Yiyeceklerin yani sebze ve meyvelerin tarzı alınması kadar saklanması da çok önemlidir. Doktor ve uzmanların önerisi her zaman taze meyve ve sebze tüketiminden yanadır. Bu tarz deliği de ancak buzdolabında muhafaza ederek sağlayabiliriz. Buzdolabında saklanan yiyeceklerin bir düzen içinde olması gerekir. Hayrolsun sıcaklık soğukluk derecesinin değiştiğini düşünürsek yiyecekleri de buna göre düzenlemek en sağlıklı olanıdır. Örneğin buzdolabındaki en üst raf ile en alttaki rafın sıcaklık soğukluk derecesi birbirinden çok farklı olduğu için sıralamayı buna dayanarak yapmak daha faydalı olacaktır.
Pişmiş ve Çiğ Etlerin Sağlıklı Muhafaza Edilmesi
Eti alışverişinizin sonunda satın almalı eve gelir gelmez buzdolabına koymalısınız. Buzdolabındaki etleri en üst rafta muhafaza etmeli ve 3 ila 5 gün içinde tüketmiş olmalısınız. Buzlukta muhafaza etmeniz halinde ise -18 derecede süresiz saklanabilir. Pişmiş etleri ise buzdolabında 3 veya 4 gün içinde tüketmeli, dondurucuda ise iki üç ay süreyle saklayabilirsiniz. Vaktinde tüketilmeyen pişmiş ve çiğ etler bakteri üreteceğinden diğer besinlere de zarar verebilir. Ayrıca buzdolabında saklarken etleri en üst rafta saklamalı ve yine pişmiş etten ve diğer yiyeceklerden ayırmalısınız. Ayrıca çiğ et için kullandığınız saklama kaplarını yıkamadan kesinlikle pişmiş et için kullanmamalısınız. Marketlerden paketli olarak satın aldığınız ürünlerin son kullanma tarihini mutlaka kontrol etmeli ve bu tarihi ciddiye almalısınız. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri ise asla tüketmemelisiniz.
Aşağıdaki tabloda pişmiş etlerin ve çiğ etin buzdolabında ne kadar süreyle saklanabileceğini görüyor olacaksınız.
Meyve ve Sebzelerin Muhafaza Edilmesi
Meyve ve sebzeleri pazardan ya da marketten satın aldıktan sonra dolaba yerleştirirken en alt rafı kullanmalı ve poşetlerinden çıkarmalısınız. Kapalı poşette kalması nemlenmesine sebep olur ve bu da çürümesini kolaylaştırır. Meyve ve sebzeleri asla bir arada tutmamalısınız. Alışverişinizi yaparken uzun soluklu kullanım düşünmeyin. Böylelikle satın aldığınız meyve ve sebzeler hem dolabınızda gereksiz yer kaplamayacak hem de sık sık alındığı için taze tüketim söz konusu olacaktır. Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce yıkamalısınız. Buzdolabına konulmadan önce yıkanması da nemlenmesine sebep olacak ve dolayısıyla çürümesini hızlandıracaktır.
Yumurta ve Sütün Buzdolabında Muhafaza Edilmesi
Yumurtaları satın alırken son kullanma tarihine mutlaka bakmalısınız. Orjinal kutusunda ve buzdolabının orta rafında saklayabilirsiniz. Kutusundan çıkarılmış ve yumurtalığa konulan yumurtalar bakteri oluşumuna sebep olabilir. Eğer kutusunu attıysanız ve yumurtalıkta saklamak zorundaysanız yanında yarım limon veya ambalajı açılmış ya da yarım başka ürünler asla koymamalısınız. Yumurtalar buzdolabında 3 hafta süreyle tüketime hazır bir halde bekleyebilir. Pişmiş yumurtayı tam pişmiş ise buzdolabında kabuğunu soymadan bir hafta, yumurta akını dört gün, yumurta sarısını ise sıkıca kapalı bir kapta iki gün süreyle bozulmadan saklayabilirsiniz.
Süt ise kutu içinde alındıysa ışık almayacak şekilde ve mümkünse kutusunda saklanmalıdır. Son kullanma tarihi de yine önemsenmesi gereken diğer bir konudur.
Balıklar ve Deniz Ürünlerinin Buzdolabında Muhafaza Edilmesi
Balıkları ve deniz ürünlerini yine etlerde olduğu gibi alışverişin sonunda satın almalı ve en fazla iki gün içinde tüketmelisiniz. Paketli ve dondurulmuş deniz ürünlerini son kullanma tarihine bakarak satın almalı ve eve gelir gelmez orijinal ambalajı ile dondurucuya koymalısınız. Kullanacağınız zaman ise soğuk suyun altına tutarak buzunun çözülmesine yardımcı olabilirsiniz. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri asla tüketmemelisiniz.
Pişmiş Yemeklerin Muhafaza Edilmesi
Yemek pişirirken ölçüyü çok kaçırabilir ya da beklenen misafirlerin gelmeyişi ile yemek artabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda fazla olan yemekleri dondurucuda ya da buzdolabında uzun süre saklayabilir ve böylelikle ziyan olmasına izin vermemiş olursunuz.
Çorbalar için önerimiz; öncelikle taze pişmiş çorbayı kavanoza doldurup sıcakken kapağını kapatarak, konserve gibi saklayabileceğinizdir. Oda sıcaklığına ulaştıktan sonra buzdolabının orta rafında altı ay kadar muhafaza edebilirsiniz. Diğer seçenek olarak ise, dondurucu da kullanabileceğiniz herhangi bir saklama kabına boşaltığınız çorbayı hava almayacak şekilde sıkıca kapatıp uzun süre muhafaza edebileceğinizdir. Kullanmadan önce buzdolabının içinde çözülmesini bekleyebilir ya da direkt tencereye boşaltıp ısıtarak afiyetle yiyebilirsiniz.
Sulu yemeklerde ise önerimiz, içinde et olmayan zeytinyağlıları yine çorbada olduğu gibi konserve usulü kavanozda saklayabileceğinizdir.
Isıtması ve kullanım ömrü çorba ile aynıdır. Buzlukta dondurulacak yemeklerde ise yine etli olmayanları tercih edebilirsiniz. Baharat kullanımı da bu aşamada önemlidir Zira çözülmüş yemeklerde baharat kokusu daha keskin olacaktır ve bu da sizi rahatsız edebilir. Eğer sulu olmayan et ızgara, köfte, kızartma gibi besinler buzlukta muhafaza edilecekse öncelikle taze alınmış etler olmasına dikkat edin. Buzlukta çözülmüş et ikinci kez dondurularak kullanılamaz. Saklama koşulları ise zeytinyağlı sulu yemekler ile aynıdır.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.