Diyetisyen Banu Kazanç : Unsuz Domates Çorbası
Terbiyeli Sebzeli Tavuk Çorbası Tarifi
Terbiyeli Sebzeli Tavuk Çorbası Tarifinin Hazırlanışı
Kremalı Domates Çorbası Tarifi
Ekşili Semizotu Çorbası Tarifi
Diyetisyen Taylan Kümeli: Taylight Sebze Çorbası
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan: Kış Çorbası
Diyetisyen Ali Dereli : Anti-Enflamatuar Çorba
Diyetisyen Selahattin Dönmez : Düşük Glisemik İndeksli Zayıflatan Çorba
İşte çok seveceğiniz diğer Çorba Tariflerimiz:
Düşük Glisemik İndeksli Zayıflatan Sebze Çorbası
Diyet Yapanlara Özel Unsuz Domates Çorbası
Mikro Herkül Diyet Çorba Tarifi
---Türk Mutfağından Çorba Tarifleri---
Bir çoğunuz için, soğuk kış günlerinin en favori yemeğidir sıcacık çorbalar. Biz de bu yüzden beş ünlü diyetisyenden beş diyet çorba tarifine yer vermek istedik makalemizde. İşte ünlü diyetisyenlerimiz ve ünlü diyet çorba tarifleri…Diyet yemek tarifleri yazı dizimizdeki diğer diyet çorba tarifleri soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak olan tariflerimizle ana ve ara öğünlerinizde ihtiyacınız olan vitamin, mineral ve enerjiyi bulabilecek ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceksiniz! Afiyetle…
Banu Kazanç danışanlarına en çok sebze tüketmeyi öneriyor ve oldukça seçici olduklarını da ekliyor. Banu Kazanç danışanlarının brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kereviz, pancar gibi sebzeleri yemeleri için çözümü çorbalarda bulmuş. Yemek olarak tüketilmesi bazen damak zevkine uymuyor ancak çorba olarak oldukça lezzetli olabiliyor. Ayrıca üzerine ilave edilen labne peyniri, yoğurt, süt, yumurta ya da limonla yumurtayı çırparak yapılan terbiye sebzeler eşsiz lezzetlere dönüşüyor.
İşte Diyetisyen Banu Kazanç’tan diyet çorba tarifi:
Bir kutu domates püresinin içine süt ve su ilave ederek pişirilir. Süt yağlı olacağı için ekstra yağ eklemenize gerek yoktur. Tuz eklemeye de ihtiyaç duymayacaksınız. Bir iki taşım kaynayana kadar karıştırın ve kaynattıktan sonra üzerine karabiberi serpiştirerek ocaktan alınır. Ekmeğin üzerine çeddar peyniri ilave edin. Fırının ızgarasında peynir eriyene kadar kızartılır. Bir bıçak yardımıyla kızaran ekmekle küp küp doğranır ve çorbanın üzerine serpiştirilerek sıcak servis edilir.
Öneri: Hazır domates püresi kullanmak istemeyenler için yazdan hazırlanan ev yapımı domates sosları alternatif olarak kullanılabilir.
İki yemek kaşığı ile sıvı yağ
Dört adet tavuk göğsü
İki adet orta boy havuç
Bir adet büyük boy patates
Üç su bardağı ile su
İki yemek kaşığı ile tereyağı
Dört yemek kaşığı ile un
Tavuklar orta boy bir tencereye alınır. Üzerine üç su bardağı ile su ilave edilir ve haşlamaya bırakılır. Haşlandıktan sonra tavuklar çıkartılır. Suyu ise bir kenara alınır. Tavuklar küp şeklinde doğranır. Patates ve havuçların kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. Orta boy bir tencerenin içerisine sıvı yağ alınır. Üzerine küp şeklinde doğranmış havuç ve patatesleralınır ve yumuşayana kadar kavrulur. Kavrulmuş olan sebzelerin üzerine un ve tereyağı ilave edilir ve kavurma işlemine devam edilir. Daha sonra kenara ayrılmış olan tavuk suyu tencereye ilave edilir. Tavuk suyu azar azar ilave edilmeli ve sürekli karıştırılmalıdır. Son olarak içerisine haşlanmış tavuklar eklenir ve bir süre daha kaynatılarak tüm sebzeler yumuşadığında olcaktan alınır. Üzerine karabiber serpiştirilir ve sıcak olarak servis edilir.
