Sağlıklı Yiyecekler ve Faydalı Besinler

Herkes ne yememesi gerektiğini çok iyi bildiği halde, iradesine sahip olamayıp zararlı yiyecekler tüketmeye meyil gösterir. Bu durumun sonucu olarak da, gereğinden fazla alınan kilolar nedeniyle sorun yaşanmaya başlanır.

Bu durumda kendinize bir sağlıklı besinler listesi yaparak, atıştırmak istediğinizde ya da ara öğünlerde tüketmek üzere bir çok yiyeceği tercih ederek, sağlıksız atıştırmalıkları hayatınızdan tamamen çıkarabilirsiniz. Doğadan gelen besinlerin mucizelerine tanık olarak, beslenme şeklinizi değiştirip daha sağlıklı besinler tüketebilirsiniz. Peki hangi besinler tok tutar ve hangilerini yiyerek abur cubur ihtiyacı duymazsınız, sizin için inceledik.

Elma

En ucuz ve en sağlıklı besinler arasında yer alan elma, hem tok tutar hem de sabahları tükettiğinizde, zinde olmanıza yardımcı olur. Astım ve diyabete karşı koruyucu etki gösteren elma, yemeklerden 30 dakika önce tüketilirse iştahı da kapatır.

third1

Nar

Güçlü bir antioksidan olan nar, en sağlıklı meyveler arasındadır. Kan dolaşımını hızlandıran ve tümörlerin büyümesini önleyen bu meyve, düzenli olarak tüketildiğinde kan basıncını da dengeler.

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Brokoli

Çok iyi bir toksin atıcıdır. Tüm kanser tipleri için engelleyici etki gösteren bu sebzeyi, çorba olarak ya da hafif haşlayarak tüketebilirsiniz.

Yumurta

Dünyanın en doğal yiyeceği olan yumurta, kusursuz bir besindir. Çünkü hem protein deposu, hem de kalorisi düşüktür.

Somon

Anti aging deposu olarak en güçlü yiyecek olan somon, omega 3 açısından da oldukça zengindir. Kan şekerini düzenleyen bu ürün, aynı zamanda ruh halini de olumlu yönde etkiler.

Yaban Mersini

En güçlü antioksidanlardan olan yaban mersini aynı zamanda kanserden koruyucu özelliği ile bilinmektedir.

Soğan Sarımsak

Kalp hastalıklarını yüzde 20 oranında azaltan soğan ve sarımsak, her gün düzenli tüketildiğinde kiloyu da dengeliyor.

Ceviz

Hafızayı güçlendiren ceviz, düzenli olarak tüketildiğinde kolesterolü de dengeleyip düzene sokmaktadır.

Kuru Üzüm

Her gün bir avucunuzun yarısı kadar tüketebileceğiniz üzüm sayesinde, kansızlık ve demir eksikliği gibi sorunları yaşamanıza gerek kalmaz.

Kefir Tüketimi

Süt içmeyi sevmeyenlerin alternatif olarak tüketebileceği kefir, oldukça faydalı bir içecektir. Her derde deva olan kefir tüketimi, her yaştan kişi için oldukça önemlidir. Çocuklarınıza da verebileceğiniz kefir, sağlıklı bir kemik yapısını korumakla birlikte, aynı zamanda kilo vermeniz için de destek olacaktır.

Ekmek Yemeli Mi Yememeli Mi?

Ekmek tüketimi konusunda yapılan bir çok tartışma nihayetinde, büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların günde iki dilim ekmek yemelerinin yeterli olduğu ortaya çıkmıştır.

Yetişkinler ise karbonhidrat ihtiyaçlarını pilav, makarna gibi besinlerden alabilir. Enerjimizin büyük bir kısmını karşılayan karbonhidratlar sağlığımız için önemlidir. Ancak ekmek tüketimi, tam tahıllı ekmeklerden yapılmalıdır.

Yetişkin bir insanın ekmek tüketmesine gerek yoktur. Ancak ille de tüketmek isterseniz, günde bir iki dilimi geçirmemeye çalışabilirsiniz.

