Dışarıda Yemek Yiyenler İçin Doğru Beslenme Kılavuzu
Yemek kültürünün zengin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bir gerçek var ki Türk’ler bazen seyahat planlarını bile yemek yemek için yapabiliyor. Ancak ne var ki dışarıda yemek yemek normalde yediğinizden daha fazla oluyormuş. Dışarıda yemek yenildiğinde genellikle kalori hesabı yapılmaz. Yapılan araştırmalar da çoğunlukla fast food tarzı beslenmenin daha çok tercih edildiğini gösteriyor. Ayrıca 19 farklı restoranın menüsü incelendiğinde bir fast food menüsünün 1128 kalori içerdiği tespit edilmiştir. Önceki yıllarda aynı menülerin 881 kalori oluşu ise gösteriyor ki her geçen yıl fast food beslenmenin kalorisi artmaktadır. Hemen akıllara “Sürekli dışarıda yemek zorundayım. Peki ne yapmalıyım?” sorusu geliyor değil mi? Şimdi bu soruya cevap arayalım.
Dışarıda Yemek Yiyenler İçin Dikkat Edilecek Hususlar
Yemeğe hiç bir zaman çok aç karnınıza gitmeyin. Aslında ara öğünler bunun için tasarlanmıştır ancak eğer ara öğününüzü de yapamadıysanız yemek yemeye gitmeden önce en azından yarım saat önce mutlaka kraker ya da elma gibi açlığınızı bir nebze bastıracak besinler atıştırın. Bu yemek kararınızı da etkileyecektir. Çünkü aç karnına menüye baktığınızda daha fazla yemek yemek istediğinizi fark edeceksiniz.
Yemekten önce masaya gelen ekmek sepeti her zaman yemeğe teşvik eder. Ekmek sepetinden kaçınmalısınız ya da beyaz ekmek yerine kepekli veya çavdar tercih edebilirsiniz. Beyaz ekmek vücutta kısa süre kalır ve akabinde açlık hissini getirir. Bu da yeniden yemek yemenize ve kilo almanıza sebep olur. Esmer ekmekler vücut içinde daha uzun süre kalır. Daha doyurucudur ve kalori miktarı da azdır.
Yemek tercihleriniz buharda pişirilmiş sebzelerden yana olmalıdır.
Yağlı pane harcı ile kaplanmış ve ekmekli kızartılmış, çıtır çıtır besinler tüketmekten kaçınmalısınız. Kızarmış yemek çeşitleri yüksek oranda kalori içermektedir. Bu nedenle menüden yemek seçerken kızarmış çeşitleri değil de ızgarada pişmiş, fırınlanmış ya da buharda pişmiş yemek çeşitlerini tercih etmelisiniz.
Salatanızın ve yemeğinizin tuzsuz gelmesini isteyin. Tuzunu kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Peynirli ve soğanlı besinleri tuz katmadan tüketebilirsiniz. Çünkü bunlar zaten içinde tuz barındırır.
Sosların yemek siparişinize eklenerek değil de ayrı getirilmesini isteyin. Siz kendiniz yeterli miktarda kullanabilirsiniz.
Tatlı yemek yerine meyve yemeyi tercih edebilirsiniz.
Gittiğiniz restoranın porsiyonları büyükse eğer yemeğiniz geldiğinde göz kararı kendi yemeniz gereken miktarı ayırıp o kadarını yemelisiniz. Kalan kısmını paket yaptırmaktan çekinmeyin. Unutmayın: sofradan tam doymadan kalkmalısınız.
Kremalı çorbalar yerine et suyundan yapılmış çorbaları tercih etmelisiniz.
Pilav yemek istediğinizde beyaz pirin değil de bulgurdan yapılmış pilavı tercih edin. Bulgur pilavı hem tok tutar hem de çok düşük kalorilidir.
Yemek yemeye başlamadan önce bir bardak su içmelisiniz. Bu daha az yemenizi sağlar. Yemeğinizin yanında ayran içebilir, yoğurt yiyebilirsiniz. Yemekle birlikte yenilen yoğurt kalori ve yağları hemen eritmeye başlar.
Alkol tüketiyorsanız bu konuya dikkat etmelisiniz. Alkol çeşitleri yüksek kalorili içeceklerdir. Tüm uyarılarımızı dikkate alıyor ancak yemeğinizin yanında alkol tüketiyorsanız bu hiç bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle meyveli kokteyller içebilirsiniz.
Çocuğunuzla Dışarıda Yemek Yiyecekseniz;
Kendiniz seyahatler sebebiyle sıkça dışarıda yemek yiyor olabilirsiniz ama çocuklar için dışarıda yemek yemek büyük değişiklik olarak sayılabiliyor. Bu nedenle dışarıda yemek yemeyi özgürlük olarak algılayabiliyorlar. Önemli olan onlara dışarıda yemek yerken aslında özgür olduklarını hissettirebilmek fakat zor olan da sağlıksız yemeklerden uzak tutabilmektir. Bunu önleyebilmek aslında sizin elinizde. Yemek yemek için tercih ettiğiniz restoranın menüsü bu konuda size yardımcı olacaktır. Fast food besinlerin menüsünde yer aldığı restoranlardan uzak durmak hem sizin hem de çocuğunuzun yararına olacaktır. Bu çocuğun beslenme alışkanlığı için de etkili olacaktır.
Yemek seçimi yapacağınız zaman ne yemek istediğinin kararını çocuğunuza bırakmalısız. Bu çocuğunuzun sipariş ettiği yemeği daha keyifle yemesini sağlayacaktır. Seçim yaparken de sağlıklı olduğunu düşündüğünüz besinlerin arasından seçim yapmasını sağlayabilir ve dilediği kadar yemesine izin verebilirsiniz. Siz zaten çocuğunuzun ne kadar yediğinde doyduğunu biliyor olacaksınız. İçecek seçiminde yine meyve suyu yerine ayran ya da su içmesini önerebilirsiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.