Bir adet büyük boy soğan
Üç su bardağı ile bezelye
Bir adet küçük boy patates
İki dal kereviz sapı
İki diş sarımsak
10 ila 15 adet nane yaprağı
Beş su bardağı ile sebze suyu
İki yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı ile tereyağı
Bir yemek kaşığı ile labne peyniri
Bir tatlı kaşığı ile tuz
Bir çay kaşığı ile beyaz biber
Soğanın kabukları soyularak yemeklik olarak doğranır. Sarımsaklarda soyulur ve ezilir. Kereviz sapları gelişi güzel olarak doğranır. Patatse yine soyulur ve yıkandıktan sonra küp şeklinde doğranır. Zeytinyağı derin bir tencereye alınarak kızdırılır ve soğanlarda ilave edilerek soteleme işlemine başlanır. Soğanlar iyice yumuşadıktan sonra patates ve kereviz de tencereye alınır. Tüm malzemeler karıştırılır ve sotelemeye devam edilir. Daha sonra önce bezelyeler, ardından sebze suyu, nane ve baharatlar da tencereye eklenir. Kaynamaya başladığında altı kısılır ve bu ayarda çorba kaynatılmaya devam edilir. Bezelyeler iyice yumuşayana kadar yaklaşık 25 dakika kadar çorba pişmeye bırakılır. Bezelyeler yumuşadıktan sonra tencere ocaktan alınır ve bir blenderdan geçirilerek çorbanın pürüzsüz olması sağlanır. Blenderdan geçirilmiş olan çorba daha pürüzsüz olabilmesi için sonrasında büyük ve sık dokumalı bir süzgeçten tekrar geçirilir. Son olarak süzgeçten de geçirilmiş olan çorbanın içerisine labne peyniri eklenir ve karıştırılarak sıcak olarak servis edilir.
2,5 yemek kaşığı ile un
On adet kabukları soyulmuş orta boy domates
Altı su bardağı ile su(Bir su bardağı ile su domatesleri pişirirken kullanılacaktır)
Bir paket (200 ml.) krema
İki yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı ile tuz
Bir çay kaşığı ile karabiber
Bir diş ezilmiş sarımsak
Kabukları soyulmuş olan domatesler iri bir şekilde doğranır. Bir tencereye alınan doğranmış domateslerin üzerine bir bardak su ilave edilir ve pişirmeye bırakılır. Piştikten sonra ocaktan alınır. Başka bir tencerede zeytinyağının üzerine iki yemek kaşığı un ilave edilir ve kavurma işlemine başlanır. Unun kokusu çıkana kadar kavrulan unun üzerine pişirilmiş olan domates ve ezilmiş sarımsaklar da tencereye ilave edilir ve sürekli karıştırılır. Daha sonra kalan beş bardak su , tuz ve karabiber de tencereye ilave edilir ve ocağın altı orta ateşte sürekli karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Çorba kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır ve blender yardımıyla tamamen pürüzsüz hale gelene kadar çırpılır.
Kısık ateşte yaklaşık 10 dakika daha pişirildikten sonra çorba ocaktan alınır. Krema bu aşamada ilave edilirse çorbanın kesilmesine neden olabileceğinden ılınması beklenir. İlk sıcaklığı geçmiş olan çorbanın içerisine krema ilave edilir. İsteğe göre çorbanın servisinden hemen önce de krema ilave edilebilmektedir. Karıştırılır ve sıcak olarak isteğe göre ekstra krema, baharatlar ve rendelenmiş kaşar peyniri ile servis edilir.
Bir demet ince kıyılmış semizotu
Bir adet orta boy soğan
Bir su bardağı ile haşlanmış nohut
Yarım su bardağı ile yıkanmış ve suyu süzülmüş pilavlık bulgur
Bir tepeleme yemek kaşığı ile domates salçası
İki silme yemek kaşığı sumak ekşisi ya da nar ekşisi
Bir tatlı kaşığı ile kırmızı toz biber
Bir çay kaşığı ile tuz (isteğe göre ayarlanır)
Yarım çay bardağı ile sıvı yağ
Bir litre sıcak su ya da isteğe göre sebze suyu
Kuru soğan küçük küpler halinde yemeklik olarak doğranır. Derin bir tencereye önce sıvı yağ alınır ve soğanlarda eklenerek pembeleşene kadar kavurulur. Soğanlar biraz kavrulduktan ve pembeleştikten sonra salça ilave edilir ve yaklaşık iki dakika kadar daha kavrulur. Sumak ekşisi ya da nar ekşisi, toz biber ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Yıkanmış ve süzülmüş olan bulgurlar da sıcak su ile birlikte tencereye alınarak karıştırılır. Ocağın altı orta ateşe alınır ve bulgurlar pişene kadar kaynatılır.
