Canlı bir bitki yemeyi önersek size ne dersiniz? Kesinlikle şaka yapmıyoruz. Çünkü hem canlı, hem sağlıklı, hem de enerji deposu olan mikro herküllerden bahsediyoruz.
Maş fasulyesi, yeşil mercimek, nohut, buğday, karabuğday, barbunya ve bezelye filizi. Filizlenince bu minik görünen kuru bakliyat ve tahılların içinde bir şenlik başlıyor.
İhtiyacınız olan bir miktar su, nem, sıcaklık, havalandırma ve karanlık. Böyle bir ortam sağladığınızda doğa üzerine düşeni yapacaktır. Filizlenen her bir tohumun lezzeti daha da yoğunlaşıyor, zengin besin içeriklerine ve güçlü aromalara sahip oluyorlar. İçlerindeki vitaminler, mineraller, enzimler olduğundan daha da fazlalaşıyor ve daha yararlı besinler haline dönüşüyorlar.
5000 yıldır birçok uygarlık, özellikle Çinliler filizlerin enerjisinden ve gücünden yararlanmıştır. Çin İmparatoru Shen Nung klasik Çin tıbbının mimarlarındandır. M.Ö. 3. yüzyılda filizleri, hastalıkları iyileştiren ve insan doğasını destekleyen ilaçlar arasında saymıştır. Ayrıca Aztekler ve Kuzey Amerika yerlilerinden Navajolar da filizlendirmeye önem vermişlerdir. Önceleri ilaç olarak kullanılmış ve daha sonra muhteşem yemeklere dönüştürmüşlerdir.
Mikro Herkülleri Neden Tüketmelisiniz?
Mikro herkülleri tüketmelisiniz çünkü;
Mikro Herkülleri Nasıl Tüketebilirsiniz?
Mikro herkül filizler çok yönlü tüketilebilir. Pişirerek ya da çiğ yenilebilir. Hamburger, salata ve hatta dip soslarda bile kullanabileceğiniz mikro herkül filizleri bir çok yemekte de kullanabilirsiniz. Üstelik çok besleyici ekmekler bile yapabilirsiniz.
Biraz buharda haşlayarak, zeytinyağı ve limon ilave ederek lezzetli bir ara öğüne dönüştürebilirsiniz. Hazırladığınız smoothielerinizin içerisine bir avuç ilave ettiğinizde ekstra protein, vitamin, mineral ve lif kaynağına dönüştürebilirsiniz. Filizler ayrıca hem spordan önce mideyi yormaz hem de sonrasında protein kaynağı olarak tüketebileceğiniz müthiş bir seçenektir.
Maş fasulyesi filizi en sık tüketilen filizler arasında yer alıyor. Özellikle Asya mutfağında sıklıkla kullanılan maş fasulyesi filizi suyu gördüğünde coşuyor. Tatlımsı bir tadı olan maş fasulyesi filizi aynı zamanda çıtır çıtır.
Çiğ olarak; Salatada, smoothie de ve sandviçte
Pişirerek; çorbada, et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve buharda haşlayarak tüketilebilir.
100 gram kadar Organik maş fasulyesi filizinde 30 kalori ve üç gram protein vardır. Ayrıca yağ, kolestrol ve sodyum içermez. Üstelik %90.4’ü su, glisemik endeksi ise 3’tür.
100 gram maş fasulyesi filizi içeriğinde bulunan ve günlük ihtiyacımızı karşılayan başlıca vitamin ve mineraller:
Maş fasulyesi filizi tam anlamıyla K vitamini deposudur ve günlük K vitamini ihtiyacınızın yarısına yakınını karşılamaktadır.
K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlamaktadır. Yeterli miktarda K vitamini alınmaması halinde, pıhtılaşma azaldığında sindirim sisteminde, diş etlerinde, akciğerlerde, idrar yollarında ve deride kanamalar görülür.
Maş fasulyesi filizinin içeriğinde ayrıca yüksek miktarda C vitamini de bulunmaktadır. Mineraller açısından da harika bir demir, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve çinko kaynağıdır. Folik asit açısından da oldukça zengindir.
Maş fasulyesi filizi düzenli olarak tüketildiğinde, içeriğindeki lesitin ve lifler kandaki kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesini düşürmektedir. Bu durum kalbe ve damarlara iyi gelmektedir. En sık görülen kalp hastalıklarından biri olan damar sertleşmesine karşı korumaktadır.
Organik maş fasulyesi filizinin anti-aging etkisi vardır. Filizdeki fitoöstrojenler yani hormon içermeden hormon etkisi gösteren bitkisel kaynak, hyaluronik asit , kalojen ve elastinin sentezini tetiklemektedir. Bu sebeple düzenli maş fasulyesi filizi tüketerek elastikiyet ve nem kaybı gibi yaşa bağlı cilt değişimlerini önlemeye yardımcı olmaktadır.
