Palm Yağı Nedir ? Palmiye Yağı Zararları Nelerdir?
Palm Yağı, palmiye ağacının meyvesinden elde edilmektedir. Bitkisel kökenlidir ancak %50 oranında doymuş yağ içermekte ve oda ısısında yarı katı halinde olan bir yağdır.
Palmiye ağacı 25-30 yıl kadar yaşayabilmekte ve boyu ise 30-40 metreye kadar ulaşmaktadır. Meyveleri ise yağlıdır. Kökeni Batı Afrika olarak bilinmektedir ve yaygın olarak Kuzeydoğu Asya ve Amerika’nın tropikal alanlarında da yetiştirilmektedir.
Palmiye ağacının yağlı olan meyvelerini, diğer bitkisel yağlardan ayıran özellik, bu meyveden iki ayrı yağın elde edilebiliyor olmasıdır. Elde edilen yağlardan biri meyvenin taze bölümünden elde edilen palm yağı, diğeri ise çekirdekli bölümünden elde edilmekte olan palm çekirdek yağıdır. Her ikisi de ticari değer taşımaktadır. Palm yağının diğer yağlardan farklı olmasına sebep olan diğer özellik de verimliliğinin yüksek olmasıdır. Yani diğer bitkilerin yıllık meyve verimi bir ton meyveden oluşurken palmiye ağacının verimi 3-4 ton meyveye ulaşabilmektedir.
Gıda Hammaddesi Olarak Kullanılan Palm Yağı
Palm yağı, pişirme yağı olarak bazı margarinlerde ve hazır gıdalarda bulunabilmektedir. Ayrıca kek, çikolata, bisküvi ve hazır gıdalarda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca palm yağının diğer yağlara göre ucuz olması kullanımını daha da yaygınlaştırmaktadır.
Palm Yağının Besin Değerleri Nedir?
Palm yağının bileşiminde bulunan beta, alfa, gama, delta tokotrienoller ile tokoferoller, steroller, karotenidler, fosfolipitler ve koenzimQ10 besin değerini zenginleştirmektedir. Palm yağına derin kırmızı-turuncu rengini karoten vermektedir. Fakat bu bileşenler kırmızı palm yağında daha yüksektir. Rafinasyon işlemi uygulanmış olan yağlarda bu besin değerinde büyük kayba uğramaktadır.
Bir çorba kaşığı yaklaşık 14 gram kadar palm yağının besin içeriği şöyledir:
114 gram kalori
14 gram yağ
7 gram doymuş yağ
5 gram tekli doymamış yağ
1,5 gram çoklu doymamış yağ
% 11 oranında E Vitamini:
Palm yağının kalorisinin yüksek olması yağ asitinden kaynaklanıyor. Yağ asit dökümü, % 40 mono-doymamış yağ asitleri, %50 doymuş yağ asitleri ve %10 çoklu doymamış yağ asitlerinden ibarettir. Palmiye yağında bulunmakta olan doymuş yağın ana türü, kalorisinin % 44’ üne katkıda bulunmakta olan palmitik asittir. Aynı zamanda çok az miktarda miristik asit, stearik asit ve orta zincirli yağ laurik asit içermektedir.
Palmiye yağı kırmızımsı turuncu renginde ki pigmenti, vücudunuzun A vitaminini dönüştürebileceği beta-karoten maddesi de dahil olmak üzere karotenoid olarak bilinmakte olan antioksidan açısından oldukça zengindir. Fraksiyon haline getirilmiş olan palmiye yağında ki sıvı olan kısım, bir kristalleştirme ve süzme işlemi ile çıkarılmaktadır. Kalan katı kısım ise doymuş yağda daha yüksektir ve erime sıcaklığı da çok daha yüksektir.
Palm Yağının Kızartma Yağı Olarak Kullanılması
Yağlarda yüksek ısı uygulanıyor olması yapılarında bazı değişikliklerin meydana gelmesine sebep olur. İçeriği nişasta açısından zengin olan besinlerin kızartılması sonucunda oluşan akrilamid formlarının karsinojen etkileri mevcuttur. Kullanılan yağın bileşimi akrilamid oluşumunda da etkilidir. Ayrıca akrilamid formları fruktoz ve glukoz gibi şekerlerle asparajin gibi aminoasitlerin reaksiyonu sonucunda oluşabilmektedir.
Yapılan bir çalışma sonucunda 180 derecede ve 240 derecede karsinojen yapıların oluşumları araştırılarak, kızartma ısı derecesinde artış oldukça zararlı olan yapılarda artış görülmüştür.
Isı artışından etkilenmeleri araştırılmış olan çalışmada palm yağı, ayçiçek yağı ve zeytinyağı karşılaştırılmıştır. En fazla akrolein formu kızartma yağlarının içinden ayçiçek yağında daha sonra da palm yağında ve en düşük oranda da zeytinyağında olduğu gözlenmiştir.
Palm Yağının Sağlık İle İlişkisi Nedir?
Kızartma yağları yüksek ısılara maruz kalması sonucunda sağlığa zararlı yapıların oluşmasına sebep olduğunu yapılan çalışmalar göstermiştir. Bu sebeple pişirme yöntemi olarak sınırlandırılması gerekmektedir.
