Guam, Meksika ve Orta Amerika’da üretilen ve daha çok o bölgelerle anılan, şekil itibari ile armut biçiminde bir meyve olan avokado uzun yıllardır tüketilmekte ancak özellikle son senelerde sağlıklı beslenme programlarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.
Çoğunlukla salatalara ilave edilen ya da çiğ olarak tüketilebilen avokado düşünüldüğü gibi yüksek kalorili kilo aldıran bir besin değildir. Sanılanın aksine tereyağı ve diğer birçok yüksek kalori içeren diyet öğelerine nazaran daha az miktarda kalori içermektedir.
İçeriğinde bulunan yağın çoğu sağlık açısından faydalı olan fitoteroller gibi eşsiz kaynaklardan gelmektedir. Süper besin olarak tabir edilen avokado, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir Ayrıca tekli doymamış yağ asitleri kaynağı olarak da gösterilebilir.
Makalemizde avokadonun tüketildiğinde vücuda sağladığı faydalardan ve kilo kaybına nasıl yardımcı olduğundan bahsediyor olacağız.
Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Birçok farklı çeşidi bulunan Avokado meyvesi, içeriğinde vücut için farklı birçok faydayı barındırmaktadır. Avakado ile ilgili farklı tüketim önerileri bulunmaktadır. Ancak en sık salata içerisinde tüketilmektedir.
Bunun dışında puding, tost, püre, dip sos, smoothie, dondurma ve hatta bebekler için lezzetli mamalar yapabilme imkanı sunmaktadır.
Özellikle vegan beslenme biçimini benimsemiş olan kişiler için hem çok sağlıklı hem de besin değerleri yüksek bir seçenek olarak hayatımızda yer almaktadır. Özellikle ham olarak tüketildiğinde daha çok fayda sağlamaktadır. Gelelim avokadonun faydalarına:
Kilo Kaybına Yardımcı Olmaktadır
Avokadonun içeriğinde bulunan tekli doymamış yağlar, vücuda sağladığı faydaların yanı sıra tokluk hissinin uzun sürmesine ve böylece daha az miktarda kalori tüketimine yardımcı olmaktadır.
Özellikle de içerdiği oleik asit ile beyinde tokluk hissinin aktif hale gelmesini sağlamaktadır. Ayrıca avokadonun karbonhidrat ve fiber içerikleri de kilo kaybının yaşanmasına sebep olmaktadır.
Vitamin ve Mineral Deposudur
Avokado içeriğinde birçok vitamin mineral ve beraberinde Omega 3 yağ asitleri barındırmaktadır. Bu nedenle besin değeri açısından oldukça kıymetli besinler arasında yer almaktadır.
100 gram civarında tüketildiğinde vitamin ve minerallerin günlük olarak tüketilmesi önerilen miktarların önemli oranda karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Avokadonun içerdiği mineral ve vitaminler ve 100 gram tüketilmesi halinde alınacak değerleri ise aşağıda belirttiğimiz gibidir:
K vitamini: %26
C vitamini: %17
B5 vitamini: %14
B6 vitamini: %13
E vitamini: %10
Potasyum: %14
Folik asit: %20
Bunların yanı sıra manganez, magnezyum, kalsiyum, demir, bakır, çinko, fosfor mineralleri ile A vitamini, B1 vitamini (Thiamin), B2 vitamini (Riboflavin) ve B3 vitamini (Niacin) içermektedir.
Orta boy avokado bir porsiyon olarak kabul edilmekte ve yaklaşık 100 gr. civarında olmaktadır. Bu miktar ise içeriğinde 160 kalori, 15 gr. sağlıklı yağ, 9 gr. karbonhidrat ve 2 gr. protein barındırmaktadır. Ancak 9 gr. karbonhidrattan sadece 2 gramı net karbonhidratı, 7 gramı ise fiber içermekte ve günlük fiber ihtiyacının %27’lik kısmını karşılamaktadır. Böylece düşük karbonhidratlı diyet programları için uygun bir besin maddesidir.
Dieticians registered in our system:
Fiberin vücutta kilo kaybı, midede iyi bakterilerin beslenmesi, sindirim sistemi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli etkileri mevcuttur.
