Metabolizma Hızlandırma Yolları

“Su içsem yarıyor” deyimi balık etinde olan bireylerin en sık telafuz ettiği bir deyimdir. Peki bunun doğru olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bazı kişiler yediklerine içtiklerine dikkat ediyor olsa da gerçekten her tükettiği besinin kendisine kilo olarak geri dönmesi mümkün olabiliyor. Bunun nedeni ise Metabolizma Hızlandırma Yolları arasından kişiye uygun olana odaklanılmayıp devamlılık sağlanamamış olması olabilir. Kimilerinde hızlı çalışıyorken kimilerinin metabolizması ise yavaş çalışır. Uzmanlar tarafından metabolizmanın kişiye özel olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle metabolizmayı hızlandırmak için uygulanacak detoks yöntemleri  ve fiziksel aktiviteler de kişiye göre değişmektedir. 

Ancak biz bu yazımızda metabolizmayı hızlandırmak için herkesin uygulayabileceği ortak adımlardan bahsedeceğiz. Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Ne Yapmak Gerekir adım adım öğrenmeye devam ediyoruz…

Metabolizma, vücudunuzun yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirmek ve fiziksel tüm aktivitelerde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan enerjinin vücut tarafından dönüştürülmüş halidir. Bazal metabolizma ise kalp atışı ve nefes alma gibi en önemli yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için harcanmasını gerektiren kalori miktarını işaret eder. Günlük olarak harcanan kalorilerin %75’lik kısmı bazal metabolizma için kullanılmaktadır ve bazal metabolizma bir bireyin uyku halindeyken ya da dinlenirken ne hızda çalıştığını göstermektedir.

metabolizmanin-yavaslamasi-sismanlik-620x348

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Neler Yapılmalı?

Metabolizmayı Hızlandırmak için küçük dokunuşlardan bahsetmiştik. Sağlıklı ve dengeli beslenme en üst sıralarda yer almaktadır. Sağlıklı beslenmenin birinci kuralı ise az az ve sık sık yiyerek beslenmektir. Eğer bu kuralı uygulayabilirseniz normal düzeyinin altında ve yavaş seyreden metabolizmanızı da hızlandırmış olacaksınız. Ayrıca son dönemlerde yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde protein ağırlıklı bir beslenme programı da metabolizmayı hızlandırmaktadır. Mesela kahvaltı öğününde süt grubu, yumurta ve peyniri mutlaka tüketmek gerekiyor. Aynı şekilde öğlen ve akşam yemeği öğünlerinde de yine kırmızı et, beyaz et grubundan balık ve tavuk eti tüketilmeli eğer bu besin maddeleri tüketilemiyor ise en azından yoğurt, cacık, ayran gibi protein içeren besin maddelerinin tüketilmesi gerekmektedir.

Herhangi bir besin maddesi ya da kalorili içecek tüketiminden üç saat sonra kan şekeriniz düşebilir. Kan şekerinin her düşüşü ise metabolizmayı yavaşlatan faktörlerden biridir. Bu sebeple üç saatten daha fazla aç kalmayarak beslenme alışkanlığı metabolizmayı hızlandırmak için önemli bir adımdır. Bu kurallar çerçevesinde besleniyor ve beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ediyorsanız, uyguladığınız diyet ve detoks programının olumlu yönde neticelerini almak sizi de motive edecek ve diyet sürecinizin daha da kolaylaşmasını sağlayacaktır. Kilo vermek, hele bunu sağlıklı yollarla gerçekleştirmek ulaştığınız kilonun daha kalıcı olmasını da sağlayacaktır.

kilo-verip-alirken-yapilan-yanlisliklar

Metabolizmanızın yavaş çalışması da hızlı çalışması da bir hastalığın habercisi olabilir. Hızlı çalışması kilo almanızı engellerken yavaş çalışması da kilo almanıza sebep olmaktadır. Be nedenle metabolizmanın hızlanması ve akabinde size kilo vermenizde desteklemesi için neler yapmanız gerektiğini anlatalım istedik bu makalemizde.

Metabolizmanızı Hızlandırmak Elinizde

Zayıflama konusu içinde sözü çoklukla edilen kavramlardan birisi de metabolizma ve onun çalışma hızıdır.

