımı:
1. Yöntem
Bir tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı zencefil karıştırılır. Ardından ise bir bardak ılık süt içirilir. Bu karışım boğaz rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olacaktır ve gün içerisinde iki defa hazırlanarak çocuklar tarafından tüketilebilmektedir.
2. Yöntem
Bir tencere içerisine altı bardak içme suyu alınır ve bir avuç kadar ince dilimlenmiş zencefil ile iki adet kabuk tarçın eklenir. Yaklaşık yirmi dakika kadar kısık ateşte pişirilir ve süzülerek ılınmaya bırakılır. Ilınmış olan karışıma bir miktar bal ilave edilir. Bu karışım ise gün içerisinde iki defa boğaz ağrısı çekmekte olan çocuklar tarafından tüketilebilir.
3. Yöntem
Yaş aralığı daha büyük çocuklar için zencefil dilimlerine tuz eklenerek tüketilmesi mümkündür.
Zerdeçal
Zerdeçal, çocuklar üzerinde boğaz ağrısı baş sıralarda olmak üzere bir çok çeşitli rahatsızlığın tedavisi için tüketilmesi tavsiye edilen bir alternatif tedavi yöntemidir. Bunların dışında bağışıklık sistemi için de faydalı bir besin maddesi olarak kabul edilmektedir.
Kullanımı ise,
1. Yöntem:
Bir bardak sıcak sütün içerisine iki çay kaşığı kadar zerdeçal tozu ilave edilir. Ilındıktan sonra bal ile tatlandırılabilir ve gün içerisinde iki defa bu karışım çocuklar tarafından tüketilebilir.
2. Yöntem
Diğer bir yöntem ise zerdeçal suyu ile gargara yapılmasıdır. Bunun için bir bardak ılık suyun içerisine yarım çay kaşığı kadar tuz ve zerdeçal tozu ilave edilir ve iyice karıştırılır. bu özel karışım çocuk tarafından gün içerisinde iki defa yapılabilir.
Öneri: Zerdeçal ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, “Zerdeçalın zayıflama ve sağlık üzerindeki etkileri” başlığına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bal
Boğaz ağrısı yaşayan ve bir yaşın üzerinde olan çocuklar için tüketilmesi mümkün olan bal sağlıklı bir besin tercihi olacaktır. İçeriğinde nemlendirici özellikler barındırmakta olan bal, boğaz ağrısının semptmlarının hafifletebilir ya da giderebilmektedir. Ayrıca antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle boğaz ağrısının oluşmasına sebep olan bakterilerle mücadele edebilme gücüne sahiptir. Ayrıca çocukların bağışıklık sistemini güçlendirecektir.
Kullanımı:
1. Yöntem
Bir bardak ılık suyun içerisine bir çorba kaşığı organik bal ilave edilir ve iyice karıştırılarak gün içerisinde iki ya da üç defa çocuklar tarafından tüketilebilir.
2. Yöntem
Bir bardak ılık suyun içerisine bir çorba kaşığı limon ve bir çorba kaşığı bal ilave edilerek iyice karıştırılır ve gün içerisinde bir kaç defa çocuğa yudum yudum yutturulur.
3. Yöntem
Yatmadan önce çocuklara bir bardak ılık sütün içerisine bir tatlı kaşı bal ilave edilerek tüketmesi sağlanabilir.
Tuzlu Su İle Gargara
Tuzlu su ile gargara yapmak boğaz ağrılarında yatıştırıcı etkilere sahiptir. Ancak çocuklarda gargara yapabilmesi için belli bir yaşın üzerinde olması gerekmektedir. Sıcak olan tuz su ile gargara yapmak boğaz için yatıştırıcı etkilere de sahiptir.
Bir bardak ılık suyun içerisine yarım çay kaşığı kadar tuz ilave edilir ve karıştırılır. İsteğe göre tatlandırmak için içerisine çok az miktarda bal karıştırmak mümkün olabilmektedir. Çocuklar bu karışım ile gün içerisinde bir kaç defa gargara yapabilmektedir ancak suyun yutulmamasına da dikkat edilmelidir.