Avokado Kalbin Dostu Kolesterolün Düşmanı
Yapılan bazı araştırmalarda, avokado tüketen bir grupla tüketmemiş olan grubunkan değerleri kıyaslanmış ve sonucunda aşağıdaki farklılıklar ortaya çıkmıştır. Avokado tüketenlerde;
İyi kolesterol (HDL) değerinde %11 oranında artış görülmüştür
Kötü kolesterol (LDL) değerinde %22 oranında düşüş saptanmıştır.
Tüketilen Sebzelerden Alınan Besin Değerlerini Katlıyor
Sebze tüketiyor olmak zaten başlı başına sağlıklı beslenmenin temel taşıdır. Ancak bazı besinler, sebzelerin faydalarını kat kat artırmaktadır. Avokado şüphesiz bu besinlerin başında gelmektedir.
Sebzelerin vücuda daha iyi fayda sağlayabilmesi için sindiriminin de iyi olması gerekmektedir. A, D, E ve K vitaminleri ile beta-karoten ve likopen gibi faydalı antioksidanlar yalnızca yağda çözülmekte ve avokadonun içeriğindeki yağlar sayesinde bu sağlanabilmektedir.
Böylece söz konusu vitaminler ve antioksidanlardan en yüksek seviyede fayda sağlayabilmek için avokado tüketimi önem taşımaktadır. Bu konuda yapılmış olan bazı araştırmalar salatalara eklenmiş olan avokadonun antioksidan emiliminde 2.6 ila 15 kat daha fazla yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.
Bazı Kanser Türleriyle Savaşmaya Yardımcı Oluyor
Avokadonun antioksidan ve antienflamatuar özelliği sayesinde prostat kanseri, meme kanseri, ağız kanseri, cilt kanseri gibi bazı kanser türleri ile savaşırken önemli derecede katkısı olmaktadır. Özellikle karotenoidler ve tekli doymamış yağ içeriği ile meme ve protastat kanserinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Yapılan bazı araştırmalarda avokadonun içeriğinde bulunan ve önemli bir antioksidan olarak kabul edilen glutatyon sayesinde kanserli hücrelerin ve kanser öncesinde hücrelerin büyümesine engel olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Göz Sağlığını Koruyarak Görmeyi Geliştiriyor
İçeriğinde, diğer meyvelere kıyasla daha fazla oranda lutein bulunmaktadır ve gözleri ileri yaşlarda görülebilen katarakt problemlerine karşı korumaya almaktadır. Ayrıca ileri yaşlarda görülebilecek diğer göz rahatsızlıkları ve maküler dejenerasyon gibi rahatsızlıklara karşı da koruma sağlamakta ve gözlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.
Avokado, lutein ile beraber zeaksantin gibi karotenoidler de içermekte ve böylece tüketildiğinde gözlerdeki sağlık sorunlarının kaynağı olan serbest radikallere karşı etkilerinin nötralize edilmesine yardımcı olmaktadır.
Yüksek Potasyum İçeriyor
Potasyum, hipertansiyonla savaşırken büyük ölçüde fayda sağlamaktadır ve avokado içerdiği potasyum sayesinde buna yardımcı olmaktadır. Bu konuda yapılan bir araştırma sonucunda potasyum içeriği zengin olan besinlerin arterlerin sertleşmesi olarak adlandırılan patojenik kalsifikasyonları azaltmaktadır.
Avokado ile birlikte muz da potasyum içeriği zengin meyvelerdir ve kan damarlarında oluşabilecek gerginliğin azalmasına ve böylece kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Sonuç olarak pıhtılaşmayı önleyerek kalp krizi ve felç yaşanma olasılığını azaltmaktadır.
Sindirime Yardımcı Oluyor
Bağırsakları rahatlatacak bileşenlere sahip olan avokado tüketildiğinde sindirime yardımcı olmaktadır. İçeriğinde çözünebilen ve çözünemeyen lifler içermektedir ve bu lifler dışkıların toplanarak bağırsak yolu ile besinlerin sorunsuz geçişini sağlamaktadır.
