Sağlıklı Detoks Programlarının Olmazsa Olmazları
Sağlıklı Detoks İçin Uzak Durulması Gerekenler
Sağlıklı Detoks Süreci İçin Öneriler
Detoks Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?
Detoks Programı Ne Kadar Süre Uygulanmalıdır?
Detoks Programlarının Sağlık Açısından Sakıncası Var Mıdır?
Son dönemlerin modası haline geldi. Özellikle diyet yapanlardan sıkça duyduğumuz, özellikle diyet ve sağlıklı beslenme uzmanlarınında tavsiye ettiği detokstan bahsediyoruz. Bu yazımızda hep birlikte “Detoks Nedir, ne işe yarar ve sağlıklı detoks yöntemleri nelerdir?” sorularının cevaplarını arayacağız. Sağlıklı Detoks nedir ve bunu başarıyla sonuçlandırmak için önerilerimizi yazının devamında bulabilirsiniz.
Detoks, vücuttan toksinlerin atılması ve temizlenmesi anlamına gelmektedir. Yani detoks bir arınmadır. Toksin adı verilen maddeler vücutta biriken ve zamanla ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Uzmanlar detoks uygulamanın vücuda faydalı olduğunu belirtmektedir ve en az yılda 1-2 kez mutlaka detoks yapılmasını önermektedir. Bunun nedeni vücudu alıştığı beslenme tarzına karşı savunmaya alarak şaşırtması ve harekete geçmesini sağlamasıdır.
Detoks çoğunlukla diyet yapanlar tarafından yapılmakta ve sebze-meyve sularından yararlanılmaktadır. Önemli olan doğru ve sağlıklı bir biçimde detoks diyeti yapmaktır. Eğer herhangi bir sorun yaşamak istemiyorsanız doğru detoks yöntemini bulmak için bir uzmandan mutlaka yardım almalısınız. Aksi taktirde yanlış yapılan detoks uygulamaları kas kaybına sebep olabilir ve bu da vücudunuzda bazı rahatsızlıkların nüksetmesine sebep olabilir.
Yaşam alanımızın belirli zamanlarda temizliğe ihtiyaç duyduğu hepimizin bildiği bir durumdur. Vücudunuzun belirli dönemlerde toksinlerden temizlenmesi için detoks programlarına ihtiyaç duymaktadır. Detoksun kelime anlamı vücudu temizleme, arınmadır. Şehir yaşamındaki çevre kirliliği ve sağlıksız beslenmenin sonucu olarak oluşan ve vücutta biriken toksinlerin özel programlar ile vücuttan uzaklaştırılmasıdır.
Bazı diyet ve sağlıklı beslenme uzmanları, beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve düzeltilmesi için danışanlarına diyet programları öncesinde detoks programı ile başlatmaktadır. Detoks programları genellikle bir günlük programları içermektedir ve uzun süreli ve düşük kalorili programlar sakıncalı bulunmaktadır.
Kilo vermek istiyorsanız ve detoks yapacaksanız doğru detoks programını bulabilmeniz için içeriğine mutlaka bakmalısınız. Sağlıklı detoks programlarının içermesi gereken olmazsa olmaz kuralları vardır.
Protein içeren besinlerde buluna aminoasitler, enzimlerinizin harekete geçmesi ve karaciğerinizin kendi detoks sistemi için gereklidir. Detoks programınızda mutlaka fasulye, kuruyemiş, kurubaklagil grubu, tohumlar gibi vejeteryan besin kaynakları, ya da tavuk, yumurta, balık gibi temiz proteinleri mutlaka olmalıdır.
Turpgiller ailesinden olan sebzeler karaciğerin kendi detoks sistemine ve östrojen metabolizmasına destek olmaktadır. Detoks sürecindeyken turpgiller ailesinden karnabahar, brokoli, brüksel lahanası ve beyaz lahana tüketmeniz büyük önem taşımaktadır. Turpgiller grubu iyot eksikliği yaşayan bireylerde tiroidi desteklediği için özellikle tüketmekte fayda var.
