Şimdiye kadar birçok diyet çeşidinden bahsettik ve her diyette önemli olanın sağlıklı beslenmek olduğunu önemle vurguladık. Sağlıksız beslenmenin sonuçlarına ve ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına da değindik. Ortaya çıkan sağlık sorunlarından biridir demir eksikliği. Bu yazımızda demir eksikliğinin tetikleyici sebepleri ve doğal tedavi yöntemlerine değineceğiz. Bu yazımızın devamında Demir Eksikliği ve Sebepleri hakkında geniş bilgi edinebileceksiniz.
Demir, kan ile birlikte oksijenin de taşınmasını sağlayacak olan kan hücrelerinin üretiminde kullanılan oldukça önemli bir mineraldi ve demir eksikliği kansızlık ile anemi hastalığının başlıca sebeplerinden biridir. Kan hücrelerinin üretimini olumsuz yönde etkileyen demir eksikliği hücre sayısında zamanla azalma olmasına da sebep olmaktadır. Hücre sayısının azalmasıyla hücre ve dokulara da taşınan oksijen oranı azalmaktadır. Bu durum karşısında organlar görevini sağlıklı bir şekilde yerine getiremez ve bazı hastalıkları beraberinde getirir.
Vücutta yaşanan demir eksikliğinin belirtileri kırmızı kan hücre sayısında ne düzeyde azaldığıyla bağlantılı olarak farklı şekilde kendini gösterebilir. Ayrıca demir eksikliği kansızlık yani anemiye dönüştükçe belirtiler ve şikayetler de şiddetlenebilir.
Demir eksikliğinde en sık görülen belirtilerdendir halsizlik. Demir eksikliği kişide aşırı yorgunluk ve enerji azlığına sebep olabiliyor. Dokulara ulaşan oksijen miktarında azalma oldukça vücut yeterli miktarda enerji üretememekte ve bu durum vücudu güçsüz ve halsiz bırakır.
Zaman zaman yaşadığınız kalp çarpıntısının sebebi hiç aklınıza bile gelmeyecek olan demir eksikliği olabilir. Bunu anlayabilmek için diğer belirtilerle yanyana gelip gelmeyeceğini doğru gözlemleyebilmek gerekir.Kalp dokuları demir eksikliği sebebiyle ihtiyacını karşılayamaz ve normalden daha hızlı çalışır. Bu durum da çarpıntının oluşmasına sebep olabilir.
Demir eksikliğinin anemiye dönüşmesi halinde saç dökülmeleri ortaya çıkar. Vücuttaki oksijen miktarında azalma yaşandığında saç kökleri de yeterli miktarda oksijen alamamakta ve bu durum sonucunda da saç dökülmesi yaşanmaktadır.
Tıpta pika adı ile tanımlanan yenilmeyecek şeylere karşı yeme isteğinin oluşması demir eksikliği ile ortaya çıkmaktadır. Daha çok çocuklarda görülmektedir. Toprak yeme, kireç yeme isteği pikaya verilen bir örnektir.
Demir eksikliği sebebiyle kandaki oksijenin azalması sinir sistemini olumsuz etkileyebilir ve kaygı hissi ile sinirlilik hali ortaya çıkabilir.
Demir eksikliği ile kan hücrelerinin azalması yüzünüzde solgunluk yaratabilir. Sadece yüzünüzde değil dudaklarda, dişeti ve ağız içinde de solgunluk olabilir.
Doktorunuz tarafından demir eksikliği teşhisi konulduğunda tedavi amaçlı verilen ilaçlar düzenli kullanılmalı. Ancak ilaçla birlikte demir yönünden zengin besinlerden de destek alınmalıdır.
Bu tarz besinlerin tüketimi demir ihtiyacını karşılamaktadır. Az tüketilmesi ya da hiç tüketilmemesi halinde demir eksikliğine neden olabilir. Bunların başında kırmızı et yenilmemesi ve vegan beslenme gelebilir. Aşırı kan kaybetme, A vitamini eksikliği ve diyaliz hastalığı diğer sebeplerdendir.
Önemli Not: Kalsiyum demir emilimini engellediğinden süt ve sütlü ürünler demir takviyesi olan ilaçlarla birlikte alınmamalıdır. C vitamini ise demir emilimini artırır. Hemoglobin üretiminde de önemli yer tutmaktadır. Bu nedenle demir açısından zengin besinleri tüketirken yanında C vitamini de alınmalıdır.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.