Selülite İyi Gelen Besinler Nelerdir ve Selülit Diyeti Nasıl Yapılır?

Yaz mevsimlerinde neredeyse tüm kadınların korkulu rüyasıdır selülitler. Peki bu selülitlerden kurtulmak istersiniz değil mi? Bunun için size çok doğal ve oldukça sağlıklı önerilerimiz olacak. Bu hafta sizinle selülitlerden kurtulmak için hangi besinler tüketilmelidir? bu sorunun cevabını paylaşıyor olacağız.

Selülit, portakal kabuğu görüntüsüne benzemekte ve cilt altında düzensiz yağ birikintilerinden oluşmaktadır. Selülit dediğimiz gibi neredeyse hemen her kadında görülmekte ve kiloya bağlı olarak ortaya çıkmamaktadır. Normal kiloda olan kadınlarda da selülit oluşumuna rastlamak mümkündür. Bilimsel çalışmalar ve bazı istatistik sonuçları yaklaşık olarak her on kadından dokuz tanesinde selülit olduğunu söylemektedir. Yine aynı bilimsel çalışmalar gösteriyor ki selülit oluşumu kilodan kaynaklı değil genlerden kaynaklanmaktadır. Ancak yine de belirtmeliyiz, bu kesinliği kanıtlanmış bir sonuç değildir.

cellulite2

Genler selülit oluşumuna sebep olacak bir etken olarak kabul edilmektedir edilmesine de, diğer etkenlerden biri de vücutta oluşan toksinler ve hormonlar da selülit oluşuma sebep olabilmektedir. Doktorlar bu konuda oldukça katı davranmakta ve bu portakal kabuğuna benzeyen kötü görüntüden hiç bir zaman kurtulanamayacağı belirtiliyor. Taman kurtulmak mümkün olmasa bile en azından vücutta selülit oluşumunu engellemek mümkün olacaktır. Üstelik bu ilk aklınıza gelen pahalı kozmetiklerle değil, hemen hemen hepinizin beslenme programında yer alan ancak bu konudaki faydalarını bilmeden tükettiğiniz besinlerle sağlanabilir. Bu besinlerle cildi sıkılaştırmak, selülit oluşumunu yavaşlatmak ve selülitli görünümü hafifletmek mümkün olacaktır.

Şimdi selülit oluşumunu engelleyen besinlerin neler olduğuna göz atalım;

Selülitlere Savaş Açan Besinler Nelerdir?

Sağlıklı beslenmenin önemi bizim tarafımızdan her makalemizde önemle belirtiliyor. İşte bu başlık alında da yine sağlıklı besinler tüketmenin e sağlıklı beslenmenin olumlu bir sebebinden daha bahsediyor olacağız. Üstelik bu besinlerle bir çoğunuzun korkulu rüyası olan selülitlerden ve kötü görüntüsünden kurtulma şansınız olacak.

Brokoli

2-brokoli

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Brokoli, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir sebzedir. Besin değerlerine bakıldığında bir çok sebzeyi geride bırakabilecek kadar faydalara sahip olan brokoli, hem sağlığınız hem de güzelliğiniz için kesinlikle beslenme listenizden eksit etmemeniz gereken bir sebze olarak hayatınıza girmelidir. Dediğimiz gibi diğer besinlerle kıyaslanamayacak kadar daha fazla faydasının olmasının yanı sıra brokoli, içeriğinde alfa lipoik asit barındırmaktadır. Alfa lipoik asit ise liflerin sertleşmesinin engellenmesine yardımcı olmaktadır. Bu durum ise selülitin oluşmasını önleyebilmek adına önemli bir adım olarak kabul edilir. Çünkü, cilde canlılık vermekte olan kollajen lifleri sertleştiği zaman derinin altında selülit görünümünün oluşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle bir hafta içinde üç ila dört defa haşlanmış brokoli tüketilmesi vücut sağlığı ve cilt sağlığı açısından oldukça faydalı olacaktır.

