Yürüyüş Yapmak İçin Doğru Zaman Nedir?
Bir Haftada Kaç Gün Yürüyüş Yapmak Uygundur?
Ne Kadar Süre İle Yürünmelidir?
Yürüyüş Yaparak Kilo Vermek Mümkün Müdür?
Serin Havalarda Yürüyüş Yapmak Yararlı Olur mu?
Sağlıklı Yürüyüş Çıkmadan Önce Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı Yürüyüş Yaparken Su İçilmeli Midir?
Eğer bu sitedeyseniz diyet ve sağlıklı beslenme ile ilgili bilgi arayışındasınız demektir. Doğru yerdesiniz. Burada diyetle ilgili her şeyi hatta daha ötesini de bulacaksınız. Popüler diyetlerde ve özel beslenme biçimlerinde de bahsettiğimiz gibi diyetin en büyük destekçisi spor ve yürüyüş. Diyet yapmanın kuralları olduğu gibi yürüyüş yapmanında bazı kuralları mevcut ve biz de bu yazımızda yürüyüş yapmanın kurallarından bahsedeceğiz. Yürüyüş süresi ne kadar olmalı, ne zaman yürüyüş yapılmalı ya da yürüyüş ile kilo vermek mümkün mü? tüm bu soruların cevabını arayacağız.
Spor yapmanın öneminden her fırsatta bahsediyoruz. Eğer spor salonunda fitness yapmak için zamanınız ve maddi imkanınız yoksa eğer sizin için en uygun olanı yürüyüş yapmaktır. Anca yürüyüş için doğru zamanı belirlemek gerekir. Özellikle yüksek tansiyonu olan bireylerde günün ilk saatleri hiç uygun bir zaman değildir. Uykudan uyandıktan sonra hormonların etkisi ile tansiyon daha yüksek olmaktadır. Yürüyüşten sonra üzerine eklenecek yorgunlukla tansiyon dengeleri hastayı iyice zorlamaktadır. Bu sebeple yürüyüş yapmak için öğleden sonraki saatler daha çok tercih edilmelidir.
Her bireyin spor yapmak için kendine özgü bir biyolojik saati vardır. Sürekli egzersiz yapanlar bunu rahatlıkla saptayabilir ve uygulayabilir. Günün bazı saatlerinde spor esnasında performans iyi iken bazı saatlerinde de her zaman ki performansa ulaşmak mümkün olmamaktadır. Sizin için uygun olan biyolojik saati kendinizi dinleyerek saptayabilirsiniz. Ancak yine hatırlatalım; yürüyüş için sabah saatleri çok tercih edilmemekte, uygun olan saat öğleden sonra olarak önerilmektedir.
Eğer bir rahatsızlığınız yoksa ve doktorunuz tarafından bir süre belirtilmediyse, haftada en az dört gün yürüyüş yapmak faydalı olacaktır. Ortopedik, görme ve kalp rahatsızlığı olmayanlar gün içinde saatte 6 km yürümelidir. Terletecek düzeyde tempolu olmalıdır. Böylelikle kalp ve damar sistemi bu tempoya uyum sağlamak için bir çaba sarf edecek, hızını arttıracak ve kendine yeni hedefler belirleyecektir.
Günlük yapılacak yürüyüşün süresi kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Bireyler kendi limitlerini kendileri belirlemeli ve sınırlarına kadar yürümelidir. Bireylerin yaşına uygun kalp hızının %60 ile %80’i oldukça makul bir egzersiz temposudur. Çoğunlukla 30 dakika ile 45 dakika arası tempolu yürüyüş yapmak zayıflamanız için faydalı olacaktır.
Yürüyüş yapmak tek başına kilo vermeniz için yeterli olmayacaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenmeli, yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmelisiniz. Ayrıca yaptığınız yürüyüşten yarar sağlamak için giydiklerinize de önem vermelisiniz. Terlemeyi sağlayan kıyafetler seçmeniz sonuca ulaşmanızda yararlı olacaktır. Doğada yapacağınız yürüyüşlerde güneşin olumsuz etkilerine karşı güneş gözlüğü, şapka ve güneş kremi kullanmalısınız.
Soğuk havalarda yapılan yürüyüşler yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini arttıracağından soğuktan kendinizi korumanız önemlidir. Ancak günde yarım saat yapacağınız yürüyüş ile tansiyon ve şeker hastalığının tedavi sürecinde destekleyici olacaktır. Yürüyüş esnasında ayak sağlığı da önemli bir etkendir. Spor ayakkabınızı doğru seçmeli, uygun ve rahat tabanlı ayakkabılar tercih etmelisiniz.
Yürüyüşe çıkmadan öncesi ve yürüyüş sonrasında yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmelisiniz. yürüyüş yapmaya başlamadan önce yaklaşık bir saat öncesinde sindirimi kolay karbonhidrat daha zinde bir yürüyüş yapmanızı sağlayacaktır. Yine yürüyüş sonrasında da boşalmış olan karbonhidrat depolarını kaslara olumsuz etki yapmadan önce meyve ile destekleyebilirsiniz.
Su, yürüyüş esnasında belli bir süreye bağlı kalmadan düzenli içilmelidir. Susama hissini yaşamayı beklemeden on dakikada bir içilecek olan bir kaç yudumluk su yürüyüşünüzün daha iyi ve kaliteli geçmesini sağlayarak yürüyüş sonrasında gelişecek olan yorgunluğu da engelleyecektir.
Yürüyüşün hiç yapılmaması gibi çok yapılması ve yanlış uygulamalar da vücudunuz için zararlı olabilmektedir.Yürüyüşün ve diğer spor dallarının en önemli faydası devamlılığıyla sağlanabilmektedir. Eğer herhangi bir sakatlık yaşayacak olursanız yürüyüş yapmak faydadan çok zarar verecektir. Bu sebeple ister amatör, ister profesyonel olarak yapılan yürüyüş ve tüm spor dallarında önem verilmesi gereken ilk kural sakatlanmayı önleyecek zorlayıcı hareketlerden kaçınmak ve sağlığınıza dikkat etmek olacaktır. Ayrıca yürüyüş esnasında tempolu müzikler dinlemeniz enerjinizi yükseltecek ve daha verimli bir yürüyüş yapmanızı sağlayacaktır.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.