Fertilite Diyeti

Sağlık programlarında ve ilgili yazılarda adı sık sık duyulan fertelite kelime anlamı olarak doğurganlık demektir. Doğurganlık ise doğadaki tüm dişilerde var olan ve türün devamını sağlayan bir güçtür. İnsanların dünyasında doğurganlık gelişen tıbbın yardımıyla baştan sona izlenebilen bir süreç haline gelmiştir.

Bebek sahibi olma konusunda yaş, genetik ve benzeri birçok faktörün etkisi vardır. Örneğin kadınlardaki yumurta kalitesi bu faktörlerin en önemlilerinden biridir ve bu kalite kadının beslenmesiyle de direk ilgilidir. Zaten beslenme insan sağlığını birinci dereceden etkileyen bir unsurdur. Sağlıklı beslenme asla içi boş bir kavram değildir. Ve bazı özel diyetler doğurganlığın artması anlamında sonuç almayı kolaylaştırırlar.

fertilite-surecini-iyilestirecek-fertilite-diyeti-2
Bebek isteyen çiftlerin yumurtlama düzeylerini arttırmak ve sperm parametrelerini olumlu yönde etkilemek için hazırlanan Fertelite diyeti de böyle özel bir beslenme programıdır. Fertelit e diyeti ile hem kadın hem erkek açısından doğurganlığı arttırmak mümkündür. Sağlıklı beslemenin önemini bir kez daha anlamanızı sağlayan fertelite diyeti ile hormonlu gıdalar ve işlenmiş ürünlerden uzak kalarak doğurganlığınızı doğal olarak arttırabiliyorsunuz.

Fertilite Diyeti danışabileceğiniz diyetisyenler:

Fertelite Diyetinde Nelerden Uzak Durulmalıdır?

Fertelite diyetinde neler yenmelidir diye uzun bir liste vermek yerine nelerden uzak durulmasını açıklamak daha pratik görünüyor. Her diyetin kendine göre yasaklı yiyecek ve içecekleri olduğu gibi fertelite diyetinde de uzak durulması gereken çeşitler vardır. Bunların başında doğal olarak sigara ve alkol geliyor. Sağlığı her anlamda olumsuz etkileyen bu ikilinin doğurganlığı ve sperm kalitesini de kötü yönde etkileyeceğini tahmin etmek güç değildir. Sigara paketlerinin üzerinde yer alan uyarılardan biri hatırlanacağı gibi bu konuya dikkat çeker.

Yasak listesinde yer alan sigara ve alkolü ise kafein, kola, şeker, hazır soslar, kahvaltılık gevrekler, hazır meyve suları, aromalı soda çeşitleri ve light ürünler takip ediyor. Bunların yanı sıra hazır ambalajlı gıdalar, doğal olmayan yani işlenmiş ürün etiketiyle satılan et ve sakatat çeşitleri, GDO içeren gıdalar ve soya ürünleri de fertelite diyetinde tüketilmez. Hepimizin çok sevdiği hamur işlerinin tüketimi de bu beslenme programı içinde sınırlanmıştır.

Fertelite Diyetinde Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Bu durumda yasaklı listesindeki gıdalara bakıp hayatınızdan çıkardığınızda  “Peki, şimdi ben ne yiyeceğim” diye düşünebilirsiniz. Yanıt fertelite diyeti içeriğinde karbonhidrat, protein ve yağ tüketiminden gelmektedir. Bu yüzden bu diyet listesinin besin değeri yüksektir, kilo ayarlamasını unutmayın. Beslenme programına uyacağınız için günlük hayatınızdaki hareketi ve egzersizleri çoğaltmak kilo dengesinin korunması için zorunludur. Herkesin rahatlıkla yapabileceği uzun yürüyüşleri sakın ihmal etmeyin. Yürüyüşler kan dolaşımını da rahatlatacak ve vücuda iyi gelecektir.

fertilite-surecini-iyilestirecek-fertilite-diyeti-1

Karbonhidratlara Dikkat

Çok şişman ya da çok zayıfsanız ve kan şekeri değerleriniz dengeli değilse hamile kalmanızı sağlayan üreme hormonları da kaliteli çalışmıyor olabilir. Bunu dengeleyerek doğurganlığı arttırmak hamile kalınmasını kolaylaştırır.
Fertelite diyetinde karbonhidrat tüketimine kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. Vücudun enerji kaynağı olan karbonhidratlar genelde kompleks ve basit karbonhidratlar olarak ikiye ayrılır. Karbonhidrat türlerinden basit olarak gruplananları tamamen çıkararak kompleks olana ağırlık vermek diyetin özelliklerinden biridir. Örneğin basit karbonhidratlar arasında yer alan beyaz şeker, meyve ve meyve sularını fertelite diyeti süresince tüketmemek, onların yerine kompleks karbonhidratlar arasında yer alan sebzeleri, tahılları ve baklagilleri tercih etmek temel kurallardandır. Döllenme ihtimalini arttıran tahıllar fertelite diyetinde muhteşem bir besin deposu ve destekleyicidir.

