K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur ve Faydaları Nelerdir?

Vitaminler ve mineraller yazı dizimiz devam ediyor.  Bu hafta kan dokuları için oldukça yüksek oranda yarar sağlayan K vitaminini anlatıyor olacağız ve K vitamininin faydaları, zararları, hangi besinlerde bulunduğuna dair bilgiler paylaşıyor olacağız. K vitaminin hangi besinlerde bulunduğu da yine makalemizin ana konularından biridir. Paylaştığımız bilgiler doğrultusunda siz de K vitamini açısından zengin besinler tüketebilir ve kan dokularınızla birlikte kemik yapınızı da güçlendirebilirsiniz.

K Vitamini Nedir?

Yağda çözünen vitaminler arasında yer alan K vitamini vücudumuzda yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. En önemli görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır ve K vitaminindeki “K” Almanca Koagulationsvitamin’den (pıhtılaşma vitamini) gelmektedir. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasının yanında kemikleri de kırılmalara karşı korumaktadır. Ayrıca menopoz sonrası kemik kaybını da önlemektedir. Damar sertliğini azaltmakta, prostat ve kanser riskini düşürmektedir.

K vitamini eksikliği sıkça rastlanan bir durum değildir. Bunun nedeni olarak günlük tüketilmekte olan yeşil yapraklı sebzelerin çoğunun  Yüksek oranlarda K vitamini içeriyor olmasıdır. Ayrıca bağırsaklarda bulunan “iyi bakteriler” K vitamini üretebilmektedir.

Antibiyotik kullanımı, K vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen hastalıklar yani kistik fibrozis, çölyak hastalığı, safra yolu hastalıkları ya da safra kesesi hastalıkları, kan inceltici ilaçlar, karaciğer hastalıkları, hemodiyaliz tedavisi ve ciddi yanıklar Ka vitamini eksikliğine sebep olabiliyor. Bu gibi durum ve hastalıklar ortaya çıktığında doktorunuz vitamini takviyesine ihtiyaç duyabilir ve kullanmanızı önerebilir.

kvitamini13041602

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Her gün düzenli bir şekilde koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmeniz halinde yani aşağıda da yer vereceğimiz ıspanak, kale, brokoli gibi sebzeler büyük olasılıkla yeterli oranda K vitamini alıyor olmanız anlamına da gelmektedir. Değişik sağlık sorunları sebebiyle beslenme programınızı K vitamini açısından zenginleştirmek istiyorsanız Aşağıda sizinle paylaşacağımız K vitamini içeren sebzelerden yararlanabilirsiniz.

Ancak mutlaka hatırlatmalıyız ki bu besinlerin tamamını tüketmek bazı özel sağlık sorunları yaşayanlar için uygun olmayabilir. Bu nedenle eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız sebzelerin tüketiminden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Fesleğen

Bir yemek kaşığı  yani yaklaşık dört gram kadar kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg oranında K vitamini içermektedir. Ayrıca bu miktar günlük K vitamini ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılamaktadır, ek destek için salata ve yemeklerinizde daha çok fesleğen kullanabilirsiniz.

Fesleğenin diğer faydaları arasında ise DNA koruyucu özelliği, antibakteriyal etki gösteriyor olması, iltihap oluşumunu engellemesi de yer almaktadır. Bununla birlikte fesleğen; kardiovaskuler hastalıklar riskini azaltır, kalp sağlığını korur,diyabet ve kandaki kötü  kolestrol ile mücadele eder. Tüm bu özelliklere ek olarak beyin sağlığını korur, eklem ağrılarını dindirir, mide sağlığını korur ve yaraların iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Tüm bunlarla birlikte yanı sıra fesleğen, yaşlanma karşıtı bir bitkidir.

sweet-basil-plant-e1439207227574

Adaçayı

Bir yemek kaşığı ile kurutulmuş adaçayı günlük olarak K vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %45’lik kısmını karşılamaktadır. Ayrıca magnezyum, demir, A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, folat minerali ve  bakır ve açısında oldukça iyi bir kaynaktır.

Kekik

Kekik, kurutulmuş olan baharatlar çeşitleri arasında K vitamini açısından en zengin baharattır. Bir çay kaşığı ile kekik günlük vitamin ihtiyacının %20’lik kısmını karşılamaktadır.

Ispanak

Bir adet orta boy ıspanak yaprağı tükettiğinizde 48.3 mcg bu vitaminden alabilirsiniz. Bu miktar ise günlük ihtiyacınızın %60’lık kısmına denk gelmektedir. Yani iki yaprak çiğ ıspanakla hazırlanmış olan salatadan günlük alınması tavsiye edilen miktarı fazlasıyla alabilirsiniz.

Karalahana (Kale)

k-vitamini-en-cok-koyu-yesil-yaprakli-sebzelerde-bulunur

28 gr. haşlanmış karalahana yaprakları günlük ihtiyacınızın yaklaşık 1.5 katı kadarını karşılayabilirsiniz. Karalahana yani kale aynı zamanda A vitamini, C vitamini, demir, kalsiyum, folat ve  manganez açısından zengindir.

