Bugün Mübarek Ramazan Ayı’nın birinci günü. Telaşla iftar hazırlığı yapılıyor her evde. İftar gibi “ne pişirsem?” sorunun muhataplarının biri de sahur sofralarında olacak yiyeceklerdir. Sahur menülerinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar mevcut. Sahur, uykunuzdan fedakarlık edilerek gece yarısı hazırlanan menü ile yapılmaktadır. Uykudan fedakarlık diyoruz çünkü uyanıp tekrar uykuya geçmeniz ertesi gün gününüzün kaliteli geçmesini sağlayacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, sahurda tüketilen yiyeceklerle uykuya geçmenizin zorlaşmaması gerekmektedir. Biz de sahur menülerini buna dayanarak hazırlayarak hem vücudunuzu hem de midenizi yormayacak besin önerilerinde bulunuyor olacağız.
Sahur menümüzde;
Sahura kalkarak ertesi günü hissedeceğiniz açlık duygusunu daha aza indirmiş olacaksınız. Ayrıca Sahur yapmadığınız zaman akşam iftarda daha çok aç olacağınız için daha fazla yemek yeme potansiyeline sahip olacaksınız. Bu durum da sağlığınızı olumsuz etkileyecek. Bunu önlemek adına mutlaka sahur yapmanız ve mümkün olduğunca tok tutan ve hafif yiyeceklerle sahur yapmanız gerekmektedir.
Su tüketimi iftardan sonra zamana yayılmalıdır. Tek seferde üst üste içilecek olan su midenizde şişkinlik yapacaktır. Bu durum da sahurda yemeniz gereken miktardan daha az yemenizi sağlar.
Sahur menümüzde bulunan beyaz peynirli menemen tarifini buradan paylaşıyor olacağız.
Soğanlar soyularak yemeklik olarak doğranır. Kızdırılan zeytinyağında soğanlar sotelenirken kırmızı kapya biberleri de küp küp doğranır. Ezilen sarımsaklar ve kapya biberleri de soğanların üzerine ilave edilir. Hepsi karıştırılır ve soteleme işlemine devam edilir. Sebzeler yumuşamaya başladığında küp küp doğranmış domatesler, toz şeker ve ardından salça da eklenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılan menemen, domatesler suyunu çekene kadar pişirilir. Dört adet yumurta kırılır. Yumurtalar pişmeye başladığında redelenmiş olan beyaz peynir ve ince ince kıyılmış olan yeşillikler ilave edilir. Kapağı kapatılarak yaklaşık iki ya da üç dakika kadar daha pişirilir. Ocaktan alınan beyaz peynirli menemen kızarmış ekmek eşliğinde sıcak olarak servis edilir.
Bilgi: Bir dilim kızarmış ekmek toplamda 28 gram civarında olmaktadır.
Bir dilim ekmeğin içeriğinde;
Kalori oranı 70
Protein oranı 2.2
Karbonhidrat oranı 13.6
Yağ oranı 9
Lif oranı ise 0.4’dır.
Kızarmış ekmeğin kalori oranı kızarmamış ekmeğin kalori oranı ile çok fazla farkı yoktur. Ayrıca kızarmış ekmek kendini daha fazla yedirdiğinden mümkün olduğunca kızarmamış olan ekmekten tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca menüde mevcut olan iki dilim ekmeği dilerseniz menemen yanındaki kızarmış ekmek olarak tercih edebilirsiniz. İki dilimden daha fazla ekmek tüketimiz mideniz yoracaktır.
Sahurda tok tutacak ve vücut direncinizi artıracak besin önerileri ve tarifler paylaşmaya devam edeceğiz. Bu başlık altında tok tutan yemek tariflerimiz olacak.
Öncelikle ıspanaklı harç hazırlanır. Bunun için kuru soğanlar küp şeklinde yemeklik doğranır. Kök kısımları ayıklanan ıspanaklar bol su ile yıkanır ve salata kurutucusunda kurutulur. Zeytinyağı geniş bir tencerede kızdırılır. Önce soğanlar yağa bırakılır ve sotelenir. Kurutulan ıspanaklar küçük küçük doğranır ve tencereye eklenerek soteleme işlemine devam edilir. Karabiber, tuz v toz kırmızı biber ilave edilir. Suyunu çekene kadar pişirilen ıspanaklar ocaktan alınır ve kenarda soğumaya bırakılır. Zeytinyağı ile yağlanan fırın kabına önce ekmek dilimleri sıkıştırılarak yerleştirilir. Ispanaklı karışım eşit miktarda tüm dilimlerin üzerine yayılır. Rendelenmiş olan kaşar peyniri ile lor peyniri ıspanakların üzerine eklenir. Yumurta ve süt ayrı bir kabın içinde çırpılır ve ekmek dilimlerinin üzerine gezdirilir. Üzeri streç filmle kapanan tepsi buzdolabında yaklaşık iki ila üç saat kadar dinlendirilir. Eğer bir önceki geceden hazırlanarak tüm gece buzdolabında bekletilirse daha lezzetli olacaktır. Pişirme işlemi için önceden 180 derecede ısıtılan fırına konulan fırın tepsisi 40 ila 45 dakika kadar pişirilir. Dilimlere ayrılarak ılık olarak servis edilebilir.
