Hangi Besinlerde Magnezyum Bulunur?
Günlük Magnezyum İhtiyacı Ne Kadardır?
Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Magnezyum Eksikliği Nasıl Oluşur?
Hangi Hastalıklarda Magnezyum İhtiyacı Artmaktadır?
Gebelikte Magnezyum Mineralinin Önemi ve Eksikliği
Vitamin ve mineraller yazı dizimizde bu hafta sizlere magnezyum mineralinden bahsediyor olacağız. Magnezyum minerali nedir, magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir, hangi hastalıklarda magnezyum minerali gereklidir ve hangi besinlerde bu mineral bulunmaktadır? Tüm bu soruların yanıtlarını makalemizde buluyor olacaksınız.
Magnezyum vücut için temel minerallerden biridir ve vücuttaki metabolik işlevlerin bir çoğunda gerekli olan bir bileşendir. Sağlıklı bir yetişkin bireyin vücudunda ortalama 20-28 gr. magnezyum yer almaktadır. Kemiklerin içinde bulunan magnezyum oranı bu miktarın %60’lık kısmını oluşturmaktadır. Ayrıca beyin ve kalpte yoğun miktarda magnezyum bulunmaktadır.
Magnezyum mineralinin en mühim görevlerinden biridir kemikleri koruyarak gelişimini sağlamak. Bununla birlikte kalsiyumla beraber çalışmasıyla yüzlerce enzimin üretilmesinden de sorumlu olmaktadır.
Magnezyum minerali kemiklerde iki farklı şekilde kullanılmaktadır. Birincisi kemiklerin fiziksel yapısını oluşturmak için kalsiyum ve fosforla birlikte kullanılması, ikinci şekli ise kemik yapısı ile ilgili olmayan fakat kemik yüzeyinde bulunmakta olan magnezyum eksikliği görüldüğü durumlarda depo görevi görüyor olmasıdır.
İçeriğinde magnezyum bulunan besinler vücudun günlük olarak alması gereken magnezyum ihtiyacının yaklaşık olarak tamamını karşılayabilmektedir. Fakat tüketilen besinlerle alınan magnezyumun vücut tarafından işlenmesi işlemini olumsuz yönde etkileyen türde hastalıkları bulunan kişiler için çoğunlukla magnezyum tavsiyesi önerilmektedir.
100 gr. çiğ ıspanak tüketildiğinde 79 mg. magnezyum alıyor olacaksınız ve vücudunuzun günlük magnezyum ihtiyacının %20’lik kısmını karşılamaktadır.
100 gr. kabak çekirdeği tüketen bir birey günlük magnezyum ihtiyacının %65’lik kısmını karşılamaktadır. Bununla beraber yine 100 gr. kabak çekirdeği toplamda 446 kalori içermektedir. Bu nedenle dikkatli tüketim önerilmektedir.
100 gr. haşlanmış yeşil fasulye ile günlük ihtiyaç duyulan magnezyum miktarının % 5’ini karşılayabilirsiniz. Ayrıca yeşil fasulye tükettiğinizde demir, kalsiyum, potasyum, tiamin, riboflavin, folat, manganez gibi mineralleri ve A, C ve K vitaminlerini de karşılamış olacaksınız.
İçeriğinde magnezyumun yanı sıra K vitamini, demir, tiamin, potasyum, fosfor, riboflavin ve bakır içermekte olan soya fasulyesinden 100 gr. ile vücudun günlük magnezyum ihtiyacının %70’lik kısmı karşılanmaktadır.
Bir çorba kaşığı susam ile vücudun günlük magnezyum ihtiyacının %8’lik kısmı karşılanmakta ve yine bir çorba kaşığı susam 31.6 mg. magnezyum içermektedir. Ayrıca kalsiyum ve demir mineralleri açısından da zengin olan susamın olumsuz tarafı yüksek kalorili olmasıdır.
100 gr. haşlanmış olan siyah fasulye tüketildiğinde günlük magnezyum ihtiyacınızın %17’sini karşılıyor olacaksınız. Magnezyumun yanı sıra siyah fasulye manganez, tiamin, protein, besin lifi, folat ve fosfor içermektedir.
Bir avuç ay çekirdeği yani 28 gram kadar ayçekirdeği tüketildiğinde günlük magnezyum ihtiyacınızın %9’luk kısmını karşılayabilirsiniz. Ayrıca yüksek miktarda kalori ve yağ içermekte olan ayçekirdeği kolesterol hastaları tarafından dikkatli tüketilmelidir.
28 gr. kaju fıstığı ile bir bireyin günlük magnezyum ihtiyacının %20’si karşılanmaktadır.