Sıcak Sıvılar Tüketilebilir
Boğaz ağrıları söz konusu olduğunda sıcak sıvıların tüketilmesi önerilmektedir. Bu çocuklar için de geçerlidir. Sıcak sıvıların tüketiliyor olması çocuklarda rahatlık sağlıyor olacaktır. Ayrıca ılık olan içecekler vücudun nemlenmesine yardımcı olacaktır. Vücudun nemlenmesinde olduğu gibi boğazın iltihaplı olması durumunda nemli kalmasına ve rahatlamasına yardımcıdır.
Rahatsız olan çocuklara sıcak limonata ya da ılık su yapılabilir. Ilık süt, sıcak çikolata ve az miktarda çay da çocuklar için gerekli olabilmektedir. Evde yapılmış olan kemik suyu çorbası ya da hafif çorbalar da çocuğa kendini iyi hissettirebilmektedir.
Sıcak Buhar Uygulaması
Buhar inhalasyonu faydalı bir uygulamadır ancak küçük yaş grubundaki çocuklar için kaza riski de yüksek olmaktadır. Bu sebeple bir çok ebevyn bu uygulamayı yapmak istememektedir. Ancak boğaz ağrısı olan çocukların ağrılarını hafifletebilmek için sıcak duş esnasında oluşacak olan buharı solumaları sağlanabilir. Sıcak buhar nefes almayı kolaylaştırır ve tıkanıklığı hafifletebilmektedir.
Sıcak duşun sağlıklı olabilmesi ve buharın kaçmaması için banyonun kapısı kapalı tutulmalıdır. Ayrıca ebeveynin çocukla beraber banyoda oturması tavsiye edilir ve en az otuz dakika kadar buharın solunması sağlanabilir. Ancak çocuk kesinlikle banyoda tek başına bırakılmamalıdır. Gerektiği ve gerek görüldüğü kadar ebeveyn tarafından sıcak buhar uygulaması tekrarlanabilir.
Limon
Çocukların boğaz ağrısı için doğal ilaç arayanların ilk aklına gelmesi gereken besin maddelerinden biri de limon olabilmektedir. C vitamini açısından oldukça zengin içeriğe sahip olan limon bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir yardımcıdır ve boğaz ağrısına neden olabilecek enfeksiyonlarla savaşabilme gücüne sahiptir.
Anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikler barındırmakta olan limon öksürük ve burun akıntısı gibi semptomların azaltılmasında da önemli bir yardımcıdır.
Kullanımı:
Bir kabın içerisine dört adet limon sıkılır ve limon kabukları da içerisine atılır. Bir çorba kaşığı zencefil dilimi ilave edilir ve tüm malzemelerin üzerine gelecek kadar su alınır ve kaynatılır. Ağzı kapatılır ve on dakika kadar dinlendirilir. Son olarak karışım süzülür ve eşit miktarda sılık su ile sulandırılır. İsteğe göre tatlandırmak için içerisine bal ilave edilebilir. Sıcak limonatadan gün içerisinde çocuklara bir kaç defa içirilebilir.
Öneri: Bal bebek botulizmine neden olacak zararlı bakterileri içermesi sebebiyle bir yaşın altındaki bebeklerde kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Elma Sirkesi
Elma sirkesinin vücudu alkalize etme özelliği mevcuttur ve enfeksiyon ya da alerjinin sebep olabileceği boğaz ağrıları ve kuruluğun giderilmesinde yardımcı olmaktadır. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yardımcı olmaktadır.
Kullanımı:
Bir bardak ılık suyun içerisine bir tatlı kaşığı doğal elma sirkesi ve bir tatlı aşığı kadar da bal ilave edilir. İsteğe göre bir miktar limon suyu da ilave edilebilir. Bu karışımı çocuklar yavaş yavaş ve günde bir kaç defa içebilirler. Bu karışımın dışında elma sirkesi ile su karıştılılarak gargara suyu elde edilebilir. Bunun için de bir fincan kadar ılık suyun içerisine ¼ çay kaşığı tuz ile bir tatlı kaşığı elma sirkesi karıştırılabilir. Bu gargara suyu da çocuklar tarafından gün içerisinde bir kaç defa gargara olarak yapılabilir.