Patateslerin kabuğu soyulur ve haşlanır. Haşlanmış olan patatesler iri küpler şeklinde doğranır. Taze soğanlar da yıkanır ve halka halka doğranır. Maydanozlar ince ince kıyılır. Yarı nemli olarak kurutulmuş domatesler ince şeritler halinde kesilir. Yumurtalar oval bir karıştırma kabına alınır. Un, süt, tuz ve karabiber eklenerek hızlı bir şekilde çırpılır. Doğranmış olan maydanozlar, kurutulmuş domates, taze soğan ve patatesler de eklenerek karıştırmaya devam edilir. Derin bir teflon tavaya zeytinyağı konur ve kızdırılır. Patatesli omlet harcı kızgın yağa eklenir. Üzeri bir kaşık yardımıyla düzeltilir. Omletin bir yüzü kısık ateşte beş dakika kadar kızartılır ve diğer tarafı çevrilerek iki tarafının da beş dakika kadar kısık ateşte kızartılması sağlanır. İki tarafı da kızartıldıktan sonra servis tabağına alınan patatesli omlet dilimlenerek servis edilebilir.
Bir dilim ekmek iki eşit parçaya bölünür. Ocağın altı açılarak yanmaz tava ısıtılır. Ekmekler tavaya yerleştirilir ve arkalı önlü yaklaşık ikişer dakika kızartılır. Bir diş sarımsak ezilir ve tereyağı karıştırılır. Kızarmış ekmeklere sarımsaklı tereyağı sürülür. Daha sonra ekmekler terzyüz edilerek ocaktan alınır. Bir kasenin içinde yumurtalar çırpılır. Daha sonra krema, tuz ve karabiber eklenerek çırpma işlemine devam edilir. Tava ocağa alınır ve tereyağı konularak kızdırılır. Yumurtalar tavaya alınır. Kenarlarından ortaya doğru karıştırarak yaklaşık iki ila üç dakika kadar pişirilir. Pişmiş olan yumurtalar ekmeklerin üzerine eşit dağıtılır ve son olarak ince kıyılmış taze fesleğen serpilerek servis edilir.
Tarife öncelikle derin bir tencerede su kaynatılarak başlanır. Fokurdamaya başladığında altı kısık ateşe alınır ve ardından sirke eklenerek iyice karıştırılır. İlave edilen sirke yumurtaların dağılmasını engelleyecektir. Kaynamakta olan su son bir kez daha karıştırılır ve suyun içinde bir girdap oluşması sağlanır. Dağılmaması adına başka bir kaba kırılmış olan yumurtalar tek tek kaynayan suya bırakılır. Yumurtaların akları tamamen pişmiş ve sarıları da rafadan kıvamda olmalıdır. Beyaz kısımlarının dağılmaması için bir kevgir yardımıyla kenarları toparlanır ya da isteğe göre kenarları yuvarlak bir kalıp kullanarak düzeltilebilir. Yumurtalar yaklaşık üç ila dört dakika kadar kaynamakta olan suyun içinde pişirilir. Pişmiş olan yumurtalar servis tabağına alınır ve bir kez daha kenar kısımları bir bıçak ya da bir kalıp yardımıyla düzeltilir. Tereyağı sürülmüş olan kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine yumurtalar yerleştirilir. İncecik kıyılmış olan maydanoz ve taze çekilmiş tane karabiber ilave edilerek süslenir ve sıcak olarak servis edilir.
Hamur Kızartması
Hamur Kızartması İçin Malzemeler
Hamuru İçin Malzemeler
Peynirli İç Harcı İçin Malzemeler
Kızartmak İçin Malzemeler
Hamur Kızartmasının Hazırlanışı
Oda sıcaklığında bekletilen yumurtalar, zeytinyağı, suyu süzülmüş olan yoğurt ve karbonat derin bir kabın içerisinde karıştırılır. Elenmiş olan un ve tuz karışımı yavaş yavaş ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edene kadar tüm malzeme yoğurulur. Oğurma esnasında hamurun ele yapışmaması için el sürekli unlanmalıdır. Toparlanmış olan hamur oda sıcaklığında yaklaşık yirmi dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Bekleme esnasında ise iç harcı hazırlanabilir. İç harcı hazırlamak için öncelikle maydanoz ince ince kıyılır. Ufalanan beyaz peynir, rendelenmiş kaşar peyniri ve maydanoz bir kapta harmanlanır. Ayçiçek yağı derin bir tencereye alınır ve orta ateşte kızdırılır. Dinlenmiş olan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır ve el yordamıyla açılarak içerisine hazırlanan peynir harcı yerleştirilir. Yarım ay şeklinde kapatılılarak kızgın yağda her iki tarafı da kızartılır. Fazla yağını almak için kızartılan hamurlar kağıt havlunun üzerine konur ve daha sonra servis tabağına alınarak servis edilir.