Bulgurlar piştikten sonra haşlanmış nohutlar ve son olarak ince kıyılmış olan semizotları tencereye ilave edilir ve yaklaşık üç dakika kadar kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılarak sıcak olarak servis edilir. İsteğe göre ekşili semizotu çorbasına kuşbaşı şeklinde doğranmış et de ilave edilebilir. Ayrıca damak zevkine göre börülce ya da mercimek gibi bakliyat grubu da eklenebilir ve süzme yoğurt ile servis edilebilir.
Taylan Kümeli’ye göre çorbalar, her türlü besin gruplarını kapsıyor. Az yağlı pişirildiğinde ve porsiyonuna dikkat edildiğinde kilo verdiğini de ekliyor. Önerisi ise; tok tutmadığını düşünenler için yanında bir dilim kepek ya da tam tahıllı ekmek tüketilebileceği.
İşte Taylan Kümeli’nin sizin için hazırladığı diyet çorba tarifi:
Malzemeler temizlenir ve ayıklanır. Bir tencereye alınarak üzerine 1,5 litre su ilave edilir. Eğer bulyon değil de tavuk suyu şeklinde kullanacaksanız 1,5 litreden bir bardak daha az su kullanmalısınız. Bütün malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş olan malzemeler süzgeçten ya da mutfak robotundan geçirilir. üzerine nane ya da kırmızı biber ilave edilir ve sıcak olarak servis edilir.
Bir adet büyük boy kuru soğan
Altı yemek kaşığı ayçiçek yağı
İki tatlı kaşığı ile domates salçası
300 gram kadar dana eti
150 gram kadar kurutulmuş çiçek bamya
1,5 litre et suyu ve çorbada kullanılmak üzere su
İki yemek kaşığı ile taze sıkılmış limon suyu
Bir çay kaşığı ile tuz
Tarife dana eti küçük kuşbaşı şeklinde doğranarak başlanır. İpe dizilmiş olarak kurutulmuş çiçek bamyalar temizce bir bez içinde ovalanır ve kıllarının dökülmesi sağlanır. İsteğe göre kuru bamya yerine küçük boylarda ayıklanmış taze ya da dondurulmuş bamya da tercih edilebilmektedir. Kuru soğan yemeklik olarak doğranır. Ayçiçek yağının yarısı derin bir tencerede kızdırılır. ..küçük parçalar halinde doğranmış olan kuşbaşı dana eti tencereye alınır ve hafifçe renk alana kadar kavrulur. Kavrulma işlemi devam eden etlere çorbanın yapım aşamasında kullanılacak olan su ilave edilir. Dana etleri yumuşayana kadar pişirilir. Et suyunun berrak olabilmesi için suyun yüzüne çıkan köpükler bir kevgir yardımıyla alınmalıdır. Kurutulmuş ya da taze bamyalar ayrı bir tencerede üzerini geçecek şekilde su ve limon suyu ilavesi ile kısa bir süre haşlanır. Haşlanmış olan bamyaların suyu süzülür. Kuru bamya kullanılıyor ise haşlandıktan sonra suyu süzülür ve iplerinden çıkartılır. Haşlanan etler de kevgir yardımı ile çıkartılır ve temiz bir tabağa alınır.
Et suyu ise süzgeçten geçirilir ve süzüldükten sonra kenarda bekletilir. İsteğe göre bu aşamalar düdüklü tencerede yapılabilir. Böylece etlerin pişme süresi ile çorbanın hazırlanma süresi daha da kısılacaktır. Büyük boy tencereye kalan ayçiçek yağı alınır ve kızdırılır. Yemeklik olarak doğranmış kuru soğan yağa ilave edilir ve renk alana kadar kavurulur. Domates salçası ilave edilir ve kavurma işlemi iki ila üç dakika kadar daha sürdürülür. Haşlanmış dana etleri tencereye ilave edilir ve soğanlarla birlikte kavrulmaya devam edilir. Yaklaşık bir litre kadar kalmış olan et suyu tencereye ilave edilir. Kaynamaya başlayan et suyuna haşlanmış olan çiçek bamyalar eklenir. Taze sıkılmış limon suyu ve tuz ilavesi ile etli bamya çorbası kısık ateşte yaklaşık 20 ila 25 dakika kadar daha pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.
