Dilara Koçak’tan Sahura Özel Beslenme Önerileri

11 ayın sultanıdır Ramazan Ayı. Ramazan Ayı bereket ayı olarak kabul edilir ancak diğer en önemli özelliğidir iftar sofralarını ve sahur sofralarını tüm aile fertleri ile birlikte yapmak. Oruçlu olunca haliyle kurulan yemek hayalleri de normal zamanlara göre daha fazla olmaktadır. Ayrıca paylaşmanın da öneminin hatırlandığı Ramazan Ayı’nda komşulardan da mutlaka pişen yemekler paylaşılmaktadır. Haliyle iftar sofraları normalden daha fazla çeşit içermekte ve yenilen yemeklerin sonrasında sahurda fazla acıkmamış olunduğundan fazla yemek yenilememektedir. Biz de bu sorunu ortadan kaldırabilmek adına ünlü diyetisyen ve sağlıklı beslenme uzmanı olan Dilara Koçak’tan sahur sofraları için özel beslenme önerilerine yer vermek istedik.

Makalemizde Ramazan Ayı için sahura özel beslenme önerileri detaylı olarak anlatılıyor olacak. Bununla beraber yine Diyetisyen Dilara Koçak’tan sahura özel dengeli beslenme ve sahur için örnek menülere de alternatifli olarak yer veriyor olacağız.

Oruç tutmak İçin Riskli Grupta Kimler Vardır?

--2877481

Oruç tutmak sağlıklı Müslümanlara farz olarak emredilmiştir. Bu sebeple sağlık açısından riskli grupta bulunan bireylerin doktorlarından onay almadıkları sürece oruç tutmaları sağlık açısından olumsuz etkiler doğuracağı için riskli grupta yer almaktadır. Peki oruç tutmak için riskli grupta kimler yer almaktadır? Yüksek tansiyon hastalığı bulunanlar, kalp ve damar hastalıkları olanlar, ayrıca bu rahatsızlıkları taşıyarak ilaç kullanmak zorunda olanlar, hamileler, böbrek yetmezliği olan hastalarla birlikte diyaliz hastaları, çocuk ve yaşlılar, kanser tedavisi gören hastalar ve diyabet hastaları riskli grupta yer almaktadırlar. Özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan Ayı’nda iftar ve sahur arasındaki zaman dilimi oldukça uzun olması sebebi ile riskli grupta yer alan bireyler için oruç tutmak çok daha zor bir durum haline dönüşebiliyor. Oruçlu geçen sürenin 15 ila 17 saat arasında değişiyor olması da sahur yapmanın önemini daha da gün yüzüne çıkartıyor.

Sahur Seçimleri Nasıl Olmalıdır?

1056408_1298847577301022755_Original

Ramazan Ayı’nda uzun günlerde oruçlar tutuluyor. Bu nedenle sahur öğünü daha da fazla önem taşıyor. Günlük yaşamda herkesin sık sık ve azar azar beslenilmesini öneriyoruz her makalemizde. ancak Ramazan Ayı’nda da bu alışkanlığın sürdürülmesi önemlidir. Gün boyunca alınamayan besin ihtiyaçları da karşılanmak zorundadır. Bunun için mümkün olduğunca öğün sayısı artırılmalıdır. Sahur öğünü ise mutlaka yapılmalıdır. Sadece su içip oruç için niyetlenmek oldukça zararlıdır. Sahur yapmak için uykudan feragat ediliyor ancak bazı zamanlar sahurdan sonra tekrar uykuya dalmak uzun sürebiliyor ve bu durum da ertesi günün kalitesini etkiliyor. Bu nedenle sahur öğünlerinde beslenme kuralları olması gerekiyor. Yiyecek olarak az yağ yağlı sebze yemekleri, zeytinyağlı yemekler, çorba çeşitleri ve en çok da hafif kahvaltılıklardan oluşan sofralar tercih edilmelidir. Ayrıca protein içermekte olan süt içilebilir, peynir ve yoğurt tüketilebilir ve yanında ise mutlaka tam tahıllı ekmek çeşitleri tercih edilebilir.   Dilara Koçak bu konuda önemli tavsiyelerde bulunuyor.

  • Sahurda tüketilen besinler tekrar uykuya geçiş için uygun olmalıdır
  • Tok tutacak besinler tercih edilmeli. Anlık tokluk hissi veren besinler yerine uzun süre tok tutacak besinler tercih edildiğinde ertesi gün tokluk hissiniz daha uzun sürecektir.
  • Tüketeeğiniz besinlerin tuz oranı yüksek olmamalıdır. Aşırı tuzlu besinler tüketildiğinde susamanıza sebep olacaktır.
  • Sahur öğünlerinizde yeterli miktarda sıvı içecekler olmalıdır. Asitli ve hazır içecekler tercih edilmemelidir.
  • Bağırsak hareketlerinin düzenli olarak çalışması için lifli besinler tercih edilmelidir.
  • Sahurda tüketeceğiniz besinler karbonhidrat, yağ ve protein içeren besinlerden tercih edilmelidir.
  • Ramazan Ayı boyunca sadece iki öğün yapılması sebebiyle yeterli vitamin ve mineral alınamamaktadır. Gerekli görüldüğünde vitamin ve mineral desteği alınmalıdır. Ancak destek alınması gerektiğine doktorunuz karar vermelidir. Aksi taktirde sağlık problemleri yaşanabilir.
  • Sahur öğünü kolay hazırlanabilir ve pratik yenilebilecek besinler içeriyor olmalıdır.