Detoksifikasyon bir çok mineral, vitamin ve diğer değerleri kullanan karmaşık bir süreçtir. Bu sebeple methylfolate ve methylcobalamin içeren B vitaminine sahip besin maddeleri detoks programınızda mutlaka olmalıdır. Bu nedenle koyu renkli taze sebzeler ve meyveler gibi besin değeri yüksek besinleri mutlaka tüketmelisiniz.
Detoks sürecinin amaçlarından biridir vücudunuzda biriken toksinleri idrar ve ter yoluyla atılması. Buna en büyük yardımcı su içmektir. Günde en az altı ila sekiz bardak su içmelisiniz. Dehidrasyondan ve dolaşımın sağlandığından kaçındığınızdan emin olmalısınız. Dehidrasyon; kaybettiğiniz suyun içtiğiniz su miktarından fazla olması demektir ve bunu dengelemek önemlidir.
Uyarı: Gün içinde içeceğiniz suyu takip edebilmek için genellikle pet şişe ya da plastik tarzda şişeler kullanmaktasınız ancak bu konuda uzmanlar ve doktorlardan ciddi uyarılar gelmekte. Plastik şişe içinde saklanan suyun bakteri üretmesi kolay olmasından dolayı sağlık için cam bardak tercih etmelisiniz.
“Unutmayın:Cam sağlıktır.”
Detoks süreçlerinin olmazsa olmazlarındandır antioksidan içeren besinler. Bu süreçte vücudunuz bazı toksik maddeler üretebilmektedir. Şayet bu toksikler koruyucu sayılacak besinlerle önlenmezse sağlığınızı kötü yönde etkilemektedir. C vitamini, magnezyum, selenyum içeren soğan, sarımsak gibi meyve ve sebzeleri tüketmeniz gerekmekte. Bunun yanı sıra kişniş, zerdeçal ve enginar gibi besinler de antioksidan açısında oldukça zengindirler ve detoks programında mutlaka olmalıdırlar.
Detoks kesinlikle bir beslenme tarzı değil, sindirim ve dolaşım sistemini dinlendirme ve rahatlatma programıdır. Bu nedenle sağlıklı bir detoks programı maksimum bir haftayı kapsayabilir. Kesinlikle bu sürenin dışına çıkmamalısınız. Aksi taktirde ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Eğer zaten sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız bir günlük detoks programı sizin için yeterli olacaktır.
Detoks, dolaşım sistemini ve sindirim sistemini rahatlatmak dinlendirmek ve temizlemek demektir. Durum böyle olunca katı, kavrulmuş, kızartılmış ve işlenmiş besinler yerine sıvı besinler tercih edilmelidir. Sıvıdan kastedilen ise direk içme suyu şeklinde değil içerisine sebze ve meyveler de ilave edilerek, sebzelerin posaları ile beraber sıkılan meyve ve sebzelerin suları ve sebzelerin haşlama suyudur.
Detoks süreci doğal beslenmeyi esas almaktadır. Doğal beslenmek ise besinlerin en doğal halini tüketmek demektir. Bu açıdan bahçeden taze olarak toplanmış , semt pazarından alınmış olan taze sebze ve meyveler ve herhangi bir işleme maruz kalmamış besinlerin temiz bir şekilde yıkanıp direk yani çiğ olarak tüketimi daha sağlıklıdır.
Detoks süreci bir arınma anlamına gelmektedir. Alkol ise vücudun tüm sistemlerini bozmakta ve fonksiyonlarına zarar veren bir içecek olarak kabul edilmektedir. Bu açıdan düşünüldüğünde sadece detoks yaptığınız süre zarfında değil tüm zamanlarda alkol tüketiminden uzak durmanız gerekmektedir. Hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerekiyor. Kahve ve siyah çay da dolaşım ve sindirim sisteminizi yormaktadır. Bu sebeple sağlık açısından çok tavsiye edilmeyen içecekler arasında yer almaktadır. Amacınıza en sağlıklı biçimde ulaşabilmeniz açısından, detoks sürecinde yine kahve ve çay tüketimine ara verilmesini tavsiye ediyoruz. Peki detoks yapmak isteyen birisi neler içebilir? İşte bu bambaşka bir konu ve size Detox Suyu Tarifleri yazımızda onlarca Detoks Diyeti tarifinden bahsettik.
