Sebze Sevmeyenlere Öneriler

Diyabet hastalığından  diyete, kanserden kalbe, enfeksiyondan korunmadan sinir sistemine pek fazla faydası olan sebzelerin her biri ayrı ayrı şifa kaynağıdır. Bugünlerde marketlerde ve semt pazarlarında çeşit çeşit kış sebzeleri tezgahları süslüyor ve iştah açıyor. Ancak herkesin düşüncesi bu yönde değil. Kimileri için değil iştahının açılması, sebze yemek bile adeta bir işkence.

Durum böyle olunca bir çırpıda ‘sebze yemeyi sevmiyorum’ ya da ‘çocuğuma kesinlikle sebze yediremiyorum’ deyip vazgeçilebiliyor ancak bunun yanlış olduğunun eminiz ki herkes bilincinde. Ancak sebzeleri farklı yöntemlerle hazırlayıp cezbedici sunumlarını yaparak, her biri sağlığınız için önemli birer kalkan vazifesi gören bu besin maddelerinin faydalarından mahrum kalmamanız mümkün. Bu makalemizde özellikle bu noktaya değinerek, Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Alev Erkan’ın sebzelerin tüketimi ve sunumları hakkındaki önerilerinden yararlanacağız. Böylece siz de sebzelerin sağlıklı dünyasına adım atacak ve faydalarından istifade edebiliyor olacaksınız.

kis_sebzeleri

Sebzeleri Cazip Hale Getirebilmek İçin Ne Yapmalıyız?

Tadından hoşlanmadığınız bazı sebzeler illaki vardır. Örneğin karnabahar, pişirilme esnasında hoşunuza gitmeyecek bir koku yayabiliyor. Bu durumda sizi bu sebzeden uzaklaştırabiliyor. Ancak hemen pes etmemeli ve farklı yöntemler deneyerek daha sonra tekrar bu sebzeyi pişirmeyi ve tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Alev Erkan, brokoliden karnabahara, ıspanaktan pırasaya bir çok kış sebzesinin A, C ve E vitaminleri ile birlikte sodyum, folik asit, potasyum ve magnezyum gibi mineraller açısından son derece zengin olduklarını belirtiyor. Ayrıca lif açısından da sağlığa çok önemli fayda sağladığını da ekliyor ve günde 2-3 porsiyon mevsim sebzelerinin tüketilmesi gerektiğini de ekliyor.

Elbette Alev Erkan’la birlikte tüm beslenme ve diyet uzmanları da aynı düşünce çerçevesinde danışanlarına aynı hassasiyet içerisinde sebze tüketiminin önerilerinden bahsederek beslenme listesinin en önem taşıyan besinlerinden olduğu konusunda da bilgilendirme yapıyorlar.

Alev Erkan sebze sevmeyenler için, bu faydalı besinlerden yararlanmanın yolları olarak 15 ayrı öneride bulunuyor.

Organik_sebzeler

Köftenin İçine Rendeleyin

Tadından hoşlanmadığınız bir sebzeyi köftenin içine rendeleyerek tüketmeyi deneyebilirsiniz. Böylece hem sebzenin tadını çok baskın olarak almaz hem de içeriğindeki tüm vitamin ve minerallerin faydalarından yararlanabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek hemen her sebze köfte içinde kullanmak için uygundur. Az miktarda kullanıma başlayabilir ve ilerleyen günlerde yavaş yavaş sebzenin miktarını artırabilirsiniz. Bir süre geçtikten sonra tadı hoşunuza gidecek ve tamamen sebzeli köfte topları haline dönüştürebilirsiniz.