Domates

Likopen, dometese kırmızı renini vermekte ve özellikle kadınlar için mucizevi etkileri olan bir antioksidan görevi görerek kan dolaşımını canlandırmaya yardımcı olmaktadır.  Domates ayrıca C vitamini ve E vitamini açısından da oldukça zengindir ve cildin sıkılığının korunmasında ve kalojen üretiminde önemli bir yardımcıdır. Bu özelliklerinden dolayı, domates tüketimi ise selülit oluşumunu engellemektedir ve beslenme listelerinin vazgeçilmeyecek besinleri arasında yer almalıdır. Domates, kışlık hazırlanan besinler arasında da yer almaktadır. Konserve şeklinde ya da derin dondurucuda şoklama teknikleri ile kışın tüketilmek üzere saklanabilir. Eğer konserve şeklinde yapılacaksa, çok fazla kaynatılmaması esas alınmalıdır. aksi taktirde vitamin değerleri azalacaktır. Ancak içerdiği vitamin ve mineraller açısından taze tüketilmesi en faydalı yöntemidir. Diyet programı uygulayın ya da uygulamayın, ancak mutlaka hemen her kahvaltınızda söğüş domates tüketmeye özen gösterin.

Domates ile beraber karpuz, pembe greyfurt ve kayısı likopen içeren diğer meyveler olmakla beraber hem sağlık hem de güzellik için beslenme programlarında mutlaka yer almalıdır.

Elma Sirkesi

Hızlı bir vücut detoksu için ihtiyacınız olacak en doğru besin elma sirkesi olacaktır. Bunun için öncelikle yemeklerinize ve salatalarınıza ekleyeceğiniz elma sirkesi ile işe başlayabilirsiniz. Elma sirkesi, bağırsaklara yerleşmiş zararlı bakterilerin temizlenmesine yardımcı olmakta ve karın ile kalça bölgelerinde su tutulmasının engellenmesine de yardımcı olmaktadır. Elma sirkesinin yarattığı bu olumlu etkiler, vücutta selülitli görünümün azalması anlamına gelmektedir.

Öneri: Elma sirkesinin bilmediğiniz tüm faydaları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için “Elma Sirkesi Mucizesi” başlığını linki tıklayarak ziyaret edebilirsiniz. 

Kişniş

kisnis-nerelerde-kullanilir_646x340

Kişniş, görünüş  itibari ile maydanozu andırmakta ve daha keskin tadı ve kokusu ile salatalara ve yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Ülkemizde kişnişin anavatanı Akdeniz havzası olan kişniş, Konya, Isparta, Burdur ve Erzurum yörelerinde de sıklıkla yetiştiriciliği yapılmakta ve yaygın olarak tüketilmektedir. Yörelerde farklı isimlerle adlandırılabilir. Kişnit, Abaza otu, kara kimyon, yumurcak, kinzi, sativum ve kuzbere olarak da anılmakta ve taze olarak semt pazarlarında satışı yapılmaktadır.

Kişnişin, selülite karşı kullanılmasının en önemli sebebi, yağ hücreleri diyebiliriz. Yağ hücrelerinin yayılmasının sebebi, vücutta bulunan ağır metaller ve toksinlerdir. Kişniş, bu zararlı maddelerin tamamını bir potada birleştirmekte ve vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Ne kadar diyet yaparsanız yapın, vücudunuzu bu zararlı toksinlerden arındırmadığınız süreceyağ hücreleri vücutta yayılmaya devam edecektir. Bu durumda kilo almanıza sebep olacaktır. Kişniş tüketiminin dışında vücudunuzda bulunan zararlı toksinlerde arınmak istiyorsanız size uygun olan detoks programlarını tercih edebilirsiniz.

Öneri: Detoks hakkında merak ettiklerinizin cevaplarını alabilmek için “Detoks Nedir ve Nasıl Yapılır?” başlığını, Size en uygun detoks programları için ise “Üç Günlük Detoks Diyeti Programı” ve “Detoks Suyu İçecekleri Tarifi ve Detoks Diyeti Listesi” başlıklarını linkleri tıklayarak ziyaret edebilirsiniz. 

