Popüler Diyetler Nelerdir

Ülkemizde insanların balık etli bir profil çizdiğini düşünürsek gencinden yaşlısına, kadından erkeğe herkeste bir diyet günlüğü mevcuttur. Ancak önemli olan diyet yaparak değil sağlıklı beslenerek kilo vermektir. Elbette kilo verimi bir program dahilinde olacaktır. Diyetin ise asıl amacı kilo vermek değil,  sağlıklı beslenmenin yaşam tarzına dönüşecek alışkanlıklar kazandırmasıdır. Siz de diyetin asıl amacını düşünerek sağlıklı beslenmeye yöneldiğinizde kilo vermeye başlayacak ve bu alışkanlığı kazandığınızda ve hedef kilonuza ulaştığınızda kilonuzu korumak amacıyla program dahilinde beslenmeye devam edeceksiniz.

Ülkemizde hayli popüler olan diyet listeleri ve beslenme biçimleri mevcuttur. Eğer siz de vücudunuzu tanıyorsanız ve hangi besinlerin yararlı hangilerinin ise zararlı olduğunu biliyorsanız bu popüler listeler ile sağlıklı beslenme yolunda adım atabilirsiniz. Eğer ben vücudumu tanımıyorum diyorsanız ve bir süredir doktor kontrolünden geçmediyseniz öyleyse öncelikle bir dahiliye doktoruna görünmeli ve sonraki aşamada ise bir diyet uzmanından yardım alarak sağlıklı beslenme ve diyet listesi edinebilirsiniz.

Şimdi bu diyet listelerine ve püf noktalarına göz atalım.

vegan-beslenme

Dukan Diyeti

Ülkemizde son yıllarda oldukça popüler olan diyetlerden biridir dukan diyeti.  Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan tarafından tasarlanan diyet programının yaklaşık 40 yıllık bir geçmişi mevcut. Ağırlıklı olarak protein tüketimini esas alan dukan diyetinde ekmek tüketimi ilk aşamada mevcut değil. Kilo vermede hızlı ve kesin çözüm gözüyle bakıldığı için birçok kişi tarafından uygulanmış ve halen daha uygulanmaya devam edilmektedir.

Herkesin yemekten hoşlandığı yiyecekler ve metobolizması farklılık gösterdiği için “dukan diyetini herkes uygulayabilir” sonucu yanlış olabilir. Sağlık koşulları nedeniyle et tüketimi olmayan kişilerin ve  vejeteryan olan kişilerin bu diyeti uygulaması imkansız değildir fakat bir müddet sonra  soya tüketimi sıkabilir. Dukan diyeti ve evreleri hakkında çok daha detaylı bilgiye kendi sitemizdeki sayfasından ulaşabilirsiniz.

images (2)

Ayrıca dukan diyeti kalori hesabı olmayan tek diyet biçimidir ve belli aşamaları mevcuttur.  Atak, seyir, sağlamlaştırma ve dengeleme aşamalarından oluşan dukan diyetinde, ilk aşamada 68 adet protein çeşidi ile diyete başlayıp her aşamasında belli oranda ürün grubu dahil edilmekte ve son aşaması olan dengeleme aşamasında dukan diyetinin gerektirdiği tüm gıda gruplarından tüketilmesi serbest olmaktadır. Dukan diyetinin olmazsa olmazlarından biri de düzenli spor yapmaktır.  Günde en az 20 dakika tempolu yürüyüş yapmak gerekiyor.

Karatay Diyeti

Karatay diyeti  ezberbozan bir özelliğe sahip olarak diğer diyetlerin aksine miktar belirtmez. Yine diğer diyetlerde önerilen ürünlerin tüketimi ile ilgili bazı yanlışları gözler önüne sererek kilo verdirmeyi değil, sağlıklı beslenmeyi amaç edinir. Karatay diyetinde karbonhidrat tüketimi kesinlikle yasaktır. Karatay diyetinde miktardan söz edilmez. Sık sık yemek değil, az ve doyana kadar yemek esastır.  Mutlaka spor yapmak gerekiyor. Karatay Diyeti ve Diyet Listesi hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız sitemizdeki Diyet Listeleri kategorimizdeki Karatay Diyeti detay sayfasına bakmanızı önermekteyiz.

İsveç Diyeti

İsveç diyeti uzun soluklu değil, alışılmışın dışında en fazla 13 gün uygulanacak bir diyettir. 6. Gününde diyeti bırakabilirsiniz. Eğer 6. Gününde bıraktıysanız 1 ay sonra kaldığınız yerden devam edebilir 13. Güne kadar devam ettiyseniz bittikten sonra 3 ay boyunca tekrarlamamanız gerekir. Günde sadece 3 öğün uygulanan diyet kalori açısından en düşük olanıdır.  Kalorisi düşük olması sebebiyle sizi gün içinde enerjisiz bırakacağından spor yapmanız güç olabilir fakat diyet bittikten sonra kilonuz kalıcı olacaktır ve bitiminde spor yapmaya devam edebilirsiniz. İsveç Diyeti ve Örnek Diyet Listesi hakkında daha detaylı bilgi için sitemizdeki Diyet Listeleri kategorimizdeki Karatay Diyeti detay sayfasına bakmanızı önermekteyiz.

Alkali Diyeti

Alkali ürünlerimin tüketimi esas alınan alkali diyette önemli olan vücudun PH değerini korumak ve metabolizmayı  bozmamaktır. Alkali değeri yüksek sebze, meyve ve sıvı tüketimi ile uygulanan diyet Ahmet Maranki’nin buluşudur. Asitli yiyeceklerin ve içeceklerin metabolizmayı yavaşlattığını savunan alkali diyette tüketimi yasaklardan biridir.

Alkalin diyette günde 2 litre tüketimi söz konusu olan alkali suyu, 2 litre suyun içine 2 yemek  kaşığı ingiliz sodası ya da normal karbonat ekleyerek elde edilebilir.

Hangi diyeti uygularsanız uygulayın öncelikle mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeli ve tüketilecek ürünlere karşı herhangi bir bağışıklığınız var mı öğrenmelisiniz. Aksi taktirde dukan diyeti kilo vermek isterken vücudunuzun diğer organlarına zarar verebilir. Ayrıca tüm diyetlerde mutlaka günde en az 2 litre su tüketmeli ve spor yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Atkins Diyeti

Dr. Atkins tarafından hazırlanan ve genellikle aşırı kilolu olanların tercih ettiği atkins diyeti,  1100 kalori olmakla birlikte haftada yaklaşık 2 kilo kaybını hedefler. Yağlı besinlerin serbest olduğu tek diyet türüdür.  Proteinli ürünlerin fazla tüketimi tokluk hissi vermekte. Aynı zamanda da vücutta su kaybı olmakta.

Pritikin Diyeti

Diyet çeşitleri arasında kalp hastaları için hazırlanmış tek diyet çeşidi olan pritikin diyeti aynı zamanda vejetaryenler içinde uygundur.  Hayvansal ve süt ürünlerinin kısıtlı olması kalsiyum ve B12 eksikliğine sebebiyet verebilir.  Pritikin diyeti 7 öğünü ve Örnek Diyet Listesi detay sayfasında daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve doğal ürünlerin çok fazla tüketilmesi, diyet yapanlar tarafından da tercih edilmekte.

 

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.