Sağlıklı Beslenmenin Temel Maddeleri

Kilo vermek için yardım aldığınız tüm doktor ve uzmanların verdiği listelerde amaç öncelikle kilo verdirmek değil, sizi sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirmektir. Kaliteli bir yaşam sürmeniz için sağlıklı beslenmeniz gerekmektedir ve sağlıklı beslenmek için özel koşullara ihtiyacınız yoktur.  Ancak asıl öğrenilmesi gereken nasıl kilo vereceğiniz değil, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzınz haline getirmektir. Siz sağlıklı yaşama adım attığınızda zaten kilo verdiğinizi görüyor olacaksınız.

saglikli-beslenmenin-puf-noktalari_646x340
Sağlıklı yaşama adım atmanız için bilinmesi gereken bazı önemli noktalar mevcut. Şimdi size sağlıklı ve düzenli beslenmenin önemli detaylarından bahsedeceğiz:

Su Tüketimini İhmal Etmemelisiniz

Su, sağlıklı beslenmenin en başında yer alan bir besin kaynağıdır. Her gün en az 2 litre su tüketiminden bahsediyor tüm sağlıklı beslenme ve diyet listelerinde. Tabi bu miktar, gün içinde ki fiziksel aktivitenize bağlı olarak değişkenlik gösterebilir fakat sağlıklı bir bireyin tüketmesi gereken miktar 2 lt civarındadır.

Tahıl Ürünlerini Tüketmelisiniz

Sağlıklı beslenme kurallarından biridir tahıl tüketimi. Tam tahıllı besinler ana öğünlerde tüketilmesi halinde size tokluk hissi verecek ve bu hissin uzun sürmesini sağlayacaktır. Ayrıca lifli olması açısından da sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olacaktır. Tam tahıllı gıdaların düzenli tüketilmesi sonucunda kansere karşı koruyucu etkisi vardır.

Sebze ve Meyveleri Her Öğünde Taze Tüketmelisiniz

Sağlıklı beslenme ve diyet listelerinde hemen her öğünde karşınıza çıkacak olan sebze ve meyveleri mümkün olduğunca mevsiminde ve taze tüketmelisiniz. Mineral, vitamin ve posa açısından zengin olan mevye ve sebzeler, taze tüketildiğinde sizi hastalıklara karşı da koruyacaktır. Farklı sebze ve meyvelerde değişik vitaminler mevcut olduğu için tek tip beslenme yerine, her meyve ve sebzeden tüketerek tüm vitaminlerden faydalanabilirsiniz.

Lifli Besinleri Tercih Etmelisiniz

Lif yani posa, besinlerin bağırsaklarda sindirimi zor olan kısımlarıdır. Posalı besinler, düşük yağ ve enerji içeren besinlerdir. Posalı besin tüketimi önemlidir. Yetişkin bireylerin günde 25-30 gr. posa almaları gerekir.  Dikkat edilmesi gereken husus, posanın meyve ve sebzelerden direkt olarak alınmasıdır. Tablet şeklinde tüketimi sağlanan posanın vücuda hiçbir faydası yoktur. Posalı besin tüketimin kilo alımını engellediği gibi, hemoroid, bağırsak kanseri, kabızlık, diyabet ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkileri mevcuttur.

Şeker ve Şekerli Besinlerin Kullanımını Azaltmalısınız

Vücudunuzun şekerden sağladığı enerjiyi doğal yollardan alması, şeker tüketiminin en sağlıklı yoludur.  Yapay ve beyazlatılmış şekerin ise kalbe zarar verdiği ve kanser hücrelerini beslediği uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Ortalama vücut ağırlığı 70 kg. olan bir bireyin şeker tüketimi günde 50 gr. ‘ı geçmemelidir. Fazla tüketim hastalıklara davetiye çıkarmak demektir. Siz de sağlıklı yaşama adım atmak istiyorsanız, çay ve kahveyi şekersiz tüketerek başlayabilirsiniz.

Tuz Kullanımını Azaltmalısınız

Tuz,  sodyum içeren bir besin maddesidir. Pek çok yiyeceğin doğal bir parçası olan tuz, vücudumuzda sıvı dengesinin sürdürülmesine ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Ancak aşırı tuz tüketimi hipertansiyon ve osteoporoz riskini artırmaktadır. Ayrıca vücudunuzda ödem oluşmasında da sebep olmaktadır. Tüm besinlerde sodyum olduğunu düşünürsek, ekstra alınması gereken tuz ½ çay kaşığını geçmemelidir. Az tuzlu yemekleri çeşitli baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Ayrıca tuz olarak iyotlu tuzu tercih etmelisiniz.

asiri-tuz-kullanimi--1c683ef299fa3785c1c9

Sağlıklı Yağ Kullanmalısınız

Doymuş yağlar kalp ve damar hastalıklarına sebebiyet verdiğinden  zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçek yağı, kanola yağı ve soya yağı gibi doymamış yağları tercih etmelisiniz. Yağda kızartma türü pişmiş yemeklerden kaçınmalı, fırında, kendi suyunda ya da ızgarada pişmiş yemekleri tüketmeli ve aşırı yağ kullanımından kaçınmalısınız. 1 gr yağ, içerisinde 9 kalori barındırmaktadır ve kilo alımını da sebep olmaktadır.  Günlük enerjinin %25-30’luk kısmı yağlardan alınmaktadır.

Güvenilir Gıdalar Tüketmelisiniz

Marketlerden satın alacağınız ambalajlı gıdalarda son kullanma tarihi önemlidir. Dolayısıyla ürünü satın almadan son kullanma tarihini ve tazeliği açısından da üretim tarihini incelemeniz gerekir. Ayrıca ambalajı açılmış ya da bozulmuş paketlerde, bayatlamış olabileceği için satın alınması sakıncalıdır. Güvenilir yerlerden alışveriş yapmalısınız. Eğer sebze aldıysanız ve çiğ tüketecekseniz, yıkadıktan sonra iyice temizlendiğinden emin olmalısınız.

Tek Tip Beslenmeden Kaçınmalısınız

Sağlıklı beslenme denildiğinde tüketimi söz konusu olan bir çok meyve ve sebzeden, çeşitli sebeplerle sadece birkaçını tüketiyorsanız tüm vitamin ve faydalardan mahrum kalıyorsunuz demektir. Meyve ve sebze çeşitliliğinde her ürünün farklı bir faydası bulunmakta. Dolayısıyla tep tip beslenmeden kaçınarak her vitamini almalı ve vücudunuza fayda sağlamasına imkan vermelisiniz.

Gününüzü Hareketsiz Geçirmemelisiniz

Gün içinde istediğiniz kadar sağlıklı beslenin, eğer hareketli değilseniz yediğiniz en hafif yiyecekler bile zamanla vücudunuzda yağ oluşumuna ve kilo alımına sebep olacaktır. Sporun herhangi bir dalı ile uğraşmıyorsanız, günde en az 20 dk. tempolu yürüyüş ile daha zinde ve sağlıklı bir hayata adım atabilirsiniz.

sağlıklı-diyet-2

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.