Muz

Muz, oldukça kaliteli bir enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir. Enerji vermesinin yanı sıra cilt için de oldukça yararlı bir meyvedir. İçeriğinde cilt için faydalı olan çinko mineralini barındırmaktadır. Ayrıca mu, içeriğinde bulunan potasyum ile kan dolaşımını hızlandırmakta ve bu özelliği sebebiyle onu selülite iyi gelen besinler arasına sokmaktadır. Egzersiz programınıza başlamadan önce bir adet orta boy muz tüketebilir ya da sabahları beslenme programınızda yer alan meyve salatasına bir adet muz doğrayarak bu meyvenin faydalarından istifade edebilirsiniz.

muz

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz, sağlık açısından oldukça fazla faydaları olan bir sebzedir. En önemli özelliklerinden biri ise vücutta gaz sebebiyle oluşan şişkinliği önlemektedir. Oldukça düşük bir kaloriye sahip olan kuşkonmaz, diyet sürecinde de beslenme programına kesinlikle dahil edilmesi gereken sağlıklı sebzeler arasında baş sıralarda yer almaktadır. Kuşkonmaz, kan dolaşımını hızlandırarak selülitin en belirgin özelliği olan toksinlerden vücudu arındırmaktadır.

Öneri: Kuşkonmaz ile ilgili içerdiği vitaminler, mineraller ve vücuda sağladığı faydalar hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için “Kuşkonmaz Nedir ve Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?” başlıklı makalemize ve yemek tarifleri için ise “Kuşkonmaz sebzesi İle Yapılan Leziz Yemek Tarifleri” başlıklı makalelemize başlıklarda yer alan linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Salatalık

Makalemizin başında selülit oluşumu için kilonun etken olmadığını belirtmiştik. Yine aynı şekilde yaş durumu da selülit oluşumunda etken olarak kabul edilmemektedir. Vücudun sus tutması ve zararlı toksinlerin vücutta birikmesi ile selülit oluşumu tetiklenebiliyor. ancak bu durumu idrar döktürücü özelliği olan besinler ile durdurmanız mümkündür. Salatalık ise idrar söktürücü özelliği olan sebzeler arasında yer almaktadır. Bu özelliği sayesinde hem vücutta oluşan fazla suyu vücuttan atmanızı hem de vücutta biriken zararlı toksinlerin arındırılmasını sağlamaktadır. Kereviz, soğan ve kuşkonmaz da salatalık gibi idrar söktürücü özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Böylece, selülitlerinizden kurtulmak istediğinizde, bu besinleri derhal beslenme programınıza dahil etmeli ve selülit oluşumunu durdurarak yeniden selülit oluşmasını da engellemeniz mümkün olabilir.

37.-salatalık-zayıflatır-mı

Sarımsak

Doğal antibiyotikler arasında yer alan sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor olmanın yanı sıra bünyesinde bir çok faydayı barındırıyor. Vitamin ve mineral açıdan oldukça zengin olan sarımsak, kolesterolü düşürüyor.Bu nedenle kalp ve damar sağlığında oldukça faydalı. Sindirimi rahatlatır, kalp krizi riskini azaltır, cilt için ise yine faydalı besinler arasında yer alır. Kaliteli bir antioksidandır. Selülit için en önemli özelliği ise kan dolaşımı üzerinde olumlu etkilere sahip olmasıdır. Böylece vücuttaki başlıca selülit kaynağı olan zararlı maddelerin vücuttan atılması sağlanmaktadır. Sarımsak, tüm faydalarından istifade edilebilmesi açısından beslenme listelerinde yaz kış mutlaka olması gereken bir besin maddesidir.

Tam Tahıllar

Tam tahıllı gıdalar (tam tahıllı makarna, esmer pirinç v.b.), uzun süre tok kalmanızı sağlamakta ve vücudunuza enerji sağlamaktadır. Böylece sağlıksız abur cubur tüketerek selülit oluşumu engellenmiş olacaktır. Bununla birlikte tam tahıllı besinlerin antioksidan özellikleri zayesinde vücutta bulunan zararlı maddeler yani toksinlerin vücuttan atılımını sağlayacak ve böylece yeniden selülit oluşumunu engellemiş olacaksınız. Hem vücudunuza enerji sağlamak hem de yeniden selülit oluşumunu engellemek adına beslenme programınıza tam tahıllı besinleri dahil etmeli ancak kontrollü tüketim sağlayarak aşırı tüketimden kaçınmalısınız.

