Daha Az Yenerek Daha Fazla Kilo Verileceği İnancı ve Öğün Atlamak
Diyet Ürünler ve Düşük Kalorili Besinler Tüketirken Miktarı Abartmak
Yapılan İkramlara Hayır Diyebilmek
Öğündeki Besinlerin Eksik Tüketilmesi
Bağırsakların Hızlı Çalışması Kilo Vermenizi Kolaylaştırmaz
Diyet Sürecinde Doğru Bilgileri Dikkate Alın
Diyet yaparken kilo veremediğinizden şikayet edenlerden misiniz? Öyleyse yanlış giden bir şeyler var demektir. Ya eksik yapıyorsunuz ya da size söylenilenleri ve yapılan uyarıları yanlış yorumluyorsunuz. Şimdi diyet sürecinde yapılan en büyük hatalara ve doğru olan davranış biçimlerine göz atalım birlikte:
Sağlıklı bir diyet genellikle beş ile yedi öğünden oluşmaktadır. Diyet sürecinde sık yemek yemek şekeri düzenler. Metabolizmanın çalışmasında ve açlığı kontrol etmenizde yardımcı olur. Birçok kişide yemezsem kilo veririm düşüncesi vardır. Ancak bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Yemeyerek ya da öğün atlayarak değil, aksine öğünlerinizi düzenli yaptığınızda ve gerektiği miktarda yediğinizde kilo verebilirsiniz. Uzun süreli açlıklar kan şekerinizin düşmesine ve bir sonraki öğününüzde daha fazla yemenize sebep olur. Bu durum kontrolsüz kilo almanız için bir nedendir. Öğünlerinizi atlamadan ve gerektiği miktarlarda beslenerek kilo verebilirsiniz.
Öneri: Öğünlerin düzenli yapılması gerektiğinden bahsettik. Şayet yoğun geçen bir iş yaşantınız varsa ya da şehir trafiği öğün atlamanıza neden oluyorsa bu durumu açlığınızı bastıracak sağlıklı atıştırmalıklarla zararsız atlatabilirsiniz. Diyet yemek tarifleri yazı dizimizde yoğun ve düzensiz iş yaşamı olanlar için paylaştığımız “Sağlıklı Atıştırmalıklar -1-” ve “Sağlıklı Atıştırmalıklar -2-” başlıklı yazılarımız size lezzetli ve masum önerilerde bulunuyor.
Diyet yapan kişilerde bazen diyet listesindeki besinleri eksik tüketebilir. Kimi zaman üşengeçlikten kimi zamanda çok geliyor düşüncesi ile. Ancak listedeki her besinin tam miktarları ile tüketilmesi doğru olandır. Alınması gereken kalori miktarı buna göre ayarlanmıştır ve eksik tüketilmesi ile kilo alımı oluşmaktadır.
Yapmanız gereken öncelikle listenizdeki her besinin bir görevi olduğunu bilmektir. Örneğin salata yapmaya her üşendiğinizde aklınıza gelmesi gereken; salatanın yemek yeme hızınızı düşürdüğü olmalıdır ya da yoğurdun yağ yakma özelliği olduğunu bildiğinizde yoğurt yemeyi asla ihmal etmezsiniz.
Diyette en sık yapılan hatalardan biri de ölçülerin değiştirilmesidir. Listenizdeki iki dilim ekmeğin bir dilimini tüketmek hatalı bir beslenme şeklidir. Listeniz size bir dilim karpuz yemeniz gerektiğini söylerken siz o ölçüyü değiştirerek üç dilim karpuz yiyemezsiniz ya da bir dilim karpuzun porsiyon ölçüsü bellidir siz onu ince dilimden kalın dilim şeklinde tüketemezsiniz. Belirtilen porsiyonlarda ki ölçüler için “Doğru Porsiyon Hesabı” başlıklı yazımızdan yararlanabilirsiniz.
Bağırsakların düzenli bir şekilde çalışıyor olması elbette önemli ancak gereğinden fazla değil normal düzeyde çalışıyor olması gerekir. Bağırsakların fazla çalışması ile oluşan sıvı kaybı geçici bir kilo kaybıdır. Bu nedenle bağırsakların daha fazla çalışması için fazla tüketilen bitki çayları, laksatif ilaçlar ve lavman uygulaması yarardan ziyade vücuda zarar verecektir.
Diyet yaptığınızda herkes kendine göre önerilerde bulunacaktır. Ancak bir başkasında uygun olan beslenme şekli siz de yarar sağlayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle kendi doğrularınızı saptayarak sizin için yararlı olanları dikkate almalısınız. Unutmayın sağlıklı beslenme kişiye özeldir.
Dediğimiz gibi beslenme kişiye özeldir ve beslenme saatleriniz de yine size özel olmalıdır. Özellikle kahvaltı saatleriniz ve akşam yemekleriniz sabah uyanma ve akşam uyuma saatlerinize göre düzenlenmelidir. Saat 12’de uyuyorsanız ve saat 6’dan sonra bir şey yemiyorsanız bu ilerleyen saatlerde yoğun açlık hissetmenize sebep olacaktır. Bu nedenle danışmanınızla saatlerinizi paylaşmalı ya da kendi saatlerinize göre programınızı oluşturmalısınız.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.