Ayrıca midenin ve sindirim sularının uyarılmasına yardımcı olarak tüketilen besinlerin hızlı emiliminin gerçekleşmesine yardımcı olarak ishal ve kabızlık semptomlarının azalmasını sağlamaktadır.
Artirit Tedavisine Yardımcıdır
Avokadonun en önemli özelliği anti-enflamatuar özellikler içermesidir ve karotenoidler, fitosteroller, fitokimyasallar, yağlı alkoller, omega-3 yağ asitleri ve flavonoidler sayesinde eklem, kas ve dokularda oluşabilecek iltihaplanmaların önlenmesinde yardımcı olmaktadır.
Kötü Nefeslerin Önlenmesinde Yardımcıdır
Mide rahatsızlıkları ve hazımsızlık problemleri ağızda kötü kokuların oluşmasına neden olur. Avokado tüketimi ise oluşan bu kötü kokuların önlenmesinde yardımcı olmaktadır. Siyatroz sindirim sağlığının iyileşerek ortadan kaldırabilmektedir.
Avokadonun içeriğinde bulunan antioksidan flavonoidler ve antibakteriyel sayesinde ağız içerisindeki ağız kokusuna neden olan bakteriler etkisiz hale gelmektedir.
Karaciğeri Korumaktadır
İçeriğinde barınan bazı bileşikler karaciğer sağlığının korunmasında önemli yardımcılardır. Hepatit C kaynaklı karaciğer hasarının giderilmesi ve için avokado tüketilmesi önem taşımaktadır.
Böbrek Sağlığını Destekler
Avokado, içeriğinde bulunan potasyum minerali ile hücrelerin ve organların kimyasal kanallardaki sıvı dengesinin korunmasında önemli bir yardımcıdır ve diyet programlarına mutlaka dahil edilmesi önem taşımaktadır. Sıvı dengesi, toksinlerin ve sıvıların vücuttaki hareketlerini idare ederek böbreğin işleyişinde hayati önem taşımaktadır.
K Vitamini Eksikliğini Engeller
K vitamini eksikliği çok yaygın olmamakla beraber çoğunlukla yenidoğanlarda rastlanan bir durumdur. K vitamininin vücutta eksik olması (VKDB) olarak adlandırılan kanama bozukluğuna neden olabilmektedir. Nedeni olarak ise hamilelik esnasında K vitamini alımının yetersiz kalmasıdır.
Avokado meyvesi, hamileler tarafından tüketildiğinde yenidoğan bebeklerde kanama bozukluğunun görülmesini engellemektedir. Üstelik avokado en yeterli miktarda K vitamini içeren sayılı meyveler arasında yer almaktadır.
Hamilelik Döneminde Sabah Bulantılarını Önler
Hamilelik süresince mide bulantıları sıkça rastlanan bir durumdur. Avokadonun içeriğinde bulunan B6 vitamini sayesinde mide bulantılarını ve kusmayı azaltarak bulantıların üstesinden gelmede yardımcı olmaktadır.
Cilt ve Saç Bakımında Önemlidir
Avokadonun içeriğinde bulunan vitaminler, mineraller ve karotenoidler, cildin korunmasında önemli bir yardımcıdır ve cildin güneşe maruz kalması ile UV’ye bağlı gelişen iltihaplanmaları azaltmakta ve cildi güneş yanıkları ve radyasyondan koruyarak yaşlanmayı geciktirmektedir. Saf avokado yağı ise cildi güneş yanığına karşı korumaktadır.
İçerdiği sağlıklı yağlar cildin yanı sıra yıpranmış saçların beslenmesi için de tercih edilmektedir. Bir çok faydalı saç ve cilt maskelerinde avokado özütünden ve yağından faydalanmak mümkündür.
Kilo Kaybettirecek Avokado Diyeti
Avokado tüketmeyi sevenler için bir sebepte şüphesiz avokadonun kilo kaybettiriyor olmasıdır. Orta boy bir avokado içeriğinde 22 ila 29 gram sağlıklı yağ, yaklaşık 13 gram lif, yaklaşık 322 kalori ve bunların yanı sıra A vitamini, E vitamini, K vitamini ve C vitamini ile demir ve kalsiyum minerallerini barındırmaktadır.