Su

Su, diyet yapın ya da yapmayın fark etmeden gün içinde mutlaka tüketilmesi gereken, vücut için en sağlıklı ve temel besinlerin başında gelmektedir. Bu nedenle gün içinde kesinlikle ihmal edilmemeli ve gün içine yayılarak en az 2,5-3 litre yani yaklaşık sekiz ila on bardak kadar su tüketilmelidir. Su içmek, hem vücudunuzdaki zararlı toksinlerden vücudunuzu arındıracak, hem de doğal bir detoks görevi görecektir. Ayrıca cilt sağlığı için de ayrıca önem taşıyan su ile vücutta selülit oluşumunu engelliyor olacaksınız.

 

Turunçgiller

citrus

Greyfurt, limon ve portakal gibi turunçgiller grubundan yer alan meyve çeşitleri, selülitlerinize karşı açtığınız savaşta en büyük destekçileriniz olacaktır. Vücudunuzda biriken yağ hücreleri, ciltteki kollajen lifleri olarak adlandırılan ağ tabakasını zorlayarak cildin yüzeyine yaklaşmakta ve portakal kabuğu görünümünde selülitler ortaya çıkmaktadır. Turunçgiller içeriğinde bol miktarda C vitamini barındırmakta ve C vitamini sayesinde kollajen liflerini güçlendirerek  ağ tabakasında yağ yüzünden çukurlaşmasını engellemektedir. Bununla birlikte kan dolaşımını da iyileştirmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, su ve şeker bileşiminden oluşan bu meyvelerin ağır yemeklerin ardından tüketilmemesi gerektiğidir. Tüketilmesi halinde sindirimi yavaşlatarak gaz oluşumuna sebep olabilir. Bu durum, vücutta zararlı maddelerin çoğalması ve selülit oluşumu anlamına gelmektedir.

 

Yağlı Balıklar

Yağlı balık grubunda yer alan somon balığı v.b. çeşitlerdeki yağlı balıkların içerdiği iyi yağlar, vücudunuzun metabolize edilmesine yardımcı olan yağ aitleri içermektedir. Selülitin oluşmasına sebep olan yağlar da bu işleme tabi olmaktadır. Ayrıca sosis, peynir, salam ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinin yapımında kullanılan işlenmiş yağlar selülitle savaşmak isteyenlerin beslenme listesinden kesinlikle çıkarılması gereken yağlardandır.

Yeşil Çay

Yeşil çay, metabolizmayı hızlandırmakta ve yağ emilimini engellemektedir. Bu özellikleri sebebiyle diyet yapanların ve dorma girmek isteyenlerin vazgeçilmek içeceklerinden biridir yeşil çay. Son dönemlerde ise yeşil çay selülite savaş açan besin maddeleri arasında üst sıralara yükselmeye aday bir içecek olarak hayatımıza girdi bile. İçeriğinde bulunan kafein maddeleri ve teobromin vücutta depolanan yağların çözülmesinde önemli bir yardımcıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, yeşil çayın selülitler ve sağlık için faydalı bir içecek olması sebebiyle tüketilirken şeker tüketilmemesi gerektiğidir. Ayrıca tuz tüketimi de yine bu süreçte zararlı bir tercih olacaktır. Tuz vücudun su tutmasına yol açarken şeker ise yağ hücrelerinin genişlemesine sebep olmaktadır. Bu her iki durumda selülit oluşumu ile sonuçlanmaktadır.

Lifli Besinler

Lifli yiyecekler için taze meyve ve sebze öğünlerinde yer açılmalıdır. Hazır ve işlenmiş besinlerden uzak durulması ise selülit oluşumunun önüne geçmek için etkili bir yöntem olacaktır. Ayrıca beslenme biçimi ve yaşam biçimi de düzenli olmalıdır.

Dr. Muzaffer Kuşhan’dan Selülitlerden Kurtulmak İçin Öneriler 

1013913_620x413

Dr. Muzaffer Kuşhan, en çok kadınların yaşadığı selülit probleminin oluşum sebeplerinden hormonlar ve yanlış beslenmenin önüne geçilmediği sürece ve fazla kiloların verilmediği sürece selülitlerle savaş açılmasının boş bir çaba olduğunu savunmakta ve bu konuda önerilerde bulunmaktadır.

