Beslenme eğitimini iyi anlatabilmek için öncelikli olarak beslenmenin ne olduğunu bilmemiz gerekir. İyi bir Beslenme Eğitimi için öncelikle olarak beslenme çeşitlerini bilmemiz gerekir.
Hızla gelişen teknoloji beraberinde insana daha fazla rahatlığı sağladığı gibi beraberinde daha az hareketli bir yaşam sunmaktadır. Birçok işin makineler aracılığı ile yapıldığı günümüzde insan ister istemez daha durağan bir yaşam sürmektedir. Basit bir örnek vermek gerekirse; bir inşaat işinin ana ögeleri olan harç ve duvar gibi ana işleri yakın zamana kadar tamamen bilek ve beden gücü ile yapılırken bu iş gelişen teknolojilerin eşliğinde tamamen makinalarla yapılmaktadır. Makinalar harcı ve duvarı hazır olarak monteye sunmaktadır.
Bu teknolojik gelişme doğal olarak insanların güç sarfiyatları için yaptıkları beslenme alışkanlıklarını da değiştirmiştir. Yaşamı kolaylaştıran, insanı tembelleştiren teknoloji, beslenme kültürünü de etkilemiş, beslenmeyi de neredeyse makineleştirmiştir.
Örneğin yakın zamana değin bir dönerci ustasının maharetine muhtaç olan döner kesme işi günümüzde basit bir makine yardımıyla kolayca yapılmakta, hatta ocağa asılan döner yumağı bile fabrikasyon olarak hazırlanmaktadır. Tüm bu girişin ardından beslenme çeşitlerine şöyle bir göz atalım.
Organik Beslenme: Organik beslenmenin ana unsuru, besin ürünlerinin geleneksel yollarla yetiştirilmesi ve zararlı kimyasallar içermemesidir. Bu ürünleri tüketmek için birçok neden sayılabilir. Öncelikli olarak zararlı tarım ilacı barındırmazlar. Daha lezzetli ve güvenilirdir. Daha taze ve yöreseldir, doğa dostu olan organik besinler özellikle çocuklar ve yaşlılar için son derece gereklidir. Besin değeri daha yüksektir.
Çiğ Beslenme: Doğada tamamen organik olarak yetiştirilen besinleri meyveden sebzeye kadar doğal halleri ile ilk insanların yaptıkları gibi tüketme yoludur. Bu beslenme ile çiğ tüketilemeyen besinlerin kurutulma yolu ile tüketilmesi olasıdır.
Abur Cubur Beslenme: Teknolojik gelişmelerin paralelinde neredeyse robotlaşan insanın hiçbir şekilde beslenme şekline önem vermeden genellikle kolay yiyecekler ve içeceklerle tek kelime ile mide bastırma işlemidir. Bu kategoriye mangaldan, ekmek arasına hemen her çeşit piknik ve ayaküstü atıştırmayı sayabiliriz.
Beslenme eğitimi başlı başına bir özen ve yetenek işidir. Bu işi yapacak kişi ve kuruluşlar öncelikle eğitimli, tutum ve davranış biçimlerinde dengeli kişilerden oluşmalıdır.
Uygun kişi, uygun eğitim ve uygun araçlarla yapılacak beslenme eğitimi kuşkusuz bu özellikleri taşıyan bilgili elemanlarla sağlıklı sonuçlar verecektir. Eğitim dinamik bir süreçtir. Beslenme konusu ise değişen teknoloji ve dünyanın geldiği süreçte değişen koşullara ayak uydurmak zorundadır.
Beslenme eğitimi verecek kişiler öncelikle kişinin sosyal konumu hakkında bilgi sahibi olacak ve bu bilgiler ışığında kişi ile gerekli programı yapacaktır. Bu iletişim başta yapılmaz ise sonuçta da gerekli başarıya ulaşmak mümkün olmayacaktır.
Beslenme eğitimi veren kişi eğitimi vereceği kişiyi inandırmak zorundadır. Bu işi yaparken hastaya en derin hislerle dokunma durumundadır. Üçüncü aşamada beslenme eğitimi veren kişi hastaya diyete uymanın yararlarını, diyete uymamanın olası sakıncalarını açık ve net olarak anlatmalıdır.
Bunun dışında son olarak beslenme eğitimi verilen kişinin sonuç olarak beslenme düzeninin değerlendirilmesi ve değişiklik yapacağı anların belirlenmesi gerektiğini düzenler. Başlangıçta hasta ile kurulamayan iletişim beslenme eğitimi verilen kişiden gelen bilgi akışını sağlamayacaktır.
Beslenme konusunda eğitim veren kişilerin bu değişime ayak uydurma zorunluluğu vardır. Beslenme eğitiminin en önemli ayağı kuşkusuz çocukların beslenme eğitimidir.
Çocuklara beslenme eğitimi verecek kişilerin çocukları öncelikli olarak besinden soğumasına yol açacak besinle ödüllendirme ya da cezalandırma yollarına başvurmamaları gerekmektedir. Çocukların kilo ve büyüme hızları çocuk beslenme uzmanlarının özellikle izlemesi gereken olmazsa olmaz eğitim işinin başında gelmelidir. Örnek vermek gerekirse beslenme uzmanının uyguladığı bir süt programına bakalım: Süt çocuğun büyüme ve kemik sağlığı için gereken bir besindir. Beslenme eğitimi uygulayan uzman öncelikle çocuğa sütün kendisi için ne kadar gerekli olduğunu öğretmelidir.