Maş fasulyesi filizi, güçlü bir besin kaynağı ve hazır enerji olarak zihinsel ve fiziksel stres ile yorgunluk belirtilerine karşı mücadele etme de oldukça faydalıdır.
Saçlardaki ve tırnaklardaki kırılganlık çoğunlukla besin eksikliklerinden, özellikle de vitamin, protein ve çinko eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Maş fasulyesi filizlerini tüketerek tırnaklardaki ve saçlardaki kırılmaların önüne geçebilir zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Maş fasulyesi filizi saçları ve tırnakları bu kırılmalara karşı koruyacak tüm vitamin ve mineralleri içermektedir.
Maş fasulyesi filizi, östrojen hormonu benzeri olan fitoöstrojen açısından zengindir. Bu nedenle menopozda azalmış östrojen seviyesinde azalma ile ortaya çıkan bir çok belirtiyi (kalp çarpıntısı ve sıcak basması gibi) hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca menopozla bağlantılı osteoporoz yani kemik erimesi ile mücadelede etkili bir besindir.
Kaliteli bir lesitin kaynağı olan maş fasulyesi filizleri kanda bulunan kolesterol seviyesini düşürerek karaciğerde yağlanmanın oluşmasına ya da yağlanmanın azalmasına yardımcı olmaktadır.
Maş fasulyesi filizleri yüksek oranda lif içermektedir. Bu sayede tüketildiğinde, bağırsak hareketliliğini artırmaya yardımcı olmakta ve kabızlığa da iyi gelmektedir. Şişkinlik problemi olan kişiler için oldukça faydalıdır ve tüketimi tavsiye edilmektedir.
Yeşil mercimek filizi yumuşak tadı ve iştah açan bir lezzet ile sofralarınıza konuk oluyor. Organik yeşil mercimek filizini bulgurla birlikte kullanabilirsiniz mesela. Kısır ve mercimek köftesinde de kullanabilirsiniz.
Nasıl Tüketilebilir?
Çiğ olarak; salata da, sandviçte, omlet içinde ya da smoothielerde kullanılabilir.
Pişirerek; çorba da, et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve buharda haşlayarak tüketilebilir.
Filizlenmiş mercimekler biz üç ana besin değeri sağlıyor: yağ, protein ve karbonhidrat. 100 gram mercimek filizinin içeriğinde 106 kalori, bir gram yağ, dokuz gram protein mevcuttur. %67,3’lük kısmı sudan oluşur. Kolesterol içermez ve glisemik indeksi 10’dur. Ayrıca 100 gram mercimek filizi tükettiğinizde günlük ihtiyaç duyduğunuz hemen hemen her vitamin ve minerali almış oluyorsunuz. Ancak bazı vitaminler daha öne çıkıyor:
Mercimek filizi yüksek miktarda protein içeriyor. Protein kasları korumak ve yapılandırmak için oldukça önemlidir. Üstelik uzun süre tok tutuyor. Filizler, et ve tavuk gibi protein kaynaklarına göre daha az kalorilidir. Bir kase tüketildiğinde yeterli miktarlarda karbonhidrat ve yağ almış olursunuz.
Yeşil mercimek filizinde yüksek miktarda C vitamini mevcuttur. 100 gram yeşil mercimek filizi, günlük ihtiyacınızın %28’ini karşılamaktadır. C vitamini bağışıklık sisteminizi destekler ve tükettiğiniz gıdalardan demiri daha etkili almanızı sağlar. Ayrıca güçlü bir antioksidandır. Yaşlanmanın etkileri ile mücadele ederken bazı kanser türlerinin oluşumunu da engellemektedir.
İçeriği demir açısından zengin olan yeşil mercimek filizi, kan hücrelerindeki bir protein çeşidi olanhemoglobinin sentezlenmesinde önemli derecede yardımcıdır. Ayrıca yeşil mercimek filizi içerdiği C vitamini ile demirin bağırsakta ki emilimini de artırmaktadır. Bu durumda demir eksikliğinin sebep olduğu kansızlığı da önlemektedir. Demirle birlikte içerdiği bakır da Tip 2 diyabet hastalığına karşı da koruyucudur.
Yeşil mercimek filizi, 100 mikrogram folik asit içerir. Folik asit, S-adonezil metiyonin üretmenizi sağlamaktadır. Bu, hücrelerinizin gen aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olur. Yani genlerinizin açma-kapama düğmeleri gibi görev üstlenmektedir. Bu durum da dokularınızın sağlığı için oldukça önemlidir. Çünkü düzensiz olan genler kanser gibi hastalıklara sebep olabilir. Ayrıca folik asit cenin gelişiminde de önemli rol oynamaktadır. Kadınların sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesine destek olur.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.