Günlük Su Tüketim Miktarı

Su hayattır sözünün doğruluğunu herkes kabul eder ama günlük içilmesi gereken su miktarı konusunda bir kavram kargaşası sürüp gider. Bu konuda söylenenler genellikle kulaktan dolma bilgiler şeklindedir. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen içilmesi gereken günlük su tüketim miktarı yetişkin bir kişi için günde 8 bardaktır. Ancak bu sayı kişiden kişiye değişebiliyor. Bu miktar kişinin kilosuna, boyuna ve yaşına göre farklılık gösteriyor. Aynı zamanda soğuk bir iklimde yaşayan bir kişiyle sıcak bir iklimde yaşayan bir kişinin günlük su tüketim miktarı da farklı oluyor.

Canlıların vücudunun %70-90 kadarı sudan oluşturur. Bu yüzden aç kalabileceğimiz gün sayısı, susuz kalabileceğimiz gün sayısından fazladır.

Kaç Litre Su İçilmesi Gerektiği Nasıl Hesaplanır?

Bir günde içilmesi gereken su miktarı kişinin sağlık koşullarına ve günlük aktivitelerine göre değişir. Yetişkin bir kişinin içmesi gereken su miktarı yaklaşık olarak vücut ağırlığının yüzde üçüne denk gelmektedir.

Yani 100 kilo olan bir kişi gün içerisinde 3 litre, 50 kilo olan bir kişi ise 1,5 litre su tüketmelidir. Kilonuzu 0.03 ile çarparak içmeniz gereken günlük su miktarını bulabilirsiniz.

Su insanın temel başlıca kimyasal bileşenlerinden biridir. Vücudumuzun yüzde 70’ini su oluşturmaktadır. Su organların içerisinde bulunan toksinleri dışarıya atar, kulak, burun ve boğazdaki ortamın nemli olmasını sağlar ve aynı zamanda hücrelere besin taşır.

Dehidrasyon Nedir?

Vücuttaki su eksikliği dehidrasyon olarak tanımlanır. Yeteri kadarıyla su tüketmeyen insanlarda dehidrasyon görülür. Kişinin yorgun düşmesine sebep olan dehidrasyon aynı zamanda vücudun enerjisini de tüketir. Terleme, idrar ve bağırsak hareketleri sebebiyle su kaybederiz. Kaybedilen suyun yerine konması şarttır.

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Ilıman bir ortamda yaşayan bir kişinin gün içerisinde 8 bardak su içmesi gerektiği söylenmektedir. Ek olarak diyet yapan erkeklerin günde 3 litre, kadınların ise 2,2 litre su tüketmeleri önerilmektedir. Eğer yeterli miktarda su tüketiyor ve gün içerisinde az susuzluk hissi duyuyorsanız ya da idrar normali olan açık sarı rengindeyse içilen günlük su miktarı vücudunuz için yeterli demektir.

Su İhtiyacını Arttıran Faktörler

Günlük tüketilen su miktarı çevreye, iklime, sağlık problemine göre değişebilir hatırlatmasını yenileyerek bazı durumlarda tüketilen su miktarının artacağını belirtmek gerek. Bu durumlar egzersiz, çevre ve gebeliktir.

  • Egzersiz – Egzersiz yapıldığında ekstra su içme ihtiyacı hissedilir. Hareketlerin bitiminde 3 bardak su içilebilir.
  • Çevre – Nemli ve sıcak havalar terlemeye yol açar. Bu da normalden fazla su tüketmenize sebep olabilir. Yaz mevsimlerinde su içme ihtiyacı artar.
  • Gebelik – Emziren ya da gebe olan kadınların da normalden daha fazla su içmeleri gerekmektedir. Çünkü emzirme döneminde vücudun su tüketimi artmıştır. Anne süt verdikçe susar ve su içtikçe de sütü artar. Gebelik dönemi beslenmesi yazımıda bundan ve çok daha fazlasından bahsettik.

Bu durumlardan başka diyetleriniz süresince su içmeyi ihmal etmeyin. Cilt sağlığı hakkında konuşan uzmanlar da her zaman bolca su içilmesinin hatırlatmaktadırlar.

saglikli-yasam-icin-su

Günde 2 litre Su İçilmesi Hakkındaki Değişik Görüşler

Bu konuda değişik görüşleri savunanlar da var. Bazı uzmanlar “Bir ayrım getirilmeden herkese günde iki litre su iç” demenin hatalı olduğunu belirtiyorlar. “Örneğin diyaliz hastalarına böyle bir sözü asla söyleyemezsiniz. Onlara denecek olan susuz kalmaktan kaçının ifadesi olacaktır. Normal bir yetişkin zaten susadığını hisseder. Ayrıca biz beslenme sırasında da su alıyoruz. Bir dilim ekmek, orta boy bir domates ve salatalık ile bir elma yiyen ve gayet sağlıklı bir öğün tüketen biri zaten 2 bardak su (400 ml)  almıştır. Çayını, çorbasını, ayranını normal içen bir insana iki litre su iç demek uygun değildir” diyen görüşler de var. Bazı özel hasta gruplarına da günlük sıvı alımı konusunda doktorlar kısıtlama getirebiliyorlar. Bu hastalar aynı zamanda tuz kısıtlamasına da uymak zorundalar. Ağır kalp yetersizliği çekenler, hemodiyaliz tedavisi altındaki böbrek hastaları bu grup içinde sayılıyor.

Su ve Tarçın

Aynı uzmanlar içilen su içine sürekli başka maddeleri katmayı da doğru bulmuyorlar. Onlara göre örneğin suyun içine tarçın katmanın bilimsel bir açıklaması yok. Su içilmesi konusunda temel ortak görüş ise susama hissi duyulduğu zaman su içilmesi oluyor. Yani başka içecekler denemeyin. Özellikle kolalı ve gazlı meşrubatlardan uzak durun. Vücutta fazlaca su tutulması durumunda ise bu negatif durumdan kurtulmak için Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz!

Gereksiz Su Kullanımı

Miktarı hakkında tartışmalar olsa bile suyun insan hayatında çok büyük önemi var. O zaman dünyadaki içme suyu kaynaklarının durumu akla geliyor. Bir yandan susuzluktan kırılan Afrika ülkeleri diğer yanda gereksiz yere tüketilen su miktarı çözümsüz bir konu olarak ortada duruyor. Temizlik aşkına günde iki kere yıkanan kapı önlerini, diş fırçalarken açık bırakılan muslukları gören bir Afrikalının neler düşüneceğini tahmin etmek zor değil.

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.