Magnezyum eksikliği bireylerde fizyolojik ve psikolojik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Magnezyum eksikliğinde bu belirtiler;
Bu görülen belirtiler arasında iştahsızlık, apati, yorgunluk, zihin karışıklığı, sinirlilik hali, uykusuzluk, hafızanın zayıflaması, kas seğirmesi ve öğrenme becerisinde görülen azalmalar magnezyum eksikliği yaşanması halinde erken kendini gösteren belirtilerdir.
Kalp değişiklikleri ve hızlı kalp atışı bir miktar daha ilerlemiş magnezyum eksikliğinin belirtileri iken iyice ilerlemiş magnezyum eksikliği belirtileri olarak da sayıklama, devamlı yaşanan kas kasılması, uyuşma, karıncalanma ve görülen halüsinasyonlar gösterilmektedir.
Magnezyum eksikliği sıkça gelişen ve yaygın görülen bir durumdur. Özellikle yaşı ilerlemiş olan bireylerde, alkol kullananlarda, düzenli beslenmeyen bireylerde ve idrar söktürücü bir ilaç kullanan bireylerde sıkça magnezyum eksikliği görülmektedir.
Böbrek rahatsızlıkları, karaciğer, sindirim sisteminde yaşanan emilim problemleri, pankreas iltihabı ve ameliyatlar magnezyum yetersizliğine sebep olmaktadır. Ayrıca alkol tüketimi, hamilelik, sigara, emzirme, stres gibi sağlık problemlerinin tedavi sürecinde magnezyum ihtiyacı artmaktadır.
Vücudunuzda bulunan bir çok organ magnezyum mineraline ihtiyaç duymaktadır. Bununla beraber kemik ve diş yapısının korunması için önem taşıyan minerallerden biridir. Kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi ve kabızlığın giderilmesi başta olmak üzere bir çok rahatsızlıkta magnezyum mineraline ihtiyaç duyulmakta ve gebelik sürecinde bebeğin gelişimi için bu mineral daha fazla önem kazanmaktadır.
Gebelik süreci magnezyum ihtiyacının önem taşıdığı süreçlerden biridir. Bebeğin gelişimi için gerekli olan magnezyum doktor tarafından sürekli kontrol altında tutulmalı ve gerek duyulması halinde takviye olarak alınmalıdır. Gebelik sürecinde oluşan magnezyum eksikliği ile gebelik tansiyonuyani diğer adı ile preeklampsi, anne karnındaki bebeğin gelişim bozukluğu ile birlikte bebeğin ölümü ile sonuçlanabilmektedir.
Magnezyum minerali, kalsiyum minerali ile birlikte çalışır ve kas gevşetici özelliğine sahiptir. Bu nedenle anne adaylarının rahatlamasını sağlamaktadır. Ayrıca anne karnındaki bebeğin kemik ve diş gelişimi içinde önem taşımaktadır. Aynı zamanda anne adayının kemik yapısını da güçlendirmektedir. Kan şekerini düzenler ve özellikle bacaklarda oluşan krampları azaltmaktadır.
Uyarı: Günlük belirtilen magnezyum minerali miktarlarının üzerine çıkılmaması gerekmektedir.
Gebelik sürecinde yaşanan magnezyum eksikliği sebebi ile kalp atışlarında düzensizlik, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, uyku bozukluğu, iştah kaybı,güç kaybı, hafıza problemleri ve preeklampsi gibi sorunlar yaşanabilir.
Magnezyum vücut için doğal bir kas gevşetici görevini üstlenmektedir.
Gebelik süreci ve annelerin emzirme döneminde magnezyum ihtiyacı her zaman olduğundan daha fazla artmaktadır. Ayrıca diğer sebepler aşağıda belirtilmiştir. Yaş grubuna uygun olan dozajı en sağlıklı doktorunuzdan ediniyor olacaksınız. Bununla beraber aşağıda belirttiğimiz daha fazla magnezyum ihtiyacı doğuran durumlar ve rahatsızlıklardan korunma amacıyla alınması gereken magnezyum oranları da değişkenlik gösterebilir. Belirttiğimiz gibi bu konu hakkında en doğru bilgi doktorunuz tarafından verilecektir.
Aşırı oranda magnezyum alımının en sık görülen olumsuz belirtisi ishal rahatsızlığıdır. Gıdalar aracılığıyla alınan magnezyum oranının yan etkiye sebep olma ihtimalinin düşük olması nedeniyle düşük oranda da olsa magnezyum takviyesi alan kişiler bu riski taşımaktadır.
Bu konuda yapılan araştırmalar bir günde bir ila beş gram arası magnezyum alınması ishalle birlikte sersemlik hissi, baş dönmesi ve güçsüzlük gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Fazla alınan bir ila beş gram magnezyum yetişkin bireylerde tavsiye edilenin yaklaşık üç – beş katı kadardır.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.