Hamilelikte Beslenme & Hamile Diyeti Listesi

Günlük yaşantınızda sağlıklı ve dengeli beslenme kurallarına uyarak kendiniz için hem gerekli vitamin desteğini alıyor hem de kilo kontrolünüzü sağlıyor olacaksınız. Ancak gebelik gibi özel durumlarda sağlıklı beslenme kuralları değişkenlik gösterir. Artık sadece kendiniz için değil, sizin yediklerinizden beslenen ikinci bir can için de besleniyor olacaksınız. Gebeliğinizi öğrendiğinizde doktorunuz sizi elbette beslenme konusunda bilgilendirecektir.  Ancak siz de bu süreçte faydalı olacak besinleri tüketerek hem kendinizin hem de bebeğinizin daha sağlıklı olmasına ve yaşam kalitesini artırmaya destek olabilirsiniz.

17-06-2015-012722gebelikte-beslenme

Hamilelikte beslenme ve düzenli kilo vermek kolay ancak sadece dikkat gerektiren bir durumdur. Bunun için kadın doğum doktorunuzun ve diyetisyeninizin bilgisi dahilinde yapılması daha uygun olacaktır. Siz artık çift canlı bir bireysiniz. Beslenmenizde kilo sorunlarınız da artık tek kişi değilsiniz. Bu yüzden düzenli beslenmeniz ve fazla kilolarınızdan kurtulabilmeniz için doktor ve diyetisyenden yardım almanız daha iyi olacaktır.

Hamilelik diyetinin en önemli koşulu sizin ve içinizdeki küçük canlının sağlık durumunun daha iyi olmasını sağlamak ve daha iyi bir doğumla küçük canlının dünyaya gelmesini sağlamaktır. Anne adayları amaçları fazla kilo vermekten çok ideal bir şekilde kilo verip mevcut durumlarını korumaları gerekir. Çünkü fazla kilo vermek vücutta su kaybına yol açacağı için bu durumda bebeğin sağlığını ve bireyin de sağlığını tehlikeye atacaktır. Bu yüzden diyetisyenler gözetiminde ideal hamilelik diyeti uygulanması daha iyi olacaktır.

Hamile Diyeti Nasıl Olmalı

Hamile diyetinin amacı annenin günlük yaşantısını sürdürecek yeterli besin maddelerini alırken bebeğinde ihtiyacı olan besin maddelerini de alması gerekir. Bunu sağlamak için anne adayını düzenli beslenmesi gerekir. Gerekli olan kalsiyum, vitamin, protein, c vitamini ve lifli gıdalarla beslenmeli ve bular düzenli bir şekilde almalıdır. İşte hamilelik diyeti burada devreye giriyor. Anne adayının bu gıdalardan ne kadar ve nasıl alması gerektiğini belirleyen listeye hamilelik diyeti denir.

Hamile diyetinde amaç annenin ve bebeğin mümkün oldukça bütün vitaminleri almasıdır. Bu yüzden hamilelik diyetinde anne adayına azar porsiyonlarla ara ara yemek ve meyve ağırlıklı menüler önerilir. Ara öğünler ana öğünler gibi önem vermeliyiz. Şekerimizin düşmesi engellemesi sebebiyle anne adayı için çok önemli bir yerdedir ara öğünler.

Hamilelik diyetinde kahvaltı asla vazgeçilmez bir öğündür. Sabah düzenli olarak aynı saatlerde kahvaltı yapmalı, siyah çay yerine yeşil çay yada taze sıkılmış meyve suları içilmelidir. Süt, peynir ve mevsimlik salatalar yenilmelidir.