Yapılan bazı araştırmalar sonucunda avokadonun içerdiği sağlıklı yağların kalp damar rahatsızlıkları, obezite, cilt ve saç problemleri, bazı kanser türleri, artrit ve diğer bazı rahatsızlıklar için olumlu etkilerinin olduğu göstermiştir.
Avokado Diyeti Nasıl Kilo Verdirir?
Avokadonun faydalarından bahsettik. Bu faydaların yanı sıra avokado tüketildiğinde, tokluk hissi vermesi ve kilo verdiriyor olması sebebiyle diyet yaparken kullanılabileceği gibi başlı başına avokado diyeti de uygulanabilir.
Böylece düşük kolesterollü, inflamasyonun azaltıldığı, sindirimin iyiletirildiği ve toksinlerin vücuttan atılarak hücre bütünlüğünü koruduğu bir diyet programıdır avokado diyeti. Peki avokado diyeti nasıl kilo kaybettiriyor? Bu başlık altında inceleyeceğiz.
Kolesterol ve Trigliserit Değerlerini Düşürür
Avokadonun önemli yararlarından biri kötü kolesterolü ve plazma trigliseritleri azaltmasıdır. Kötü kolesterol yüksek olduğunda damar duvarlarında birikebilir ve böylece inme ve kalp krizi yaşanmasına neden olabilir. Bununla birlikte aşırı yüksek olan plazma trigliseritleri, ateroskleroza neden olarak ve vücudun insülin direncini artırarak diyabet gibi sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olabilir.
Avokadonun içeriğinde bulunan tekli doymamış yağ asitleri kötü kolesterolün düşmesinde yardımcı olmaktadır. Ayrıca plazma trigliseritlerin azalması ile iyi kolesterol de artmaktadır.
Metabolik Sendrom Riski Azalır
Metabolik sendroma neden olan başlıca etkenlerden biri geniş olan bel bölgesidir ve bunu kanıtlayan bazı çalışmalar vardır. Metabolik sendrom kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı ve inme gibi sağlık sorunlarının geneline verilen isimdir ve haraketsiz günlük yaşam ve kilo artışı ile doğrudan ilişkilidir.
Avokadonun içerdiği lif ve yağ asitleri ile beslenme kalitesi artırılabilir ve özellikle bel bölgesinde oluşan yağlanmaya çözüm olarak gösterilebilir. Şekerli besinlerimin tüketiminin azalması da metabolik sendrom riskinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Tokluk Hissi Verir
Avokado, iştahın azalmasında ve doygunluk hissinin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Bazı araştırmalar avokado tüketimlerinde iştahı baskıladığını ve tokluk hissinin uzun sürdüğünü göstermiştir. Bu nedenle beslenme programına mutlaka avokado dahil edilmeli, böylece şekerli ve tuzlu besinlerin tüketiminden böylece kaçınılmalıdır.
Oksidatif Stresin Azalmasına Yardımcıdır
Zararlı reaktif oksijen çeşitlerinin hücre fonksiyonları neticesinde artıyor olması ile oluşmakta olan oksidatif stres, kötü beslenme alışkanlığı, zihinsel stres, UV ışınlarına maruz kalma, çevresel stres ve bazı rahatsızlıklar ile artış gösterebilir.
Avokado, tüketildiğinde oksidatif stresin azalmasına yardımcıdır. Avokadonun içeriğinde bulunan antioksidan stresin düşmesi ile beraber DNA hasarına da engel olmaktadır. İnflamasyon kaynaklı obeziteye engel olmakta, kalp rahatsızlıkları riskini azaltmaktadır.
Avokado Diyet Programı
Avokado diyeti üç günlük bir programı kapsamaktadır. Ppogramda üç ana üç ara öğün bulunmaktadır. Ara öğünlerden biri kahvaltı öncesinde son ara öğün ise akşam yemeğinden önce yapılmaktadır. Öğünler ise akşam yemeği ile son bulmaktadır.
