Protein glutenini dışarıda bırakan beslenme türüne glutensiz beslenme denir. Gluten nelerde bulunur sorusunun cevabı: Gluten arpa, buğday, çavdar ve tritikale yani çavdar ve buğday arası bir çeşit kros gibi tahılların içinde bulunmaktadır. Glutensiz beslenme çoğunlukla çölyak hastalığını tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. Bununla birlikte çölyak hastalığı olan kişilerin belirtilerini kontrol etmesinde ve komplikasyonların önlenmesinde yardımcıdır. Gluten, bu hastalığını taşıyan kişilerin ince bağırsaklarında iltihaba neden olmaktadır.
Glutensiz beslenme başlangıçta biraz moral bozucu olabilir ancak bir müddet sonra sabır ve yaratıcılığınızla glutenli yiyeceklerin de alternatiflerini buluyor olacaksınız.
Glutensiz Beslenme Nasıl Yapılır?
Glutensiz beslenmeye geçiş aşamasının biraz sıkıntılı olduğundan bahsetmiştik. Sıkıntıları hem alıştığınız lezzetlerden uzak kalmak hem de damak zevkinize uygun yiyecek bulamayacağınızı düşünmekten kaynaklanıyor. Ancak glutensiz beslenmeye başladıktan sonra gluten içermeyen bir çok besin maddesi olduğunu görüyor olacaksınız. Mesela glutensiz makarna ya da ekmek gibi bir çok gıda olduğunu gördüğünüzde şaşırabilirsiniz.
Glutensiz beslenmayi tercih ettiyseniz ya da glutensiz beslenmeye geçiş yapacaksanız bu sizi endişelendirmesin. Çünkü yakınınızdaki marketlerde glutensiz besin maddeleri satın alabilirsiniz. Ayrıca internetten satışı yapılan gluten içermeyen besinlerde de daha geniş bir ürün yelpazesi sunuyor size. Bununla birlikte biz size yazımızda glutensiz beslenenler için uzak durulması gereken besinler ve izin verilen besinler hakkında bilgiler vereceğiz ancak daha kontrollü bir beslenme için beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.
Glutensiz Beslenmede İzin Verilen Gıdalar
İçeriğinde gluten bulunmayan besinler izin verilenler arasında yer alıyor. Bu besinlerde lezzetli ve sağlıklı doğal besinlerde yar alıyor.
- Taze yumurta
- Sebze ve meyveler
- Bir çok süt ürünü
- Taze et, balık ve kümes hayvanları (marine edilmememiş, una ve pane harcına bulanmamış olmalıdır)
- Doğal işlenmemiş hali ile fasulye ve bezelye çeşitleri
- Fındık ve fıstık çeşitleri
- Hindistan cevizi yağı
- Saf zeytinyağı
- Susam yağı
- Avokado yağı
- Badem Yağı
- Ceviz yağı
- Otlarla beslenen hayvanların iç yağı
- Ghee (hayvansal hint yağı)
Bu bahsettiğimiz besin maddelerinin içeriğinde gluten içeren tahıllar, katkı maddeleri ya da koruyucu maddelerle işlenmemiş veya karıştırılmamış olduğunu bilmeniz oldukça önemlidir. Birçok nişasta ve tahıl glutensiz beslenmenin bir parçası olabilir.
- Amarant
- Ararot
- Karabuğday
- Mısır ve iri taneli mısır unu
- Keten
- Glutensiz unlardan pirinç unu, soya unu, mısır unu, patates, fasulye
- Kaba mısır unu
- Akdarı
- Kinoa
- Pirinç
- Sorgum
- Soya
- Tapyoka
- Tef
- Patates
- Fasulye
- Nohut
- Bezelye
- Limon ve misket limon
- Avokado
- Kayısı
- Üzüm
- Mango
- Papaya
- Ananas
- Kavun
- Kuru erik
Uyarı: Glutensiz beslenmeden gluten içermeyen besinlerin tüketimine izin verilmektedir. Ancak çölyak hastalığı dışında herhangi bir rahatsızlık söz konusu ise doktorun bilgisi dışında herhangi bir besin tüketilmemesi gerekmektedir. Özellikle pirinç, şeker içeren bazı meyveler ve yağ çeşitlerinin kullanımı vücudunuz için sakıncalı olabilir. Bu nedenle tüketiliyor olsa bile mutlaka ölçülü seviyede tüketmenizi tavsiye etmekteyiz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.