Şimdi Dr. Muzaffer Kuşhan’ın önerilerine göz atalım:

  • Gün içinde en az 2 ila 2,5 lt. kadar sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Bunun için en sağlıklı içecekler: su, ıhlamur, soda, sıkma taze meyve suları, sıkma taze sebze suları, sarı çay gibi doğal ot çayları, ada çayı, ayran.
  • Şişede ya da kutuda satılan hazır meyve suyu, konserve, kahve, siyah çay ve tüm asitli içecekler tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
  • Tuzlu ayran, şalgam suyu, turşu suyu içilmemelidir.
  • Hamur işi tüm tatlılar, çikolata, tuzlular, gofret, bisküvi çeşitleri, kakaolu ve fındıklı tatlılar kesinlikle tüketilmemelidir. Tatlı ihtiyacı duyulursa bunu dondurma ve sütlü tatlılar ile geçiştirmeli.
  • Yağlı ve tuzlu tüm şarküteri ürünleri (pastırma, sucuk, sosis, jambon v.b.) yağlı etler, kebaplar ve turşular tüketilmemelidir.
  • Konserve ve salamura ile yapılmış tüm hazır yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Gün içinde 60 gramdan fazla yağ tüketilmemeli ve bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
  • Protein kaynağı olarak yoğurt, süt, kontrollü olarak peynir ve yumurta tüketilmelidir.
  • Et olarak yağsız et çeşitleri, tavuk eti, hindi eti, balık eti ve deniz ürünleri tercih edilmelidir.
  • Her ana öğünden önce az yağlı olmak şartıyla bir salata kasesi dolusu salata çeşitleri tüketilmelidir.
  • Etlerle birlikte haşlanmış sebze tüketilmelidir. Ayrıca haftada beş gün sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Sebzeler az etle, az yağlı pişirilebilir. Az miktarda sıvı yağ kullanımı mümkündür.
  • Beslenme biçimi olarak lakto-vejeteryan beslenme biçimi benimsenmelidir.
  • Hayatınızda hareket mutlaka olmalıdır. Selülitler hareket etmeyen vücutları daha çok sevmektedir. Yürüyüş yapılmalı, bisiklete binilmeli, yüzme, dans gibi keyifli spor ve egzersiz yöntemleri tercih edilmelidir.
  •  
  • Fazla güneşte kalınmamalıdır. Aşırı güneşe maruz kalan vücutlarda selülit oluşumu engellenemez. Saat 10:00 ile 14:00 arasında güneşlenmemelidir.
  • Yanlış yürümek, kambur oturmak ya da sürekli topuklu ayakkabı giyinmek selülit oluşumuna sebep olabiliyor. Bu davranış biçimleri lenf damarlarında ve toplardamarlarda kanın geri doğru akışını olumsuz şekilde etkilemektedir. Ancak özellikle yanlış oturma biçimleri iç organların sıkışmasına ve dolaylı olarak zararlı maddelerin vücuttan atılmasını engellemektedir. Bu durumda atık maddeler dokularda toplanarak selülit oluşumuna sebep olmaktadır.

 

Dr. Fikret Kuşhan’dan Selülit Diyeti

Dr. Fikret Kuşhan bizim için bir haftalık Selülit diyeti hazırladı ve bizlerde bu diyet programını sizinle paylaşarak daha az selülitli vücut olmasını ümit ediyoruz. Bir haftalık periyotta uygulanan selülit diyetinde üç ana öğün mevcut. Sabah kahvaltıları bir hafta boyunca aynı besinlerden oluşuyor. diyet programına harfiyen uymanız halinde canınızı sıkan selülitlerin üzerine yenileri eklenmemiş olacak. 

Size tavsiyemiz Dr. Fikret Kuşhan’ın önerilerine ve selülit diyetine kulak vermeniz ve selülitlerinize veda etmeniz olacaktır.

Birinci Gün

selülit

Sabah Kahvaltısı 

  • İki dilim kepek ekmeği
  • İki dilim az yağlı tuzsuz peynir
  • Domates ve salatalık
  • Taze sıkılmış sulandırılmış greyfurt suyu, domates, portakal ya da adaçayı, ıhlamur veya sarı çay çeşitlerinden herhangi biri

Öğlen Yemeği

  • 200 gram kadar yoğurt
  • 250 gram meyve

Akşam Yemeği

  • 100 gram yağsız tavuk ızgara
  • Az yağlı ve limon ilaveli bol yeşil salata

İkinci Gün

Sabah Kahvaltısı 

  • İki dilim kepek ekmeği
  • İki dilim az yağlı tuzsuz peynir
  • Domates ve salatalık
  • Taze sıkılmış sulandırılmış greyfurt suyu, domates, portakal ya da adaçayı, ıhlamur veya sarı çay çeşitlerinden herhangi biri

