Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları

Okul hayatının başlamasıyla birlikte, beslenme konusundaki alışkanlıkların da değişmesi söz konusu olur. Annelerin çocuklara harçlık verir, beslenme konusunda biraz fazla özgürlükçü davranması, çocukların sağlıksız besinlere yönelmesine neden olur.

Okul kantinlerinde satılan sağlıksız besinler konusunda yapılan çalışmalar neticesinde ortadan kaldırılan fast food türü yiyecekler, daha sağlıklı bir beslenme sistemine yöneliş sağlasa da, yine de okul dışından bu tür besinlerin alınması söz konusu oluyor. Bunun önüne geçmek için en büyük görev annelere düşüyor. Çünkü anneler yarım saat önce kalktıkları takdirde çocuklarına kahvaltı öğünü sunabilir, beslenmeleri için de sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilir.

Küçük paketler halinde hazırlanabilecek olan kuruyemişlerle de ara öğün olarak tüketilebilecek  atıştırmalıklar hazırlanabilir.

third-13

Üniversite Dönemi

Aileden ilk ayrılma evresi olan üniversite yıllarında, annelerin her telefon görüşmelerinde “yemek yedin mi?” ve akabinde teyit etmek için “ne yedin?” sorusunu sürekli sormaları öğrencileri bunaltsa da, yemek sorunu gerçekten de büyük sorun haline gelebilir.

Yurtlarda kalan öğrenciler için hazır yemek bulma şansı olsa da, ayrı evde yaşayan öğrencilerin kendi çabalarıyla yemek hazırlamaları zor olabilmektedir. Bu nedenle yemek siparişi vererek hazır gıdalara ya da dondurulmuş ürünlere yönelmeleri kaçınılmaz olmaktadır.

Üniversite döneminde sağlıklı beslenmek için, öğrencinin buna istekli olması gerekir. Sağlıklı beslenmek için gerekli olan hazır gıdalardan uzak durma sürecinin önüne geçebilirsiniz.

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Hazır gıdalar kilo alımına neden olacağı için, farklı ders saatleri de öğün atlamaya neden olabilir. Bu durumda her zaman çantanızda sağlıklı atıştırmalıklar, sağlıklı bir sandviç bulundurabilirsiniz.

Nasıl Sağlıklı Beslenebilirim?

Üniversite döneminde sağlıklı beslenmek için ihtiyacınız olan düzeni kurmanız gerekmektedir. Ders saatlerine ve bütçenize göre bir besin listesi hazırlayabilirsiniz.

Tek kişilik bir beslenme listesi hazırlamak istediğinizde, bütçeniz dahilinde ekonomik olarak her yiyecekten tüketebilirsiniz. Özellikle tercih ettiğiniz ürünler arasında yer alan protein ve lifli gıdalar, her zaman size destek olacaktır.

Sıkı bir kahvaltı öğünü sonrasında, öğle ve akşam yemeklerinizde et, yeşil sebze ve salata ile bir porsiyon yoğurt tüketmeye özen göstermelisiniz. Aileden de uzak kalacağınız dönemde psikolojik ve sosyal sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunun etkisiyle tüketeceğiniz abur cuburlara akışarak, farkında olmadan kilo alabilirsiniz.

Kilo alımının kontrol altına alınması sadece sağlıklı besinlerle mümkündür. Lifli gıdalar tüketmek istediğinizde kahvaltıda tam tahıllı ürünler tercih edebilirsiniz.

Öğrencilerin Üniversite Döneminde Yaptığı Beslenme Hataları

Özellikle geç yatıp sabah uyanamama gibi sorunlar söz konusu olduğunda, kahvaltı öğünü atlanmaktadır. Kahvaltı öğününü tüketmeyen öğrenciler, bütün gün zinde hissedemezler. Bu nedenle kahvaltı asla aksatılmaması gereken bir öğündür.

third-15

Acelesi olanlar tam tahıllı kahvaltılık gevrekler ve taze sıkılmış portakal suyu ile bir kahvaltı öğünü hazırlayabilirler. Aynı zamanda bir elma da sabahları daha canlı hissetmek için önemli bir detaydır. Beslenme konusunda sık sık yapılan hatalardan uzak durulması için aşağıdaki durumlardan uzak durulması gerekir.

  • Kahvaltıyı es geçmek,
  • Meyve tüketimini önemsememek,
  • Süt, yoğurt, peynir tüketmek,
  • Hazır gıdalar tüketmek,
  • Asitli içecekler içmek,
  • Bisküvi, çikolata gibi ürünlerle ara öğünleri geçiştirmek,
  • Akşam yemeklerinde pizza, hamburger gibi sağlıksız ürünler yemek,
  • Su tüketimine gereken özeni göstermemek,

Pratik Öğrenci Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Sağlıklı bir öğün için gerekli olan beslenme şeklini, pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için birkaç dakika ayırarak, gerekli olan besinleri kendiniz hazırlayabilir, ya da üniversitenin yemekhanesinde yemek yiyebilirsiniz.

Ekmek arası yaparken beyaz ekmek yerine, tam tahıllı ürünleri tercih ederseniz sağlıklı bir öğün yaratabilirsiniz. Ama ekmeğin arasına salam gibi besinler yerine ton balığı ve tavuk koyabilirsiniz. Atıştırmalık olarak kuruyemiş, meyve ve kuru meyveleri her zaman çantanızda bulundurmalısınız.

Ayrıca ders programınıza göre belirlediğiniz beslenme saatlerinizi eksiksiz bir şekilde düzene sokarsanız, gereksiz kilo alımının da önüne geçmiş olursunuz.

 

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.