Lezzette ve Sağlıkta Sınır Tanımayan Sebze Yemeği Tarifleri -2-
Diyet yemekleri yazı dizimiz devam ediyor. Bu hafta yine hem sebze hem de zeytinyağlı yemek tariflerine yer vermek istedik. Baharın gelişi ile canlanan toprağın bize en lezzetli ve en sağlıklı hediyesi olan sebzelerle zeytinyağının buluşması sonucu uygulayacağınız bu tarifler ile misafirlerinize lezzetli sofralar hazırlayabilirsiniz. Böylece yaz öncesi diyet yapan misafirlerinizin de diyetlerini bozmadan huzurla yemek yemelerini sağlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Brüksel Lahanası
Brüksel Lahanası İçin Gerekli Malzemeler
600 gr. brüksel lahanası
Dört yemek kaşığı zeytinyağı
İki adet orta boy kuru soğan
İki adet orta boy domates
İki adet orta boy kırmızı biber
Bir adet orta boy havuç
Bir diş sarımsak
1,5 su bardağı ile sıcak su
Üç yemek kaşığı pirinç
Yarım tatlı kaşığı ile toz şeker
Bir çay kaşığı tuz
Bir yemek kaşığı ile taze sıkılmış limon suyu
Brüksel Lahanasının Hazırlanışı
Brüksel lahanası bol su ile yıkanır ve suyu süzüldükten sonra lahanaların sert kök kısımları temizlenir. Kuru soğan küçük küp şeklinde doğranır. Sarımsak ise ince halkalar halinde dilimlenir. Kabuğu soyulan havuç kuru soğanlarla aynı ebatlarda kesilir. Ortadan ikiye kesilmiş olan ve uç kısımları temizlenmiş olan domatesler rendelenir. Yine ortadan ikiye kesilen ve çekirdekleri alınan kırmızı biberler de yarım ay şeklinde doğranır. Zeytinyağı geniş tabanlı bir tencereye alınır ve kızdırılır. Öncelikle havuç küpleri eklenir ve hafif bir renk alana kadar orta derecede ateşte kavrulur. Kuru soğanlar da eklenir ve kavurma işlemine devam edilir.
Daha sonra sırasıyla kırmızı biberler, rendelenmiş domates ve sarımsaklar da eklenerek kavurma işlemine kısık ateşte devam edilir. Ayıklanmış olan brüksel lahanaları tuz ve toz şeker ilavesi ile tencereye alınır. Lahanaların üzerine gelecek şekilde yani yaklaşık 1,5 barda sıcak su ilave edilir. Yine bol su ile yıkanmış ve suyu süzülmüş olan pirinçler de tencereye alındıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte lahanalar pişene kadar pişirme işlemi sürdürülür. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra taze sıkılmış limon suyu eklenir ve dikkatlice karıştırılır. Daha sonra ocaktan alınan zeytinyağlı brüksel lahanası isteğe göre ılık ya da soğuk olarak servis edilir.
Baharın Müjdecisi Bakla Yemeği
Bakla Yemeği İçin Malzemeler
Bir kg. taze bakla
Bir adet büyük boy kuru soğan
Dört yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım tatlı kaşığı ile un
1/2 adet taze sıkılmış limon suyu
Bir çay kaşığı toz şeker
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir su bardağı ile sıcak su
Baklaların kararmaması için
Beş su bardağı ile su
1/2 adet taze sıkılmış limon suyu
Bir yemek kaşığı ile un
Servisi için
Yarım demet dereotu
Öneri: Tek tek ayıklanan taze baklalar kararmaması için içerisine un ve limon eklenmiş olan soğuk suda bekletilir. Yemeğe eklenecek olan un suyun kıvamlı olmasına katkı sağlayacaktır.
Bakla Yemeğinin Hazırlanışı
Bol su ile yıkanmış olan baklaların uç kısımları kesilir ve kılçıkları var ise bir soyacak yardımı ile alınarak derin bir karıştırma kabına alınır. Kararmaması için suyun içine taze limon sıkılır ve un karıştırılarak baklalar ilave edilir. Kabuğu soyulan kuru soğanlar yemeklik olarak küçük doğranır. Zeytinyağı derin bir tencerede kızdırılır ve doğranmış olan soğanlar da içine atılarak kısık ateşte hafif rengi değişene kadar kavrulur. Suyun içinde bekletilen baklaların suyu süzülür ve durulanmadan tencereye alınır. Kapağı kapalı olan tencerede kısık ateşte 35-40 dakika pişirmek üzere tuz, toz şeker üzerine sıkılmış limon suyu sıcak su ve un eklenen bakla yemeğinin karıştırılarak beklenmesi sürecine şimdi geçebilirsiniz. Servis tabaklarına alınan baklanın üzerine dereotu eklenerek servis edilir.
Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:
Baklalı Enginar
Baklalı Enginar Yemeği İçin Malzemeler
Beş adet ayıklanmış enginar
300 gram kadar iç bakla
Bir demet dereotu
Bir bağ taze soğan
1,5 tatlı kaşığı ile toz şeker
Bir çay kaşığı ile tuz
Bir adet taze sıkılmış limon suyu
Beş yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir çay bardağı ile ılık su
Baklalı Enginar Yemeğinin Hazırlanışı
Dikkatlice ayıklanmış taze enginar çanakları kararmamaları için limonlu suda bekletilir. Kabukları ayıklanmış iç baklalar yıkanır. Uç kısımları kesilen ve ayıklanmış olan taze soğanlar ince doğranır. Bol suda yıkanıp kurutulan dereotu incecik kıyılır. Başka bir kapta toz şeker, zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve tuz bir çırpıcı ile iyice karıştırılır. Suyu süzülen enginar çanakları tencereye alınır ve iç baklalar eklenir. Bakla ve enginarların üzerine doğranmış olan dereotu ve taze soğan ile kaplanır. Zeytinyağlı ve limonlu karışım enginarların üzerinde gezdirilir ve isteğe göre ilave limon suyu eklenir. Daha sonra az miktardaki su tencereye alınır ve tencerenin kapağı kapatılarak enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş olan iç baklalı enginarlar iç kısımları dağıtılmadan servis tabağına dizilir ve oda sıcaklığında beklemeye alınır. Ilındıktan sonra buzdolabına konularak soğuması sağlanır. Yine isteğe göre çanakların üzerine ilave zeytinyağı gezdirilebilir ve dereotu da eklenerek soğuk olarak servis edilir. Enginarı seviyorsanız diğer Enginar Yemek Tarifleri için yazımızdan başka örneklere de ulaşabilirsiniz.
Peynirli Izgara Kabak Ruloları
Peynirli Izgara Kabak Ruloları İçin Malzemeler
Dört adet orta boy kabak
200 gram kadar beyaz peynir
Izgara marinasyonu için:
Üç yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir yemek kaşığı ile balsamik sirke
Bir çay kaşığı ile hardal
Yarım çay kaşığı ile tuz
Yarım çay kaşığı ile taze çekilmiş tane karabiber
Servisi için:
İki yemek kaşığı ile zeytinyağı
Bir yemek kaşığı ile çam fıstığı
Yarım demet fesleğen
Peynirli Izgara Kabak Rulolarının Hazırlanışı
Bol suda yıkanmış olan kabakların uç kısımları kesilir ve kabukları soyulmadan tüm kabaklar keskin bir bıçak ile uzunlamasına şeritler halinde kesilir. Böylece her kabaktan ortalama dört ya da beş dilim elde edilmiş olunur. Izgara ısıtılır. Diğer yandan marinasyon yapmak için balsamik sirke, hardal, zeytinyağı, taze çekilmiş tane karabiber ile tuz küçük bir kasenin içinde karıştırıcı yardımıyla karıştırılır. Isıtılmış olan ızgaraya sıra sıra dizilmiş olan kabakların üzerine hazırladığınız karışım bir fırça yardımıyla sürülür. Aynı işlem tekrarlanarak ızgara izi kalacak biçimde tüm kabak şeritleri önlü ve arkalı olarak pişirilir. Izgarada pişirilen kabak dilimleri bir servis tabağına alınır.
Beyaz peynirler kabakların içerisine sığacak biçimde küçük dikdörtgenler şeklinde kesilir. Izgara kabak şeritlerinin uç kısmına gelecek şekilde kesilen dikdörtgen peynir parçaları yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. Kabaklar sıcakken yapılan bu işlem ile kabakların sıcaklığıyla peynirler yumuşamaya başlar. Tüm kabak şeritleri için bu işlem yapılır ve hazırlanmış olan peynirli kabak ruloları servis tabağına dik olacak şekilde yerleştirilir. Diğer yandan ruloları servise hazırlamak için bir tava alınır ve zeytinyağı eklenerek kızdırılır. Çam fıstıkları da tavaya konulur ve arada karıştırılarak hafif renk değişene kadar kavrulur. Kavrulan fıstıklar kabak rulolarının üzerine eklenir. Marinasyon karışımından da kaldıysa yine kabak rulolarının üzerinde gezdirilir. Her bir kabak rulosunun üzerine minik fesleğen yaprakları ile süslenerek ılık olarak servis edilir.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.