Sebze Ezmesinden Mezeler Yapabilirsiniz

Sebze ezmesi mezeleri çok bilinen bir yiyecek değildir. Ancak yeni bir keşif olarak ilk tüketildiğinde çok farklı bir lezzet deniyormuşsunuz hissine kapılabilirsiniz. Mesela iyice haşlanmış olan karnabahar ezildikten sonra tahinle karıştırılarak ya da blenderize edilmiş kaju ile karıştırılarak hem farklı hem de faydalı bir lezzet elde edebilirsiniz. Aynı aşamalarla ezine peyniri, brokoli ve sevilen baharatlarla hazırlanan sebze mezeleri de çok kıymetli ve lezzetli olacaktır. Bu tarz mezeler için ayrıca pırasa, bezelye, enginar ve yer elması da uygun olan sebzelerdir. Ayrıca bu yöntemle yani sebze ezilerek tüketildiği için daha fazla sebze tüketimi sağlanabiliyor.

en-yararli-dort-meyve-sebze-dis

Sebzeli Omletlerle Yaratıcılığınızı Ortaya Çıkarın

Sebzeyi yumurta ile zenginleştirmek hem günlük ihtiyacınız olan protein ve lif ihtiyacının karşılanması açısından hem de yumurtadaki demirden faydalanma açısından çok değerlidir. Mantarlı, ıspanaklı, dereotlu ve ince doğranmış brokolili omletleri tükettiğinizde hatırı sayılan bir çok restoranın omlet menüsünü mutfaklarınıza taşıyor olacaksınız. Ayrıca birçok sebze yumurta ile tüketildiğinde daha çok sevilmekte ve özellikle çocuklar için daha cezbedici bir lezzet olarak kabul edilmektedir.

Böreklerinizde Sebze Kullanın

Hem ana öğün hem ara öğün olarak tüketebileceğiniz bir lezzet. İster peynire karıştırarak hazırlayabilir, ister önce kıymayı kavurup ardından lezzeti baskın olmayacak şekilde ekleyerek börek yapabilirsiniz. İnce ince doğrayacağınız sevmediğiniz sebzenin farkına bile varmadan faydalanabileceksiniz. Yemeklerde çoğunlukla sevilmeyen pırasa börekle birlikte çok sevilerek tüketiliyor.

Sebze Yemeği Yoksa Mücver Var

Sebze sevmeyen kişiler için tasarlanmış bir yemek gibidir mücverler. En başta kabak olmak üzere, brokoli, karnabahar ve pırasa gibi birçok sebzenin mücveri yapılabiliyor. Ayrıca bu tarifleri fırında deneme seçeneği ile sağlıklı pişirme yöntemlerine de sofranızda yer açabilirsiniz. Tahıl, baharat ve peynirle zenginleşen mücverler sebzenin tadını size sevdirecek.

Bu-sebzeler-zayiflamaya-yardimci-oluyor-c8108a267a5643faad546c41fb617d36

Evde Sebzeli Pizza Keyfi

Evde kendi ellerinizle hazırlayacağınız sebzeli pizza hem sizin için hem de çocuklarınız için eğlenceli, besleyici ve lezzetli olacaktır. Sağlıklı beslenme ve Diyet Uzmanı Alev Erkan, “Tadından hoşlanmadığınız sebzeleri pizzanın üzerine koyabileceğiniz gibi rendeleyerek hamuruna da ekleyebilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız pizzaların  üzerine de sıcacık domates sosu ile birlikte kaşar rendesi ya da lor peyniri eklediğinizde sebzelerin tadını bile almayacaksınız fakat yavaş yavaş alışmaya başlayacaksınız” diyerek sebzelerin tüketimi ile öneride bulunuyor.

Fırınlanmış Sebze Cipsini Mutlaka Deneyin

Tadını sevmediğiniz sebzeleri ince ince doğrayarak yağlı kağıda serdikten sonra fırına verebilirsiniz. Kuruyarak cips  haline gelen sebzeleri isterseniz baharatlı yoğurt ile karıştırarak da tüketmeniz mümkün. Kabak cipsi ve domates cipsi sebze cipslerine en güzel örneklerdir.

