Ramazan Ayı’nın 23. gün iftar menüsünü hazırlamak için kolları sıvamanın zamanıdır. Bugün Konya mutfağını sofralarınıza taşımaya ne dersiniz. Konya denildiğinde şüphesiz ilk akla gelen meşhur etli ekmeği olmalı. Ancak bu kez Konya’nın en lezzetli yöresel yemekleri ile tanıştıracağız sizleri. İftarlar çorbasız olmaz değil mi? Bugünkü menümüzde ilk olarak bamya çorbası tarifini paylaşıyor olacağız sizlerle. Bamya çorbasını ana yemeğimiz olan Konya’nın meşhur yemeklerinden biri olan tirit tarifi takip edecek. Konya denildiğinde Mevlana akla gelirse menümüzde de arasıcak olarak mevlana böreği tarifi olacak. Son olarak Yine Konya’nın meşhur tatlılarından olan höşmerim tatlısı tarifini sizlerle paylaşıyor olacağız. Kolları sıvayıp muftağa girmenin vaktidir. Şimdiden afiyet olsun.
Etli bamya çorbası Mevlana şehrinin, Konya’nın en sevilen yemeklerinden biridir. Özel misafir davetlerinde, düğünlerde ikram edilen, mevsimindeyken ipe dizilerek kurutulan ve can ne zaman çekerse tüketilebilen bamyalar, limon suyu ve kuşbaşı doğranmış dana eti ile buluştuğunda parmaklarınızı yiyebilirsiniz. Tarifimiz beş kişilik bir çorba pişirmenizi sağlayacaktır. Hazırlama ve pişirme süresi ise yaklaşık 1,5 saati bulabilmektedir. Bamya çorbası tarifi için linki ziyaret edebilirsiniz.
Türkülerde sıkça duyulan tirit, Farsça bir kelimedir ve Orta Asya kültürünü taşımaktadır. Birçok yörede bu yemeğin adı zikredilse de her yörenin kendine has pişirme biçimleri de vardır. Biz Konya usulü tirit tarifi paylaşıyor olacağız sizinle. Bu yemeği farklı kılan özelliklerden biri de et suyu ile ıslatılacak olan bayat ekmek ve pidelerin de değerlendirilebilmesidir. Et suyu ile ıslattığınız pidelerin üzerine tel tel ayrılan dana etini serpiştirip üzerine yoğurt ve özel sosunu döktüğünüzde yemelere doyamayacağınız bir yemek pişirmiş olacaksınız. Tarifimiz üç kişilik malzemeler içermektedir. Pişme süresi ise yaklaşık bir saati bulmaktadır. Tirit tarifi için linki tıklayabilirsiniz.
Mevlana diyarından Mevlana böreğini sofralarımıza dahil etmesek olmazdı. Arasıcak olarak bugünün iftar sofralarında yer alacak olan mevlana böreğini çıtır çıtır yapan içeriğindeki malzemeler, lezzetini veren ise ıspanak, tulum peyniri, soğan ve maydanozlar. İstenirse iç harcı kıyma ile de yapılabilir. Tarif bizden yapması sizden. Hadi bakalım mutfağa. Tarifimiz dört ila beş kişiliktir. Hazırlama süreci ise yaklaşık 45-50 dakikalık bir zamanı kapsamaktadır. Mevlana böreği tarifi için linki tıklayabilirsiniz.
Yine birçok farklı yöre adıyla anılan bir yemek tarifi olacak sizinle paylaştığımız: Höşmerim tatlısı. Peynir mayası ile yapılan höşmerim tatlısı ile tatlı bir final yapıyor olacaksınız iftar sofranızda. Tatlınızı hazırlayıp isterseniz fırınlayabilirsiniz. Hatta servis ederken yanına bir top dondurma bıraktığınızda hem serinleyecek hem de harika bir lezzet şöleni yaşayacaksınız. Tarifimiz beş kişilik malzemeler içeriyor. Hazırlama süresi ise yaklaşık 45 dakika civarında olacaktır. Höşmerim tarifi için linki tıklayabilirsiniz.
Tüm tariflerimizi Konya mutfağından verdik ancak içecek olarak Batı mutfağına kadar uzanacak ve zencefilli gazoz tarifini sizinle paylaşacağızOrjinal hali mayalandırılan bu içecek günümüzde fermantasyon işlemi olmadan hazırlanabiliyor. Bu da ev yapımı içecek olarak tüketilmesine olanak sağlıyor. Zencefil metabolizmayı hızlandıran bir bitki olarak bilinmektedir. Üstelik kalorisi ise oldukça düşüktür. Mide ve hazımsızlık sorunlarında ve gaz problemlerinde sağlıklı bir çözüm sunmaktadır. Romatizmal hastalıklarda iyileştirici özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Oruç tutanlarda oldukça sık rastlanan hazımsızlık ve mide problemleri için çözüm yolu sunan zencefil ile zencefilli gazoz tarifini ekledik bugünün iftar menüsüne. Tarifimiz 10 kişil zencefilli gazoz elde etmenizi sağlayacaktır. Yarım saatte bile hazırlayabileceğiniz zencefilli gazoz tarifi için linki ziyaret edebilirsiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.