Çok bilinen tabirle vücudun çalışması veya bünye olarak söylenen metabolizma aslında enerji sağlamak için vücutta yaşanan değişimlerin tamamıdır. Her kişide bu çalışmanın hızı farklıdır. Doğuştan gelen bu çalışma hızı fazlaysa açıkçası şanslısınızdır, hızlı metabolizma vücutta yağ birikmemesi yani zayıflık anlamına gelir. Yavaş metabolizma ise, vücutta şeker yakılması, yağ depolanmasıdır. Karatay kitaplarında bunun çarpıcı örneklerini çok rahat biçimde görebilirsiniz.

Canlıların günlük hayatını devam ettirebilmesi için gereken enerji miktarı metabolizma kavramının temelidir. Bu enerjiyi insanlar ve hayvanlar dışarıdan aldıkları besinlerle sağlarlar. Bitkiler ise kendi besinlerini kendileri sentezlemektedirler. (Fotosentez) Metabolizma hızı bu yüzden insanlarda ve hayvanlarda alınan besinlerle hızlandırılabilir veya yavaşlatılabilir. Bazı hayvanların kış uykularında yaptıkları budur.

Kavramların içine bazal metabolizma hızı olarak bilineni de eklemek yararlı olacak. Bu, vücudun hiçbir hareket yapmadığı zaman kullandığı enerji miktarıdır ki var olan enerjinin yüzde altmışını tek başına tüketir. Yani hiçbir şey yapmasanız bile vücut çalışabilmek için bu enerjiyi harcamaktadır. İç organların kullandığı enerjidir. Büyüme çağındaki çocuklarda, erkeklerde, bedensel çalışanlarda, soğukta kalanlarda ve beslenmesinde proteine çok yer verenlerde metabolizma hızı normalden daha yüksektir. Söz konusu bu hız doğal olarak yaşa da bağlıdır. İnsanların hayatlarında en faal oldukları evre olan 15-35 yaş arası metabolizma hızının da en yüksek olduğu çağdır. Yaştan başta cinsiyet, genetik yapı, hastalıklar, yapılan diyetler, mevsim şartları bu hıza etki eden diğer faktörlerdir. Örneğin kışları insan metabolizması daha yavaş çalışır, bu yüzden özellikle kadınların kışın kilo aldım yaza vermem gerek diye dertleri oluşuyor.

Örneğin tiroid bezinin fazla çalışması da bu hızı artırmaktadır. Tiroid bezi fazla çalışanlar aynı zamanda zayıflamaya başlarlar. Hastalandığında vücut yeniden ayağa kalkmak için daha çok enerji tüketir, bu da hastalanan insanların aynı zamanda kilo verdiği gerçeğini de yerinde bir örnek olarak açıklamaktadır.

Arttığı zaman fazla kalorileri yakan ve kilo vermeyi sağlayan bu ünlü metabolizma hızı hakkında doğal olarak öncelikle sorulan soru metabolizma hızı nasıl yükseltilir şeklinde olmaktadır.

Metabolizmanızın Hızını Nasıl Yükseltebilirsiniz?

Zayıflama konusunun en popüler hususlarından biri haline gelen sorunun cevabı hakkında her zaman verilen bazı öğütler var;

  • Günlük hayatınızda bol su için. Susuz kalan vücut enerji harcamayı da ayakta kalabilmek amacıyla yavaşlatır.
  • Egzersiz yapın, metabolizmanızın çalışma hızı artar. Bu yüzden en azından günlük bir saat düzenli yürüyüş yapın cümlesini her yerde okuyor ve duyuyorsunuz. Ve en faydalı öğütlerden birisi yemeklerden sonra yapılacak küçük yürüyüşlerdir. Özellikle akşam yemeklerinden sonra yapılacak yarım saatlik bir yürüyüş her bakımdan size ilaç gibi gelecek. Bir kez yürümeye alıştıktan sonra vücudunuzun zaten yürümek istediğini hissedeceksiniz.
  • Kışları bu hızın düştüğünden bahsetmiştik. Hızlandırmak için kışları da bolca ve düzenli egzersiz yapın. Merdiven inip çıkmak bile fayda sağlar. Her yere arabayla gitmekten vazgeçin.
  • Karabiber ve pul biber gibi baharatları tüketin. Acı metabolizmayı hızlandırır ama bu sırada mide hastası da olmayın.
  • Dengeli beslenmek, öğün atlamamak da metabolizmayı hızlandıracaktır. Sistemin durmaksızın işlemesini sağlayacaksınız. Aç kalarak zayıflanacağını düşünmeyin. Aksine aç kalan vücut besin depolaması gerektiğini düşünür ve yağlanmayı başlatır. Bu kilere yağ ve un depolamaya benzer.
  • Günde iki fincan şekersiz Türk kahvesi içmenin metabolizmayı hızlandırdığı da bilinmektedir. Bu öğüdü pek çok kişinin tuttuğundan eminiz. Sabahları kahvaltıdan önce içilen kahvenin sonuç verdirdiğini deneyen hanımlar anlatıyorlar. Yeşil çay da aynı etkiyi yapmaktadır. Ama bitki çaylarının günlük tüketimi en fazla üç fincan ile sınırlı kalmalıdır.
  • Ağır diyetlerden uzak durun. Çok hızlı kilo veren hızla da kilo alır. Bu da dengeyi bozar ve metabolizma hızınızı yavaşlatır. Vücudun dengesini korumak ancak bilinçli rejim listeleri ile mümkündür.
  • Akupunktur uygulamalarının da metabolizma hızı üzerinde pozitif etkileri vardır. Akupunktur zaten binlerce yıldan beri çeşitli amaçlarla uygulanan bir destek tedavisidir, fakat tek başına sonuç vermeyeceğini unutmayın. Zayıflamada temel olan, tıpkı sigarayı bırakmada olduğu gibi, iradedir.