Protein Alımı

Proteinler karbonhidrattan sonra enerji ihtiyacımızın karşılandığı en önemli besin kaynaklarıdır.

Besinlerin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için ızgara ya da haşlama şeklinde pişirilmesi gerekmektedir. Günlük 150 gram kadar et tüketerek ya da 4 – 5 haşlanmış yumurta yiyerek protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Protein ihtiyacınızı karşılamazsanız, vücudunuz sıkılaşmaz ve kas kitleniz azalmaya başlar. Bu nedenle protein tüketimini yeşil sebzelerin ağırlıklı olduğu şekilde yapabilirsiniz. Bu nedenle protein içeren besinler yazımız da başucu niteliğindedir, incelemenizi tavsiye ederiz.

third

Et Yiyemeyenler Ne Tüketebilir?

Et fiyatlarının pahalı olduğu günümüzde, herkesin sağlıklı beslenmesine imkan olmamaktadır. Bu nedenle sağlıklı beslenmek zenginlerin işi diyenler için oldukça faydalı besinler vardır.

Et yerine tüketebileceğiniz haşlanmış yumurta, yeşil mercimek ve nohut oldukça faydalı besinlerdir. Ekonomik bir şekilde de sağlıklı besinler tüketebileceğiniz gibi, vegan diyeti yapıyor olmanız durumunda da bu tür alternatif besinleri tüketebilirsiniz.

En iyi koşullarda beslenmek için çocuklarınız ve tüm aile üyelerinizle birlikte bu gıdaları tüketmeniz gerekmektedir. Sağlıklı besin gruplarını dengeli bir şekilde tüketmeniz için, gerekli olan beslenme listesini düzenlemeniz gerekmektedir.

Bunun ilk adımlarını sağlıklı besinler listesi hazırlayarak atabilirsiniz. Özellikle kilo sorunlarınız varsa, hayatınızın geri kalan kısmını bu liste dahilinde planlayabilirsiniz. Kilo vermek istiyorum ve evet artık başlamam lazım diyorsanız kilo verme blog kategorimizdeki diğer yazılarımız da rehber niteliğindedir.

Her Zaman Tüketmeniz Gereken Sağlıklı Besinler

Her insanın zaman zaman birkaç kilo alıp vermek istediği dönemler olsa da, bazı insanlar şişmanlık ve obezite sorunu ile baş etmeye çalışmaktadır.

Çağımızın hastalığı olan obezite, her yaştan insanın problemi haline gelmektedir. Özellikle fast food beslenme şekli, internet alışverişlerinin hareketsiz yaşama sevk etmesi gibi son yüzyılın problemleri, insanların daha fazla yiyerek daha az hareket etmelerine neden olmuştur. Sağlıklı besinlerden uzaklaşan yeni nesil, gittikçe hazır gıdalara daha fazla yönlenmiştir.

seond-1

Mesela hamilelikte alınan fazla kilolar yüzünden bir çok kadın sorun yaşamaktadır. Ancak bunun en büyük nedeni, sağlıksız beslenmektedir. Hamilelik öncesinde de sağlıksız beslenirseniz, kilo alımınız hızlı olur.

Yani birkaç haftalık sağlıklı beslenme ile, önceki beslenme sorunlarınızı gideremezsiniz. Sağlıklı beslenmek, doğal olan ve olması gereken beslenme şeklidir.

Sağlıklı Besinler Nelerdir?

Sağlıklı beslenmek istediğinizde, doğal olan ve katkı maddesi içermeyen besinleri tercih etmelisiniz.

Yani paketlenmiş olan gıdaları tercih ederseniz, katkı maddesi ve koruyucu içeren gıdalar tüketmiş ve sağlıksız beslenmiş olursunuz. Aslında çok zor olmayan sağlıklı beslenme sistemi, en azından 1 aylık bir düzen sonrası iyice yerleşecek ve hayatınız boyunca sürdürebileceğiniz bir şekle girecektir.

