Zaman zaman sizinle değişik diyet çeşitlerini paylaşacağımızı belirtmiştik. Son dönemlerin popüler diyetleri arasında yerini alan “Karabuğday Diyeti” bu yazımızın konusu olacak. Hem karabuğdaya dair hem de nasıl tüketileceğine dair bilgiler öğreneceğiz
Genellikle Polonya’da yetişen ve %11 protein, %2 yağ içeren glutensiz bir besin maddesidir. Glutene karşı alerjisi olanlar için önemli bir besindir. Yağ oranı fazla olmadığından zayıflama ve diyet programlarında da hakettiği yeri edinmiştir. Açlık hissinizi bastırarak kilo vermenizi sağladığı gibi karaciğerinizin çalışmasını sağlamaktadır.
Karabuğday ana öğünlerin ve ara öğünlerin rahatlıkla tüketilebilecek bir besinidir. Bulgur gibi tok tutma özelliği vardır. Az miktarda tüketerek uzun sürek tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Karabuğday bir çok gıda ile birlikte tüketilebilir. Bir çok ekmek fırınında da karabuğday ile yapılmış ekmek mevcuttur ve siz de tüketimine ekmek ile başlayabilirsiniz. Ayrıca karabuğdayı beraberinde yoğurt, salatalık, biber gibi gıdaların yanı sıra maydanoz, kıvırcık, semizotu gibi sebzelerle de tüketilebilir. Böylece hem yiyeceklerinizi karabuğday ile çeşitlendirebilir hem de damak zevkinizi tatlandırmış olursunuz.
Karabuğday isminden de anlaşılacağı üzere esmer bir bakliyat çeşididir. ve özellikle yurt dışı ülkelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Ülkemizde yeni popülerliğe sahip olan karabuğday ile ilgili birçok yemek ve atıştırmalık tarif mevcuttur. Sonraki yazılarımızda karabuğday ile yapılabilen ana ve ara öğüne uygun yiyeceklerin tarifleriniz de paylaşıyor olacağız. Farklı diyet listelerinde yer alırken kendi başına bir diyet biçimini de oluşturmaktadır.
Karabuğdayın besin değeri oldukça yüksektir. B1 ve B2 vitaminlerinin yanı sıra mineraller, aminoasitler ve antioksidanlar açısından da çok zengindir. Vücudunuza faydalı mineralleri ve vitaminleri içermesinin yanı sıra çölyak hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besin maddesidir.
Birçok diyet çeşidinin temeli sevdiğiniz ya da sevmediğiniz besinlerden bir süreliğine vazgeçmek zorunda kalmanızdır. Tükettiğiniz besinlerdeki katkı maddelerinin vücudunuza verdiği zararlar sonucunda diyetiniz hiç bir işe yaramayabilir. Bu nedenle uyguladığınız karabuğday diyeti ya da bir başkası ne olursa olsun diyet listenizdeki kurallara ve besinlere sadık kalmanız gerektiğini hiç bir zaman unutmayın.
Diğer bir önemli nokta ise diyet sürecindeki kararlılıktır. Bu yine her diyette değişmeyen bir kuraldır. Kararlılığın devamlılığı sizi istediğiniz sonuca ulaştıracaktır. Güçlü bir irade sizi ideal kilonuza kadar ulaştırır.
Bir porsiyon karabuğdayı önerdiğimiz iki yöntemden birini kullanarak pişirebilirsiniz. Yanında tarçın serpilmiş elma ile tüketmeniz gerekir. Porsiyon bireylerin yeme alışkanlıklarına ve kilosuna göre değişmekle birlikte tepeleme bir tabak kastedilmez. İdeal miktar bir kaç kaşıktır.
Bir orta boy salatalık ile yanında yeşil çay içilmesi tavsiye edilmektedir. Salatalık tüketerek vücuttaki su artarken yeşil çay ile ödem atabilirsiniz.
Bir porsiyon karabuğday ile birlikte yoğurt, yeşillik ya da bir elma tüketebilirsiniz. Elma bir adedi geçmemelidir. Yeşillik bol miktarda tüketilebilir. Dilerseniz karabuğdayı bir kase yoğurtla tatlandırararak tüketebilirsiniz.
Bir orta boy salatalık bir kivi ya da yağsız bir kase yoğurt ile birlikte tüketilebilir.
Bir porsiyon karabuğday ile birlikte bir parça yağsız et ya da yağsız salata ve yoğurt tüketilmelidir. Salatanızın yağsız olması ve yoğurdun yağsız olması büyük önem taşımaktadır.
Karabuğday diyeti katı bir program içermemektedir. Tüketilecek besinler bellidir ve bir haftalık periyotlarda uygulanmalıdır. Bir haftanın sonrasında bir hafta ara verilir ve tekrar bir hafta devam edilmesi tavsiye edilir. Böylece vücudunuzu şaşırtarak yeni durumuna alışmasını engeller ve metabolizma hızınızı düşürmeyerek yağ yakımını gerçekleştirir. Ara verdiğiniz süre zarfında sağlıklı beslenme kurallarına uymalı ve ağır besinler tüketmemelisiniz. Ayrıca Öğünlerinizde yer alan karabuğday haşlama yerine dilerseniz karabuğday çorbası da tercih edebilirsiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.