Bol su ile yıkanıp uç kısımları alınan kabakların bir soyacak yardımı ile kabukları ince bir şekilde soyulur. Dört yanından uzunlamasına kesilen kabakların orta kısımlarındaki çekirdekleri kullanılmamak üzere bir kenara alınır. Geri kalan kabaklar küçük parçalar halinde doğranır. Diğer yandan dereotu ince ince kıyılır. Zeytinyağı bir tavada kızdırılır. Yemeklik doğranmış olan kuru soğanlar hafifçe renk alana kadar sotelenir. Kabaklar ilave edilir ve soğanlarla beraber soteleme işlemine yaklaşık beş dakika daha devam edilir. Derin bir tencerede tereyağı eritilir. Tereyağına un ilave edilir ve kokusu çıkana kadar ve köpürene kadar yaklaşık iki ila üç dakika kavurulur.
Soğuk süt azar azar ilave edilir ve bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırılır. Soğuk olan tavuk suyu ile birlikte süzme yoğurt ilave edilir ve çorba karışımına kuru soğanlarla beraber sotelenmiş olan kabak ilave edilir. Kısık ateşte yaklaşık 15 dakika kadar pişirilir. Son aşamada kıyılmış olan dereotu, tuz ve taze çekilmiş karabiber ilave edilen kabak çorbası bir taşım daha kaynatılır ve blenderdan geçirilereksulu bir püre elde edilir. İsteğe göre pütürlü olarak da tüketilebilir. Daha sonra süzme yoğurt ilave edilir. Yine isteğe göre süzme yoğurt yerine aynı miktarda krema da ilave edilevilir. rengi açılan kabak çorbası servis kaselerine alınarak üzerlerine birer yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi veya maydanoz yaprakları ile süslenerek servis edilir.
Diyetisyenimiz Nil Şahin Gürhan, kış sebzeleri ile hareketin azaldığı ve bağlantılı olarak metabolizmanın da zayıfladığı kış mevsimi için çorba tüketilmesini tavsiye ediyor. Böylece hem kilo almayacaksınız hem de kış hastalıklarına karşı vücudunuzu korumaya alıyor olacaksınız.
İşte Nil Şahin Gürhan’dan diyet çorba tarifi:
Yer elmalarını iyice yıkanır ve kabukları soyulduktan sonra küp küp doğranır. Soğanlar soyulur ve ince ince kıyılır. Sıvı yağ ile soğanlar tencereye konulur biraz kavrulur. Soğanlar piştikten sonra küp şeklinde doğranmış olan yer elmaları da eklenir. Tencereye su ilave edilir. Yer elmaları iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Süt eklenir ve bir iki taşım kaynatılır. Daha sonra tuz ve karabiber eklenir ve ocaktan alınır. Mutfak robotundan geçirilerek sıcak servis edilir.
“Kremasız olarak ve doğru hazırlanmış bir çorba en besleyici yemeklerin başında geliyor”. Ali Dereli çorbalar için böyle diyor. Ayrıca besleyici olmasının yanı sıra öğünün başında tüketilmesi, yemek öncesinde boş mideye sindirim öncesinde gönderilebilecek en hafif ve sağlıklı sinyal olma özelliğinden de bahsediyor Ali Dereli. Özellikle kış aylarında daha çok yararlanılan bu özelliğinden yaz aylarında da faydalanabilirsiniz. Ayrıca en önemli beslenme kurallarından biri olan bol sıvı tüketimi üzerine katkı sağladığı da belirtiliyor.
Diyetisyen Ali Dereli’nin size özel diyet çorba tarifi:
Bir orta boy soyulmuş domates
Yarım orta boy soğan
Bir diş sarımsak
Bir çay kaşığı zerdeçal
Bir çay kaşığı köri
Bir adet çubuk tarçın
Yarım çay kaşığı tuz
Bir çay kaşığı pul biber (miktarı isteğe göre de ayarlanabilir)
200 gr. haşlanmış karnabahar
15 gr. dilimlenmiş ve kavrulmuş badem
15 gr. dilimlenmiş ve kavrulmuş fındık
İki çorba kaşığı ile sızma zeytinyağı
Doğranmış olan soğan ve sarımsaklar iki çorba kaşığı zeytinyağı ile birlikte bir iki dakika kadar kavrulur. Üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler eklenir. Domatesler yumuşadıktan sonra 230 mil civarında yani yaklaşık iki bardak su ilave edilir. Ardından 200 gram haşlanmış karnabaharı eklenir. İki ya da üç dakika kaynadıktan sonra körü, tuz, zerdeçal ve pul biberi serpiştirilir. Hemen arkasından 800 ml. su ilave edilir. Çorba haşlanırken çubuk tarçını bir iki dakika kadar içerisine atılır ve hemen çıkartılır.