Hamile Diyeti Listesi

1 gün
Sabah: 1 tane yumurta, 1 dilim beyaz peynir, 2 dilim ekmek, 4 zeytin, 2 tane çeviz
Ara öğün: 1 kase yoğurt, mevsimlik meyve
Öğlen: 150 gr. balık, baklagil yemeği, 1 kase yoğurt, yeşil çay
Ara öğün: meyve, 4 bisküvi
Akşam: sebze yemeği, bol salata, 2 dilim ekmek
Geçe yatmadan 1 saat önce: meyve 1 bardak süt

2 gün 
Sabah:5 tane zeytin,ılık süt, haşlanmış yumurta, domates
Ara öğün: salata, mevsimlik meyve
Öğlen:az yağlı et ızgara, taze fasulye, yeşil çay
ara öğün:badem, mevsim salatası, meyve suyu
Akşam:patlıcan yemeği, bol salata, 2 dilim ekmek
Geçe yatmadan önce: meyve, ılık süt yada sıkılmış meyve suyu

 

Gebelikte Bebeğin Gelişimine Destek Olacak Besin Maddeleri

Gebeliğin ilk 3 ayında muhtemel yaşanacak mide bulantısı ile dilediğiniz gibi beslenemeyebilir ve ihtiyacınız olan besinleri alamayabilirsiniz. Ancak ilk 3 ay geçtikten sonra mide bulantılarının son bulacağını düşünerek sizin için faydalı olabilecek ve ihtiyacınız olan vitamin ve enerjiyi barındıracak besin maddelerinin neler olduğuna değineceğiz bu bölümde.

Yumurta

Gebelik döneminde sağlıklı beslenme listenizde mutlaka olması gereken bir besin maddesidir yumurta. İçerdiği  DHA bebeğinizin gebelik süresince beyin ve retina gelişimine destek olacaktır. Ayrıca yağ asidi ve OMEGA 3 içerir ve alerjik reaksiyonunuz olmaması halinde her gün tüketilmesinde fayda vardır.

yumurta-8

Brokoli

Bol miktarda antioksidan içerir ve kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyen en önemli besinlerdendir.  Bununla birlikte A ve C vitamini açısından oldukça zengindir.  Gebelik süresince anne adaylarının kalsiyum ve folik asit ihtiyacını karşılar.

Mercimek

B6 vitamini, folik asit, demir ve protein açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan mercimek aynı zamanda sindirimi kolay bir besin maddesidir. Ayrıca kan basıncını düzenlemeye yardımcı olduğu da uzmanlar tarafından öne sürülmektedir.

Avokado

B6, folik asit, ve C vitamini açısından zengin diğer bir besin maddesi avokadodur. Ayrıca potasyum içerir. Gebelikte anne karnındaki bebeğin gelişimi için gerekli olan bir çok vitaminleri içeren bir meyvedir. İçerdiği B6 vitamini gebelik bulantılarını hafiflettiği için ilk 3 ayda tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak yüksek kalori içerdiğinden kontrollü tüketim tavsiye ediliyor.

avokado-nedir

İncir

Lif içeren incir gebelikte sindirimi kolaylaştırır ve kemik gelişimine yardımcı olacak kalsiyum içerir. Ayrıca Demir ve K vitamini açısından da zengin olan incir anemiyi önlemeye yardımcı olur.

Yoğurt

Özellikle süt tüketemeyen anne adaylarının kalsiyum ihtiyacını karşılaması için gerekli bir besindir yoğurt.  Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek isteyen anne adaylarının öğlen ve akşam öğünlerinde mutlaka yemek menüsünde yer almalıdır. Probiyotik içerdiği için de sindirim sistemini düzenler.

evde-yogurt-yapimi-2

Ispanak

Folik asit, kalsiyum ve A vitamini içeren ıspanak, gebelikte tüketilmesi en sağlıklı yeşil yapraklı sebzelerden biridir. Gebelik süresince mutlaka tüketilmesi gerekir. İçerdiği kalsiyum ve vitamin bebeğin gelişimi için de yararlı olacaktır.

Fındık

Fındık içerdiği yoğun mineraller sayesinde anne adayının ve bebeğin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Manganez, magnezyum, çinko, potasyum, selenyum ve kalsiyum içerir. E vitamini açısından da oldukça zengindir ve bir bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan mineraller ve vitaminler fındıkta mevcuttur.

