Şehir hayatının beraberinde getirdiği kentleşmenin hızlanması, insanları doğal hayatın etkilerini azaltıcı bir yapıda yaşamaya mahkum etmiştir.
Yüksek binalar, iyice daralan sokak araları, her yerde tüten bacalar, salınan zararlı gazlar ve artan atıklar, sağlıksız bir doğaya neden olmuştur. Doğayı kirleten insanoğlu da, bedensel sağlığını etkileyen bu koşullarda, hormonal dengesizlikler gibi bir çok genetik sorunu da yaşamaya başlamıştır. Doğumsal anomilerin arttığı ve temiz havanın gittikçe azaldığı bir karbonmonoksit odasına dönüşen dünya, insan sağlığını olumsuz etkilemeye başlamıştır.
Bunun en önemli getirilerinden olan ve dünyada yaygınlaşmaya başlayan bir virüs gibi çoğalan obezite, çocukları da etkilemeye başlamıştır.
Sağlıksız beslenmenin bir numaralı ve en tehlikeli sorunu obezite, genetik, hormonal ve psikolojik faktörler nedeniyle olabilir. Çocuklarda obezite genelde annenin sağlıksız beslenmesi ve genetik etkiler nedeniyle olmaktadır.
Bebeğin doğum kilosunun 4.5 kilo ve üzerinde olması durumunda obeziteden şüphelenilebilir. Erken tedavi önlemleri ile çocuğun daha fazla kilo almasının önüne geçilerek tedavinin mümkün olduğu obezite, şeker ve tansiyon gibi hastalıklarla birlikte görülebilir. Persentil hesaplamalarında çocuklar 95 ve üzeri bir değerdeyse, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı uygun bir tedavi için yönlendirme sağlayacaktır.
Alınan kalorinin harcanandan fazla olması ve metabolizmanın yeterince çalışmaması durumunda obezite sorunu ortaya çıkmaktadır ve çocuklarda erken dönemde tedaviye başlanması önemlidir.
Sağlıksız beslenmenin neden olduğu obezite ise, sonradan ortaya çıkar ve tedavi edilmemesi de ilerlemesine neden olarak morbid durumuna kadar ulaşabilir.
Çocukluk ve ergenlik döneminde psikolojik sorunlara da neden olabilen çocuk obezitesi , acımasız olan akranların eleştirmeleri ve alay etmeleri ile başlayan bir süreçtir. Ergenlik döneminde daha ciddi psikososyal sorunlara neden olabilen bu durum, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açar.
Depolardaki yağın yakılmaması nedeniyle kana giden zararlı maddeler, şeker hastalığı, kalp ve tansiyon hastalıkları ve metabolik sendromlara neden olabilir. Erken dönemde önlem alınması, bu hastalıklara yakalanma riskinin de giderilmesi için önemlidir.
Çocuklarda obezite tedavisi özellikle ilk belirtilerin görünmeye başladığı zaman önlemi alınması gereken bir durumdur.
Özellikle hareketsizliğin neden olduğu durumlarda, psikososyal etkilerin çocuğun bu süreçteki tedavisini olumsuz etkilemesi nedeniyle bir çok sorun ortaya çıkabilir. Bu nedenle pedagog desteği de alınması gerekmektedir. Tedavi için cerrahi müdahale en son tercih edilmesi gereken yoldur. Bu nedenle öncelikle sağlıklı beslenme ve egzersiz konusunda önlem alınmalıdır.
Ayrıca hamilelikten itibaren sağlıklı beslenerek bebeğin gelişimine olumsuz etki edecek yiyecekler tamamen hayattan çıkarılmalıdır.
Çocuklarda Obezite Söz Konusu Olduğunda ;
Obezite tedavisinde, aile üyelerine büyük bir görev düşmektedir. Anne ve babanın, obezite sorunu olan çocuğun tedavisiyle yakından ilgilenmesi ve beslenme, egzersiz ve diğer hususlarda ihtiyaç duyulan tedavi gereksinimlerini karşılaması önemlidir.
Obezite tedavisinde bir çok açıdan dikkat edilmesi gereken husus vardır ve hekimin bilgilendirdiği ebeveyn, çocuğun beden ve ruh sağlığı için ailenin de kendisini hazır hissetmesi gerekmektedir. Her yaştan çocuk için farklı olan tedavi biçimi, özellikle uygun fiziksel aktiviteler eşliğinde rutin hale getirilmelidir.
5+2+1 kuralı adı verilen yöntem çok sık kullanılır ama kişiden kişi farklı aktivite verilebilir. Günde 5 öğün sebze ve meyve tüketilmesi, hareketsiz olunan zamanın 2 saati geçmemesi ve 1 saat fiziksel egzersiz yapılması gerekmektedir.
Bu süreç biraz zorlu olsa da, imkansız değildir ve sonuçları sağlıklı bir birey yetiştirmek için oldukça önemlidir.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.