Patateslerin bir soyacak yardımıyla kabukları soyulur. Soyulan patatesler yıkanır ve küçük küp şeklinde doğranır. Kağıt havlu yardımıyla fazla suyu alınarak kurulanır. Maydanozlar servis esnasında kullanılmak üzere ince ince kıyılır. Yumurtalar ise küçük bir kasede taze çekilmiş karabiber ve tuz ilave edilerek hızlıca çırpılır. Patatesleri kızartmak için ayçiçek yağı geniş tabanlı bir tavaya alınır ve kızdırıldıktan sonra patatesler kızgın yağda renk alana kadar ve hafifçe kıtır olana kadar kızartılır. Fazla yağlarını çektirmek üzere kevgir yardımıyla kağıt havluya konulur. Tüm patatesler kızartıldıktan ve bir süre dinlendirildikten sonra tekrar yanmaz bir tavaya alınır. Orta ateşte biraz çevirip tekrar ısınmasını sağladıktan sonra çırpılmış olan yumurta patateslerin üzerine ilave edilir. Ara ara karıştırılır ve yumurta hafifçe sulu kalacak şekilde pişirilir. İsteğe göre önce baharat daha sonra rendelenmiş kaşar peyniri ilave edilir ve kısa bir süre sonra altı kapatılır. Hazırlanmış olan yumurtalı patates servis tabağına alınır. İnce kıyılmış maydanoz eşliğinde sıcak servis edilir.
Tarifte öncelikle peynirli iç harç hazırlanır. Kabukları soyulan domatesler küçük küçük küp şeklinde doğranır. Rendelenmiş domates önerilmez. Rendelendiği zaman fazla suyunu bırakacak ve böreğin içi oldukça yumuşak olacaktır. Bunu önlemek adına doğranmış domateslerinde suyu alınarak kullanılmalıdır. Daha sonra sarı dolmalık biberler ortadan ikiye bölünür ve çekirdekleri çıkartılır. Domateslerle uyumlu olacak şekilde doğranır. Lor peyniri, doğranan domates, sarı dolmalık biber, rendelenmiş kaşar peyniri, tuz, yumurta ve tane karabiber karıştırılır. Mutfak tezgahı üzerinde yufkalar açılır ve ortadan ikiye bölünür. Ayçiçek yağının yarısı ile yoğurt küçük bir kapta karıştırılarak böreğin sosu hazırlanır. Daha sonra yufkaların üzerine sürülür. Hazırlanmış olan peynirli iç harç yufkaların orta kısımlarına yayılarak kenarları içe doğru katlanır ve rulo yapılarak sarılır. Böreklerin yamamı bu şekilde sarıldıktan sonra üzerine kalan ayçiçek yağı sürülerek hafifçe yağlanır ve önceden kızdırılmış olan tavaya alınır. Orta ateşte her iki tarafıda çevrilerek eşit şekilde kızarana kadar pişirilir. Servis tabağına alınan börekler ikiye bölünür ve ince kıyılmış maydanoz eşliğinde sıcak olarak servis edilir.
Milföy hamurları dondurucudan çıkartılır ve oda sıcaklığında çözdürülür. Çelik ya da silikon muffin kalıplarının üzerine öncelikli olarak kare şeklinde kesilmiş yağlı kağıtlar yerleştirilir. Yağlı kağıtların üzerine ise oda sıcaklığına gelmiş olan milföy hamurları alınır ve orta kısımları hafifçe bastırılır. Milföy hamurları yağlı olduğundan kalıpları ayrıca yağlamaya gerek yoktur. Kenar kısımlarının havada kalması çanak görüntüsünü alıyor olmasını sağlayacaktır. Yumurta kırılmadan evvel milföy hamurlarının altı çatalın ucu ile hafifçe delinir. İç kısımlarına yumurtalar bütün olarak kırılır. İsteğe göre sarısı çatal yardımıyla biraz dağıtılabilir. Tuz ve parçalanmış olan biberiye parçaları serpiştirilir ve önceden 190 derecede ısıtılmış fırına konulur ve ortalama 12 ila 15 dakika kadar pişirilir. İsteğe göre fırına verilmeden istenilen baharat çeşitleri ile beraber kaşar peyniri ve pastırma da ilave edilebilir. Kalıbından dikkatlice çıkartılan milföy çanakları servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis edilir.