Fertelite Diyetinde Protein Tüketimi

Her diyet çeşidinde olduğu gibi fertelite diyetinde de proteinin özel ve önemli bir yeri vardır. Hücrelerin yenilenmesine ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan protein tüketimi aminoasit üreterek hormon üretimini arttırmaktadır. Aminoasitler vücudun temel yapıtaşları arasındadırlar. Fakat protein deyince akla sadece “et yemem gerekiyor” diye bir cümle gelmesin.  Balık, baklagiller, bakliyatlar, yumurta ve kuruyemiş tüketmeniz fertelite diyeti açısından daha uygundur. Yıllardır annelerin pişirdiği kuru fasulyeler, içine biraz et katılmış nohut yemekleri ve mercimek çorbaları sofralardan eksik olmuyor. Et yerine daha çok bakliyatın tercih edilmesi çok sağlıklı sonuçlar verecektir. Yüksek miktarda protein içeren besinler yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz!

Fertelite Diyeti İçinde Yağ Tüketimi

Doğurganlığın artırılması ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi için beslenme konusunda en önemli hususlardan birisi olan yağ asitleri ise yağlı balıklarda, çekirdeklerde ve kuruyemişlerde bulunmaktadır. Fertelite diyeti sürecinde tüketilen bu besinler doğurganlığa pozitif yönde etki yapacaktır. Ayrıca bebeğin göz, beyin ve sinir sisteminin gelişiminde de önemli bir rol oynayan yağ asitlerinin tüketimi annenin hormon üretimini olumlu yönde etkileyecektir.

Genellikle yağ kelimesi beslenmede olumsuz çağrışımlar yapar. Fakat yağ olarak bilinen bileşikler molekül yapıları itibariyle doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak ikiye ayrılırlar. Doymuş yağ asitleri kanda kolestrol seviyesini artıran ve uzak durulması gereken gruptur. Örneğin bütün kara hayvanlarından gelen yağların doymuşluk oranı yüzde 60’ları bulur. Bu oran pişirilmiş yağlarda da, örneğin kızartmalarda da fazladır. Doymamış yağ açısından normal olan mısır, soya ve ayçiçek yağları bile ısıtıldıkları zaman yapı değişikliğine uğrarlar. Bu yüzden bütün diyet listelerinde kızartmalar yasaklı gruptur. Fertelite rejiminde de kızartmalar yer almaz.

Omega 3 Ayrı Bir Dikkati Hak Ediyor

Beslenme konusunda sık sık adını duyduğumuz Omega 3 ise tüm yağ asitleri içinde pırıl pırıl duruyor diyebiliriz. Vücudun kendisinin sentezleyemediği Omega 3 yağ asidinin mutlaka dışarıdan alınması gerekiyor. İnsan beyni yüzde 60 oranında yağdan oluşmuştur ve bu miktarın üçte biri Omega 3 adı verilen yağ zincirleridir. Hem genel vücut yapısı hem de kalp sağlığı açısından Omega 3 ihmal edilemez. Vücut bir bütün olduğu için sonuçta konumuz olan doğurganlığın kalitesi nasıl artar sorusuna Omega 3 asitleri de olumlu yanıt vermektedirler. Bu bileşik obeziteyi önleme açısından da gereklidir. Böylece fertelite rejimi gibi yüksek besin değerine sahip bir diyeti uyguladığınızda kilo kontörüne yardım edilecektir. En faydalı Omega 3 kaynakları bitkisel olanlardır ki bunlar da keten tohumu, ceviz ve kabak çekirdeğidir. Yeşil yapraklı sebzeler içindeyse semizotu da açıdan öne çıkıyor. Balık ise herkesin yemesi gereken bir gıdadır. Fertelite rejimine ihtiyacınız olsun veya olmasın haftada en az iki kere taze balık tüketin. Bu konuda Balık Yemek Tarifleri yazımızdan çeşit çeşit önerilere ulaşabilirsiniz.

bagisiklik-sistemini-guclendiren-balik

Doğal beslenme programlarında dışarıdan alınan gıda takviyelerine gerek yoktur. İhtiyacınız olan her şeyi sağlıklı beslenme ile elde etmeniz çok daha iyi olacaktır.

Fertelite Diyeti ve Doğal Beslenme

Doğurganlık kalitesini artırmaya yönelik olarak uygulanan fertelite diyetinin yüksek besleme gücüne sahip ve açıkçası lezzetli bir rejim olduğu görülüyor. Zaten diyetisyenlerin sürekli tavsiye ettiği sağlıklı beslenme programlarından da miktar hariç pek farkı yok. Fakat doğal beslenme konusu o kadar çok konuşuluyor ki hakkında doğru bilinen yanlışlar bile oluştu. Fertelite rejimi de dahil olmak üzere bu yanlışları bir kez daha hatırlatmakta yarar var:
Üzerinde doğal yazan her şeyi yiyerek doğal beslenmeye geçemezsiniz. Aynı şekilde üzerinde light yazan gıdalar da hafiflemenizi sağlamayacaktır.
-Yağ tüketimini keserseniz asla sağlıklı bir insan olamazsınız. Önemli olan iyi yağları tanımaktır.
-Yumurta yerseniz kolestrol seviyeniz kontrolden çıkmaz. Aksine çok faydalı bir gıdayı elemiş olursunuz. Haftada iki veya üç kere yumurta yemek hem sağlıklı beslenmede hem de fertelite rejimi içinde geçiyor.

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.