Belli aralıklarla karıştırılır ve yaklaşık on dakika kadar kaynatılır. Tencere ocağın üzerinden alınır ve derin bir kaba boşaltılır. Badem ve fındıklar eklendikten sonra iyice karışıncaya kadar el blenderinden geçirilir ve sıcakken servis edilir.
Diyetisyen Selahattin Dönmez glisemik indeksi düşük öğünlerin insülin direncini düzeltiyor olduğundan bahsediyor. Uzun süre tok tutacak besinler tüketilmesi ile daha düzenli kilo verilmesine yardımcı olduğunu da ekliyor. Glisemik indeksi düşük besinler tükettiğinizde mide kazıntısını önleyebileceğinizi belirtiyor. Böylece doğru diyet yapılabilceğini ve özellikle fazla kilosu olan kişilerin diyet programına odaklanarak çok daha kolay kilo vermesini de sağlıyor. Düşük glisemik indeksli zayıflatan çorbayı öğle ve akşam öğünlerinden önce birer kase içildiğinde tokluk hissi sağlayarak fazla yemek yemenizi önleyecek ve tüm diyetisyenler tarafından söylediği üzere zayıflamanızı kolaylaştıracaksınız.
Sebzeler iyice yıkanır ve iri parçalar halinde doğranarak tencereye konulur. Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ile kimyon konulur. Sebzelerin üzeri su ile kaplanıncaya kadar su eklenir. Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sebzelerin tam olarak piştiğinden emin olunduktan sonra el blenderı yardımıyla ya da mutfak robotu ile çorba kıvamına getirilene kadar karıştırılır ve sıcak olarak servis edilir.
Diyet yemek tarifleri yazı dizimizdeki diğer çorba tarifleri soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak olan tariflerimizle ana öğünlerinizde ve ara öğünlerinizde ihtiyacınız olan vitamin, mineral ve enerjiyi bulabilecek ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceksiniz.
Tencereye yağ konulur ve sonra küçük lüçük doğranmış soğanlar yağda çevirilir. Doğranmış domatesler de tencereye ilav edilir. Bir miktar tuz eklenir. Yaklaşık iki dakika sonra da küp küp doğranmış patatesler ve taze fasulyeler de tencereye ilave edilir. Bir gece önceden ıslatılmış olan doğal mercimek ve bulgur da tencereye eklendikten sonra karıştırılır. Kaynadığı görüldükten sonra ocağın altı kısılır ve yine yaklaşık 20 dakika kadar kısık ateşte pişirme işlemine devam edilir. Üzerine kuru nane serpilerek servise hazırlanır.
Sebzeler iyice yıkanarak iri parçalar halinde doğranır ve tencereye konulur. Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ile kimyon eklenerek sebzelerin üzerini aşacak kadar su ilave edilir ve kısık ateşte pişirilir. Sebzeler tamamen piştikten sonra blender yardımıyla püre haline gelecek şekilde çorba tamamlanır ve sıcak servis edilir.
Bir kuru domates püresinin içine süt ve domates suyu eklenerek pişirilir. Normal yağlı süt kullanacağınız için ayrıca yağ kullanmanıza gerek yoktur. Ayrıca tuz ilave etmemenizde tavsiye ediliyor. Bir iki taşım kaynadıktan sonra üzerine karabiber serpilir ve ocaktan alınır. Hazırlanan çorba kaseye konulduktan sonra üzerine kıyılmış roka ve taze fesleğen serpilir. Ekmeğin üzerine çedar peyniri konulur ve fırın ızgarasında peynir eriyene kadar kızartılır. bıçak yardımıyla küp küp doğranan çedar peynirli ekmek çorbanın üzerine konularak sıcak servis edilir.
Öneri: Domates püresi olarak kendi ellerinizle kışlık için hazırladığınız domates konservelerini kullanabilirsiniz. Taneli olursa domatesler tencereye konulmadan önce robottan püre haline getirerek kullanabilirsiniz.
