Vitaminler ve Görevleri | Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur

Vitaminler metabolizma için  ya da vücudun büyümesi zorunlu olan ve gündelik normal yiyeceklerle alınması gereken, yaşam için gerekli olan organik maddelerdir. Bedenlerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesi için gereklidir. Bir kaç vitamin hariç olmak koşuluyla vitaminler vücudunuz tarafından üretilmez ancak tüm doğal besinlerde mevcutturlar. Vücut için gerekli vitaminleri almadan yaşamın sürdürülmesi imkansızdır. Bu nedenle besinlerde ve kullanılan diyet ürünlerden vitaminler mutlaka alınmalıdır. Bu yazımızın genelinde Vitaminler ve Görevleri hakkında en detaylı bilgileri sizlere sunmaya çalışacağız.

Vitaminler Ne Değildir?

  • Besinlerin yerine geçmez.
  • Hiçbir şekilde kalori içermezler.
  • Yağların, proteinlerin, karbonhidratların ya da başka besinlerin yerine geçemezler. Yemek yemeyip sadece vitamin alarak yaşamayı kimse bekleyemez.

Vitaminler Ne İşe Yarar?

  • Metabolizmayı düzenler ve çalışmasına yardımcı olur.
  • Yaşanacak olası kanamalarda pıhtılaşma sağlar.
  • Siyah ve beyaz yerine renklerin görülmesini sağlar.
  • Hücrelerin büyümesini sağlar.

cmp-01-f

Vitamin Eksikliği Nedir?

Vücudunuz düzenli ve dengeli beslenmediğinde vitamin eksikliği ortaya çıkar. Bazı vitaminlerin eksiklikleri o vitamini içeren besinlerin tüketilmesi ile giderilirken bazı vitaminlerde ise hastalıklar ya da iyileşmesi zor olan bazı komplikasyonlar oluşmaktadır.

Suda Eriyen(Çözünen) Vitaminler Nelerdir?

Vücut dokularında depolanamayan gerektiğinden fazla alınması halinde fazlalığın idrar yoluyla atıldığı vitaminlerdir. Günlük vitamin ihtiyacı mutlaka besinler ve besin takviyeleri ile alınmalıdırlar. B kompleks vitaminler olarak bilinen, B harfi ve bir sayıdan oluşan vitaminler(B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, B17) bu grupta yer almaktadır. Her B vitaminin birde kimyasal adı vardır.

B vitamin kompleks, vücutta  enerji elde edilmesinde ve metabolik aktivitelerde koenzim olarak görev almaktadır. Göz ve cilt sağlığı başta olmak üzere bir çok organınızın sağlığında, kasların gerginliğinin sağlanmasında, karaciğer ve beyin fonksiyonlarında B vitamini kompleks grup vitaminlerine ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca stres, depresyon ve fobiler ile mücadele de B kompleks vitamin grubu önemli bir yere sahiptir.

vitaminler-kilo-aldirirmi-faydalari-neler

Yağda Eriyen(Çözünen) Vitaminler Nelerdir?

Karaciğerde ve vücutta yağ hücrelerinde depolanabilen vitamin çeşitleridir yağda eriyen vitaminler. Vücut ihtiyaç duyduğunda depolamış olduğu vitaminleri yani yağda eriyen vitaminleri kullanır. A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitamin grubu olup vücutta altı aya kadar depolanabilirler.

A Vitamini

Epitelin bütünlüğü için gerekli olan bir vitamin türüdür. Ayrıca ağ tabakanın pigmenti olan rodopsinin de temel maddesidir. A vitamini eksikliği olması halinde göz, deri ve mukoza zarı bozukluklarına sebep olmaktadır. Fazla olması halinde ise beyinde ve bir çok sistemde kronik hastalıklara sebebiyet vermektedir.
vitamins-b12

B Grubu Vitaminleri

B grubu vitaminlerinden B1 Vitamini karbonhidrat metabolizmasında bir eş enzim olarak görev yapmaktadır. Pirinçle beslenen toplumlarda ve aşırı alkol tüketen bireylerde rastlanan B1 vitamin eksikliği beyin hastalıklarına sebep olabilmektedir.

B vitamini eksikliği epitel bozukluğa yol açmaktadır. Niasin, her biri karbonhidrat metabolizmasında bir eş enzim olan nikotinamit ile nikotinik asit için kullanılan ortak bir isimdir. Beslenmesi yonca ya da akdarıya dayalı popülasyonlarda görülenn niasin eksikliği pelagra hastalığının sebeplerindendir. B6 vitamini enerji depolanmasında önem taşıyan bir enzim salgılamaktadır. Eksikliği ise kansızlık ile birlikte çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır.

B12 Vitamini

Her türdeki hücrenin temel öğelerindendir. Kan hücreleriyle sinir sistemi ve gastroentestinal epitel fonksiyonları B12 eksikliğinden etkilenmektedir. B grubunun diğer vitaminleri biotin, kolin, pantotenik asit, inositol ve para-amino benzoik asittir.

C Vitamini

Bir çok metabolik süreçte yer almakta ve özellikle soluk almada, kemik ile doku büyümesinde ve kan hücrelerinin oluşumunda önem taşımaktadır. C vitamini eksikliği iskorbüt hastalığına yol açmaktadır.

enerji-veren-vitaminler

D Vitamini

Kalsiyum metabolizmasında kritik bir rol oynamaktadır. Kemiklerin yapılaşmasını ve büyümesini sağlar. D vitamini eksikliği raşitizme, fazlalığı ise çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır.

E Vitamini

Sinir sistemi ile kan hücreleri dokularında önem taşımaktadır. E vitamini eksikliği çok rastlanılan bir durum değildir ve yararlı etkileri çoğunlukla abartılmıştır.

K Vitamini

Karaciğerdeki belirli pıhtılaştırıcı faktörlerin üretimi ile ilgili eş faktörleri sağlamaktadır. Bazı pıhtılaşma bozukluklarının tedavisinde, özellikle prematüre bebeklerde rastlanan bu türden bozukluklara karşı kullanılmaktadır.

A vitamini hayvansal ve bitkisel dokulardan, B vitaminleri ise yeşil sebzelerden alınmaktadır. B12 vitamini sadece hayvansal besinlerde örneğin karaciğerde bulunmaktadır. Ekşi meyvelerve bazı turunçgiller C vitamini bakımından zengindir. D vitamini yine hayvansal dokularda bulunmaktadır. Balık yağı D vitamini bakımdan zengindir. E ve K vitaminlerine bir çok biyolojik maddede rastlanır.

Vitaminer ve sağlıklı beslenme konularında uzman bir diyetisyenden hizmet almak istiyorsanız bize mail atmanız yada formumuzu doldurmanız sonrasında size ilgili anlaşmalı olduğumuz diyetisyenler arasından öneride bulunmamızı sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz!

Kaydet

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.