Öğle Yemeği

  • 200 gram kadar yoğurt
  • 250 gram kadar meyve

Akşam Yemeği

  • Bir porsiyon 100 gram yağsız tavuk ya da dana eti ile pişirilmiş taze fasulye yemeği (az yağlı pişirilmelidir)
  • Limonlu ve az zeytinyağlı bol salata

Üçüncü Gün

Sabah Kahvaltısı 

  • İki dilim kepek ekmeği
  • İki dilim az yağlı tuzsuz peynir
  • Domates ve salatalık
  • Taze sıkılmış sulandırılmış greyfurt suyu, domates, portakal ya da adaçayı, ıhlamur veya sarı çay çeşitlerinden herhangi biri

Öğle Yemeği

  • Yarım kilo meyve

Akşam Yemeği

  • Bir porsiyon 100 gram tavuk eti ya da dana eti ile pişirilmiş semizotu yemeği ( az yağla pişirilecek)
  • Limonlu ve az yağlı çoban salata

Dördüncü Gün

Sabah Kahvaltısı 

  • İki dilim kepek ekmeği
  • İki dilim az yağlı tuzsuz peynir
  • Domates ve salatalık
  • Taze sıkılmış sulandırılmış greyfurt suyu, domates, portakal ya da adaçayı, ıhlamur veya sarı çay çeşitlerinden herhangi biri

Öğle Yemeği

  • Yarım kilo meyve

Akşam Yemeği

  • Bir porsiyon yağsız tavuk eti ya da dana eti ile pişirilmiş sebze türlüsü ( az yağla pişirilmelidir.)

Beşinci Gün

 

Sabah Kahvaltısı 

  • İki dilim kepek ekmeği
  • İki dilim az yağlı tuzsuz peynir
  • Domates ve salatalık
  • Taze sıkılmış sulandırılmış greyfurt suyu, domates, portakal ya da adaçayı, ıhlamur veya sarı çay çeşitlerinden herhangi biri

Öğle Yemeği

  • Dört adet ceviz içi (taze kırılmış ceviz tercih edilmelidir)
  • 100 gram tuzsuz çökelek
  • Limonlu ve az yağlı sınırsız karışık salata
  • Ceviz ya da çökelek yerine yağsız ton balığı tercih edilebilir.

Akşam Yemeği

  • Izgara tavuk eti ya da balık eti
  • Limonlu ve az yağlı karışık salata

Altıncı Gün

Sabah Kahvaltısı 

  • İki dilim kepek ekmeği
  • İki dilim az yağlı tuzsuz peynir
  • Domates ve salatalık
  • Taze sıkılmış sulandırılmış greyfurt suyu, domates, portakal ya da adaçayı, ıhlamur veya sarı çay çeşitlerinden herhangi biri

Öğle Yemeği

  • Dört adet ceviz içi ve az yağlı lor peyniri ile yapılmış karışık salata ( limon ve az zeytinyağı ilave edilebilir)

Akşam Yemeği

  • Izgara tavuk eti ya da balık eti
  • Limon ve bir kaşık zeytinyağı ilaveli karışık salata
  • İsteğe göre bir kadeh tatlı olmayan şarap

Yedinci Gün

Sabah Kahvaltısı 

  • İki dilim kepek ekmeği
  • İki dilim az yağlı tuzsuz peynir
  • Domates ve salatalık
  • Taze sıkılmış sulandırılmış greyfurt suyu, domates, portakal ya da adaçayı, ıhlamur veya sarı çay çeşitlerinden herhangi biri

Öğle Yemeği

  • 50 gram tuzsuz beyaz peynir
  • 150 gram mantar ya da iki adet yumurtadan hazırlanmış omlet
  • Bol miktarda karışık salata ( limon ve az zeytinyağı ilaveli)

Akşam Yemeği

  • Çiğ domatesli ve biberli kepekli makarnadan yapılmış makarna salatası
  • Yoğurt

Öneri: Makarna haşlanmamış olarak bir bardak ile hazırlanmalıdır. 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.