Bir tencerede yarım litre tavuk suyunun içine bir ya da iki su bardağı içme suyu ile beraber brokolileri, rendelenmiş zencefili, bezelye filizlerini, doğranan kurutulmuş domatesleri, kapya biberi ve pırasalar eklenerek pişmesi için ocağa konulur. Malzemeler suda iyice yumuşayınca pirinç makarnası ilave edilir. Bir iki dakika sonra geri kalan filizler de eklenir. İhtiyaç duyulursa çorbaya sıcak hatta kaynar su takviye edilebilir. Bir taşım daha kaynatılan çorbanın altı kapatılır. İsteğe göre tuz, karabiber ya da sevilen baharatlar da eklenebilir. İçerik olarak kullanabileceğiniz Mikro Herküller nelerdir yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Öneri: Hazırladığınız çorba organik nohut filizi ile yüksek protein içermekte ve bu nedenle uzun süre tokluk hissi yaşamanızı sağlamaktadır. Ayrıca protein içeriği sebebiyle spordan önce enerji sağlamak için ideal bir besin maddesidir.
İnce ince kıyılmış soğan zeytinyağında hafifçe kavrulur. Üzerine rendelenmiş zencefil, ezilmiş sarımsak ve tuz iki dakika kadar sotelenir. Soyulan, yıkanan ve küp küp doğranan havuçlarla birlikte patatesler eklenir. Altı bardak su ilave edilir. Yirmi beş dakika kadar tüm malzemeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirmeye devam edilir. Başka bir kapta yoğurt, maydanoz ve pul biber harmanlanır. Cevizler kıyılır. Malzemeler ateşten alınır ve blenderdan bulamaç haline dönüşünceye kadar geçirilir. Yoğurtlu karışım ve cevizler ilave edilerek iyice karıştırılır. Sıcak servis edilir.
Öneri: Bu çorba hem uzun süre tok tutar hem de öğünlerinizde daha az kalori tüketmenizi sağlar.
Yoğurda azar azar su ilave edilir ve hafif yoğun bir kıvama getirilir. Tuzu, kıyılmış dereotu ve zeytinyağı da eklenir. Son olarak haşlanmış nohut ile buğdaylar ilave edilerek tekrar karıştırılır. İsteğe göre buz ile ya da direk servis edilir.
Öneri: Tarifini verdiğimiz çorbanın hazırlaması pratik aynı zamanda soğuk içilmesi de sizin için bir avantaj. Bir kavanoza koyarak yanınıza alabilirsiniz. yoğun geçen iş yaşamınızda öğününüzü kaçırmamış olursunuz.
Hazırlanışı:
Tüm malzemeler doğranarak bir tencerede beş altı bardak su ile haşlanır ve taneli kalacak şekilde blenderdan geçirilerek servis edilir.
Tereyağı bir tencereye konulur ve orta ateşte soğanlar pembeleşinceye kadar pişirilir. Yaklaşık üç dakika sonra sarımsak eklenir. Bir kaç kez çevrildikten sonra kuşkonmazlar, tuz ve karabiber de eklenir ve iki dakika kadar tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Tavuk ya da sebze suyu eklenir. Kuşkonmazlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. El mikseri yardımıyla karıştırılarak homojen hale getirilir. Krema da eklenerek iyice karıştırılır ve servise hazır hale getirilir.
Kabaklar iyice yıkanır. Kabukları soymadan doğrayıp tencereye konur. Patates, soğan ve sarımsaklar da soyulurarak ilave edilir. Süt ve su da eklenerek tüm malzemeler kaynamaya bırakılır. Sebzeler kaynayıp yumuşayınca yağ ve tuz eklenir. Salep kıvamına gelene kadar rondo da çekilir. Son olarak üzerine kıyılmış dereotu eklenir ve sıcak olarak servis edilir.
Üç yemek kaşığı ile ayçiçek yağı
Bir adet orta boy kuru soğan
Altı su bardağı ile sıcak su
Yarım su bardağı ile kesme makarna (isteğe göre)
Bir çay kaşığı ile tuz
300 gr. az yağlı kıyma
İki yemek kaşığı ile kırık pirinç
Bir yemek kaşığı ile un
Bir çay kaşığı ile pul biber
Çeyrek çay kaşığı ile tuz
Çeyrek çay kaşığı ile karabiber
Bir adet yumurta
Dört yemek kaşığı ile yoğurt
İki yemek kaşığı ile un
İki yemek kaşığı ile ayçiçek yağı
Bir çay kaşığı ile toz kırmızı biber
Köfteli çorbanın hazırlığına öncelikle köfteler hazırlanarak başlanır. Bunun için az yağlı kıyma derin bir karıştırma kabına alınır. Ardından kırık pirinç, tuz, karabiber ve pul biber ilave edilerek yoğurulur. Sonrasında el ıslatılır ve misket büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır ve köfte şekli verilir. Geniş bir tepsiye un alınır ve hazırlanan köfteler unun içersine atılır. Tepsi salanaraka köftelerin her tarafının unlanması sağlanır. Çorba hazırlığı için kuru soğanların kabukları soyulur ve küçük küçük yemeklik olarak doğranır.