Ramazan Pidesi

Ramazan pidesi Ramazan Ayı’nda bir klasiktir. Ancak iftarda tercih edilmeli, sahurda ise çavdar ekmeği ya da tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Çünkü tam tahıllı unlarla üretilmiş ekmekler daha uzun süre tokluk hissi veriyor olacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise iftarda bir avuç içi büyüklüğünde pide yediğinizde yaklaşık olarak 50 ila 70 kalori alındığı ve bir dilim ekmeğe eş değerde olduğudur.

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

wsi-imageoptim-Sahur-Beslenme-1024x535

 Sahurda Beslenme Grupları Nasıl Olmalıdır?

Yağ Grubu: Zeytinyağı ya da ceviz ya da badem (zeytin tuzlu olması sebebiyle tercih edilmemelidir.)

Karbonhidrat Grubu: Tam tahıllı ekmek ya da börek ya da makarna ya da pilav

Protein grubu: Yumurta ya da peynir ya da yoğurt ya da sebze veya börek içinde kıyma/tavuk

Sebze Grubu: Domates, salatalık ya da pişmiş sebze

Meyve Grubu: Taze meyve ya da komposto tercih edilebilir. Komposto şekerli olabilir. Bitki çayları ya da hafif çorbalar da tercih edilebilmektedir.

Dilara Koçaktan Sahur Öğünü İçin Örnek Menüler

Birinci Menü Seçeneği

  • Bir bardak süt
  • İki dilim çavdar ya da tam buğday ekmeği
  • Bir dilim az yağlı ve az tuzlu peynir
  • Bir adet haşlanmış yumurta
  • Domates ve salatalık
  • Maydanoz
  • İki ila üç adet ceviz
  • Bir porsiyon meyve
  • İki ila üç su bardağı ile su

57556d57ae7849002cc0d73e

İkinci Menü Seçeneği

  • Bir kase sebze çorbası
  • Bir dilim çavdar ya da tam buğday ekmeği
  • Bir küçük tabak ile kıymalı makarna
  • Bir kase yoğurt
  • Domates ve salatalık
  • Bir porsiyon meyve
  • İki ila üç su bardağı ile su

1277_4

Üçüncü Menü Seçeneği

  • Bir dilim peynirli börek
  • Bir bardak ayran
  • Sebzeli menemen
  • Bir dilim çavdar ya da tam buğday ekmeği
  • Domates ve salatalık
  • Bir porsiyon meyve
  • İki ila üç su bardağı ile su

Ramazan Ayı’nda beslenme kuralları doğrultusunda doğru beslenmek kilo almamak veya kilomuzu korumak için büyük ölçüde önemlidir. Ramazan Ayı öncesinde altı öğün beslenirken ve ara öğünler yaparken şimdi ise bazı günler sadece iki öğünde kalınabiliyor. Bu durum da sağlık açısından riskler taşıyabiliyor. Sağlık problemlerini önleyebilmek adına ve gün içinde alınamayan vitamin ve minerallerin açığını kapatabilmek adına dengeli iftar menüsü gibi dengeli sahur menüsü de yapmak gerekiyor. Bu nedenle diyet ve sağlıklı beslenme uzmanları tarafından yapılan önerilere kulak vermeliyiz.

Bu başlık altında bizimle önemli bilgiler paylaşan Dilara Koçak’ın önerilerine ve sağlıklı sahur beslenmesine yönelik önerilerine yer verdik. Siz de bu öneriler doğrultusunda sağlıklı sahur yaparak hem ertesi gün tokluk hissinin uzun sürmesini sağlayacak hem de kilo almadan bir Ramazan Ayı geçiriyor olacaksınız. Ayrıca uykunuzun da düzenli olması gerekiyor. Uyku düzeninin kilo verimi üzerindeki etkilerinden daha önce de birçok makalemizde yer vermiştik. Ramazan Ayı’nda da bu konu üzerinde duruyor ve uyku düzeninizin bozulmaması gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Bilgi: Ramazan Ayı’nda kilo almamak adına Dilara Koçak’tan sahur beslenmesi üzerine bilgiler paylaştık. Ramazan Ayı boyunca kilo almamak için yine Ramazan diyeti uygulayabilirsiniz. Canan Karatay’dan Ramazan Diyeti başlığına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. Böylece Canan Karatay’dan sağlıklı Ramazan menüleri ile herkesin aksine kilo alarak değil kilo kaybı yaşayarak Ramazan Bayramı’nı karşılayabilirsiniz. Böylece bayram boyunca kendinizi özgür bırakma hakkına sahip olabilirsiniz. 

86a1805b2fdef53208f34587c4acdf46

Kaydet

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.