Bunun için beslenme eğitimi veren kişinin, örnekleme yolu ile sütün fayda ve güzelliği ile ilgili anlatıyı yapabilme yeteneğinde olmalıdır. İyi eğitmen eğitimin üç boyutlu olduğunu hiç aklından çıkarmamalıdır. Öncelikle karşısındakini çok iyi ve sabırla dinlemesini bilmelidir. Karşısındaki kişi çocuk ise bu dinlemeyi daha özenli ve bir çocuk bakıcısı edasıyla yapabilmelidir.
Beslenme eğitiminde hastaların beslenmeleri ayrı bir önem arz eder. Burada beslenme eğitimi verecek uzmanlar, mutlaka diğer sağlık personeli ile beraber hareket etmek durumunda olmalıdır.
Örnek olarak zayıflama diyetine girmiş bir hastaya verilecek beslenme eğitimi doktordan sosyal hizmet uzmanına, psikologlara, hatta ileri seviye davranış tedavisi verecek kişilerle birlikte verilmelidir. Kişi ne yediği isteğinin yanı sıra, hangi egzersiz programını hangi koşullarda alacağına dek her şeye hazırlanarak bu eğitim verilmelidir.
Diğer toplum katmanlarının beslenme eğitimleri hiç şüphesiz ailelerin bilinçlendirilmesi ile başlayacaktır. Devletlerin politikaları gereği toplumun beslenme eğitimine gereksinmesi vardır.
Bu eğitim verilirken görsel ve yazılı basın kullanılmalı, bu beslenme eğitimi sırasında toplumda kargaşa yaratacak aşırılıklardan kaçınılmalıdır. Bu eğitim genel beslenme eğitimi olarak toplumun her düzeyine eşit olarak verilmeli, toplum arasında gelir düzeyleri göz önüne alınarak aşırılıklardan kaçınılmalıdır.
Bunun dışında toplu işlerde çalışan insan guruplarının harcadıkları güç ve yaşadıkları koşullara göre uzman kişilerce bir diyet uygulanmalıdır. Örnek olarak çok amaçlı bir inşaat firmasında ağır koşullarda çalışan işçilerle büroda çalışan elemanların beslenme konusu harcadıkları güç ile orantılı olarak değerlendirilmelidir.
Burada dikkate alınması gereken en önemli husus; besinlerden alınan toplam enerji miktarı günlük harcanan toplam enerji miktarını geçmemelidir. Bu tür toplu işlerde çalışan guruplar diğer yetişkinlerde olduğu gibi günlük beslenmelerinde her öğünde dört temel besin gurubundan beslenmeleri gerekmektedir.
Bilindiği gibi bu besin gurupları tahıl, süt, et, sebze ve meyvedir. Günümüzde hızla yaygınlaşan okul öncesinden başlayıp her toplum katmanına ulaşan beslenme eğitimi koçluğu bilinçli tercihlerle seçilmeli özellikle çocuk beslenme koçluğu özenle seçilmelidir. Bu konuda farkındalık yaratmak üzere bazı kurum ve kuruluşlar özellikle okullarla işbirliği yaparak öğrencilere beslenme konusunda eğitim etkinlikleri sunmaktadır.
Beslenme eğitimi sağlıklı ve güzel bir yaşam sürmek için çocukluk çağından itibaren gerekli olan bir öğretidir. Her toplum kesiminin sağlıkta ve hastalıkta nasıl beslenme gerektiğini öğrenmesi için, bilimsel yöntemlerle gerektiğinde uzmanından beslenme eğitimi alınmalıdır.
Sağlıklı beslenmeyi benimsemek ve her zaman ne yediğinizi bilerek beslenmek için, online beslenme eğitimi hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Özellikle sağlıklı beslenmek istediğinizde, ihtiyacınız olan besin listesini değiştirerek, zengin bir menü hazırlayabilirsiniz.
Beslenme konusunda danışmanlık hizmeti almak istediğinizde, Diyetixyen sistemindeki uzman diyetisyenler sizin için uygun beslenme listesini önermektedir. Sağlığınız açısından gerekli olan tüm besinleri ve zararlı besinleri belirleyerek, kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme düzenini korumanıza destek oluyoruz.
Hayatınızı daha yaşanır bir hale getirmek istediğinizde, her zaman ekibimizden destek alarak, sağlıklı yaşama dair ipuçlarına ulaşabilirsiniz. Online beslenme eğitimi ve sağlıklı yaşam danışmanlığı hakkında bilgi edinmeniz için her zaman bloglarımızı takip edebilir, sitemizdeki uzmanlarla iletişime geçebilirsiniz.
Diyetixyen sisteminde sağlıklı beslenmeye dair her konuda bilgi alabilir, istediğiniz zaman uzmanlarımıza danışarak, online diyet danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.