Avokado Diyeti Birinci Gün Programı
Kahvaltı Öncesi
Bir bardak ile çemen otu ilave edilmiş su
Sabah Kahvaltısı
Bir orta boy kinoa salatası
Yarım avokado
Ara Öğün
Bir bardak yeşil çay
Öğlen Yemeği
Avokado, laapeno, kırmızı lahana, salatalık, domates, misket limonu suyu, ton balığı ve marul ile yapılmış olan dürüm
Bir bardak ile ayran
Ara Öğün
Bir bardak siyah kahve
Bir tuzlu kraker
Akşam Yemeği
Az miktarda tavuk göğsü ile sote sebzeler ya da haşlanmış mercimek
Avokado Diyeti İkinci Gün Programı
Kahvaltı Öncesi
Bir çay kaşığı elma sirkesi ilave edilmiş bir bardak su
Sabah Kahvaltısı
İki adet yağda kırılmış yumurta
Beş dilim avokado
Yarım adet elma
İki adet badem
Ara Öğün
Bir bardak yeşil çay
Öğlen Yemeği
Nohut ve avokado ile yapılmış salata
Bir bardak hindistan cevizi suyu
Ara Öğün
Bir bardak siyah kahve
Yarım bardak patlamış mısır
Akşam Yemeği
Limonlu ve avokadolu somon
Sebze çeşitleri
Bir bardak az yağlı ılık süt
Avokado Diyeti Üçüncü Gün Programı
Kahvaltı Öncesi
Bir bardak iki yemek kaşığı ile çemen otu eklenmiş ılık süt
Sabah Kahvaltısı
İki adet avokado
Pankek
Ara Öğün
Bir bardak ile taze sıkılmış papaya suyu
Öğlen Yemeği
Hindi ve avokado ile yapılmış salata
Bir bardak hindistan cevizi suyu
Ara Öğün
Bir bardak yeşil çay
Bir tuzlu kraker
Akşam Yemeği
Avokadolu tavuk göğsü
Ispanak, kuşkonmaz ve havuç (haşlanmış olarak)
Bir top az yağlı vanilyalı dondurma
Avokado Diyetinde Serbest ve Yasaklı Olan Besinler Nelerdir?
Serbest Besinler
Sebze Grubu
Brokoli
Ispanak
Lahana
Kara lahana
Fasulye
Yeşil soğan
Pancar
Domates
Havuç
Soğan
Karnabahar
Tatlı patates
Patlıcan
Kabak
Marul
Salatalık
Meyve Grubu
Avokado
Elma
Karpuz
Şeftali
Portakal
Armut
Limon
Misket limonu
Protein Grubu
Hindi eti
Tavuk eti
Yağsız kırmız et
Ton balığı
Somon balığı
Mantar
Yumurta
Kemik suyu
Tofu
Mercimek
Soya
Fasulye
Yağ Grubu
Fıstık ezmesi
Zeytinyağı
Tahıl Grubu
Buğday
Esmer Pirinç
Süt Ürünleri Grubu
Az yağlı yoğurt
Az yağlı süt
Çedar peyniri
Bitki ve Baharat Grubu
Zerdeçal
Zencefil
Kekik
Nane
Dereotu
Biber
Fesleğen
Biberiye
Rezene
Sarımsak
Tarçın
Kuruyemiş Grubu
Keten tohumu
Chia tohumu
Badem
Antep fıstığı
Kabak çekirdeği
Ceviz
İçecek Grubu
Taze sıkılmış meyve ve sebze suları
Hindistan cevizi suyu
Yasaklı Besinler
Yağlı kırmızı et
Tereyağı
Sebze yağları
Kanola yağı
Tam yağlı süt ürünleri
Krem peynir
Beyaz pirinç
Hazır paketli meyve suları
Enerji içecekleri
Gazlı ve şeker içeren içecekler
Alkollü içecekler
Patates
Kaju
Üzüm
Mango
Günlük Yaşamda Yapılması Gereken Değişiklikler Nelerdir?
Öğünler doğru zamanlarda tüketilmelidir. İki ila üç saat aralıkla birşeyler tüketilmesi ve acıkma hissi beklenmemelidir. Böylece metabolizmanın hızlandırılması sağlanacaktır.
Her gün düzenli yürüyüş yapılmalıdır. Bu hem spor hem de zihnin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Doğru besinler tüketilmelidir. Yukarıda paylaştığımız besinler yardımcı olacaktır.