Taze Soğan

Çorba ve salatalarda sıklıkla kullanılan taze soğan tam anlamıyla kaliteli bir K vitamini deposudur. 100 gram yani bir kase kadar doğranmış taze soğan, günlük K vitamini ihtiyacınızın yaklaşık 2.5 katını karşılamaktadır.

Brüksel Lahanası

Bir adet brüksel lahanası 33.6 mcg oranında K vitamini içermektedir ve günlük ihtiyacınızın %42’lik kısmını karşılamaktadır.

Brokoli

Bir adet brokoli tüketerek günlük K vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %65’lik kısmını karşılayabilirsiniz. Ayrıca brokoli tüketerek K vitamini ile birlikte vücudunuz serbest radikallerle mücadele edebilir ve çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırmaktadır. Brokoli neredeyse K vitamini kadar C vitamini de içermekte ve hastalıklara karşı sizi korumaktadır. Kronik iltihaplanmayı da önlemektedir. Kanser hastalığı riskini azaltmakta, sindirim sistemini güçlendirmekte, kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalıklarını da önlemektedir.

Bu-sebzeler-zayiflamaya-yardimci-oluyor-c8108a267a5643faad546c41fb617d36

K Vitamini İçeren Diğer Besinler Nelerdir?

k-vit

  • Maydanoz
  • Marul
  • Lahana
  • Kuşkonmaz
  • Köri
  • Paprika
  • Pul biber
  • Salatalık turşusu
  • Kurutulmuş domates
  • Havuç
  • Kereviz
  • Soya fasulyesi
  • Kuru karanfil
  • Kaju
  • Böğürtlen
  • Yabanmersini
  • Dut
  • Ahududu
  • İncir
  • Armut

Günlük Olarak Alınması Tavsiye Edilen K Vitamini Miktarı Nedir?

K vitamini ihtiyacı cinsiyete ve yaşa göre değişebilmektedir. Bazı ilaçlar K vitamini ihtiyacını arttırabilmektedir. Bu ilaçlar kan inceltici ilaçlar ve antibiyotikler olarak gösterilebilir. Eğer bu ilaçları düzenli olarak kullanmak durumundaysanız, K vitamini takviyesine ihtiyacınızın olup olmayacağını mutlaka doktorunuza danışarak belirlemelisiniz. Eğer aksi bir durum söz konusu olursa yani kendi kendinize bu ilaçları kullanıyorsunuz diye K vitamini desteği almaya kalkarsanız ciddi boyutlara ulaşabilecek sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

 

Not: Aşağıdaki rakamlar U.S. National Library of Medicine’den alıntıdır. 

0-6 ay arası bebekler için : 2 mcg
7-12 ay arası bebekler için: 2.5 mcg
1-2 yaş arası çocuklar için: 30 mcg
4-8 yaş arası çocuklar için: 55 mcg
9-13 yaş arası çocuklar için: 60 mcg
14-18 yaş arası gençler için: 75 mcg
19 yaş üstü yetişkinler için: 90 mcg

1032769_620x360

K Vitamini Kullanımının Öne Çıktığı Hastalıklar Nelerdir?

K vitamini, aşağıdaki maddeler halinde paylaştığımız komplikasyonlar ve hastalıklardan korunmak ya da bu hastalıkların tedavisinde önemli rol oynayabilir

  • Antikoagülan tedavi
  • Kemik kırığı
  • Kronik karaciğer hastalığı
  • Kistik fibrozis
  • Damar sertliği
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı
  • Karaciğer kanseri
  • Pankreas kanseri
  • Böbrek taşları
  • Gebelikte bulantı ve kusma
  • Osteopeni (kemik kaybı)
  • Osteoporoz
  • Tromboz

K Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı Olması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

K vitamini eksikliği yaşayan bireylerde adet kanamasında artış görülmektedir. Ayrıca burun kanaması, diş eti kanaması, kesiklerin normalden uzun kanaması, idrarda kan, kolay yaralanma ve morarma gibi belirtiler görülebilmektedir.

Uzun dönemli K vitamini eksikliği yaşanıyor ise kemik yoğunluğu azalabilir ve bunun sonucu olarak da kemik kaybı yaşanabilir. K vitamini eksikliğiyle bağlantılı olarak ortaya çıkabilecek komplikasyonlar olarak yumuşak dokularda kalsiyum birikiminin artması ve damar sertliği yaşanıyor olması olası bir ihtimaldir. Ayrıca böbrek taşı gibi sorunlar da görülebilmektedir.

Eğer günlük ihtiyacınızdan daha fazla miktarda K vitamini tüketiminiz var ise yani sentetik K vitamini dışında herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Yapılan bir çalışma sonucunda günlük 340 mcg yani günlük önerilen miktarın yaklaşık dört katı kadarındaki K vitamini alımında bile herhangi bir toksik etki belirlenmemiştir.

 571135

Öneri: K vitamini ihtiyacı olan ancak sebze tüketmeyi sevmeyenler için “Sebze Sevmeyenler İçin Öneriler” başlıklı makalemizi öneriyoruz. Bu makalemize linki tıklayarak ulaşabilir ve sebze tüketimini nasıl daha lezzetli ve eğlenceli hale getirebilirsiniz öğrenebilirsiniz. Ayrıca özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelere kahvaltılarınızda da yer açabilirsiniz. 

Kaydet

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.