Kilo Vermenin Vazgeçilmez Doğruları

Hemen belirtmek gerek; harcadığınızdan daha çok kalori (enerji) alırsanız şişmanlarsınız. Bu yüzden bütün beslenme uzmanları kalorisi daha az olan sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi ve bol hareketi öğütlemektedirler.

Size durduğunuz yerde kilo verdirecek sihirli bir formül yoktur. Tüketildiğinde zayıflatan yiyecek veya içecek de yoktur. Bazı gıdalar metabolizmanın hızını arttırdıkları için öğütleniyor, birebir gidip göbek ve basen yağlarını yok ettikleri için değil.

Konunun egzersiz kısmına biraz daha ağırlık verelim. Bir saat içinde (değerler ortalama olarak verilmiştir);

  • Uyuyorsanız kadınlar 53, erkekler 63 kalori harcarlar.
  • Uzanıp dinleniyorsanız (gene aynı cinsiyet sırasıyla) 88 – 77,
  • TV seyrediyorsanız 75 – 90,
  • Yavaş yürüyorsanız 166 – 195,
  • Hızlı yürüyorsanız 242 – 300,
  • Hafif jimnastik yapıyorsanız 236 – 311,
  • Koşuyor veya yüzüyorsanız 384 – 470,
  • Bisiklete biniyorsanız 192 – 245,
  • Silme süpürme gibi ev işleri yapıyorsanız 137 – 175 kalori harcamaktasınız.

Sadece bu tablo bile hareketli yaşam tarzının kilo vermede ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Günümüz teknolojisi hareketsizlik yaratıyor ama bu tehlikeye karşı koymalıyız. Özellikle genç nesiller obezite tehlikesi altındalar, bu da kalp hastalıkları, damar tıkanıklıkları, diyabet ve sonuçta oluşan çoklu organ yetersizliğini ilerdeki yaşlarda yaşayacaklar anlamına geliyor.

Kilo verme konusunda gözardı edilen bir gerçek ise doğal besinlerin önemidir. Doğal besin işlenmemiş olan besindir. Besinleri doğru pişirmediğinizde besin değerleri düşecek ve sağlıklı besin olmaktan çıkacaklardır. Bu yüzden çiğ olarak tüketilmesi gereken besinleri ve pişirilmesi gereken besinleri ayarında pişirerek tüketmeniz gerekir. Ayrıca Yağ Yakıcı Yiyecekler ve Metabolizma Hızlandırıcı Besinler yazımızdan daha detaylı olarak bilgi alabilirsiniz.

Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Sabah uyanır uyanmaz ilk olarak su içmelisiniz. Bu, güne zinde başlamak adına ilk yaptığınız şey olmalı. Güne su içerek başlamanın diğer bir sebebi de metabolizmanızı hızlandırmak onu harekete geçirmektir. Aç karnına oda sıcaklığındaki bir bardak suyu içmeniz halinde metabolizmanızın daha hızlı çalıştığını ve yağ yakımını hızlandırdığını görüyor olacaksınız. Yağ yakımına yardımcı olması açısından sıcak su içmeyi tercih ediyorsanız söylemeliyiz ki bunun hiç bir artısı yoktur. Tam aksine soğuk ve oda sıcaklığındaki suyun yağ yakımına daha çok olumlu etkisi olmaktadır. Bunun nedeni ise vücudun dışarıdan alınan besinleri yakabilmek için daha çok efor sarf etmesi ve dolayısıyla daha çok enerji harcamasıdır. Bu konuya özel olarak hazırladığımız Günlük Su Tüketim Miktarı yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Metabolizmanın düzgün çalışması ve bedenin işlevselliğinin devamlılığı için vücudun bol miktarda suya ihtiyacı vardır. Vücudundaki su seviyesinin az olduğu kişilerde metabolizma da yavaş seyreder. Yapılan araştırmalar sonucunda gün içinde sekiz bardak su içen bireylerin vücudunda yakmış olduğu kalorinin dört bardak su içenlere göre daha fazla olduğu belirtilmiştir. Bu sebeple günde en az iki litre su içilmelidir. Suyun yanı sıra gün içinde tüketilen bitki çayları da yağ yakımını kolaylaştıran sağlıklı içecekler arasındadır.

uykudan-once-su-icmek-zararli-mi

Kahvaltı Öğünü Önemlidir

Gece boyunca hiç yemek yenmediği için uzun süren açlığın sonucunda metabolizma vücudu koruma altına almak adına yavaşlamaya başlar. Eğer güne kahvaltı etmeden başlıyorsanız bu yavaşlamış olan metabolizmanızın tekrar çalışmaya başlaması için bir adım atmış olmazsınız ve bu da akşamdan alınan gıdaların yakılmak yerine yağa dönüşmesine sebep olabilir.  Alınan besinler özellikle karbonhidrat içeren besinler metabolizmanın tekrar hareketlenmesine yardımcı olur. Bu sebeple güne kahvaltı yaparak başlamak önemlidir. Süt ve süt ürünleri, yumurta ve tam tahıllı ekmek çeşitleri sabah kahvaltısında mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasındadır.

yumurta1

Yemek Yemeyi Geç Saate Bırakmayı

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki yapılan güçlü bir kahvaltı ve öğlen yemeğinin ardından hafif akşam yemeği yiyerek hem metabolizmanızı hızlandırabilir hem de kilo verebilirsiniz. Be sebeple akşam saat sekize kadar akşam yemeği öğününüzü yapmış olmalı ve yatsı saatinde yapılacak ara öğün ile günlük beslenmenizi tamamlamalısınız. Uyumadan en az dört saat önce yemek yemeyi tamamlamış olmanız gerekiyor.

Aldığınız Kalori Miktarı Önemlidir

Gün içinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalori miktarını almalısınız. Aksi taktirde enerjiniz düşecek ve hareketiniz kısıtlanacaktır. Buda kalori yakımını ve dolaylı olarak da kilo vermenizi engelleyecektir.

Ara Öğün Yapmak Şart

Diyet sürecindeyken uzun süreli açlıklardan kaçınmalısınız. Bunu önlemek için de ara öğün yapmanız gerekmektedir. Ara öğünler de genellikle posalı meyveler, çiğ tüketilen kuruyemiş çeşitleri tercih edilmelidir. Yapacağınız ara öğünler açlık hissinizi bastırmanızı sağlar ve ana öğünlerde gereğinden fazla yemenizi önler.  Yapmanız gereken ise ara öğünlerde az kalorili ve sağlıklı besinleri tercih etmektir çünkü diğer yazılarımızda da belirttiğimiz gibi şeker dengenizi bozmamalısınız.

Egzersiz ve Hareketli Bir Yaşam Tercih Edin

Kas oranı kalori yakımı ile doğru orantılıdır. Eğer vücudunuzda kas oranı normal seviyenin üzerinde ise metabolizma hızı da yüksek demektir. Gün içerisinde düzenli yapılan egzersiz ile kalori yakımı artırılabilir ve metabolizmanın aktif olarak sürekli çalışması anlamına gelmektedir. Orta tempolu ve uzun süre yapılan yürüyüşlerin hızlı tempolu ve kısa süreli yapılan yürüyüşlere göre daha etkilidir. 

ruyada-yurumek-gormek

Proteinli Besinler Tüketin

Metabolizmanızı hızlandırmak için proteinli besinler tüketmelisiniz. Protein içeren besin maddelerinin termojenik etkileri yağ ve karbonhidrat içeren besinlere göre daha fazladır. Sindirme esnasında vücut daha fazla kalori harcayacaktır. Bu etkileşim de metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır.