Sağlıklı beslenmenin ana kurallarından biridir işlenmiş ve hazır gıdalardan uzak durulması. İşlenmiş ve ışıl işlemden geçirilmiş olan et ürünleri değil sofranıza, evinize dahi girmemelidir. Sadece detoks ve diyet sürecindeyken değil hayatınız boyunca bu sağlıksız gıdaların tüketilmemesinde fayda var. Detoks sürecine dönersek bu zaman zarfında salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünlerinin tüketimine izin verilmesi söz konusu bile değildir.
Kırmızı et ise, protein ile beraber diğer besleyiciler açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. Sağlıklı beslenme programlarında tüm sağlıklı beslenme uzmanları tarafından haftada iki defa mutlaka kırmızı et tüketmeleri önemle istenmektedir. Ancak kırmızı et sindirimi zor ve yorucu olan bir besindir. Detoks sürecinde sindirim ve dolaşım sistemlerinin rahatlaması ve dinlendirilebilmesi için kırmızı et, bu süreçte sorfalarda olmalıdır. Ancak alkol ve işlenmiş etlerin aksine hayatınızdan asla çıkarılmaması gereken en sağlıklı ve en faydalı besinler arasında yer almaktadır.
Bilgi: İşlenmiş etlerin neden zararlı olduğuna dair daha önce sizinle paylaştığımız “İşlenmiş Etler ve Zararları” başlıklı makalemizde detaylı olarak yer vermiştik. Siz de bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz başlıkta yer alan linki tıklayarak makalemize ulaşabilirsiniz.
Uzmanlar detoks programının yedi günlük peroyotlar halinde ayda bir kez uygulanmasını önermektedir. Yedi günde hücre yenilenebiliyor ve vücut organlarını yenileyebiliyor. Üç ya da dört günlük detokslarda uygulanabilmektedir ancak normal sürecini değerlendirirsek bu başlangıç süreci olarak da kabul edilebilir. Ayrıca on, on dört ve yirmi günlük detoks programları da mevcuttur ancak bu süre içinde kendinize dikkat etmeli ve her hangi bir ters resksiyon oluşması halinde doktorunuza danışmayı unutmayın.
Detoks programlarının kanıtlanmış bir yan etkisi yoktur. Sindirim sistemini yavaşlatma işidir. Örneklendirmek gerekirse hasta olduğunuzda midenizi ve sindirim sistemini zorlayacak besinler tüketmezsiniz. Aksine çorba ve bitki çayı gibi kendi kendine sindirimi gerçekleştirecek besinler tercih edersiniz. Detoks programları ile vücudunuzun toksinlerden kendi kendine arınabilmesi için yer açmaktasınız. Detoks programlarını hamile olan, emziren ve son altı ay içinde ciddi bir rahatsızlıktan dolayı ameliyat geçiren hastalar dışında herkes yapabilmektedir.
Her bireyde aynı organlar mevcuttur ve dolayısıyla her birey aynı detoks programlarını uygulayabilir bunun için size daha detaylı bilgilendirmeyi 3 Günlük Detoks Diyeti Programı yazımızda vermeye çalıştık. Günlük su tüketimindeki artışı, meyve ve sebze suları içerek, alkolden, işlenmiş etlerden, kahveyi, ağır karbonhidratları, hayvansal proteini ve ağır şeker içeren besinleri hayatınızdan çıkararak detoks programlarını başarı ile uygulayabileceksiniz. Ancak vücudunuza, karakteristik özelliklerinize ve sağlığınıza en uygun detoks programları için doktorunuza ya da sağlıklı beslenme diyet uzmanlarına danışarak kişiye özel detoks programları ile sağlıklı yaşama adım atabilirsiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.