Menopoz dönemi ve ergenlik dönemi hormon değişimleri sebebiyle kilo almaya müsait dönemlerdir. Bu süreçte yanlış beslenme kilo alımının da ötesinde kronik hastalıklara sebep olmaktadır. Vitamin, mineral, kalsiyum ve protein alımının eksik olması halinde Yaşam tarzınıza dönüşen beslenme alışkanlıklarınızın bu dönemlerde daha faydalı hale dönüştüğüne bizzat yaşadıkça şahit olacaksınız. Peki menopoz döneminde nasıl beslenmeli, neler yemeli ya da yenilmemeli? İşte tüm bu sorular yazımızda cevap buluyor olacak.
Menopoz dönemine girilmesi ile nükseden olumsuz bir süreçtir kemik erimesi (osteoporoz). Kemik erimesi (osteoporoz), kemik kütlesinin azalması ve kemik kalitesinin bozulması demektir. Dünyada hemen hemen her üç kadından birinde görülebilen kemik erimesi rahatsızlığı genellikle menopoz sonrası östrojen hormonunun azalmasına ile ilişkili olarak beliren bir durumdur. Menopoz dönemindeki yanlış beslenmenin de tetikleyeceği kemik erimesinin tedavisi olan bir rahatsızlık. En etkili tedavi yöntemi D vitamini ağırlıklı beslenmek, vitamin, ve mineral açısından zengin doğal besin maddeleri tüketmek olacaktır.
D vitamini yağlı tohumlar grubundan badem ve cevizde, ayrıca bitkisel yağlar ve sıvı yağlarda bulunmaktadır. Ayrıca balıklar da D vitamini açısından zengin besin maddeleridir. Günlük ortalama D vitamini ihtiyacı 400-800 İÜ’dür. Gıdaların D vitamini ihtiyacına yeterli olmaması halinde güneş ışınları bu açığı kapatacaktır.
Şok diyetler ani beslenme değişikliğinin vücutta yarattığı etki ile hızlı bir şekilde sıvı ve kas kaybına sebebiyet vermektedir. Kaslar kemikler için en önemli mekanik desteği olmakla birlikte kemiklerin minerilizasyonunda da görev almaktadır. Bu durumda şok diyetlerin yarattığı kas kaybı kemik yapısının da zayıflamasına yol açabilir. Kas kaybının yanı sıra kemik erimesine sebep olduğu da bilinmekte ve bu konuda uzmanlar tarafından sürekli uyarılar yapılmaktadır. Şok diyetler protein açısından çok zengin gıdalar içerir ve haliyle fosforun ve protein alımının çok olması da kemik erimesine sebebiyet verir. Bunu önlemek için de sağlıklı ve düzenli beslenmeli, sağlıksız diyetlerden kaçınmalısınız. Ayrıca kemik erimesinin ve sonrasında buna bağlı olarak gelişecek, kamburluk, kırık ve boy kısalmasından korunmak için D vitamini, fosfor, kalsiyum, C vitaminini yeterli miktarda almak, düzenli spor yapmak ve güneşlenmek gerekiyor.
Menopoz döneminde kalsiyum alımı da önemlidir. Bazı besinlerde bulunan kalsiyumun bu dönemde vücudunuza faydası aşikardır. Vücudumuzda bulunan kalsiyumun %99’lık kısmı kemiklerde bulunmaktadır ve bu miktarın azalmaması için yeterli miktarda kalsiyum almak gerekiyor. Kalsiyum ağırlıklı olarak süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Ayrıca ıspanak, dut pekmezi, roka kalsiyum açısından zengin diğer besin maddeleridir. Günlük kalsiyum ihtiyacı 9-18 yaş arasında 1300 mg., 19-50 yaş arasında 1000 mg. ve 50 yaş üstünde 1200 mg.dır.
Menopozda östrojen hormonunun daha az salgılanması ile birlikte kemiklerdeki kalsiyum oranı azalmakta ve kemik erimesi başlamaktadır. Bunu önlemek iyi beslenmekten geçiyor. Şok diyetler, yanlış uygulanan detokslar ve tek tip beslenme diyetlerinin vücutta oluşturacağı hasar, ilk zamanlarda kendini belli etmese de ileri dönemlerde ciddi sorunlarla sizi karşı karşıya bırakıyor. Ayrıca şok diyetlerin içeriğindeki yüksek protein de kemik erimesine sebep olmaktadır. Yapılması gereken, sağlıklı ve dengeli beslenerek, doğal besinler tüketerek ve taze sebze-meyve ile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu miktarda vitamin, kalsiyum, mineral ve protein alımı ile sağlığınızı korumak olacaktır.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.