Ayçiçek yağı derin bir tencerede kızdırılır. Kuru soğanlar hafifçe renk alana kadar yaklaşık üç ila dört dakika kadar sotelenir. Sıcak su tencereye aktarılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynar suyun içine unlanmış olan köfteler atılır ve dört ila beş dakika kadar orta ateşte pişirilir. Erişte eklenir ve pişirme işlemine devam edilir. Diğer taraftan çorbanın terbiyesi hazırlanır.
Terbiye için yoğurt, yumurta ve un küçük bir kabın içinde çırpıcı yardımıyla karıştırılır. Kaynayan çorbanın içine azar azar eklenir ve karıştırılır. Yoğurdun kesilmemesi için çorbanın suyundan bir miktar terbiye karışımına alınır ve ılındıktan sonra çorba karışımına eklenir. Hızlıca karıştırılır ve kısık ateşte pişirme işlemine devam edilir. Ayrıca küçük bir sos tavasında ayçiçek yağı kızdırılır. Toz kırmızı biber eklenir ve kokusunu verdikten sonra ocaktan alınır. Kaynayan ve kıvamını alan çorbaya hazırlanan sos eklenir ve sıcak olarak servis edilir.
Öneri: Kesme makarna kullanıldığında terbiyeye eklenen un miktarı yarı miktarında kullanılabilir. İsteğe göre yeşil mercimek de ilave edilebilir. Ayrıca köfte hazırlanırken kırık pirinç kullanılmayabilir ve sadece baharatlarla köfte yapılabilir.
Çeyrek su bardağı ile iri rendelenmiş parmesan peyniri
Çorbanın tarifine ilk olarak kuru soğanın kabukları soyularak başlanır. Daha sonra küçük yemeklik olarak doğranır. Kabukları soyulan sarımsaklar da bıçağın arka tarafıyla ezilir ve ardından ince ince doğranır. Kabuğu soyulmuş olan patates iri küp şeklinde doğranır. Yine üç kısımları alınan kabak ve havuçlarda patates ile uyumlu olarak küp şeklinde aynı büyüklükte doğranır. Bol su ile yıkanan kereviz sapları ve pırasa ince ince kıyılır. Karnabahar ise küçük çiçeklere ayrılır. Bir soyacak yardımıyla kılçık kısımları temizlenen taze fasulye ya da isteğe göre baklalar iri parçalar şeklinde kesilir. Fesleğen yaprakları ayıklanır. Daha sonra zeytinyağı derin bir tencereye alınır ve kızdırılır. Ardından küçük küçük doğranmış olan soğan hafifçe renk alana kadar sotelenir. Sarımsaklar eklenir ve iyice karıştırdıktan sonra tencereye domates salçası ilave edilerek bir süre kavrulur. Pişme süreleri göz önüne alınarak ve aralarda karıştırılarak sırası ile önce havuç, daha sonra karnabahar ve ardından suda bekletilmiş olan meksika fasulyesi tencereye alınır. Daha sonra kereviz sapı, patates, kabak, taze fasulye ve son olarak pırasa da tencereye ilave edilir. Sebzelerin üzeri iki ila üç parmak kalınlığını geçecek şekilde sıcak tavuk suyu eklenir ve çorba karışımı 15 ila 20 dakika süre ile pişirilir. Taze çekilmiş karabiber ve tuz da eklenerek çorba çeşnilendirilir. Makarna ve ince ince kıyılmış fesleğene yaprakları tencereye eklenir ve kapağı kapatılarak kısık ateşte 10 ila 15 dakika kadar daha pişirilir. fasulyeler yumuşadıktan ve makarnalar şiştikten sonra bol malzemeli sebze çorbası isteğe göre rendelenmiş parmesan peyniri ile sıcak olarak servis edilir.
