Kalıcı Kilo Vermek İsteyenlere Dr. Ayça Kaya’dan Öneri: Kurubaklagiller

Kanada’da bir kuru baklagiller grubu üzerine bir araştırma yapılmış. 940 kişi üzerinde yapılan araştırmada bireylerin hiç diyet yapmadan sadece bir öğünde kuru baklagil grubundaki besinleri tüketerek 1,5 ay gibi bir süre içinde yarım kilo kaybı yaşadıkları tespit edilmiş. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bu konu üzerinde yoğunlaşarak kilo vermek üzere başvuran danışanlarına kuru baklagil tüketimini öneriyor ve önerdiği tüketimi destekleyen beş önemli nedenden bahsediyor.

Kuru Baklagil Tüketmeniz İçin Beş Önemli Neden:

  1. Kuru baklagiller demir, mineral ve protein açısından oldukça zengin besinlerdir. Vücutta diyetsel açısından eksiklik yapmadığı için metabolizayı çalıştırır.
  2. Yağ emilimini azalttığı için vücuttaki yağı azaltır. Kan yağlarını olumlu bir şekilde dengeye getirir ve kötü kolesterolü düşürür.
  3. Lif oranı çok yüksek olması sebebiyle tüketilmesi halinde uzun süre tokluk hissi verir ve iştah kontrolü sağlar.
  4. Kuru baklagil grubundaki besinler tüketimi ile birlikte vücuda giren kötü yağların emilimini azaltmaktadır. Bu durum daha az yağlı beslenmeyi sağlamaktadır.
  5. Kan şekerinin hızlı yükselmesini önler. Yani glisemik indeksi düşün besinlerden olması sebebiyle sindirim sistemi tarafından daha yavaş yıkılmaktadır. Bir sonrak öğününüzde daha az yemek yemenizi sağlayacak, %31 oranında tokluk hissini artıracaktır.

21331

Kuru Baklagillerin Tüketimi İle İlgili Öneriler

Dr. Ayça Kaya kuru baklagil tüketerek zayıflamanın inceliklerini ve etkisini maksimize etmenin etkili yollarını paylaşıyor bizimle.

  • Kuru baklagil pişirilirken yağ ve salça kullanılmamalıdır.
  • Her gün için mutlaka bir öğünde maksimum 4 yemek kaşığı olacak şekilde haşlanmış kur baklagil türünü salatalara ekleyerek tüketmelisiniz.
  • Aynı gün içinde üst üste iki öğün tüketilmemelidir.
  • Kuru baklagil tüketimi ile demir emilimini yükseltmak için C vitamini kaynağı olan yeşilliklerle ve limonla tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Açlığınıza cevap olarak ara öğünlerde haşlanmış kuru baklagilleri tüketebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta dört kaşığı geçmemesi gerektiğidir. Leblebi olarak tüketmeniz hem pratik hem de açlığınızı bastırmak açısından etkili oacaktır.
  • Ara öğün olarak tüketeceğiniz kuru baklagil çeşitlerinin yanında bir bardak ayran ya da sütlü kahve içmeniz halinde tok kalma süreniz daha uzun olacaktır.
  • Haşlanmış yumurta ile birlikte tüketilmesi halinde metabolizma hızını artırmaktadır. Yağ yakımını güçlendirecektir.
  • Kırmızı biber, zerdeçal ve karabiberle karıştırarak baharatlı tüketmeniz halinde yağ yakımı hızlanacaktır.
  • Haftada bir ya da iki gün yalnızca akşam yemeğinde haşlanmış dört yemek kaşığı kuru baklagil ile birlikte yoğurt, çiğ semizotu, iki adet ceviz ve kırmızı biberle birlikte karıştırılarak tek çeşit olarak tüketilebilir. Bu şekilde tüketmeniz halinde damar koruyucu etkisi ortaya çıkmaktadır. Çünkü ceviz ve semiz otu OMEGA-3 desteği sağlıyor iken, kırmızı biber ile yoğurt metabolizmayı hızlandırır. Kuru baklagil ise tokluk hissini artırır ve vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini sağlamaktadır.

haslanmis-kuru-baklagiller-diyet

Türk kültüründe çoğunlukla sebze yemeklerinin içerisine özellikle pırasa, lahana, pazı ve ıspanak yemeğinin içerisine pirinç ya da bulgur eklenmektedir. Ancak Dr. Ayça Kaya bu konuda yepyeni ve farklı lezzetler öneriyor. Yani ıspanaki pazı, lahana ve pırasa gibi sebze yemeklerinin içerisine kuru baklagil eklenerek pişirmeyi öneriyor. Bu yöntemle pişirilen sebzelerin hem protein değerini artırıyor hem de kilo vermeye yardımcı olmasını sağlıyor olacaksınız.

Kuru Baklagil Çeşitleri 

Başlıca kuru baklagil çeşitleri olarak:

  • Nohut
  • Fasulye
  • Mercimek
  • Bakla
  • Bezelye
  • Börülce
  • Barbunya
  • Soya fasulyesi

1450360049977

Öneri: Kuru baklagil çeşitleri ana yemeklerde kullanıldığı gibi çorba, salata, garnitür, ara sıcak, börek ve tatlı çeşitlerinde kullanılabilmektedir. Kurutulmuş ya da dondurulmuş baklagil çeşitlerini ağzı sıkıca kapalı kavanoz ya da kilitli poşetlerde muhafaza etmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde küf toksinleri oluşabilir ve bu da besin maddesinin bozulmasına sebep olabilir. 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.