Çocuğunun tabağına koyduğu sağlıklı besinlerin tamamını yediğini görmek her annenin hayalidir aslında. Annelik iç güdüsü ile her zaman daha fazla yesin, hastalanmasın, zayıf olmasın duygusu ile hareket ederler. Kilolu çocuklar sevimli görünürler elbette ancak bu sağlıklı oldukları anlamına gelmemektedir. Şüphesiz annelik dünyanın en özel, en çok emek isteyen ve mesaisinin hiç son bulmadığı tek mesleğidir diyebiliriz. Ancak dediğimiz gibi annelik iç güdüleri ile hep çocuklarını düşünerek sağlıklı bolsun ve sağlıklı büyüsün isterler.
Bazı araştırmalar yetişkin bireyler kadar çocuklarında kalp hastalıkları ve inme riski taşıdıklarını göstermektedir. Bununla birlikte yetişkin bireylerde görülen ve kiloya bağlı bir çok hastalık artık çocuklarda da sıkça görülmektedir. Aşırı kilolu olan çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri de yetişkin hastalığı olan Tip 2 Diyabet hastalığıdır.
Eskiye göre kıyaslandığında şimdilerde daha fazla sayıda çocuk obezite riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca obezite ile savaşan çocukların yüzde oranı da her geçen gün artmaktadır.
Bazı yanlış yönlendirme ya da bilgilendirme sonucunda çocuklarda diyet uygulanmaktadır. Ancak 18 yaşın altında kalan ve büyüme çağında olan çocuklarda zayıflamak için diyet değil de, büyümesini ve gelişimini destekleyecek sağlıklı beslenme programı uygulanmalıdır. Eğer çocuğunuz aşırı kilolu ya da obez ise, yaşına ve boyuna göre gün içinde alması gerekenden fazla enerji alıyor demektir. Bu noktada kendi başınıza bilinçsiz bir beslenme programı izlemek yerine mutlaka bir beslenme uzmanından destek almalı ve kişiye özel yazılan sağlıklı beslenme programını uygulamalısınız. Bu durumda uzmanınız çocuğunuzun günlük aktivitesine, uyuma ve uyanma saatlerine göre bir beslenme programı ile hedefinizi destekliyor olacaktır.
Eğer obez ya da aşırı kilolu bir çocuğunuz var ise artık harekete geçmelisiniz. Büyüme ve gelişme çağında ortaya çıkan kilo problemlerinde hedef her zaman kilo vermek olmayabilir. Gelişme çağında olduğu için hızla gelişen kas, uzayan boy ve gelişen kemil yapısı olduğu için kilo alımını durdurarak ideal kiloya ulaşmak için bir beslenme programı planlanabilir.
Aşırı kilolu çocuğunuzun sağlıklı atıştırmalıklar ve sağlıklı besinler tüketmesini sağlayarak ve egzersize yönlendirerek ideal kilosuna ulaşmasına siz de yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun ideal kiloda olması hem çocukluk hem de yetişkinlik sürecinde karşılaşabileceği solunum problemleri, astım, tip 2 diyabet, yüksek kan şekeri, uyku apnesi, depresyon ve karaciğer yağlanması gibi birçok hastalığın riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Çocuklar en çok gözlerinin önündeki rol modeli olan anne ve babalarını örnek almaktadırlar. Eğer siz çocuğunuza sağlıklı beslenme üzerine direktiflerde bulunuyorancak örneğin siz karnabahar ya da kereviz gördüğünüzde yüzünüzün şeklini değiştiriyorsanız hem çocuğunuza kötü örnek oluyor hem de hedefe ulaşmak için gerçek dışı bir yol izliyorsunuz demektir. Öyleyse çocuğunuzdan önce, yani bireyselden önce topluluk olarak ailenizi daha sağlıklı beslenmeye yöneltebilirsiniz. Bunun için neler yapabilirsiniz bir göz atalım:
Öneri: Çocuğunuz eğer bazı yiyecekleri reddediyorsa birlikte mutfağa girerek beraber o yemeği pişirmeyi ve sofrayı hazırlamayı deneyin. Bu çocuğunuzu hem mutlu edecek hem de kendi pişirdiği zevkle yiyecektir. Bu yöntemi deneyen anneler başarılı sonuçlara ulaşmaktadır.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.