Sebzeli Hamburgerden Vazgeçemeyeceksiniz

Tam buğday ekmeğini ortadan ikiye bölmelisiniz. Tüketeceğiniz ekmeği tekrar ikiye bölerek içini iyice çıkarmalısınız. Hamburgerin köftesini hazırlarken daha önce de önerdiğimiz gibi kıymanın içine tadını sevmediğiniz sebzelerden birini ya da birkaçını da rendeleyerek bolca ekleyebilirsiniz. Ayrıca yine yeşillik olarak da arasına bir miktar yerleştirebilirsiniz.

sebzeler

Sulu Yapmayın Dürüm Yapın

Sebze yemeklerinizi parça et ya da kıyma ile pişirip baharat çeşitleri ile tatlandırabilirsiniz. Az su ile pişirerebilir ve ardından üzerine kaşar peyniri rendeleyerek  fırına verebilirsiniz.  Daha sonra tam buğday unundan yapılmış olan lavaş ile tüketebilir tüketebilir, isterseniz dürüm de yapabilirsiniz.

Yoğurda Baharat Katabilir ve Ceviz Çekebilirsiniz

Şimdi size sevmediğiniz bir sebzeyi rahatlıkla tüketmenizi sağlayacak bir yöntem daha önereceğiz. Sebzeyi sarımsak ve soğanla kavurup biraz soğutacaksınız ve sonra üzerini yoğurtla kaplayacaksınız. Çeşitli baharatları tereyağında kızdırarak üzerine ekleyebilirsiniz. Son olarak üzerine çekilmiş ceviz katarak servis yapabilirsiniz. Hem damağınıza hem de gözünüze hitap edebilecek sağlıklı bir seçenek olacaktır sizin için.

Soslu Kıymasını Baskın Tutun

Yapılacak küçük baharat ilaveleri sebzeleri çekici hale getirebilir. Örneğin sevmediğiniz sebzeyi tencereye koymadan önce kekik, pul biber veya nane, rendelenmiş domates ve ezilmiş sarımsak  ile lezzetli bir sos hazırlayabilir, kıymayı da kavurduktan sonra içine ilk başta tadı baskın gelmeyecek miktarda sebzeyi ekleyebilirsiniz. İlerleyen günlerde sebze miktarını artırabilirsiniz.

Sebze Sarmaları

Sarma denildiğinde genellikle akla asma yaprağı ve pazı geliyor. Oysa haşlanmış biber, pırasa yaprakları ve haşlanarak ince dilimlenmiş kabak gibi sebzelerin arasına mercimek, bulgur, yarma gibi besinlerle sararak son derece sağlıklı menüler oluşturabilir ve farklı sunumlar yaratabilirsiniz.

sebzeler-nasil-haslanir_646x340

Karnabaharlı Salata

Özellikle pişirme esnasında etrafa yaydığı kendine has kokusu sebebiyle pek çok kişi karnabahar tüketiminden kaçınır. Oysa sayısız faydası bulunan karnabahar aynı zamanda tam bir şifa deposudur. Oldukça sağlıklı olan bu besin maddesinin değerini göz ardı etmemeniz için fikrinizi değiştirecek bir tarif: Karnabahar minik minik ve çiçek görünümüne uygun şekilde koparılır. Üzerine yağda kızdırılmış kekik, pul biber ve sarımsak ilave edilir. İster sadece karnabahar salatası olarak tüketilir istenirse salatanın içerisine eklenir.

Yazdan, Kışlık Yemeklerinizin Aksesuarlarını Hazırlayın

Yazdan kalan bazı sebzeler kış yemeklerinizin aksesuarları olarak sofranızdaki yerini alabilirler. Bu sadece domates veya biber soslarla olmak zorunda değildir. Enginar, kuşkonmaz, taze fasulye, barbunya, bezelye, semizotu blenderden çekilerek konserve kurallarına uygun şekilde konserve yapıldıktan sonra ya da buzlukta saklanarak yemeklerde sos veya yardımcı olarak tüketebilirsiniz.

Hayal Gücünüzü Çalıştırın

Sebzelerin sunumlarının göze hitap etmesi ve pişirme yöntemleri, sebze tüketiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle hayal gücünüzü kullanarak damak tadınıza uygun hale dönüştürebilirsiniz. Önemli olan pes etmemeniz gerektiğidir. İlk tattığınız anda  “bunu da sevmedim” demek yerine sabırla farklı zamanlarda ve farklı şekillerde hazırlayarak sofranıza getirdiğinizde farklı bir tat alacağınızı göreceksiniz.

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.