Çocukları Sağlıklı Beslenmeye Alıştırmak İçin Püf Noktalar

Çocuğunun tabağına koyduğu sağlıklı besinlerin tamamını yediğini görmek her annenin hayalidir aslında. Annelik iç güdüsü ile her zaman daha fazla yesin, hastalanmasın, zayıf olmasın duygusu ile hareket ederler. Kilolu çocuklar sevimli görünürler elbette ancak bu sağlıklı oldukları anlamına gelmemektedir. Şüphesiz annelik dünyanın en özel, en çok emek isteyen ve mesaisinin hiç son bulmadığı tek mesleğidir diyebiliriz. Ancak dediğimiz gibi annelik iç güdüleri ile hep çocuklarını düşünerek sağlıklı bolsun ve sağlıklı büyüsün isterler.

Bazı araştırmalar yetişkin bireyler kadar çocuklarında kalp hastalıkları ve inme riski taşıdıklarını göstermektedir. Bununla birlikte yetişkin bireylerde görülen ve kiloya bağlı bir çok hastalık artık çocuklarda da sıkça görülmektedir. Aşırı kilolu olan çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri de yetişkin hastalığı olan Tip 2 Diyabet hastalığıdır.

Eskiye göre kıyaslandığında şimdilerde daha fazla sayıda çocuk obezite riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca obezite ile savaşan çocukların yüzde oranı da her geçen gün artmaktadır.

fft99_mf5910911

Zayıflama Diyeti Yerine Sağlıklı Beslenme Programı

Bazı yanlış yönlendirme ya da bilgilendirme sonucunda çocuklarda diyet uygulanmaktadır. Ancak 18 yaşın altında kalan ve büyüme çağında olan çocuklarda zayıflamak için diyet değil de, büyümesini ve gelişimini destekleyecek sağlıklı beslenme programı uygulanmalıdır. Eğer çocuğunuz aşırı kilolu ya da obez ise, yaşına ve boyuna göre gün içinde alması gerekenden fazla enerji alıyor demektir. Bu noktada kendi başınıza bilinçsiz bir beslenme programı izlemek yerine mutlaka bir beslenme uzmanından destek almalı ve kişiye özel yazılan sağlıklı beslenme programını uygulamalısınız. Bu durumda uzmanınız çocuğunuzun günlük aktivitesine, uyuma ve uyanma saatlerine göre bir beslenme programı ile hedefinizi destekliyor olacaktır.

Harekete Geçin

Eğer obez ya da aşırı kilolu bir çocuğunuz var ise artık harekete geçmelisiniz. Büyüme ve gelişme çağında ortaya çıkan kilo problemlerinde hedef her zaman kilo vermek olmayabilir. Gelişme çağında olduğu için hızla gelişen kas, uzayan boy ve gelişen kemil yapısı olduğu için kilo alımını durdurarak ideal kiloya ulaşmak için bir beslenme programı planlanabilir.

Aşırı kilolu çocuğunuzun sağlıklı atıştırmalıklar ve sağlıklı besinler tüketmesini sağlayarak ve egzersize yönlendirerek ideal kilosuna ulaşmasına siz de yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun ideal kiloda olması hem çocukluk hem de yetişkinlik sürecinde karşılaşabileceği solunum problemleri, astım, tip 2 diyabet, yüksek kan şekeri, uyku apnesi, depresyon ve karaciğer yağlanması gibi birçok hastalığın riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

cocuk-sagligi-5

Sağlıklı Aile ve Sağlıklı Çocuklar

Çocuklar en çok gözlerinin önündeki rol modeli olan anne ve babalarını örnek almaktadırlar. Eğer siz çocuğunuza sağlıklı beslenme üzerine direktiflerde bulunuyorancak örneğin siz karnabahar ya da kereviz gördüğünüzde yüzünüzün şeklini değiştiriyorsanız hem çocuğunuza kötü örnek oluyor hem de hedefe ulaşmak için gerçek dışı bir yol izliyorsunuz demektir. Öyleyse çocuğunuzdan önce, yani bireyselden önce topluluk olarak ailenizi daha sağlıklı beslenmeye yöneltebilirsiniz. Bunun için neler yapabilirsiniz bir göz atalım:

  • Çocuğunuza ne yemesi gerektiğini söylemektense ne yiyebileceğini söylemeyi denemelisiniz.
  • Sofranızda sağlıksız besinler yerine sağlıklı atıştırmalıklar koyabilirsiniz. İlk zamanlar çocuğunuz biraz dirense de zamanla alışacaktır.
  • Çocuğunuza gerçekçi hedefler koymalısınız. Unutmayın çocuğunuzun alışkanlıklarını değiştirmesi için zamana ihtiyacı var.
  • Sizin istediğiniz egzersizlerden program hazırlamak yerine çocuğunuzun sevdiği egzersizler ile bir başlangıç yapabilirsiniz.
  • Çocuğunuz çikolata yemeyi seviyorsa tamamen yasaklamadan önce miktarını azaltmalı ve hatta evinizde daha sağlıklı çikolata yapmayı denemelisiniz.
  • Ödüllendirme konusunu tekrar gözden geçirmelisiniz. Bunun için yeni yollar bulmaya çalışın. Genellikle ödüller hep çocukların çok sevdiği sağlıksız yiyecekler olabiliyor. Mesela ödül olarak yiyecek değil de eğitici bir oyun ya da oyuncak ile ödüllendirmeyi denemelisiniz. Sinema, tiyatro ya da anne ve baba ile geçirilecek özel zamanlar da çocuklarınızı mutlu edecek diğer ödüller sayılabilir.
  • Her öğün olmasa bile günün en az bir öğününü ailece aynı sofraya oturmaya özen göstermelisiniz. Yapılmış olan bazı araştırmalar ailece yenilen yemeklerde daha sağlıklı beslenildiğini göstermektedir. Bu elbette sadece beslenme alışkanlığında değil aile içi iletişimde de faydalı olacaktır.

yeme-10

  • Sağlıklı besinler yemek masasının görünür yerinde olmalıdır. Çocuğunuz yemeyecek olsa da masada görecektir. Bir müddet geçtikten sonra yediğini göreceksiniz. Ayrıca tezgahın üzerinde yıkanmış meyveler bırakabilirsiniz. Canı atıştırmak istediğinde meyvelere yönelecektir.
  • Alışveriş yaparken mümkün olduğunca sağlıksız besinleri evinize sokmamaya çalışın. Onun yerine çocuğunuzu evde kendinizin yapacağı sağlıklı besinlere yönlendirin. Örneğin meyveli süt ya da meyveli yoğurdu siz kendiniz evde yapabilecekken neden hazır gıdalar ile çocuklarınızı geleceğin obezleri arasında göresiniz ki?

insulin-direnci-olan-cocuklar-nasil-beslenmeli-b3e1f836cff74ed2aa9e2f8ad282a9b0

Öneri: Çocuğunuz eğer bazı yiyecekleri reddediyorsa birlikte mutfağa girerek beraber o yemeği pişirmeyi ve sofrayı hazırlamayı deneyin. Bu çocuğunuzu hem mutlu edecek hem de kendi pişirdiği zevkle yiyecektir. Bu yöntemi deneyen anneler başarılı sonuçlara ulaşmaktadır. 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.