Egzersiz Öncesinde Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Egzersiz Öncesinde İdeal Öğün Nasıl Olmalıdır?
Egzersiz Sürecinde Su İçmek Neden Önemlidir?
Spor ve Enerji İçecekleriyle Su İhtiyacı Karşılanır Mı?
Sabah Aç Karnına Egzersiz Yapmak Doğru Mudur?
Egzersiz Programından Sonra Protein Tüketmek Gerekiyor Mu?
Enerji Barı ve Spor İçeceği Çeşitleri Arasında En Doğru Seçim Nasıl Yapılır?
Kilo verme sürecinde ve koruma aşamasında diyetle birlikte egzersizin vazgeçilmez olduğunu söylüyor ve bu konunun üzerinde duruyoruz. Diyetin ve egzersiz programının uyum içinde ilerliyor olması kilo vermenizde olacağı gibi ulaştığınız hedef kilonuzun da kalıcı olması için oldukça yararlı olacaktır.
İşte bu noktada önemli bir sorunun cevabını aramaya başlayabilirsiniz. Egzersiz öncesinde ve sonrasında nasıl beslenmeliyim? Doğru yerdesiniz çünkü sorunuzun cevabını bu makalemizde buluyor olacaksınız.
Egzersiz öncesinde ve sonrasında doğru beslenerek, yapmış olduğunuz egzersizin etkisini daha da güçlendireceksiniz.
Egzersiz yaparken yağsız protein, kaliteli karbonhidratlar, kalbinize yarar sağlayacak besinlere ve sıvılara ihtiyacınız olacaktır. Kaslarınız hızlı bir şekilde enerji sağlamak için, makarna, pirinç, ekmek, sebze ve meyve gibi karbonhidrat içeren gıdalardan güç almaktadır. Bununla birlikte kaslarınız ve kaslarınıza oksijen ve besin sağlayan kan hücreleriniz için proteine ihtiyaç duyarsınız. Egzersiz yaparken sıvı alımı da oldukça büyük önem taşıyor. Sıvı almamanız halinde vücudunuz en iyisini yapmaya çalışırken zorlanacak ve sizi amacınızdan uzaklaştıracaktır.
Egzersiz öncesinde yapacağınız en doğru beslenmeye dair önemli noktalara odaklanarak daha etkin sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Egzersiz yapmaya başlamadan en az bir saat öncesinde yiyeceğiniz protein içeren bir yiyecek ile kompleks karbonhidratlı besin, egzersiz yaptığınız süre zarfında enerji verecek ve güçlü kalmanızı sağlayacaktır. Mesela bir meyvenin yanında bir süt, üç ya da dört grissini ve tam tahıllı ekmek ile yapılmış olan bir tost. Kızartma ve şekerli içeceklerden uzak durmanız tavsiye ediliyor. Örneğin egzersiz öncesinde patates kızartması, yoğun şeker içeren asitli içeceklerden uzak durmanız sizin ve yaptığınız egzersizin yararına olacaktır. Ayrıca daha önce tatmadığınız bir yiyeceği egzersiz öncesinde denemek için uygun bir zaman dilimi değildir.
Egzersiz sürecinde içilen su vücudunuzun soğutma sisteminin çalıştığı zaman zarfında oldukça önemli bir görev üstlenmiştir. Su ihtiyacınızı karşılamanın en iyi ve etkili yolu, egzersizden iki saat önce iki bardak su içmek ve yemeklerle birlikte bol miktarda sıvı tüketmektir.
Egzersiz yaparken su içmenin öneminden bahsettik. Genel olarak egzersiz yaparken su içmek yeterlidir ancak nemli ve sıcak havada altmış dakikadan fazla yapılacak egzersiz programlarında, enerji ve spor içecekleri size yardımcı olacaktır. Bu süreçte sıvının yanı sıra kaybettiğiniz bazı mineralleri ve karbonhidratı da sağlamaya yarar.
Aynı zamanda spor içecekleri, özellikle nemin ve ısının yüksek olduğu zaman diliminde, futbol gibi takım oyunları için iyi bir seçenektir. Eğer egzersiz yaparken çok terliyorsanız yine spor içeceğini su yerine tüketebiliyor olacaksınız.
Sabah erken saatlerde yapılan egzersiz programlarında aç karnına yapılıyor olması egzersiz tipine bağlıdır. Eğer kısa bir yürüyüş ya da hafif tempolu bir koşu yaparken aç karnına olmanız, eğer bir sağlık sorununuz yoksa bir problem teşkil etmez. Aç karnına spor yapabilirsiniz ancak evden çıkmadan önce mutlaka bir bardak su içmeniz gerekiyor.
Eğer daha ağır ve yoğun bir egzersiz programınız var ise tost, yulaf ezmesi, bir adet muz ve süt gibi kolay sindirilebilir karbonhidratlar, vücudunuzda yakıt görevi görecektir.
Egzersiz programını uyguladıktan sonra yoğun olarak protein içeren bir öğün tercih edilmelidir ancak yanında mutlaka karbonhidrat da tüketilmelidir. Bu kaslarınızı toparlayıp geliştirmeyi sağlayacaktır. Kaslarınız aldığı proteinin nereden geldiği ile ilgilenmez. Yani iyi pişmiş bir yumurtadan, peynir altı suyu protein shake’inden ya da bir bardak çikolatalı sütten mi geldiği kaslar için çok önem taşımaz. Ayrıca fazla alınmasının da bir yararı olmayacaktır. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu kadarını alma yeterli olacaktır.
Spor içeceklerinin içeriğinde %6-8 oranında karbonhidrat bulunmalıdır. Ayrıca 10-20 mmol/L oranında sodyum ve 3-5 mmol/L oranında potasyum içermesi gerekir. Eğer egzersiz yapma amacınız sadece kilo vermek için ise sıvı tüketiminiz sadece su ve daha az miktarda karbonhidrat ve kalori içeren spor içeceklerini tercih edebilirsiniz. Bir miktar karbonhidrat, çok az miktarda yağ ve protein içerene enerji barları da tercih edilebilir. “Enerji miktarının aynı zamanda da kalori anlamına geldiğini unutmayın ve yüksek enerji içeren barlardan uzak durun.”
Yoğun bir spor programınız varsa ve günlük olağan beslenmeniz protein ihtiyacınızı karşılayamıyorsa diyetisyeninize danışarak protein tozları, peynir altı proteini ve süt proteinini kullanabilirsiniz. Kaslarınız için gerekli amino asidi sağlamak istiyorsanız egzersizden sonra otuz dakika içinde tüketmelisiniz.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.