Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
Yararları Sayesinde Diyet Listelerinin Vazgeçilmez Sebzesi: Kuşkonmaz
Kuşkonmaz Hangi Mevsimde Çıkar?
Kuşkonmaz Nasıl Temizlenir ve Nasıl Muhafaza Edilir?
Kuşkonmazın Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Yabani Kuşkonmaz Nedir ve Hangi Vitaminleri İçerir?
Yabani Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
Yabani Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?
Son dönemlerde pazar ve market tezgahlarında adına sıkça rastladığınız, ancak faydaları hakkında pek az bilgiye sahip olduğunuz bir sebzeye yer veriyor olacağız makalemizde bu hafta. Yörelere göre adı değişkenlik gösteren ancak genel adıyla bilinen kuşkonmaz sebzesinden bahsediyoruz. Menşeisi bir çok farklı ülke olabilen ancak ülkemizin farklı yörelerinde de yetişen kuşkonmazın dönemi ilkbahar mevsiminde başlıyor. Faydaları, hangi vitaminleri içerdiği ve hangi hastalıklarda iyileştirici etkilere sahip olduğunu anlatacağımız makalemizde zararlarına da değiniyor olacağız.
Salata, çorba ve zeytinyağlı yemek menülerinde tercih edilmektedir kuşkonmaz sebzesi. Ayrıca özellikle söylemeliyiz ki diyet ve sağlıklı beslenme uzmanlarının da yazdıkları diyet listelerinde yer alan ve vazgeçilmez bir sebze olan kuşkonmaz ile oldukça leziz ve sağlıklı yemekler yapmanız mümkün. Az bulunması sebebiyle değerli ve pahalı bir sebze olarak bilinir ancak faydalarından bahsedeceğimiz makalemizi okuduktan sonra sizin de beslenme listelerinizin vazgeçilmez bir besini olacağı konusunda iddialıyız.
Özellikle Akdeniz ülkelerinde sağlıklı ve faydalı olan sebzeler tercih edilmekte be Akdeniz beslenmesinde de adından sıkça bahsedilmektedir. Et, tavuk ve balık gibi etli yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilen kuşkonmaz sebzesi başlı başına zeytinyağlı yemek olarak da sıkça tüketilen bir sebze türüdür. Mevsiminde taze tüketilmesini tavsiye ediyoruz ancak mevsimi dışında tüketilmek istendiğinde de salamura ve konserve şeklinde tüketimi de mümkün olmaktadır. Marketlerde ve pazarda bulunabildiği gibi internetten de satışı yapılmaktadır.
Bu başlık altında Latince adı ile asparagus officinalis olarak bilinen kuşkonmazın faydalarından bahsedeceğiz. Birçok vitamin ve minerali içinde barındırmakta olan kuşkonmaz sağlıklı bir besin olması sebebiyle diyet listelerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Yine içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde bir çok hastalığın tedavi aşamasında da geçmiş zamandan günümüze bir çok ülkede tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Kuşkonmaz bahar sebzelerindendir. İlkbahar mevsiminde ekilir. Ekildiği an itibariyle yetişmesi dört yıl sürmektedir. Yine ilkbaharda yani Nisan ya da Mayıs aylarında hasat yapılır. Bununla beraber Haziran ve Temmuz aylarında da kuşkonmaz toplamak mümkündür. Kuşkonmaz satın alırken sıkı bağlanmış olanları ve rengi parlak yeşil olanları tercih etmelisiniz. Ayrıca sebzenin uç kısımları birbirine yakın ve kapalı olması gerekmektedir.
Odun görüntüsünde bir sebze olan kuşkonmaz, temizlemeye başlamadan önce bağlı olduğu kısımdan kesilir. Bunun sebebi ise dip kısımlarının oldukça sert oluşu ve kolay soyulamayacak oluşudur. Keskin bir bıçak ile uç kısmında bulunan çıkıntılı olan filiz bölümleri kesilir. Filiz kısımları alındıktan sonra kuşkonmazlar bir soyacak yardımı ile soyulur. Muhafaza etmek için kuşkonmaz, bir poşet içinde buzdolabında yaklaşık beş gün kadar tazeliğini koruyarak saklanabilir. Kök kısımları daha az kesilirse ve su dolu bir kavanozda dik bir şekilde daha uzun süre tazeliğini koruyabilir.
Yabani kuşkonmaz ülkemizde en çok Ege bölgesinde yetişmektedir. Ancak diğer bölgelerde de yetiştiği söylenmektedir. Halk arasında dilkimen, ayrelli, tilki kuyruğu, tilkişen ve satasor gibi isimlerle anılmaktadır. Zeytinağacı ve çalı diplerini sever.
Yabani kuşkonmaz Folik asit ve B vitamini açısından oldukça zengin bir sebzedir. Bununla birlikte A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, demir, bakır, manganez, çinko, protein, potasyum, triptofan, molibden, fosfor, magnezyum, pantotenik asitselenyum, kalsiyum ve folat minerallerini içermektedir. Yaklaşık olarak 150 gram civarında yabani kuşkonmaz tüketildiğinde günlük mineral ve vitamin ihtiyacının yarısından daha fazlası karşılanmış olacaktır.
Yabani kuşkonmazın bazı faydaları çiftçiler tarafından üretilen kuşkonmazın faydaları ile benzerlik gösterirken bazı faydaları ise tamamen farklı olmaktadır.
Ortak özellikleri olarak;
Farklı özellikleri ise;
Yabani Kuşkonmaz, farklı tariflerle kullanımı mümkün olan bir sebzedir. Kavurması, ızgarası, haşlanarak tüketimi ve buharda pişirimi söz konusu olmaktadır. Haşlandığı suyu ile çorba yapılabilir. Kaynayan suyun içine atılarak pişirilebilir ve bu süre on dakika kadar sürebilir. Temizlenme aşaması kuşkonmaz ile aynıdır. Çiğ olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Yabani kuşkonmaz nemli bir havlu bezin içinde ya da kese kağıdında ve buzdolabında altı derecelik ısıda muhafaza edilmelidir. Bu şekilde saklandığında ortalama 48 saat tazeliğini korumaktadır. Derin dondurucuda yaklaşık bir yıl kadar saklanabilir.
Bilgi: Makalemizde kuşkonmazın faydalarından ve içerdiği vitaminlerden bahsettik. Bu vitaminlerden yararlanabilmek için “Kuşkonmaz Sebzesi İle Yapılan Leziz Yemek Tarifleri” başlığına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.