Türk yemek kültürü için ayrı bir önemi vardır kahvaltı öğününün. Özellikle yöresel kahvaltılar ve elbetteki pazar kahvaltıları söz konusu olunca fazlasıyla önemsenir ve Türk halkı olarak keyife dönüştürülür. Van kahvaltısı, Karadeniz kahvaltısı, Ege ve Akdeniz kahvaltılarının yanı sıra pazar kahvaltıları için de brunch keyfi söz konusudur. Eskilerden gelen bir söz de “sabah krallar gibi beslen, öğlen bir prens kadar dikkatli ye, akşam ise bir fakir sofrası kurmaya çalış” diyerek kahvaltı öğünü konusundaki önemi gözler önüne sermektedir.
Hafta içi sadece karın doyurmak için ayak üstü yenilen atıştırmalıklar ile kahvaltı öğünü geçiştirilirken hafta sonu bu ayrı bir zevke dönüştürülür. Peki neden kahvaltı öğünü bu kadar çok önemsenir? Dengeli ve sağlıklı beslenme kuralları dahilinde, kahvaltı öğününde hemen her gün yenilen besinler birbirinin aynıdır. Birçok yerde bahsi geçen bir diğer konu da sabah kalvaltısının tokluğunu uzun süre hissedebilmek için Chia Tohumlu Tarifler arasından seçiminizi yaparak uzun süre bir şey yemeden durabilirsiniz.
Beslenme uzmanları ve doktorlar günlük kalori ihtiyacının dörtte birini sabah kahvaltısından alınmasını öneriyor. Bunun nedeni sabah alınan kalorinin gün içinde daha rahat yakılabilmesidir. Ancak sabah kahvaltısı zayıf yapılır ve akşam yemeğine yüklenilirse bunun size direk kilo olarak döneceği bilinmektedir. Dengesiz beslenme ile oluşacak kilo alımlarını engellemek için sabah uykunuzdan biraz fedakarlık ederek sabah kahvaltınıza zaman ayırmanız olacaktır.
Sabah kahvaltısını hazırlarken de yerken de “sabah kahvaltısında krallar gibi, öğlen yemeğinde bir prens gibi, akşam yemeğinde ise bir fakir gibi beslen” sözcüğünü hiç aklınızdan çıkarmayın. Tabi krallar gibi kahvaltınızı da kuş sütünün eksik olduğu sofralardan değil, daha sağlıklı ve kilo aldırmayacak besinlerden seçmelisiniz. Şimdi sabah kahvaltısında hangi besinlerin tüketilebileceğinden hangi besinlerin hayatımızdan çıkarılması gerektiğine bakalım.
Türk mutfağının hemen her yöresinde yapımı ve tüketimi söz konusu olan lor peyniri kahvaltılarınızda olmazsa olmaz besinlerden biri olmalıdır. Genellikle kahvaltılarda tercih edilen beyaz peynir çeşitleri yağlı ve tuzludur. Bu nedenle kahvaltılarda çok sağlıklı bulunmamaktadır. Lor peyniri ise daha az yağlı ve daha az tuzsuz olmasından dolayı doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından tercih edilmektedir. Ancak beyaz peynirden vazgeçemeyecekler için yarım yağlı beyaz peynir çeşitleri alternatif olabilir.
Tuzlu zeytinler tansiyon hastaları için özellikle de hipertansiyon hastaları için büyük tehlike oluşturmaktadır. Tansiyon problemi yaşamayanlar içinse yağ deposudur. Siyah zeytinler hem tuzlu oluşundan hem de yağlı oluşundan tercih sebebi olmamaktadır. Yeşil zeytinler ise daha az yağlı ve daha az tuzludur.
Kahvaltı öğünü çoğu kişi için keyiften ibarettir. Keyif kahvaltılarında ise mutlaka olur poğaça, börek ve açma çeşitleri. Ancak bu besinlerde margarin kullanılmakta ve margarinde sağlığı tehdit edecek unsurlar içermektedir. Dengeli ve sağlıklı beslenme kuralları dahilinde kahvaltı öğününüzden mutlaka çıkarmalısınız bu yağlı ve zararlı üçlüyü. Doyurucu bir kahvaltı yapmak istiyorsanız tüketeceğiniz tek unlu mamul ekmek olmalıdır.
Yumurta özellikle diyet yapanlar için en ideal protein kaynağıdır. Ancak elbette ölçülü kullanmak gerekir. Haftada iki ya da üç gün yumurta rahatlıkla tüketilebilir. Eğer iki yumurta ile omlet yapmanız gerekiyor ise sadece birinin sarısını kullanabilirsiniz. Yani iki beyazlı ve bir sarılı omlet ile kalsiyum ve protein ihtiyacı gayet tabi karşılanabilir. Özellikle diyet süreci sırasında yağsız omlet ve haşlanmış yumurta daha sağlıklı olacaktır ancak sahanda yemek istiyorsanız da az yağ ile yapabilirsiniz.
Sabah kahvaltıları için marketten hazır reçel almak yerine kendiniz evde katkı maddesi kullanmadan, daha az şekerli ve daha sağlıklı marmelat yapabilirsiniz. İkisi arasındaki en önemli fark ise reçellerin tane meyve ve bol şekerle yapılıyor olması, marmelatın ise püre halindeki meyveler ve daha az şeker ile yapılıyor olmasıdır. Böylelikle daha az kalori ve şeker almış olacak ve kahvaltılarınızı da tatlandırmış olacaksınız. Sabah kahvaltılarını tatlandırmak için diğer bir seçenek ise bal tüketimidir. Bal hem doğal hem de şifalı bir besindir. Ancak yine dikkat edilmesi gereken husus marmelat tüketiminde de bal tüketiminde de kararında olmasıdır. Özellikle bal günde bir tatlı kaşığını geçmemelidir. Bir kaşık balda ise 64 kalori olduğu unutulmamalıdır.
Her ne kadar ev yapımı ya da katkısız olduğu belirtilmiş olsa da marketlerden alınan tereyağında mutlaka katkı maddesi bulunmaktadır. Bu nedenle tereyağını hazır almaktansa kendiniz evde yapabilir ya da güvenilir birinden satın alabilirsiniz. Diyet sürecindeyken tereyağı tüketmeniz mümkündür ancak her besinde olduğu gibi ölçülü kullanmalısınız. Kızarmış ekmek ile tüketmenize de izin verilmektedir.
Türk toplumu olarak oldukça fazla şeker tüketimi yapmaktayız. Eğer siz çayı şekersiz içiyorsanız sabah kahvaltılarınız daha sağlıklı oluyor demektir. Ancak şekerli içiyorsanız bunu en kısa sürede azaltmalısınız. Şekeri birden kesmeniz çok mümkün olmamaktadır. Uzmanlar şekeri 21 gün içinde bırakabileceğinizi ve birden bırakmak yerine azaltarak terketmenizi önermektedir. Şekersiz çay içmek sizi zorluyor ise limonlu olarak denediğinizde şekerin çok eksikliğini hissetmeyeceksiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.