Hurma Diyeti

Genellikle Ramazan ayında sofralarda yer alan hurmanın bilmediğiniz faydalarından bahsediyor olacağız bu yazımızda. Hurmanın sağlığa faydaları saymakla bitmez elbette ancak uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda kalp ve damar hastalıklarının iyileşmesinde çok büyük önem taşıdığı belirtilmiştir. Hurmada hiç kolesterol yoktur. Ayrıca hurma lifli bir besin olduğundan sindirim sistemi üzerinde de kanıtlanmış faydaları vardır. Hurma Diyeti ile

Bu yazımızı okuduktan sonra sadece Ramazan ayında sofralarınıza konuk ettiğiniz hurmayı değil bir ay, on iki ay boyunca sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz. Ayrıca söz konusu diyet olunca, hurma başlı başına incelenecek bir meyvedir. Şimdi gelelim hurmanın faydalarına:

hurma

Hurmanın Faydaları

Kalbi Korur

Hurma antioksidan görevi görmektedir. Kalp ve damar tıkanıklıklarını engellediği kanıtlanmış bir gerçektir. Yaşlılığın sebep olduğu bazı hastalıklarda da iyileştirici bir etkisi mevcuttur. Kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltan hurma içerdiği lifli yapısı ile sindirim sistemine de iyi gelmektedir. Ayrıca göğüs, kolon ve rahim kanserlerinden de korumaktadır.

Hafızayı Güçlendirir

Hurma hafızayı ve beyni de önemli bir şekilde düzenlemektedir. Beyin hücrelerinde oluşan hasarların giderilmesinde de yararlı olacaktır.

Kemiklerin Güçlenmesine Yardımcı Olur

Hurmada bulunan fosfat ve kalsiyum vücuttaki kemik yapısının dengelenmesinde ve iskelet oluşumunda önemli etkileri olan elementlerdendir. Hurmanın içeriğindeki fosfor ve kalsiyumkemik zayıflığına karşı vücudu korur ve kemikleri güçlendirir. Ayrıca bilim adamları düzenli tüketilmesi halinde hurmanın gerginlik ve stresi önlediğine de dikkat çekmektedirler.

Hurma da sinirleri güçlendiren B6 vitamini, kasların çalışmasında destekleyici olan magnezyum bulunduğu bir gerçektir. Gün içinde iki ya da üç tane hurma tüketilmesi halinde içerdiği magnezyum böbrekler içinde faydalıdır.

Hurma Enerji Kaynağıdır

Hurma vücudunuzdaki karbonhidratların enerjiye çevrilmesine, proteinin ve yağların vücudun diğer bazı ihtiyaçları için kullanılmasında yardımcı olmaktadır. Özellikle Ramazan ayından oruçlu olduğunuz zamanlarda hurma sizi güçlendirecektir.

Dried date palm fruits or kurma, ramadan food which eaten in fasting month. Pile of fresh dried date fruits in golden metal bowl.

Hurma Diyeti

Bu kadar faydalı olan hurmanın kilo verme üzerindeki etkisinin olmaması düşünülemezdi değil mi? Farklı yöntemlerle denenmeye açık olan hurma; hurma ve su diyeti, hurma ve yoğurt diyeti ya da hurma orucu şeklinde uygulanabilir. Hurmayı daha önce işlediğimiz diyet listelerinde görüyorduk. Canan Karatay, yazmış olduğu Karatay Diyeti’nde hurmaya önemli ölçüde yer veriyor. Siz de “Karatay Diyeti” başlıklı yazımıza linki tıklayarak ulaşabilir ve detaylı olarak inceleyebilirsiniz.  Hurma lifli bir besindir ve sadece bu sebepten dolayı bile diyet listelerinde önemli bir yere sahip olması gerekir.

Hurma ve Yoğurt Diyeti

Hurma ve yoğurt diyeti en fazla bir hafta uygulanabilecek bir diyet çeşididir.  Her öğünde yedi hurma ve bir kase yağsız yoğurt tüketilir. Günde toplam yirmi bir adet ve üç kase yoğurt olmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken konu hurmaların temiz ve kaliteli olması gerektiğidir.  Diğer önemli ve dikkat edilecek nokta ise tüketilecek hurmaların bir gece öncesinden bıçakla yarılarak suya yatırılmasıdır. Bunun nedeni; suda bekletilen hurmanın laksatif etkisi artmakta ve bu da hurmanın verdiği tokluk hissini katlamasıdır.

Hurma ve yoğurt diyetini uygularken bol bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Düzenli uygulanması halinde bir haftada 5-7 kilo vermeniz mümkün olacaktır. Elbette bu vücuttaki yağ oranına göre farklılık gösterebilir.

 hurma-diyeti

Hurma ve Su Diyeti (Hurma Orucu)

Hurma ve su diyeti, istenirse üç öğün istenirse de günde en azından iki öğün yedi adet hurma ve bol su içerek yapılabilir. Eğer iki öğünde uygulayacaksanız bir öğün normal sağlıklı beslenme kuralları dahilinde bir öğün yapıyor olacaksınız. Hurma ve su diyetini öğlen ve akşam öğünlerinde yaparak kahvaltı öğününüzü normal yapacaksınız. İsteğe göre su yerine keçi sütü de tercih edilebilir.

Zayıflama amacı ile hurma diyeti yaparken dikkat edilmesi gereken nokta diğer diyetlerin gerektirdiği disiplin dahilinde yasaklı olan besinlerin yani; rafine un ve mamülleri, rafine şeker, tuz, beyaz ekmek, işlenmiş et ürünleri gibi gıdalardan uzak durulması gerektiğidir. Hatta bu besinler sadece diyet sürecinde değil normal yaşantıda da tüketilmemesi gerekmektedir. Tam tahıllar az miktarda tüketilmelidir. Tahıl yerine muadil bakliyat çeşitleri tüketilebilir.

Bol miktarda yeşil sebze, balık, organik domates, kırmızı et ve tavuk eti, yoğurt, kefir gibi gıdalar, fındık, ceviz gibi kuruyemişler tüketilmelidir. Ayrıca hareketi kesinlikle aksatmamalısınız. En azından mutlaka yürüyüş yapmalı ve bunu bir program dahilinde devam ettirmelisiniz.

hurma-dogumu-kolaylastirimi

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.