080820160940010767856

Gebeliğiniz boyunca size ve bebeğe faydalı besin maddelerini elbette doğru zamanlarda ve ölçüsünde yemenizi tavsiye ediyoruz. Aksi taktirde geç vakitlerde ve zamansız tüketilen besin maddeleri midenize zarar verebilir. Sindirimi zorlaştırır ve uyumanıza engel olabilir.

Balık

Balık içerdiği OMEGA 3 vitamini sayesinde bebeğin gelişimine ve anne adayının sağlığına faydalı olacaktır. Izgara şeklinde, haftada 1 kez ancak yiyilebiliyorsa haftada 2 kez mutlaka tüketilmelidir.  Yağı süzülmüş ton balığı da tercih edilebilir.

Gebelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

  • Gebelikte hazır gıdalardan uzak durulması gerekir.
  • Çiğ yumurta, ya da az pişmiş yumurtalı ürünler tüketilmemelidir.
  • Çiğ ve az pişmiş etlerden kaçınılmalıdır. İyice pişmiş ve işlenmemiş et tercih edilmelidir.
  • Sucuk, salam, sosis, jambon gibi işlenmiş et grubu doktorlar tarafından tavsiye edilmemekte.
  • Her türlü asitli içecek, kutu meyve suyu, limonata ve hazır çorba gibi içeceklerden uzak durulması gerekir.
  • Dışarıda yemek yerken, yiyeceklerinize eklenen çiğ yeşillikte tüketilmemesi gereken besin maddeleri arasındadır. Salata yapımında kullanılan ve çiğ olarak tüketilen yeşil sebzelerin iyice yıkanması hatta bir müddet sirkeli suda bekletilerek kullanılması tavsiye edilir.
  • Dondurma, pasta ve bisküvi gibi yoğun şeker içeren yiyecekler de tüketilmemelidir. Gereksi kilo alımına sebebiyet verebilir.
  • Kokoreç, ciğer, yürek ve diğer sakatatlar gebelik süresince kesinlikle tüketilmemesi gereken besin maddeleri arasındadır.

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Neden Önemli?

Anne adaylarının heyecanlı olduğu kadar stresli olan gebelik süreci, gerek anne adaylarının araştırmaları, gerekse çevredeki insanların yorumları nedeniyle beslenme konusunda bir çok konunun tartışılmasına neden olmaktadır.

Hamilelik süresi içinde, ihtiyacınız olan besinleri dengeli ve yeterli bir şekilde aldığınızda, bebeğinizin gelişimi de sağlıklı olacaktır. Anne adayları, özellikle çevresindekilerin baskısıyla çok yemeyi, daha doğrusu her şeyi fazladan yemeyi doğalmış gibi düşünmektedir. Son yıllarda bilinçli olan anneler bu konuda dikkatli davransa da, geleneksel anneler ve kayın valideler bu konuda hala bilinçsizdir.

seond-19

Ekranlarda gördüğümüz ünlü isimler, hamilelikleri süresince 8 – 10 kilo aldıkları için eleştirilmektedir. Oysa bu durum oldukça sağlıklıdır ve idealdir.

Hamilelikte Beslenme Planında Neler Olmalı?

Hamilelik sürecinin ilk anlarından itibaren folik asit ve gerekiyorsa demir ilaçları ile desteklenen vücut, abur cuburdan uzak bir diyet programı ile rutinleştirilmelidir.

Sabah sıkı bir kahvaltı, ara öğünlerdeki atıştırmalıklar ve et ürünleri içeren öğle ve akşam yemekleri size herhangi bir abur cubur ihtiyacı gerektirmeyecektir. Meyvelerden alacağınız şeker ihtiyacınızı karşılayacağı için, ekstradan gerekli olan bir pasta ya da tatlı sadece gereksiz kilo almanıza neden olacaktır.