Nemli Hava
Nemli havanın solunması, boğaz ağrısının hızlı bir şekilde dinmesine ve nefes almayı kolaylaştırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca nemli hava boğaz ağrısı ile ilişkili olan öksürüğün şiddetinin azalmasını ve tıkanıklığın hafiflemesini de sağlıyor olacaktır. Bu sebeple yaşam alanı, özellikle de çocuğun uyuduğu odada nem düzeyi artırılmalıdır. Mümkün olduğunca evin her yerinde özellikle de çocuğun uyuduğu oda da nemlendirici kullanılması gerekmektedir. Eğer nemlendirici yok ise, havada bulunan nemi artırabilmek için odaya bir bardak sıcak su konulabilir. Yine çocuğun odasında bulunan radyatörün üzerine de bir kap sıcak su konulması mümkündür.
Sakız
Boğaz ağrısı yaşamakta olan çocuklara bir parça sakız çiğnetmek ağrı ile başa çıkabilmenin en basit yöntemi olarak kabul edilebilir. Çiğneme ile ağız bölgesinde ve boğazda tükürük akışı uyarılmaktadır. Tükürük üretiminin artması ile boğaz nemlenmekte ve ağrının dinmesi mümkün olabilmektedir. Sakız tercihi aromalı olabilir ancak naneli olmamalıdır.
Çocuğunuza çiğnemesi için bir parça sakız vermek, boğaz ağrısı ile başa çıkmak için basit ama etkili bir yoldur. Çiğneme etkisi, ağızda ve boğazda tükürük akışını uyarır. Tükürük üretimi arttıkça, boğaz nemli hale gelir ve bu da ağrı ve rahatsızlıktan kurtulmayı sağlar.
Diğer Yöntemler Nelerdir?
Çocuklarda boğaz ağrısına iyi gelen yöntemlerden yukarıda bahsettik. Ancak bu yöntemlerin dışında bazı ipuçları da boğaz ağrısının dindirilmesinde yardımcı olmaktadır. Bu ipuçlara bakalım:
Boğaz bölgesinin sıcak tutulması iltihabın giderilmesinde yardımcı olmaktadır. Boğaz iltihabı olan çocukların boynuna sıcak birşey sarılarak iltihabın giderilmesini sağlayacaktır.
Boğaz ağrısının hafifletilebilmesi için, hatta başka tıkanıklıklar da mevcut ise bunu temizleyebilmek için çocuklara hafif papatya çayı içirilebilir.
Boğaz pastilleri boğazın nemli kalmasına yardımcı olacaktır. Boğaz ağrısı olduğunda tercih edilebilir.
Boğaz ağrısı olan çocukların konuşmayarak boğazın dinlendirilmesi sağlanabilir.
Boğaz ağrısı yaşayan çocuğun soluduğu havanın kalitesi iyi olmalıdır. Ebeveynler buna dikkat etmelidir.
Soğuk içecekler, kızartılmış besinler ve bisküvi gibi sert besinler çocuklara verilmemeli ve tüketilmemelidir.
Çocukların beslenme listesine bol miktarda sebze ve meyve ilave edilmelidir. Bu besinlerin taze ve organik olması önemlidir. Çiğ olarak tüketilmesi iyi yıkandıktan sonra daha fayda sağlayabilir ancak pişirilmesi gerekiyor ise doğru pişirme teknikleri kullanılarak vitamin ve minerallerinin kaybolmaması sağlanabilir.
Çocuğun yanında ya da yakınında sigara içilmemeli ve içilmesine izin verilmemelidir. Tütün dumanına maruz bırakılan çocuklar için boğaz ağrılarının tetikleyici nedenleri arasında yer almaktadır.
Boğaz rahatsızlığı olan çocuklar için dinlenmek önem taşımaktadır. Yeterli uyku ve yeterli dinlenme sonucunda daha hızlı iyileşme söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle uykunun yeterli olduğundan ve yeterli dinlenildiğinden emin olunmalıdır.
Boğaz rahatsızlığı yaşayan çocukların gece uykusunda başı ekstra bir yastıkla yükseltilmelidir. Böylece mukus rahatça boşalabilmektedir.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.