Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmayı herkes ister öyle değil mi? Peki bunu sağlamak için ne yapmak gerekir? Biz hemen hemen tüm makalelerimizde aynı konu üzerinde durmaktayız. Sağlıklı ve dengeli beslenmek sadece kilo verme aşamasında değil sağlıklı bir vücuda sahip olmak için de gerekli bir durumdur. Bunun sonucunda saç tellerinden, cilt güzelliğine ve sağlıklı organlara sahip olmak kaçınılmaz olacaktır. Cilde iyi gelecek besinler ve yiyecekleri öğrenerek hem içerden hem dışardan gelen bir güzellik elde etmeniz için hazırladığımız bu makale umarız yardımıza koşar.
Özetle sağlıklı bir vücuda sahip olduğunuzda, bu cildinize de yansıyacaktır. Ancak yağlı ya da kuru, akneli ve tahriş olmuş bir cilt sağlığın zayıfladığına dair sinyaller vermektedir. Bu problemlerin giderilmesi adına çeşitli losyon, sabun, krem ve şampuanlara başvurulur ve bir çoğu da kimyasal içermektedir. Kimyasal içeren ürünler cilt ile ilgili şikayetleri çok az bir şekilde gidermektedir.
Sağlıklı bir cilde sahip olmak için pahalı kozmetiklere ihtiyaç duyulmamaktadır. Makalemizde sağlıklı bir cilde sahip olması için vücudun ihtiyaç duyduğu besinler, vitaminler, mineraller, beslenme tüyoları ve sağlıklı bir cilt için örnek diyet listesini sizlerle paylaşıyor olacağız.
Çinko minerali cilt sağlığı ve özellikle de akne problemi olan kişiler için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Yani akne çoğu zaman çinko eksikliğinden ileri gelmektedir. Çinko minerali, cildin yağ üretimini ve akne üretmekte olan hormonları kontrol etmektedir. Ayrıca bağışıklık sisteminin düzenli olarak çalışması, görme ile koku ve tat duyularının sağlığı için de Çinko minerali oldukça önemlidir. Kanser hastalığının olumsuz etkilerinin azalmasına da yardımcı olmaktadır. Çinko içeren besinler arasında kabak çekirdeği, ceviz, zencefil, yumurta, istiridye ve yulaf en önemli olanlarıdır.
Kuru ve tahriş olmuş cilt ya da ciltte ortaya çıkmış olan siyah ve beyaz noktaların sebebi vücuda alınması gereken yağ asitleri, özellikle de OMEGA-3 eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Yağ asitleri çoğunlukla cildin yenilenmesi, nem içeriği ve genel olarak da esneklikten sorumlu olmaktadır. Ancak bu yağları vücut kendi üretemez ve dışarıdan beslenme kanalıyla tüketilen besinler ile sağlanabilmektedir. OMEGA-3 yağ asitlerinin en kaliteli kaynakları arasında somon balığı, sardalya, uskumru ve hamsi gibi deniz ürünleri gelmektedir. Ayrıca kuru fasulye, fındık, ceviz, badem, keten tohumu yağı, keten tohumu, nohut, lahana, soya fasulyesi ve brokoli diğer OMEGA-3 yağ asitleri kaynakları arasında yer almaktadır. Bu besinlerin tüketilmesi cildin daha genç ve dinamik görünmesini sağlayacaktır.
Selenyum minerali, doku elastikiyetinden sorumlu olan bir antioksidandır. Serbest kökler tarafından hücre zararını engellemekte ve göğüs kanseri riskini önemli oranda azaltmaktadır. Ayrıca cilt kanseri etkilerini azaltmak için de selenyum içeren besin tüketimi önem taşımaktadır. Cildi ultraviyole ışınlara karşı koruma sağlamaktadır. Selenyum mineralini içermekte olan besinlerden somon, ton balığı, buğday tohumu, ceviz, yumurta, sarımsak, esmer pirinç ve tam tahıllı ekmek sadece bir kısmını oluşturmaktadır.
Cilt sağlığı açısından vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli vitaminler arasında C vitamini, E vitamini ve A vitamini gelmektedir. Şimdi bu vitaminlerin cilt sağlığı için öneminden bahsedelim.
C vitamini, hava kirliliği ile güneşin vermiş olduğu tüm zararları en alt seviyeye çekmeye yardımcı olmaktadır. Serbest kökler, cildin yapısını desteklemekte olan lif türlerinden elastin ve kalojen tüketmekte ve bu durum da yaşlanma belirtilerine ve kırışıklıkların oluşmasına neden olmaktadır. C ve E vitaminleri birlikte cildin maruz kaldığı zararlı ışınlardan korumaktadır. C vitamini içeren besinler arasında yeşil dolmalık biber ve kırmızı dolmalık biber, karalahana yaprakları, turp, maydanoz ve brokoli bulunmaktadır.