Restoran yerine evde beslenme tercih edilmelidir.
Her gün 2,5 ila 3,5 litre su içilmelidir. Eğer spor yapılıyorsa bu miktar daha fazla olabilir. Böylece toksinlerin vücuttan atılması sağlanacaktır.
Geç saatlerde uyumak birşeyler yeme ihtiyacı hissettirebilir.
Erken yatıp erken kalkmak önem taşır. Ayrıca Günde en az yedi saat uyunmalıdır. Yetersiz uyku kilo alımına neden olmaktadır.
Avokado İle İlgili Sorular
Avokado Yerine Hangi Besinler Tüketilebilir?
Avokado magnezyum, potasyum, A vitamini, E vitamini ve lif içermektedir. Böylece kabızlık, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarında vücuda iyi gelmektedir. Potasyum ve A vitamini içeriği olan zebzelerden biri de börülcedir ve avokado yerine tüketilmesi mümkündür.
Avokadonun Yapısı Nasıldır?
Avokado, şekil olarak armuda benzeyen ve ortasında büyük bir çekirdeği olan açık yeşil renginde bir meyvedir. Etlidir ve içi kremaya benzemektedir. Lezzetli bir aroması olan avokado, kolayca ezilebilir ve dilimlenerek avokadolu tariflerde rahatça kullanılabilir.
Avokadonun bıçakla soyulması yerine ikiye bölünerek kaşık yardımı ile etli kısmı kolaylıkla kabuktan ayırmak mümkündür.
Avokado Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Olgunlaşmış avokado meyvesi buzdolabında 5ºC’de maksimum üç gün bekletilebilir. Olgunlaşmamış haliyle ise oda sıcaklığında dört güne kadar muhafaza etmek mümkündür. Olgunlaşmamış avokado elma, muz ya da armut ile yanyana getirildiğinde hızlıca olgunlaşması sağlanabilir.
Kesilmiş olarak muhafaza edilmesi gerekiyor ise önce üzerine lime suyu, limon ya da beyaz sirke sürerek streç filme sarılabilir. Avokado alındığında hemen tüketilecekse olgunları, daha sonra tüketilecekse ham olanların alınması tavsiye edilir.
Avokado Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Avokado diyeti sık aralıklarla ve altı öğün beslenmeyi gerektirir. Böylece diyet sürecinde spor yapabilmek için ihtiyaç duyulan enerji sağlanmaktadır. Spor yapmadan kilo vermek elbette imkansızdır.
Gün içerisinde harcanan enerji alınan enerjiden daha yüksek olduğunda kilo kaybı mümkün olacaktır. Bu nedenle diyet boyunca özgün olarak spor yapılamıyorsa bir spor salonunda uzmanlarla birlikte doğru egzersiz planının oluşturulması gerekmektedir. Diyet sürecinde haraket önem taşımaktadır.
Evde Avokado Yetiştirilebilir mi?
Evde bir çok farklı bitkiyi yetiştirmek mümkün olduğu gibi avokado yetiştirmek de elbette mümkündür. Bunun için öncelikle avokado çekirdeğini filizlendirmek gerekir. Öncelikle avokadonun çekirdeği bir kaşık yardımıyla dikkatli bir şekilde çıkartılır.
Çekirdeğin orta ve alt kısımları 2 ya da 3 kürdan yardımıyla delinir. Hazırlanan kürdanlı avokado çekirdeği bir bardak suyun üzerine bırakılır.
Çekirdekten oluşan filizin güçlenerek 15 santimetreye kadar uzaması beklenir. Daha hızlı uzaması için üst kısımdan çıkan yapraklar budanır. Boyu uzamış ve güçlenmiş olan avokado filizi orta boyda bir saksıya dikilir.
Çekirdeğin üst kısmı toprağın 2 ila 3 santimetre üzerinde kalmalıdır. Avokado fidesi toprağı nemli sevmektedir. Toprağın kurumasına izin vermeden ancak çok sık olmayacak şekilde düzenli olarak sulanır. Elde edilen bu bitki 5 ila 13 yıl arasında meyve verebilmektedir.
* You must have an account to reply to comments. Click here to create account.