Hayatınız boyunca vazgeçmemeniz gereken gıdaları beslenme programınızdan eksik etmeyerek, ailenizi de dahil ettiğiniz bir sağlıklı beslenme sistemi yürütebilirsiniz. İşte her zaman tüketmeniz gereken sağlıklı besinler listesi !

seond-2

Süt ve Süt Ürünleri Sağlıklı Besinler

Süt ve süt ürünleri tüketimi, aşırıya kaçmamak kaydıyla her zaman düzenli olarak tüketilmesi gereken besin gruplarındadır.

Taze süt ve taze sütten yapılmış ev yoğurdu, tüketebileceğiniz en sağlıklı süt ürünleri arasındadır. Özellikle günlük sütlerden yapılan yoğurt ve kefir, öğünlerinizde 100 gram kadar bulunmalıdır.

Peynir ürünleri arasından özellikle tuzsuz lor, faydalı olduğu kadar kilo almanıza da neden olmamaktadır. Sağlıklı bir diş ve kemik yapısı için süt ürünleri tüketimi oldukça önemlidir.

Protein Grubu Sağlıklı Besinler

Proteinler vücudumuzda kasa dönüştüğünde fit ve sıkı bir görünüme kavuşmak daha kolay bir hale geliyor. Özellikle et ürünleri, haftada en az 4 gün tüketilmelidir.

seond-35

Mesela gün aşırı olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirdiğiniz et ürünlerini, diğer protein ürünleri olan bakliyat ürünleri, yumurta ve kuruyemişlerle ikame edebilirsiniz. Protein eksikliği bir çok hastalığa yol açtığı gibi, aynı zamanda da kansızlık ve demir eksikliği gibi hastalıklara da neden olabilir.

Özellikle hamilelik  döneminde olan kadınların mutlaka et ve diğer protein ürünlerini tüketmeleri gerekmektedir.

Sebze ve Meyve Grubu Sağlıklı Besinler

Doğal besinler arasında önemli bir yeri olan sebze ve meyveler, yüksek oranda antioksidan ve C vitamini içerdiklerinden dolayı oldukça önemli besin gruplarındadır.

Meyveler genelde C vitamini içerdiği ve antioksidan sağladığı için önemlidir. Aynı zamanda lif içerikleri sağlıklı bir sindirim sistemi için gereklidir. Bu nedenle her zaman bir porsiyon tüketilmesi önemlidir. Lifli besinler yazımızdan daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Sebzeler ise, doygunluk hissi sağladıkları ve hücre yenilenmesine destek oldukları için çok fazla tercih edilirler.

seond-36

Ekmek ve Tahıl Grubu

İşte en dikkatli tüketilmesi gereken besin grubu! Ölçüyü kaçırdığınızda kilo almanıza neden olan ama ölçülü yediğinizde sağlıklı olan ekmek ürünlerini doğru tercih etmelisiniz.

Sağlıklı bir ekmek, dilimlediğinizde delikler olmayan, tam tahıl içeren ve beyaz undan yapılmayan bir ekmek seçmelisiniz. Zaten bu tür bir ekmekten bir dilim kestiğinizde, bir dilim oldukça tok tutucu bir özellik sağlayacaktır.

Tahıl ürünleri arasında yulaf ezmesi ve yulaf kepeği gibi ürünler de oldukça fazla tercih edilmektedir. 4 kaşık pilav ya da makarna, bir dilim ekmek ihtiyacınız olan takıl miktarını karşılayacaktır.

Yulaf ezmesi yüksek lif içeriği nedeniyle oldukça fazla tercih edilmektedir. Özellikle meyveler ve yoğurtla birlikte ara öğün olarak tercih edebilirsiniz.

Su Tüketimi

Su olmadan hayat olmaz felsefesinin insan vücudu için de geçerli olduğu bilimsel olarak ispatlansa da, su tüketimine hala gereken önem verilmemektedir.

Günde en az 2 litre su içmek ve bunun yanında bitki çaylarını da şekersiz tüketmek oldukça önemlidir. Emziren anneler de su tüketimi 4.5 litreye kadar ulaşabileceğinden, herkesin ihtiyacına göre en az 2 litre su içilmesi önemlidir.

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.