Bilgi: C vitamini içeren besinler ve C vitaminine dair bilgiler ile ilgili daha kapsamlı bilgi için “C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?” başlıklı makalemizi ziyaret edebilirsiniz.
E Vitamini
E vitamini de, C vitamini gibi cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyan güçlü bir antioksidan ve cilt için önemli bir vitamindir. A vitamini ile birleştiğinde ise cildi bazı kanser türlerinden korumaktadır. Ayrıca ciltte kırışıklıkların ve cilt kuruluğunun azalmasında önemli bir yardımcıdır. Badem, Ayçiçek çekirdeği, şeftali, buğday tohumu, lahana, domates, kuşkonmaz ve avokado E vitamini içeren besinler arasında yer almaktadır.
Bilgi: E vitamini içeren diğer besinler ve E vitaminine dair bilgiler ile ilgili daha detaylı bilgi için “E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?” başlıklı makalemizi ziyaret edebilirsiniz.
A vitamini
Vücutta cildin bakımını ve onarılması işini üstelenen önemli vitamin türlerinden biri A vitaminidir. Dokuların onarımı ile bakımı ve yeni hücre oluşumu için önem taşımaktadır. A vitamininin diğer önemli görevlerinden biri de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Yeterli miktarda A vitamini alınmaması halinde deride pullanma sorunu ve akne gibi sorunlar görülmektedir. Acı biber, ciğer, kayısı, havuç, ıspanak, kavun ve karalahana yaprakları A vitamini içeren besinler arasında yer almaktadır.
Bilgi: A vitamini içeren diğer besinler ve A vitaminine dair bilgiler ile ilgili daha detaylı bilgi için “A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?” başlıklı makalemizi ziyaret edebilirsiniz.
Sağlık bir vücut için yerine getirilmesi en önemli kural elbetteki sağlıklı beslenmek olduğunu hemen her makalemizde önemle belirtiyoruz. Ciltte vücudun önemli bir parçasıdır ve yine cilt sağlığı için de önemli kural sağlıklı beslenmek olduğunu söyleyebiliriz. Sağlıklı ve dengeli beslenme sonucunda sağlıklı bir cilde sahip olduğunuz gibi, uzun yıllarda aynı güzellikte cildinizin olması mümkün olmaktadır. Peki bunu sağlamak için ne yapmak ve nasıl beslenmek gerekir? Şimdi birlikte göz atalım neler yapılması gerektiğine.
Kadınlar sağlıklı bir cilde sahip olabilmek için günde altı ila yedi köfte kadar yani yaklaşık 200 gram kadar yağsız protein, iki porsiyon meyve (bir elma ya da armut, 1,5 su bardağı ile çilek ya da yarım su bardağı doğranmış meyve) ve en az dört porsiyon kadar sebze tüketmesi gerekmektedir. Erkekler ise aynı oranda sebze ve meyve tüketirken, günlük yağsız proteini bir miktar daha arttırması mümkündür.
Sağlıklı bir cilde sahip olabilmek için her öğünde bitkisel protein kaynağı olarak gösterilmekte olan kurubaklagiller, meyve ya da sebze gibi besinlerden alınmakta olan kompleks karbonhidratlar, badem ya da zeytinyağından, fındık ve ceviz gibi tuzsuz ve taze kabuklu yemişlerden gelen esansiyel yağ asitleri mutlaka alınmalıdır. Yoğurt da kahvaltıda ya da gün içinde ara öğünlerde mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.
Gün içerisinde tüketilen kahve bir ila iki fincan ile sınırlı olmalı ve mutlaka her gün en az 10 bardak su içilmelidir. E vitamini, C vitamini, Primrose oil, Alfa Lipoik Asid Beta Karoten gibi mineral, vitamin ve besin destekleri önerilen dozlarda mutlaka alınmalıdır. Günlük olarak alınacak olan kaloriler karbonhidratlardan ve yağsız proteinlerden alınmalı ve yemek pişirme esnasında gereksiz yağ kullanımından kaçınılmalıdır. Toplam kalori tüketimi sınırlandırılmalı ve güne yayılarak tüketilmelidir. Bu da hareketli bir gün geçirilmesi anlamına gelmektedir. Kan şekeri seviyesini sabit tutabilmek için üç ila dört saatten fazla aç kalınmamalıdır.
Her gün içeriğinde domates, salatalık ve marul bulunan salata tüketilmelidir. Salatalara tuz ilave edilmemelidir. Bir ila iki çay kaşığı zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, taze bitkiler ve karabiber eklenebilir. Yemeğin lezzetini çeşitlendirmek isterseniz yeşil biber, dilimlenmiş mantar, dilimlenmiş turp gibi sebzeler ilave edebilirsiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.