Palm yağının bileşiminin %50’si doymuş yağlardan oluşmaktadır. Yağın kolesterol seviyelerinin yükselmesine sebep olduğuna dair yapılan çalışmaların yanı sıra, kolesterol seviyelerine etkisinin olmadığı gibi düşürdüğüne dair çalışmalar da mevcuttur. Palm yağının bileşiminde yüksek miktarda karotenler ve tokoferoller içermektedir. Bu belirtilen yağların kolesterol sentezini engelleme ve antioksidan gibi önemli görevleri mevcuttur. Ancak palm yağına uygulanmış olan rafinasyon işlemi ile önemli derecede kayba uğramaktadır. Kullanımı yaygın olması ve uygun fiyatlı olması sebebiyle sanayi sektöründe çok fazla tercih edilen palm yağı ile ilgili daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.
Palm Yağının Zararları Nelerdir?
Palmiye Yağı Kanser Yapabilir
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından bir rapor hazırlanmış ve bu raporda palmiye yağının kanserojen unsurlar içerdiği duyurulmuştur. Ülkemizin doktorları da palm yağının kanserojen ve toksik olduğunu bildirerek içeriğinde palm yağı bulunan yiyeceklerden kaçınılmasını öneriyor. Henüz bu ürünün kullanımı men edilmedi ancak Avrupa Birliği palm yağı içeren besinlerde bu ibarenin açıkça belirtilmesini yasalaştırdı. Daha önceden sadece “bitkisel yağ” yazılıyordu. Unutulmaması gereken nokta şu; eğer bir ürünün içeriğinde bitkisel yağ ibaresi mevcut ise çoğunlukla bunun açılımı palm yağı içeriyor olmasıdır.
Kilo Aldırabilir
Palmiye yağının içeriğinde doğal olarak bulunan palmitrik asit, obezite riskini ve kilo alımını artıran yağ asitleri içermektedir.”Clinical Nutrition American Journal” 2005 sayısında yayınlanmış olan araştırmaya göre, sağlıklı genç yetişkinlerde, palmitik asit açısından zengin bir beslenme programının genel etkileri üzerinde çalışmalar yapıldı. Araştırmalar sonucunda ise bilim adamları palmik asit içeriği yüksek bir beslenmenin insülin direnci ve obezite riskini artırabildiği tespit edilmiştir.
Sindirimi Zordur
Palm yağı, rafine işlemlerinden geçtikten sonra birçok besin değerini kaybediyor ve sindirimi oldukça zor olan bir yağa dönüşebiliyor. Bu sebeple palm yağı tüketimi bir çok doktor tarafından önerilmiyor.
Kalori ve Yağ Oranı Yüksektir
Bir yemek kaşığı palm yağı 120 kalori içermekte ve ayni miktardaki palm çekirdeği yağı ise 117 kalori içermektedir. Ayrıca her iki çeşit yağda da 13.6 gram yağ bulunmaktadır. Buna bağlı olarak gün içinde 2000 kaloriye ihtiyaç duyan bir kişi günde toplam 50-70 gram yağ almalıdır.
Kolestrolü Artırabilir
Palm yağı ve palm çekirdeği yağı kolestrol içermemektedir. Ancak bu yağlarda bulunan yüksek orandaki doymuş yağlar, damarlarda birikebilir ve plak oluşturarak kalp hastalığı riskini artırabilir. Bir yemek kaşığı palm yağı, yedi gram doymuş yağ içeriği ile 2000 kaloriden oluşan bir beslenme programının doymuş yağ ihtiyacının yarısını oluşturmaktadır. Eğer et, süt ürünleri ve diğer işlenmiş besinlerden de tüketiyorsanız, doymuş yağ sınırını farkında olmaz ve aşarsınız. Bu durumda yağ damarları tıkanır ve kolestrol sorunu yaşayabilirsiniz.
Palm Yağının Sağlığa Faydaları
Son dönemlerde Palm yağının zararlarından bahsediliyor. Ancak bazı araştırmacılara göre; beyin fonksiyonlarının korunması, kalp hastalığının yaşanmasına dair risk faktörünün azaltılması ve vücuttaki A vitamini seviyesinin iyileştirilmesi gibi çeşitli sağlık yararlarına da sahip olduğunu söylemektedir.
Beyin sağlığı
Palm yağı, beyin sağlığını desteklemekte olan güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. E vitamininin bir çeşidi olan tokotriyollerin kaynağı olarak gösterilmektedir. Hayvan ve insan çalışmaları, palm yağının içeriğindeki tokotriyollerin beyinde yer alan hassas çoklu doymamış yağların korumasına, inme riskini azaltmasına, inmeyi yavaşlatmasına ve beyin lezyonlarının büyümesini engellemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Kalp sağlığı
Palm yağının, kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı diğer faydaları arasında yer almaktadır. Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçları aksini söylüyor olsa da, bu yağ LDL kolesterolü düşürerek ve HDL kolesterolü yükselterek kalp hastalığının risk faktörleri üzerinde olumlu yönde etkilere sahiptir. Ancak palm yağı içeren besinlerin aşırı tüketiminde faydalı olabildiği gibi kalp üzerinde zararlarının da olacağını düşünerek kontrollü kullanım önerilmektedir.
A Vitamini Seviyesinin İyileştirilmesi
Palm yağı, A vitamini açısından eksiklik ya da yetersiz lımı durumunda A vitamini seviyesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Gelişmekte olan ülkelerde hamile olan kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar, palm yağı içeren besinlerin tüketilmesi ile bebeklerin kanındaki A vitamini seviyesinin de arttığını göstermiştir.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.