Beslenme programı için gerekli olan düzen konusunda şüpheleriniz varsa, bir diyetisyenden destek alarak hamileliğiniz boyunca uyacağınız bir program düzenleyebilirsiniz. Hamilelikte kilo alımı kontrol altına alınmadığında, hamilelik sonrası da kilonun verilmesi zorlaşacaktır.

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Hamilelikte İdeal Beslenme Programı

Hamilelikte beslenme listesi haftanın belirli günleri değiştirilebilir ve bazı günler değişik menülerle uygulanabilir.

Sabah çay ve kahve tüketimi pek önerilmediği için, süt ve taze sıkılmış meyve suyu içilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun yanında bir tabak dolusu peynir değil, bir kibrit kutusu peynir, 5 zeytin, bir kaşık pekmez ya da bal gibi ürünler tüketilmelidir. Her öğünde bir dilim ekmek tüketilebilir ve ara öğünlerde meyve, sebze ve ayran gibi yiyecek ve içecekler tüketilebilir.

Beslenme konusunda gerekli olan düzeni gebeliğin son gününe kadar sürdürürseniz, sağlıklı bir kilo alımı ile hamileliğinizi geçirebilir, bebeğinizin gelişimini de aynı oranda destekleyebilirsiniz.

Protein Alımı

Protein olarak tüketilebilecek olan besinler, kırmızı et, beyaz et, balık ürünleri, yumurta, yoğurt, mercimek, yer fıstığı ve fıstık ezmesi gibi ürünlerden protein dengeli bir şekilde alınabilir.

Fıstık ezmesini dikkatli bir şekilde tüketmeniz önemlidir. Çünkü çok fazla kalori içerir. Ayrıca et ürünlerinin iyi bir şekilde pişirilmesi ve gerekli olan demir emilimini sağlaması için, yanında mutlaka yeşil sebzelerin de tüketilmesi gerekmektedir.

Protein sadece et türünde olmadığı için, dönüşümlü olarak diğer ürünlerle de desteklenmeli ve metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışılması desteklenmelidir.

Portrait of asian pregnant women with fresh tasty sweet fruits decoration

Portrait of asian pregnant women with fresh tasty sweet fruits decoration

Kalsiyum

Bebeğinizin kemik gelişi ve sizin kendinizi daha güçlü hissetmeniz için kalsiyum alımı oldukça önemlidir. Bebeğin kemik ve diş sağlığının gelişimi için, süt ürünleri ve yeşil sebzeler tüketilmelidir.

Bu ürünler arasında lor, yağı alınmış süt, taze badem ve sardalye tüketilmesi ideal olacaktır. Yağlı peynir tüketimi de kilo alımına neden olacağı için lor gibi yağsız peynirleri istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Ayrıca süt, ayran ve özellikle kefir tüketimi de oldukça faydalı olacaktır.

C Vitamini

C vitamini bağışıklığınızın güçlenmesi için ve plasenta için faydalıdır. Lif içeren C vitamini türevleri, bağırsakların da sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Portakal, greyfurt, mandalina, çilek, karnabahar, domates gibi ürünler tüketilmelidir. Ayrıca çok güçlü bir antioksidan olan kurt üzümü de çok fazla tercih edilmektedir.

seond-21

Gebelikte Kilo Artışı

Gebelikte hızlı bir şekilde gerçekleşen kilo artışı söz konusuysa mesela 10 günde bir kilo alıyorsanız, mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekmektedir.

Tiroid hastalıklarından herhangi birine maruz kalmışsanız, kilo alımı konusunda ciddi bir artış görülecektir. Bu da sorun yaşamanız anlamına gelmektedir. Gebelikte kilo artışı ilk 3 ay için ayda bir kilo almanıza bile gerek kalmayacak şekilde gerçekleşebilir. Bu nedenle sağlıklı bir gebelik için, sağlıklı beslenme diyetinize devam etmeniz gerekir.

 

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.