Krep hamurunu hazırlamak için yumurtalar derin bir karıştırma kabına alınır. Süt, su, elenmiş un ve zeytinyağı ilave edilerek tüm malzeme bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir kıvama ulaşıncaya kadar hızlıca karıştırılır. Elde edilen hamurun daha pürüzsüz olabilmesi için bir süzgeçten geçirilebilir. Elde edilen hamur beş dakika kadar dinlendirilir. Yapışmaz bir tava ayçiçek yağı ile yağlanır ve kağıt havlu ile yağın fazlası alınır. Küçük bir kepçe kadar alınmış olan krep hamuru tavaya aktarılır ve hızlı bir şekilde tava dairesel hareketi ile eşit bir şekilde yayılır.Üzeri benek benek olacak biçimde her iki tarafı da ters yüz edilerek yaklaşık birer dakika kadar pişirilir. Tava aralarda kağıt havlu ile tekrar yağlanır ve yağın fazlalığını alarak tüm hamur bu şekilde pişirilir. Pişmiş olan krepler geniş bir servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis edilir.
Öneri: Elde edilen krepler kahvaltılık olarak tüketilebileceği gibi ana yemeklerde de kullanılabilir. Kahvaltıda tatlı ya da reçelle servis edilebilir. Ana yemeklerde ise tavuk eti, kırmızı et ya da sotelenmiş sebzelerden hazırlanmış iç harcı ile dürüm yapılarak da servis etmek mümkündür.
Bir adet tost ekmeği kesme tahtasına alınır. Sırası ile cheddar peyniri ve kurutulmuş domatesler üzerine yerleştirilir. Diğer tost dilimi de malzemelerin üzerine kapatılır. Hazırlanmış olan tost tırtıklı ekmek bıçağı ile çapraz şekilde kesilir. Elde edilen iki adet üçgen tost ekmeğinin kenar kısımları ve her iki yüzeyine tereyağı sürülür. Tava kızdırılır ve tereyağı sürülmüş tost parçaları arkalı önlü renk alana dek kızartılır. İsteğe göre içerisine cheddar peyniri ve kurumuş domatesin yanı sıra pastırma, sucuk ve salam gibi besinler de ilave edilerek tatlandırılabilir. Kızartılan tost ekmekleri sıcak olarak servis edilir.
Fırın tepsisinin tabanına yağlı kağıt serilir ve ardından tost ekmekleri fırın tepsisine alınır. Üzerine ince bir dilim kaşar peyniri ve bir dilim domates yerleştirilir. Önceden 200 derecede ısıtılmış olan fırına tepsi sürülür ve peynirler eriyip domatesler kızarana kadar fırında pişirilir. Çok fazla kurumaması açısından fırında ekmek dilimleri uzun süre bekletilmemelidir. Servis esnasında kullanılmak üzere kuru soğan ince ince doğranır. Fırından çıkartılan ekmek dilimlerinin üzerine kuru ve taze soğan parçaları ilave edilir. Ayrıca üzerine taze çekilmiş tane karabiber ve kekik serpiştirilir ve isteğe göre zeytinyağı da ilave edilerek servis tabaklarına alınır ve sıcak olarak servis edilir.
Öneri: Açık tostu yaparken isteğe göre kullanılan peynir çeşitlendirilebilir ve domatesle birlikte yeşil biber, ızgarada pişmiş sebzeler, pastırma, sucuk salam gibi besinler de ilave edilebilir.
Aromalı Ekmek Dilimleri
Aromalı Ekmek Dilimleri İçin Malzemeler
Tereyağı bir süre oda sıcaklığında bekletilir ve daha sonra bir kaba alınır. Sarımsaklar soyulur ve rendelenerek tereyağına ilave edilir. Fesleğen ve reyhan ince ince kıyılır ve tereyağına ilave edilir. Karabiber ve tuz da eklenerek bir çatal yardımı ile ezilir ve karıştırılır. Sandviç ekmeği iki eşit parçaya bölünür. Tereyağı karışımı bir bıçak yardımı ile ekmeklere sürülür. Rendelenmiş olan peynirler ekmeklerin üzerine dökülür ve dilimlenmiş olan domatesler ekmeklerin üzerine ilave edilir. Tepsinin üzerine yağlı kağıt konulur ve hazırlanan ekmek yağlı kağıdın üzerine yerleştirilir. Önceden 180 derecede ısıtılan fırında yaklaşık olarak12 ila 15 dakika kadar pişirilir ve servis tabaklarına alınarak sıcak olarak servis edilir.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.