Uzun süreli diyet programı neticesinde hedefinize ulaşıp kilo veriyor olmak sizi mutlu edecek ve diyetin devamlılığı konusunda motive edecektir. Ancak eğer diyet sürecinde kilo veremiyorsanız bu sizi demotive ederek diyetten soğumanıza ve belki diyet planını bozmanıza bile sebep olabilir.
Diyet sürecinde kilo veremiyorsanız öncelikle sağlıksal sorunlar var mı ya da diyet listenizle vücut yapınız uyumlu mu? sorularının cevapları bulunmalı. Eğer diyete başlamadan önce doktor kontrolünden geçmediyseniz mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Bu aşamada eğer herhangi bir sağlıksal sorun görülmediyse diyet listenizde yanlış bir şeyler var mı ya da eksik bir şey mi yapılıyor bunu sorgulamalısınız.
Kilo vermenize engel teşkil eden soruları sizin için derledik. Eğer aşağıdaki sorulardan birkaçına ya da hepsine cevabınız hayır ise yanlış bir şey var demektir ve bu durumda ya diyet listenizi gözden geçirmeli ya da eksiklikleri tamamlamalısınız. Sonuçta kilo verdiğinizi görüyor olacaksınız ve bu durum sizi daha çok motive edecektir.
Tüm bireylerin günde en az 2 litre su içmesi gerekmektedir ancak su tüketimi diyet yaparken daha büyük önem taşımaktadır. Her gün mutlaka en az 2 litre su içmelisiniz. Diyetin yanı sıra sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmeniz için su içmek oldukça önemlidir. Su içmek vücudunuzdaki toksinlerin ve ödemin atılmasınız sağlar. Ayrıca Açlık duygunuzu bastırmak için de sağlıklı bir seçenektir.
Eğer su içmekte zorlanıyorsanız; Sabah uyandığınızda bir bardak su içebilirsiniz. Öğünlerden önce ve sonrasında birer bardak su içebilirsiniz.
Diyete başlamadan önce diyet boyunca yiyemeyeceğiniz besinleri tüketerek aslında kendinize kötülük etmiş oluyorsunuz. Nasıl mı? diyet öncesinde yediğiniz her besin sonrasında kilo verme sürecinizi daha da uzatacak ve bu da moralinizin bozulmasına sebep olacaktır. Her fırsatta hatırlatıyoruz. Hayatınız boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzınız haline dönüştürürseniz eğer, diyet yaptığınız süre zarfında hem sağlıklı kilo verecek hem de hedeflerinize ulaşıyor olacaksınız.
Diyete başladığınızda mutlaka kendinize hedef belirlemelisiniz anca ulaşılabilir hedefler belirlemeniz önemlidir. Hedefleriniz elbette mevcut kilonuzla ve diyet listenizdeki günlük kalori miktarı ile de orantılı olmalıdır. Yani bir haftada 10-15 kilo kaybı yaşamak gibi imkansız hedefler koymanız diyet sürecinizi tehlikeye sokacaktır ancak daha ulaşılabilir hedefler belirlerseniz hedefinize ulaşıyor olmak sizi motive edecektir. Ayrıca hızlı ve dikkatsiz verilen kilolar size kas kaybı yaşatabilir. Bu nedenle kilo verirken sabırlı olmanız da gerekir.
Bazı ürünlerin etiketinde yer alan “%95 daha az yağlı” uyarısı o gıda ürününün sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Bu uyarı “%95 daha az şeker” şeklinde de anlaşılabilir. Ayrıca diyet ürün diye belirtilen bazı gıda maddelerinde de hiçte sağlıklı olmayan düzeyde kalori ve katkı maddesi bulunabilir. Bu nedenle satın almadan önce etiketleri dikkatlice incelemeli ve daha sonra satın almalısınız.
Sağlıklı beslenme kurallarından biridir yemeğin yavaş yenilmesi. Eğer siz yemeğinizi hızlı yiyenlerdenseniz dyet programınıza uyum sağlıyor olsanız da kilo vermekte zorlanabilirsiniz. Hızlı yemek yemeniz halinde mide doyduğunuzu algılamaz ve tıkanarak kısa bir süre sonra tekrar açlık hissetmenize sebep olarak yeniden yemek yeme ihtiyacı doğurur. Bu sebepten dolayı ara öğünleriniz dahil tüm öğünlerinizi yemek masasında düzenli bir şekilde beslenerek yapmalısınız.
Eğer uykularınız düzenli değilse kilo almanız olası bir durumdur. Günde yaklaşık 7 saatlik bir uyku sizin ihtiyacınızı karşılayacak ve güne zinde başlamanızı sağlayacaktır. Düzensiz ve fazla uykunun size kilo aldıracağını unutmamalı ve yemek öğünlerinizde de karışıklık yaşamamak için erken yatıp erken kalkmaya özen göstermelisiniz.
Tek tip beslenme alışkanlığı, hem kilo vermenize engel teşkil eder hem de diğer besin maddelerinin vitaminlerinden sizi mahrum bırakır. Bu nedenle beslenme programınıza hemen her gruptan sağlıklı besinleri dahil etmeli ve besin değişim listesini ve kalori miktarlarını göz önünde bulundurarak kendinize bir program oluşturmalısınız.
Diyet sürecinde bir haftada en az üç gün ve en az 30 dakika tempolu yürüyüş ile egzersiz yapmanız gerekmektedir. Eğer yürüyüşünüz ya da spor programınız bu süreden az ise kilo vermeniz zorlaşabilir. Egzersiz programınızın metabolizmanızı hızlandırmak için ve kilo vermeniz için önemli bir etken olduğunu unutmayın.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.