Levrek balığı ayıklanır ve temizlendikten sonra kafa kısımları kesilir. Balığın derisi yüzülür ve kılçığı çıkarıldıktan sonra her iki tarafından da fileto balık parçaları çıkartılır. Balığın fileto kısımları, kafa ve kılçık kısımları ile beraber derin bir tencereye alınır. Lezzetli bir balık suyu elde edebilmek için balığın tüm parçaları kullanılmalıdır. Ardından soğuk su eklenir. Kabuğu soyulan havuç, kereviz sapı ve soğan gelişi güzel doğranır. Maydanoz, tane karabiber, defne yaprağı, doğranmış olan sebzeler, sarımsak, limon suyu, defne yaprağı, kişniş tohumu, zerdeçal ve tuz ile beraber tencereye aktarılır. Daha sonra zeytinyağı da ilave edilir ve tencerenin içerisindeki tüm malzemeler iyice özünü bırakana kadar orta ateşte hep birlikte kaynatılır.
Haşlanmış olan fileto balık parçaları bir servis tabağına alınır ve küçük parçalar halinde didilir. Balığın lezzetini alan su ise bir süzgeçten geçirilir ve pürüzsüz bir şekilde olması sağlanır. Çorbaya rengini verecek olan küçük sebzeler ise süzgeçten geçirilir. Süzülen balık suyu bir tencereye alınır. Diğer taraftan çorbanın terbiyesi hazırlanır. Bunun için limon suyu ve yumurta sarısı hızlı bir şekilde karıştırılır. Sıcak olan balık suyundan bir miktar alınır ve terbiye karışımına eklenir. Böylece terbiye karışımının ılınması sağlanır ve daha sonra balık suyuna ilave edilerek sürekli karıştırmak suretiyle yaklaşık on dakika kadar kısık ateşte kaynatılır ve isteğe göre kızarmış ekmek dilimleri ile beraber sıcak servis edilir.
Unu, kısık ateşte ve sürekli karıştırarak kavurmaya özen gösterin. Aksi takdirde yanıp rengi değişecektir.
Çorba yapımında sıcak içme suyu yerine sıcak tavuk ya da et suyu kullanabilirsiniz.
Tarife öncelikle mantarlar temizlenerek başlanır. Üzeri nemli bir bez yardımıyla temizlenen mantarlar küçük parçalar şeklinde doğranmış ya da ince ince doğranmış dilimler halinde hazırlanır. Kuru soğanın kabukları soyulur ve ince yemeklik olarak doğranır. Üç yemek kaşığı zeytinyağı derin ve geniş bir tencereye alınır ve kızdırılır. Doğranmış olan soğanlar kızgın yağa eklenir ve sotelenmeye başlanır. Daha sonra mantarlar ilave edilir ve hafif bir renk alıp saldığı suyu çekene kadar kuru soğanlarla beraber soteleme işlemine devam edilir. sotelenmekte olan kuru soğan ve mantarların üzerine sıcak su ilave edilir ve tencerenin altı kısık ateşe alınarak kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tavada geriye kalan zeytinyağı kızdırılır ve içerisine azar azar un eklenir. Kısık ateşe alınan tavadaki un sürekli karıştırılır ve kokusunu verene kadar kavurma işlemine devam edilir.
Diğer yandan kaynamakta olan çorba suyundan una azar azar ilave edilir ve bir çırpıcı yardımıyla hızlı bir şekilde karıştırılır ve karışımın kıvamı açılır. Böylece hem unun kıvamı açılmış hem de sıcaklık düzeyi kaynamakta olan çorba ile aynı düzeye getirilir. Bu işlem kavrulan unun topaklanmasını da önleyecektir. Hazırlanmış olan unlu terbiye karışımı çorba tenceresine aktarılır. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ile tatlandırılan çorba yine altı kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Bir müddet kaynadıktan sonra son olarak oda sıcaklığında bırakılan krema da tencereye ilave edilerek son kez iki ila üç dakika kadar daha kaynamaya bırakılır ve ocaktan alınır. İnce ince doğranmış olan maydanozlar ile beraber sıcak servis edilir.
Öneri: Un karışımı hazırlanırken un kısık ateşte kavrumalıdır. Aksi taktirde yanabilir ve rengi değişebilir.
Uyarı: Öğünlerinizde tüketeceğiniz bir kase çorbanın besin değişim listesine göre bir dilim ekmek yerine geçtiğini asla unutmayın. Bu nedenle öğününüzde bir kase çorba tüketmeniz halinde o öğündeki bir dilim ekmeğinizden feragat etmeniz gerekiyor. Değişimi yaparken oranlarına mutlaka dikkat etmeli ve yine çorba porsiyonunuzu bir kepçe ile sınırlandırmalısınız. Ekmek ve tüm değişimler için “Diyet Listesindeki Besinlerin Değişim Tablosu” başlıklı yazımıza linkten ulaşabilirsiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.