Kaslarınızı Kuvvetlendirin

Egzersizler yağ yakarken ağırlık çalışmak da vücudu sıkılaştırır. Haftada 2 veya 3 gün ağırlık çalışması ile kaslarınızı çalıştırabilirsiniz ancak bunu mutlaka uzman denetiminde yapmanız gerekmektedir.

14587277700-19209900

Baharatları Sofranızdan Eksik Etmeyin

Baharat içeren gıdalar metabolizmanızı hızlandırmak için yardımcı besinlerdir. Özellikle kırmızı biber bu konuda ustadır diyebiliriz. Karabiber ve hardalda kırmızı bibere bu konuda eşlik etmektedir ancak bu etki anlıktır. Bu nedenle gün içinde bir miktar tüketilmesinde fayda vardır.

7-b-20150903155313-haber2Kahve Metabolizmanızı Hızlandırır

Kahve içerek konsantrasyonunuzu artırırken metabolizmanızı da hızlandırabilirsiniz. Ancak bu etki yine baharatlarda olduğu gibi anlıktır. Bu sebeple doğru ve olumlu sonuç alabilmek için şekersiz ve kremasız tüketilecek kahvenin miktarına ve sıklığını da dikkat edilmelidir.

Yeşil çay içerek aynı etkiyi oluşturabilirsiniz. Egzersiz öncesinde tüketilecek yeşil çayın egzersiz esnasında kalori yakımını %17 artırdığı belirtilmektedir.

slider-coffee-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herhangi Bir Hastalık Metabolizmayı Tetikler

Metabolizmanın düzgün bir biçimde görevini yerine getirebilmesi için kasların ve yaşamsal organların da sağlıklı olması şarttır. Vücutta herhangi bir hastalığın gelişmesi metabolizmanın işleyiş seyrini de olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle kronik rahatsızlıklar, kullanılan bazı ilaçlar ve geçirilen rahatsızlıklar metabolizmanın çalışma hızını olumsuz etkileyen sebeplerdendir. Ayrıca genetik yapı, hormonal durumlar, bilinçsizce yapılan egzersiz ve yaşam tarzı da metabolizmayı etkileyen diğer önemli sebeplerdendir.

Her Bireyin Metabolizması Kendine Özeldir

Metabolizma vücut yapınızı ve kilo faktörünü etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Her bireyin metabolizması kendine özeldir. Kimileri fazla yemek yemesine rağmen kilo almazken kimileri ise sağlıklı beslenme kurallarına harfiyen uyuyor olsa bile kilo almalarını engelleyemezler. Kilo verme süreci zorlu geçen ve beslenme kurallarına özen gösteriyor olmasına rağmen diyet boyunca kilo kaybı yaşamayan aksine kilo alan bireylerin metabolizması yavaş çalışıyor olabilir. Metabolizması yavaş çalışan bireyler mutlaka bir uzmandan yardım almalı ve diyet yapılacaksa da bu uzman gözetiminde yapılmalıdır.

metabolizmayi_hizlandiran_besinler1_76a7022ad02c1035aa82fdbd7ea87e57

Erkeklerin Metabolizması Daha Hızlı Çalışıyor

Bazı diyetisten ve beslenme uzmanları metabolizma hızının cinsiyete ve yaş gruplarına göre farklılık gösterdiğini belirtmektedirler. Erkeklerin ve genç yaştaki bireylerin metabolizması daha hızlı çalışırken yaşı ilerlemiş bireylerin ve kadınların daha yavaş çalışabiliyor. Mevsimler de metabolizmanın çalışma hızını etkileyen bir diğer faktördür. Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla metabolizma hızlı çalışıp normal işleyişinde seyrederken soğuk kış aylarında savunmaya geçerek yavaşlar. Sağlıklı beslenme kuralları da bu değişkenlik gösteren şartlara göre uyarlanmalı ve yaaş çalışan metabolizma için doktor kontrolünde önlemler alınmalıdır.

intermittent-fasting-rehberi-768x364

Herhangi bir sağlık problemi olmayan ve kilo sorunu yaşamayan bireyler beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzında yapılacak bir kaç küçük dokunuşla detoks yapabilirler. Uygulanacak detoks programı ile metabolizma hızlandırılacak ve gün içerisinde yakılan enerji miktarı artırılarak kilo kontrolü sağlanacaktır. Böylelikle vücut yenilenecektir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi her bireyin sağlık durumu, metabolizma hızı ve detoks programlarına karşı direnç gücü farklılık gösterebilir. Bu nedenle de kişiye özel detoks ve diyet programı planlanmalı ve uygulanmalıdır.

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.